Tko je briljirao, a tko razočarao? Subjektivni poredak vozača (15.-11. mjesto)

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 5 godina 4 min 32 komentara

15. Romain Grosjean

Ako se gleda samo drugi dio sezone – ne čini se pravedno da je Grosjean tek na 15. poziciji jer je imao neke dobre vožnje (pogotovo Austrija, Njemačka i Belgija), ali nažalost za njega – bodovi se zbrajaju od Australije do Abu Dhabija. Njegov početak sezone bio je sramotno loš za vozača s njegovim iskustvom. Prvih osam utrka bio je bez bodova, i bez obzira što je u kvalifikacijama pokazivao uglavnom nešto više od Magnussena – sezonu će htjeti zaboraviti što prije.

Ono što ga može još više brinuti jest trend koji se pokazivao i prošlih godina: kad sve ide kako treba onda je jako brz i od njega se može svašta očekivati. Ali, nanizati više sjajnih utrka je zadatak kojeg nije savladao ni u svojoj 9. (!) sezoni u F1.

14. Pierre Gasly

Gasly je ove sezone uvjerljivo porazio Brendona Hartleya, ali obzirom na Hartleyevu formu to teško može biti neki veliki kompliment. Zapravo, njegova pozicija je najveći upitnik ove sezone. Srećom, iduća godina će odgovoriti na apsolutno sva pitanja oko Gaslyja jer dolazi u momčad Verstappenu. Ono što je definitivno pokazao je tvrdoglavost, što će biti prilično interesantno ako istu karakteristiku zadrži i dok bude vozio za Red Bull.

13. Valtteri Bottas

Bottas će nakon ove sezone biti definitivno vozač koji će biti najviše razočaran. Imao je bolid sposoban za osvajanje naslova, a on ga je vozio nekonzistentno i uspio doći do kraja bez ijedne pobjede. Istina, jednu je izgubio zbog epske količine nesreće (Azerbajdžan), a jednu moguće zbog timskih odredbi (Rusija), ali čak i s tim se ne može zaboraviti koliko je često bio pomična šikana za Ferrarije i Red Bullove, dok je Hamilton istovremeno nabijao prednost na vrhu. Bottas se hitno mora resetirati i bez obzira na slatke dolare – mora odlučiti želi li da ga se pamti kao modernog Barrichella ili želi naslov prvaka, dok još ima bolid za to. Recept je jednostavan – preko zime analizirati utrke u kojima je bio brži od Hamiltona (a bilo ih je!) i istu praksu provesti u 15 umjesto u 5 utrka iduće sezone.

12. Carlos Sainz

Nico Lakmuspapir Hulkenberg će nam iduće godine otkriti koliko je dobar Daniel Ricciardo (i obrnuto), a ove godine nam je isto otkrio za Carlosa Sainza. Sainz je u početku F1 karijere bio blago zasjenjen Verstappenom, iako ne toliko koliko se možda nekima čini kad kroz maglu sjećanja gledaju na njihovu debitantsku sezonu. Imao je sjajnih predstava i činilo se da mu je i nesreća odmogla da bolje parira superzvijezdi Maxu. Međutim, kad je došao u Renault kod Hulkenberga, zadatak se pokazao teži nego što su neki očekivali (anketa F1pulsa uoči sezone je u 51% glasova tvrdila da će Sainz biti brži u Renaultu, a 49% da će biti Hulkenberg!).

Iduće godine odlazi na mjesto Alonsa u McLaren, pa će uz novu britansku megazvijezdu Landa Norissa imati priliku voditi momčad. Ako mu ni to ne pođe za rukom naći će se u nezgodnoj situaciji – teško je vidjeti gdje bi mogao potražiti svoju novu priliku.

11. Kevin Magnussen

Kao što sam napisao u odjeljku o Grosjeanu – na dan kad sve funkcionira kako treba – Magnussen se vjerojatno ne može nositi s čistom brzinom svog kolege (što pokazuju kvalifikacije), ali u kaosu utrke kad treba pokazati zube – Magnussen izgubi puno manje dijelova bolida od Grosjeana i završi uglavnom na višim pozicijama. Zanimljivo je da Haas zadržava svoja oba vozača iako bi mogli prošetati paddockom i naići na barem 10 drugih vozača koji bi upadali u manje nevolja i donosili doma sličan broj bodova.


