Lewis Hamilton drugu godinu zaredom slavio u Singapuru!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 6 godina 3 min 151 komentara

[glasovanje utrka=”94″]

Lewis Hamilton stigao je do sedme ovosezonske pobjede te četvrte na ulicama Singapura nakon starta s najbolje startne pozicije. Drugo mjesto na kraju je uspio sačuvati Max Verstappen, dok je najnižu stepenicu postolja zauzeo Sebastian Vettel.

Hamilton je poprilično mirno kontrolirao utrku, dobro je startao te se odvojio od ostatka društva. Jedina prijetnja dogodila mu se u 38. krugu prilikom obilaženja vozača za cijeli krug kad mu se Max Verstappen opasno približio. Ipak, Nizozemac nije uspio iskoristiti priliku koju su mu omogućili Grosjean i Sirotkin u borbi za poziciju van bodova nakon koje je Grosjean dobio kaznu od 5 sekundi zbog blokiranja vodećih.

Verstappen je startao drugi, ali je u prvom krugu izgubio poziciju od Sebastiana Vettela. Poziciju je uspio vratiti kroz bokseve, uspio se vratiti na stazu tik ispred Vettela koji kasnije nije uspio zaprijetiti. Vettel je jedini od vozača top 3 momčadi vozio na drukčijoj strategiji, s hypersofta je prešao na ultrasoft, no to nije donijelo nikakvu razliku.

Valtteri Bottas stigao je do četvrte pozicije unatoč kasnom pritisku Kimija Raikkonena, dok je šesto mjesto pripalo Danielu Ricciardu.

Fernando Alonso odvozio je sjajnu utrku te s 11. startne pozicije stigao do sedme u cilju. Prvi su to bodovi za Alonsa nakon dva odustajanja u Belgiji i Italiji. Alonso je većinu utrke proveo usamljen, za Ricciardom je imao ogroman zaostatak od oko 50-ak sekundi, dok je Sainz, prvi od zaobiđenih za krug, bio gotovo 30 sekundi iza njega.

Charles Leclerc je kao i Alonso i Sainz napredovao četiri pozicije u odnosu na start te je tako uzeo prve bodove još od VN Austrije. Osvajače bodova zaključio je Renaultov Nico Hulkenberg.

Katastrofalan dan doživjela je momčad Racing Point Force Indije, već na samom startu sudarili su se Ocon i Perez. Ocon je završio u zidu te izazvao jedini izlazak sigurnosnog automobila, dok je Perez nastavio. Utrka mu nije prošla bajno, nakon što je pola utrke bio zaglavljen iza Sergeja Sirotkina, sudario se njim te dobio drive through kaznu zbog toga.

Iduća utrka vozi se za dva tjedna u Sočiju!

Vozač Konstruktor Zaostatak Krugovi
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:51:11.611 61
2. Max Verstappen Red Bull Racing-TAG Heuer + 8.961 61
3. Sebastian Vettel Ferrari + 39.945 61
4. Valtteri Bottas Mercedes + 51.930 61
5. Kimi Räikkönen Ferrari + 53.001 61
6. Daniel Ricciardo Red Bull Racing-TAG Heuer + 53.982 61
7. Fernando Alonso McLaren-Renault + 103.011 61
8. Carlos Sainz Jr Renault + 1 krug 60
9. Charles Leclerc Sauber-Ferrari + 1 krug 60
10. Nico Hülkenberg Renault + 1 krug 60
11. Marcus Ericsson Sauber-Ferrari + 1 krug 60
12. Stoffel Vandoorne McLaren-Renault + 1 krug 60
14. Lance Stroll Williams-Mercedes + 1 krug 60
14. Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso-Honda + 1 krug 60
15. Romain Grosjean Haas-Ferrari + 1 krug 60
16. Sergio Perez Force India-Mercedes + 1 krug 60
17. Brendon Hartley Scuderia Toro Rosso-Honda + 1 krug 60
18. Kevin Magnussen Haas-Ferrari + 2 kruga 59
19. Sergej Sirotkin Williams-Mercedes + 2 kruga 59
Esteban Ocon Force India-Mercedes Odustao 0

Odgovor

151 komentara

  1. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Sve čestitke za Hamiltona i Mercedes.. Ovo je bila maestralna izvedba.. Ferrari ima velikih problema.. Gdje i kako i zašto.. Mislim da to ni sami neznaju.. Prvenstveno mislim da taktički su koma.. Potrošnja guma im je izgleda također veliki problem.. Prvenstvo je sada mislim da potpuno riješeno.. Sebu sad igra samo čudo.. A čuda se rijetko događaju..Šteta.. Izgledalo je super u jednom trenutku..



