Brawn: Europske utrke bit će dovoljne za svjetsko prvenstvo

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 3 min 0 komentara

Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn izjavio je kako će zbog izvanredne situacije i trenutno najavljenih osam europskih utrka biti dovoljno za proglašenje prvenstva svjetskim.

Da bi prvenstvo Formule 1 bilo valjano potrebno je održati minimalno osam utrka, no FIA-jin međunarodni sportski kodeks nalaže kako se za status svjetskog prvenstva moraju održati utrke na tri različita kontinenta. Brawn je potvrdio kako će ove godine biti dozvoljena iznimka:

“Teoretski, osam europskih utrka će biti dovoljno za svjetsko prvenstvo.”

– Ross Brawn za Motorsport.com

U ponedjeljak je službeno predstavljen popis prvih osam utrka ovogodišnje sezone koje će sve biti održane u Europi, a jedine utrke izvan Europe oko kojih nema sumnje su zasad Bahrein i Abu Dhabi, gdje se utrke planiraju na samom kraju godine. Brawn kaže kako nije nimalo lako sastaviti ostatak kalendara:

“To nam predstavlja izazov, no izazov je bilo i sastavljanje europskog dijela sezone. Prije dva ili tri tjedna ili prije mjesec dana činilo se nemogućim, ali sada imamo složen pristojan kalendar.”

“Situacija se mijenja gotovo na dnevnoj bazi. U globalu se popravlja, ali još uvijek postoje zemlje koje prolaze kroz ono najgore.”

“Njima zato moramo dati vremena da vidimo koliko brzo će se oporaviti. Meksiko je jedan od onih koji žele održati utrku, no oni su trenutno u teškoj situaciji s pandemijom.”

“Uz dodatno vrijeme koje sada imamo prije nego ćemo morati donijeti čvrste odluke, pustit ćemo da se stvari same razvijaju pa ćemo vidjeti gdje smo.”

“Postoje razne opcije. Mislim da ćemo moći sastaviti pristojnu sezonu. Ne mogu vam iskreno reći kako će izgledati, ali mislim da će biti dovoljno utrka za dobru sezonu.”

Utrke za koje se očekuje skora potvrda otkazivanja su one u Azerbajdžanu, Singapuru, Kanadi i Japanu, ali ni ostale nisu sigurne. Rusija, koja bi trebala imati utrku u rujnu, spremna je za dvije utrke, a spominju se opcije dodatnih europskih staza poput Hockenheima, Imole ili Mugella.

Brawn zasad ne želi spekulirati o favoritima za održavanje utrka u drugom dijelu sezone:

“Iskreno, one [staze] za koje ste sigurni jednog dana idućeg dana promijene [status] jer se toliko toga događa, stoga ne želim spekulirati o tome.”

Potvrdio je da su dodatne europske staze opcija, ali ne i prioritet:

“One su opcija, ali nisu opcije koje trenutno želimo. Samo provjeravamo što je izvedivo. Kao što bi svatko razuman radio, gledamo što možemo napraviti unutar i izvan Europe.”

“One dakle jesu opcije i sretni smo što imamo takve alternative. Trenutno pokušavamo provesti plan A.”


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.