Odgovor

32 komentara

  1. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    11 i 15. Nije mi jasan taj Haasov mazohizam.
    Još za Grosjeana razumijem, on je bio zvijezda u usponu kad je došao kod njih kao skroz novih. Time ih je emotivno zadužio, ali reklo bi se da je ova godina otplatila taj kredit sa onim nulama u prvih pola sezone.
    Zašto drže Magnussena ne razumijem uopće, u situaciji kad su mogli birati koga će potpisati oni – status quo. Neambiciozno.

    Ja ionako mislim da Magnussen i Grosjean više nemaju kaj delati u F1.



    5
    -1

    6
    • renato2107 Donator Prikaži

      Tako je, oni su trebali recimo Sainza pokušat uhvatiti, Ocona svakako.



      3
      0

      3
      • Fernando Alonso 14
        Marci Prikaži

        Zašto Ocona…nije želio raskinuti s Mercom, a da dolazi u Ferrarijevu momčad…Sainz je bio izigran svakako, pokušao se spasiti i odabrao je McLaren (o ovome je bila rasprava još prije mjesec dana)…



        3
        3

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Haas nije Ferrari, za razliku od Saubera.
        Ocon je nepoželjan jer znaš da će sebi uništiti utrku (a time i tvojoj momčadi) ako tako može pomoći Mercedesu. A koja momčad želi takvo kukavičje jaje?

        Bottas bi mogao u Haas kad ga Toto znogira.

        Taj sukob interesa je vrlo nereguliran u F1. Imamo RB koji ima dvije momčadi – a druga momčad nema niti jedan ugovor s vozačem; sve ugovore ima RB. Imamo Ferrari koji ima veliki utjecaj na Sauber. Imamo Tota koji kao šef jedne momčadi kontrolira vozače u drugim momčadima i koristi taj utjecaj u utrkama. Prije Tota, i Briatore je bio menadžer vozača s kojima je kao šef momčadi potpisivao ugovor – super su bili ti pregovori sami sa sobom.



        9
        9

        0
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Nekako mislim da je sljedeca sezona zadnja u F1 za dvojac iz Haasa i Bottasa..



    2
    -2

    4
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Nico Lakmuspapir Hulkenberg :rofl: :rofl:
    I onda neko kaže da ga treba najurit.
    Pa čovjek je “mjerilo”, “etalon”, treba ga staviti u Međunarodni sistem jedinica (SI sistem). :chill:
    Jedinica za kvalitetu F1 vozača “1 Hulkenberg”, skraćeno 1 Hbg. :mrgreen:



    47
    45

    2
  4. Mick Schumacher
    Kaiser Prikaži

    Kojih je to 10 boljih od Magnussena i Grosjeana



    7
    7

    0
  5. Nando
    JoeHuc Prikaži

    Sve ove godine se uvijek nadam da će Hulk dobiti automobil dostojan borbe u vrhu. Zaslužija je bar postolje pa čak i pobjedu!



