Vettel: Bolji smo u trećem sektoru Barcelone, ali smo sporiji na pravcima

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 9 komentara

Sebastian Vettel kaže da je novi Ferrarijev bolid nešto sporiji na pravcima, ali da je to nuspojava dodavanja više downforcea što je bio cilj nakon prošle sezone.

Vettel je danas odradio 144 kruga i završio na prvom mjestu, ali je još uvijek njegovo vrijeme bilo više od sekundu sporije od onog što je napravio Valtteri Bottas prošlog tjedna.

“Osjećamo da je bolid bolji, u trećem sektoru je bolji osjećaj. Znamo da to dolazi s nuspojavama – sporiji smo na pravcima jer bolid ima više downforcea.”

“Svjesni smo toga, ali cilj nam je bio pronaći downforce i mislim da smo u tome uspjeli.”

“Osjećamo se bolje u trećem sektoru, ali izlazak iz njega i sve do prvog zavoja je nešto lošije nego prošle godine. U zavojima definitivno osjećamo razliku, ali se čini kao da su drugi još malo brži.”

Vettel kaže da se Ferrari okrenuo bolidu koji bi ih slušao u zavojima jer su prošle godine imali bolid za kvalifikacije, ali tu formu nisu prenosili u utrku. Osvojili su čak devet pole positiona, ali su pobijedili na samo tri utrke.

“Radili smo vrlo marljivo preko zime i mislim da je bolid korak naprijed. Definitivno smo nešto sporiji na pravcu, ali smo svjesni toga.”

“Maksimalno pritišćemo kako bismo bili što efikasniji. Međutim, vjerujemo da će nam ovakav setup biti korisniji za utrke. Vidjet ćemo.”

“Ključ će biti razvoj bolida, pogotovo zato jer izgleda kao da trenutno nismo baš najbrži.”

Osvrnuo se na komentare iz Mercedesa koji su poručili da Ferrari skriva brzinu:

“Teško je usporediti ekipe na vrhu. Ako pogledate pažljivo – nitko ne hvata brze krugove. Većina posla se obavlja u pozadini i to zapravo ne vidite.”

“Zaista me zanima gdje ćemo biti u Australiji, ali zasigurno ne izgledamo kao favoriti.”


Odgovor

9 komentara

  1. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Cilj vam je bio pronaći downforcd a izgubiti brzinu? Pa jebote opet su na pocetku…



    3
    -9

    12
    • Lance Stroll 18
      Hamiltoncheater Prikaži

      Pa naravno da ne. Žele biti konkurentniji na više staza tako što će biti bolji sa downforceom u zavojima. rijetke su staze sa dugim pravcima gdje su bili u prednosti nad Mercedesom. Samo,čini se da su se pogubili u svem tom balansu. No vidjet ćemo.



      13
      13

      0
    • Rolex
      petar8 Prikaži

      Možda grubo rečeno, ali ima smisla: Ferrari izgleda nastavlja prošlosezonski koncept koji se nije pokazao kao dobar. Problem s “promašenim konceptom” nije u tome da se dodavanjem downforcea gubi brzina na pravcu, već što to utječe na niz drugih faktora, npr. zagrijavanje i potrošnju guma, potrošnju goriva i sl. Jedino što je dobro, to je da ovakav koncept odgovara Vettelu i njegovom stilu vožnje.



      2
      1

      1
  2. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Ovo nije istina?
    Ja mu ne vjerujem ;)


    0
    -5

    5
  3. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Dobre vijesti za crvene. Vjerujem da motor mogu odvrnuti kad požele.



    6
    5

    1
  4. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Vjerujem da ću vjerovati ako vidim u Australiji i Bahrainu.



    2
    2

    0
  5. Nigel Mansell
    dusko Prikaži

    sve su to igre skrivača… ah brzina na pravcu… najlakše je manipulirat istom…
    vidjeli smo po brzini kimija da nije problem ostvariti veliku brzinu ikome (položiš krilca malo više i eto brzine), problem je uskladiti bolid da je za određenu stazu i uvjete u optimalnom balansu downforcea i brzine… Naravno ima tu još pregršt parametara koji ovise o istom (hlađenje, kočnice, potrošnja guma,…)

    Dok se ne izađe na utrku i u borbu za bodove… ništa nećemo znati (a i onda to nije nužno svemirska istina, jer mala razlika u postavkama, možda i mala greška daje razliku koju možeš već na drugoj trci ispraviti ako je bolid dobro zamišljen i ostavlja mogućnosti prilagodbe). Staze u kalendaru su prilično različite, različiti uvjeti, temperature, podloge,… i svi pokušavaju napraviti bolid kojeg mogu prilagoditi da bude optimalan za što više staza…


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.