    8
    7

    1
    • Fernando Alonso
      Jelja Prikaži

      Prvenstvo nije rijeseno nikako dovoljan je jedan kiks Hamiltona i Seb je tu.



      2
      1

      1
      • Ayrton Senna
        FerrariF1 Prikaži

        Naravno da nije gotovo.. Rekao sam već prije da je gotovo kad je matematički gotovo ali realno ako ćemo teško da ovo jedan Hamilton i Mercedes mogu uprskati.. Mislim da bi prije ovakav Ferrari i Seb to uprskali ali da je obrnuto i teško da bi i oni to uprskali.. I da Hamilton kiksa jednu utrku a Sebastian pobjedi još uvjek je popriličnih 15 bodova razlike.. Tako da REALNO stvar je POPRILIČNO GOTOVA.. Nažalost.. Rekao je Vuk da je Ferrari favorit ali da se nikako nesmije otpisati Mercedes..
        Naravo da treba dati sve od sebe u preostalih 6 utrka i barem ublažiti ovu mizeriju..



        2
        0

        2
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa i ne treba mu čudo, ili Hamiltonovo odustajanje. Treba mu 6 pobjeda, pa sve i da Hamilton završi svaku drugi, biće 2 boda ispred. ;)
      Ali zato mu treba brz bolid, i dobra strategija. A čini mi se da više nemaju ni Mercedesovu brzinu, a ni strategiju ne znaju pogoditi…



      4
      4

      0
  2. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Onaj Alonso zaslužuje dobar bolid,dajte coviku još jednu sezonu u top timu pa da imamo pravu borbu za vrh! Za mene osobno najbolje sezone F1 su bile kad je se on borio za naslov.



    12
    5

    7
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Ono kad McLaren ima bolje stratege od Ferrarija. Nando klasika, DOTD Sirotkin :thumbs:



    21
    21

    0
  4. Mclaren
    Antishaaa Prikaži

    Opet smo gledali los Ferrari,losa taktika i par sitnih gresaka dovede do katastrofe…Lewis opet odvozio fantasticnu utrku i zasluzeo dosao do pobjede,RB cudo oba zavrsila trku hahaha,sve u svemu utrka 8/10

    Sve mi ovo mirise na naslov Hamiltona i Mercedesa.



    1
    1

    0
  5. Kapiten Prikaži

    ocjena utrke od 1 do 10, jedva 3. da nije bilo pereza i sergeja ne bi nista vidjeli od trkanja. ferari ponavlja svoje takticke greske i mislim kako sezona ide ka kraju ponasaju se kao neka ekipa koja je tek usla u F1 i bez ikakvog iskustva. Lujo svaka cast mislim ovom si utrkom osigurao titulu i na kraju krajeva si je zasluzio, skoro bez greske si odvezao cijelu sezonu. seb na naslu veliku zalost los tim i lose takticke odluke, uzmi stvar u svoje ruke i sam sebi pravi opcije za trku pusti se ovih takticara. idemo do kraja maximalno pa sta bude bude



    1
    0

    1
  6. Brazil
    Anonimus4138 Prikaži

    Ajde Max se pomalo popravlja daj Honda iduce godine covjeku motor kako bog zapovijeda, utrka za 5 od 10,Alonso i Sainz odlicni,Haas lose Perez katastrofa unistio je priliku za bodove Force Indiji,Mislim da puno timova ima losu taktiku a ne samo Ferrari….



    1
    0

    1
  7. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Treba pod hitno mijenjati neke ljude jer ovo su identicne greske kao prosle godine. Sto vozacke sto momcadske….Na njima ne uce, ne razmisljaju, izgledaju amaterski. Marchionne da je ziv siguran sam da bi vec sad kad je trka zavrsila podijelo par otkaza. Bit ce sramotno ako ne dođe do promjena, a sve si mislim da nece.
    Cestitke Hamiltonu i Mercedesu na oba naslova.



    3
    3

    0
  8. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Vozac utrke je definitivno Fernando Alonso!, kako je onu kantu plasirao na sedmo mjesto samo on zna!.

    A da cestitke Lewisu, Tipovao sam na Maxa ali je ocito da je Lewis imao sve pod kontrolom!.

    40 bodova razlike !,hm jos nije gotovo ali previse je to sad zostatka ,ali jedno odustajanje Lewisa sve vraca u igru!,dok sa druge strane jos jedan kiks Ferrarija i igra je onda def gotova.