    8
    8

    0
    • avalon Prikaži

      bolid sa kojim se neki vozač može borit za vrh se ne dobiva nego ZASLUŽUJE . čime ga je zaslužija hulkenberg ? kroz 8 sezona , 156 trka NIKAD nije bija na postolju ! najbolji rezultati/plasmani su mu 3 X 4 . mista , a najbliži postolju je bija u belgiji 2012. kad je za 3. kimijem u lotusu zaosta 2,5 s . hukenberga nekako najbolje mogu uspoređivat sa perezom jer npr oba su vozila za sauber i FI , odvozili isti broj sezona , skoro isti broj trka ( 156 NH , 155 SP ) . bar 50 % podcjenjeniji , neomiljeniji perez ima itekako bolje rezultate od nijemca . sergio je u sauberu ostvarija 3 podija ( čak 2 X 2 . ) + još 5 sa FI ( od 6 toga tima ) , posli penjanja na podij u sauberu ZASLUŽIJA je okušati se u McL di po meni i nije odvozija loše . završija je na 11 . mistu sa 49 bodova ( do dolaska u McL odvozija 37 trka u F 1 ) , tek 24 manje od preiskusnog buttona kojem je to bila 4 . sezona u McL , a do tada je odvozija 228 trka u F 1 ! poanta … nije hulkenberg vozija bolide dostojne borbe za vrh ALI je vozija bolide kojima je moga osvojat poneko postolje . ako to nije moga u sauberu ( jer tim je često ovisno o sezoni zna varirat u konkurentnosti ) onda je to moga u puno formom stabilnijoj FI ali NIJE … perez JE ! i na osnovu čega bi onda hulkenberg sa 31 godinu “dobija” bolid dostojan borbe za vrh ? neće ga dobit ni 3 godine mlađi perez neka ima puno bolje rezultate od nijemca . uostalom čini mi se nemoguće da niko od šefova top momčadi u ovih 8 hulkenbergovih sezona nije primjetija njegovu kvalitetu koju neki forumaši/fanovi često naglašavaju . po meni je nijemac vrlo solidan vozač ali ništa više od toga . uz to djeluje mi vrlo smiren , pristojan , nekonfliktan ali za “dobit” bolid dostojan borbe za vrh to nije dovoljno .



      11
      7

      4
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Opet… Perez je uglavnom sretno dolazio do tih podija. Force India u kojoj su vozili Hulk i Perez po čistoj brzini nije bila ekipa koja može konkurirati za postolje. Sauber u kojem je vozio Perez je imao trenutaka kada su se mogli boriti i za pobjedu, a Sauber u kojem je vozio Hulk je bio daleko slabiji. Ali ipak ima Hulk itekako dobrih rezultata. Ima pole position u Williamsu. U Force Indiji (prvi put kad je tamo vozio) borio se ravnopravno za pobjedu sa dva McLarena, koji su tada bili najbolji, u promjenjivim uslovima. A ne može se reći ni da ga niko nije htjeo. Godinama se pričalo da je Ferrari zainteresiran. Problem je bila njegova visina. Kada je Rosberg iznenada odlučio napustiti F1, Hulkenberg je bio u užem izboru nego Bottas, ali je na žalost po njega već bio potpisao višegodišnji ugovor sa Renaultom. Tako da nije imao sreće ni van staze, kao ni na stazi.



        8
        6

        2
      • avalon Prikaži

        Pastor .. i sam sebi se čudim šta opet kompariram rezultate hulkenberga i pereza jer po ničemu nisu za usporedbu , nikakvih “dodirnih” točaka nema među njima osim šta su odvozili isti broj sezona , imaju skoro isti broj odvoženih trka , oba su vozila sauber i 3 zajedničke sezone u FI . naravno , kad nam neko baš ne paše onda sve značajnije šta postigne je postignuto samo zahvaljujući srići . naravno da je perez sritno u maleziji ( njegova 19 . trka u F 1 ) osvojia 2 . misto u promjenjivim uvjetima … malo jako mokro , malo suho , a pomogla mu je srića jer je samo 15 vozača trku završilo u istom krugu . na kraju 2 , 2 s iza alonsa ( 12 , 3 s ispred lewisa ) i da je bija malo iskusniji tj da u želji nije napravija grešku možda bi bija i pobjedija . btw i Q je završija među prvih 10 , kolega kobayashi 17 . sljedeći put je segia po*enjalo ( zar ne ? ) u kanadi , njegovoj 24 trci . loše Q i zato start na softu za razliku od npr prvih 9 koji su startali na SS . e , zato je sergio otiša na promjenu guma u 42 . krugu , a prije toga je zahvaljujući TAKTICI softa sa 15 . doša do 4 . msita dok su ovi ispred njega na SS odlazili na promjene . posli je “držeći” se uz rozberga i massu iskoristija grešku nice koji je nepropisno preteka massu , mora vratit poziciju preteka nicu , zatim i massu . dok su se alonso i seb “ganjali” misleći kako i sa istrošenim gumama ( 9 krugova prije kraja poredak je bija 1 . alonso , 2 . seb ) mogu privest trku kraju na vodećim pozicijama LH je minja gume , preteka obojicu , a kako su i grosjean i sergio imali novije gume od alonsa i seba pretekli su ih . na kraju “sritni” peraz tek 5 , 2 s iza pobjednika lewisa ;) nije srgio bija sritan u kanadi nego su strategije alonsa i seba bile glupe . na kraju i tu trku je završilo 20 od 24 vozača , kolega kamui trku je završija na 9 . mistu . u 30 . trci karijere ( monzi ) sergio je OPET bija “sritan” i završija na postolju ( 2 . misto ) 4 , 3 s iza pobjednika lewisa , trku završilo 19 od 24 vozača … znači nije osvaja ostolja jer je bilo masu odustajanja onih ispred njega . primjer kako se nešto krivo gleda/vrednuje … fernando sa lošim McLhondom 2015 . u KONFUZNOJ trci na hungaroringu završi 5 . i to je zbog njegove vještine ( iako je McL honda bila za kur tu sezonu …. predzadni u konstruktorskom ) , nema veze sa srićom iako je iza sebe ostavija i lewisa i nicu u MERCEDESIMA ali kad je perez osvaja postaolja to je bilo zbog sriće ?!?!?? pišeš “Force India u kojoj su vozili Hulk i Perez po čistoj brzini nije bila ekipa koja može konkurirati za postolje.” niti je za plasmane bitna “čista brzina” ma šta ti to značilo , bitan je “kompletan paket” . ako FI po tebi nije mogla konkurirat za postolja time su postolja pereza vridnija , a ovo šta navodiš o nekonkurentnosti bi trebalo bit opravdanje zašto u ISTOM bolidu hulkenberg nije moga do postolja ? zbog FI koja je od 2010 . stalno poboljšavala svoju konkurentnost da bi 2016./17. bila the best of the rest ? btw , te 2016 . hulkenberg je takođe vozija FI no sergio je ostvarija 2 postolja ;) ako si primjetija napisa sam “ako to nije moga u sauberu ( jer tim je često ovisno o sezoni zna varirat u konkurentnosti ) onda je to moga u puno formom stabilnijoj FI ali NIJE ” znači , složili bi se da sauber hulkenberga možda zbog osciliranja nije bija na nivou onoga šta je vozija peraz ali napisa sam i “nije hulkenberg vozija bolide dostojne borbe za vrh ALI je vozija bolide kojima je moga osvojat poneko postolje . ” misleći na FI . ma da , dobro si napisa “Ali ipak ima Hulk itekako dobrih rezultata. ” pa navedeš JEDINI “rezultat” tj jedan PP koji je odmah na startu izgubija od seba i webbera , trku završija 8 . sa krugom zaostatka mada je to za hulkenberga rookia u williamsu sa coswortovim motorom bija zaista uspjeh . nije loše odvozija ni tu rookie sezonu , osvojia je 22 boda ALI opet kad vidiš tablicu na kojoj je rookie petrov ispred rookie hulkenberga sa 27 bodova ( istina u boljem renaultu ) tj vozač za kojim niko nije “zaplaka” kad je otiša iz F 1 onda … a možda je i petrov te sezone ima sriću ka i perez prilikom svih svojih osvajanja podija ? da , na osnovu PRIČA ferarri je bija zainteresiran za njega šta je 100 % potvrda kvalitete . to se PRIČALO i za bottasa ako se ne varam ;) i umisto rozberga je treba u mercedes ali je potpisa sa renaultom ? sigurno je u F 1 ugovor , potpis čvrst ka kameni zid i nikad se nije desilo da je ugovor prekršen … vjerovatno je bottasu ugovor sa williamsom baš istica pa je zato moga preći u merc . istina je 100 % jedino da je hulkenberg visok 184 cm ALI ako su FI i renault mogli “prilagodit” kokpit nijemcu ( a i u meredesu bi to mogli da je doša tamo ) nije valjda vrag da to u ferarriu nisu mogli . ispada da nijednom timu za koji je hulkenberg vozija visina , kokpit nije ili ne bi bija problem osim ferarriu ?!?!??! a možda sam ja uz LH mrzitel i hulkenberga pa zato ne vidim njegovu superiornost koju neki konstantno vide usprkos nedostatku rezultata ? kiša i dosada su jedan od razloga ovolikoj dužini komentara iako znam ja i bez toga razdužit ;) :) :) :)



        6
        4

        2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Već sam rekao da je taj Sauber kojeg su vozili Perez i Kobayashi bio ponekad konkurentan i za pobjede. Ali Force India… da se ne ponavljam. Ja ne volim pisati romane, i govoriti uvjek jedno te isto…

        Možda ti misliš da si objektivan, ali nisi. Sjeti se kako tvoja uobičajena statistika ne pije vodu kada je u pitanju dvoboj Rosberga i Schumachera u Mercedesu, pa se traže dodatne pogodnosti.. Zašto onda nećeš da prihvatiš da i u ovom slučaju nije sve crno i bijelo kako ti pokazuje statistika?
        Ovo spominjanje Petrova ti je niđe veze, jer taj Renault i Hulkov Williams su nebo i zemlja. Ali kad tebi neko ne paše onda se slijepo iznosi statistika i postotci, i td… I da, naravno da je Petrov imao sreće što je imao bolje sponzore koji su ga odmah gurnuli u bolju ekipu, logično.



        2
        2

        0
      • avalon Prikaži

        Pastor … ako govorim/pišem uvik jedno te isto ne znači li to da sam dosljedan u svome mišljenju ? ili bi treba jednom o istim temama pisat jedno , drugi put nešto sasvim drugačije ? to bi bilo OK i vjerodostojno mišljenje ? naravno da nisam objektivan niti se trudim to biti za razliku od npr tebe i mase drugih ovde . pišeš “Ovo spominjanje Petrova ti je niđe veze” , a kakve veze sa topicom ima tvoje spominanje schumachera , rozberga , statistike ? i koje to dodatne pogodnosti sam tražija kod komparacija ? npr pauzu MS od 3 sezone ? kvarove koje sam izmislija ? činjenicu da je 2012 . u trkama koje su oba ZAVRŠAVALI samo jednom rozberg bija bolje plasiran od MS . možda brkaš pogodnosti sa činjenicama , a ako nije tako pobij svojim činjenicama ;) nekoliko iznesenih podataka “stavljat” pod statistiku … nije li to smišno , a naročito kad to koristiš za makar nekakvo omalovažavanje uz ono spominjanje “romana” koje ti ne pišeš … valjda za razliku od mene ? katkad imam osjećaj da od brzine da me “spustite” svojim objektivnim , visprenim komentarima niti ne vidite ili ne čitate moje komentare jer da si čita ili bija pažljiv , da nisi žurija ne bi napisa “… Renault i Hulkov Williams su nebo i zemlja” jer kad sam spomenija petrova imaš u zagradama dodano ” istina u boljem renaultu ” spočitavaš mi statistiku , prvu repliku počimaš sa “Opet… Perez je uglavnom sretno dolazio …. ” da si pogleda statistiku valjda bi shvatija da su hulkenberg i perez idealni za poredbu … isti broj sezona , skoro isti broj trka , vozili za iste timove , 3 sezone kolege . sve skoro identično osim rezultata koje perez ima , hulkenberg baš nijedan . naravno to je zbog toga jer je hulkenberg visok , FI po brzini nije bolid za osvajanje postolja ( kako si napisa ) , perez je sve osvaja srićom pa i onih 5 u FI koja za to nije za to . neko može imat sriće jednom , dvaput ali 8 X ?!?!??! u nedostatku rezultata hulkenberga ka nekakav “adut , dokaz” si spomenija i onaj jedan PP , a ja kako pišeš kad mi statistika “zakaže” ( u spominanji MS i NR ) tražim dodatne pogodnosti ? :) :) :) , a šta je spominjanje visine hulkenberga , navodne sriće pereza ( ti si nekad vidija sriću pa znaš da je “sedila” na ramenu sergia kad je osvaja postolja ? ) , jednog PP u 8 sezona , 156 trka . opravdanja zbog 0 rezultata ? zamisli da je npr stroll kojega često “branim” od pljuvanja odvozija 8 sezona , 156 trka , da ima “rezultate” ka hulkenberg , a ja tvrdim da je on zapravo klasa … smijali bi mi se bar 90 % forumaša . da se još tren vratim na petrova , on mi je “poslužija” ka poanta . 2010./11. je prvenstva završava bolje plasiran od hulkenberga , a niko nije žalija za njim kad je otiša iz F 1 niti spomenija kako bi on ostvarija vrlo dobre rezultate da je vozija bolji bolid od renaulta jer MOŽDA i bi . da je otiša hulkenberg mnogi bi žalili i bilo bi kibi dabi . uostalom ko su bili kolege NH ? rubens od kojega je izgubija , di reta kojega je pobjedija , sutil kojega je pobjedija , gutierrez kojega je pobjedija isto ka i palmera i ove sezone sainza i perez koji je jednom izgubija , a 2 X pobjedija . kad bi sumirali vidili bi da je NH pobjeđiva one koji su zbog “kvalitetnih” performansa otišli iz F 1 , a gubija od onih koji su ostvarivali rezultate ( rubens , sergio ) uz iznimku sainza koji je stvarno talent ali kako sam nedavno napisa … po mome mišljenju stagnira u “razvoju” . možda si ti u pravu , neko statistički može izgledat odlično , imat odlične rezultate ( npr messi u nogometu , MS u F 1 , bolt u atletici ) ali zapravo i nije toliko dobar jer statistika ne uzima u obzir umjetnički dojam koji je bitniji od pobjeda , postolja , najbržih krugova , PP ( kad pišemo o F 1 ) , a u umjetničkom dojmu NH je u samome vrhu . još da mu dadu top bolid jer po umjetničkom dojmu je zaslužija da mu ga dadu … jbš rezultate . a i pričalo se da su ferarri , merc zainteresirani za njega , pričalo se i da će hrvatska bit uskoro ka švicarska ….



        1
        0

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ne mjenjam ni ja mišljenje, ali neću uvijek ponavljati jedno te isto, jer se valjda zna šta mislim kad jednom napišem…
        Čitam ja šta si napisao za Petrova. Da je bio bolji rookie od Hulka, ali u boljem Renaultu. Pa zašto ga onda spominješ? Normalno da je bio bolji po poenima kad je vozio bolji bolid, logično. Isto tako kad Hvališ Strolla, nabrajaš mu uspjehe, podij (i onda spuštaš Hulku), a gdje je u toj tvojoj kalkulaciji da je vozio bolji bolid? Zašto Bottas kao rookie nije više pokazao, jer je Williams u njegovoj rookie sezoni uzeo samo pet bodova. A kasnije kad je Williams bio ponajbolji i Bottas je pokazao puno više… Ili zašto Stroll nije pokazao više u drugoj sezoni, jer mu je bolid bio najgori…
        Zašto je u redu spominjati broj završenih utrka, i ko je bolji u tim završenim utrkama, ko je imao više pehova, i td (ne kažem da nije bitno, i da si apsolutno u pravu za taj omjer Schumachera i Rosberga). A kod nekog drugog poređenja ti je samo bitno koliko je ko osvojio bodova, podija i sl… Tu ti jaro žestoka subjektivnost izlazi na vidjelo…



        3
        3

        0
  6. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Vjerovatno ste vec neđe rekli odnosni stavili u tekstu.
    Ciji je ovo poredak? Ko ga je birao? Vi ili neko sa stane?


    0
    -6

    6
  7. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Magnussen prvi dio sezone briljirao. A Grosjean drugi. Totalno su nekonzistentni a imali su dobar bolid.
    K-mag je neke vikende izgledao kao totalni amater, primjerice Singapur gdje se nije mogao sastati s dobrim krugom.
    Bas velika ljubav vlada izmedu njih i Haasa.



    3
    3

    0
  8. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Pa i primjeti se da je :

    Subjektivni poredak vozača

    VB, iako je zaista podbacio i ne zaslužuje da se nađe u top 5 vozača, sigurno zaslužuje da bude ispred KM, EO, CS, NH.
    Dakle top 10 sigurno, jer bodovi bi se trebali za sve zbrajati od Australije do Abu Dhabi



    2
    -5

    7

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.