    9
    6

    3
  9. Mclaren
    wilson Prikaži

    Iako je još 6 utrka do kraja, mislim da možemo čestita starom/novom svjetskom prvaku. Ferrari dobio po prstima na stazama u kojima su slovili kao favoriti. Vettel…..nevjerojatno koliko je šansi imao u sezoni a gotovo sve upropastio. Odličan a opet vozač sklon neshvatljivim greškama. Konstanta kao najveći problem. Pereca neću komentirati. I konačno opet bodovi za McL. Bravo Alonso.



    2
    -3

    5
    • Fernando Alonso
      zonosso Prikaži

      Jednostavno, ne znam jel je problem u ferrariju ili Vettelu, ali Vettel mi izgleda izgubljeno. Cini mi se kad covjek ima jednak bolid kao i njegov suparnik da jednostavno nije dovoljno dobar vozac. ……I sve mi se nekako cini da ce ga Leclerc dogodine toliko oderati da ce se na kraju sljedece sezone samo posramljeno povuci iz f1. Isto mi se cini da je u proslosti zavrsio u istoj ekipi sa Alonsom ili Hamiltonom isto bi popusio kao i od Riciarda. Eeeee, Alonso brate bio si u pravu kad si reka da je bilo sve u bolidu (era 2010-2013 jednostavno je bolid Neweya bio presuperioran a ferrarijev bolid kako je odmicala sezona sve lošiji). Jedva cekam sljedeću sezonu pa da navijam za Leclerca jer mi ovaj krastavac ne sjeda nikako. ( Spasitelj ferrarija, moš mislit!)



      4
      -3

      7
  10. Ferrari
    Doctor Štef Prikaži

    Čestitke Mercedesu, pogotovo Hamiltonu koji je odnio pobjedu kao da se uopće nije ni trudio. Ferrari opet uspije sve s*ebati nekako. Šta se mene tiče Mercedes i Lujo ovo opet uzimaju. Utrka sama po sebi vrlo dosadna izuzev početnog sudara i borbi na kraju poretka.



    2
    2

    0
  11. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Prebacujem fokus na borbu Schumi vs Hamilton jer ovogodisnja borba za naslov se pomalo rusi. Ostajem pri svome i dalje smatram da je Alonso trenutno jedini vozac koji moze srusit Hamiltona s trona (iako se mnogi ne bi slozili, ali u redu). Nadam se postolju do kraja sezone u nekoj kaoticnoj utrci i nekom cudu za Vettela i Ferrari iako jedino cudo koje ih moze spasit je Vettelove ciste utrke i mirnoca u timu ?



    9
    0

    9
  12. F1puls
    Dragan032 Prikaži

    Hamilton sampionski.Max domaci zadatak za Seba i ostale.Losa taktika sa gumama sa Seba +30 sekundi iza Hama to ne sme da se dogodi,neznaju u ferariju sta rade.Trka ispod proseka!



    1
    0

    1
  13. Shell
    blowndifusor Prikaži

    Perez pita pitwall FI zbog cega ovakva taktika, zbog cega su ga stavili u guzvu. Ja ocekivao Totta da se javi. Mada ne bi Ferrari mogao ni dobiti Mercedes, realno.



    5
    5

    0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ali barem nebi izgubili drugo mjesto.



      3
      3

      0
      • Shell
        blowndifusor Prikaži

        Pa vidi, s ultrasoftom, daj Boze da ne bi. Drugo zaustavljanje na stazi gdje pit najduze traje mi nije jasno nikako, a isli su ocigledno na dva zaustavljanja. Sve u svemu, poslije pitstopa, ja zadovoljan trecim mjestom. Mirisalo mi je na sesto cim sam vidio pneumatike. Ovako, svaka cast Sebu, odlicna utrka, koliko god da cudno zvuci, dobro smo prosli.



        2
        2

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ma govorim za ovo da nebi dobili Mercedes. Ali bi barem zadržali drugo mjesto (koje je Vettel odlično uzeo u prvom krugu) da su imali normalnu taktiku. A ne sa ovim US, i izlaskom iza Pereza, to se slažem.



        2
        2

        0
  14. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Čestitke Lewisu i Mercedesu na pobjedi, a i osvojenom prvenstvu!
    Vettelu i Ferrariju…samo psovke! Šlampavost, neodlučnost, loša taktika, ako nije taktika onda vozači useru…nemam riječi.
    I da…čestitke Nandu :-)



    2
    1

    1
  15. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Pastor of the day: Perez



    9
    8

    1
  16. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    Čestitke Hamiltonu, zasluženi prvak…nema mu se sta tu prigovorit

    A Ferrari i Vettel očito ne funkcioniraju…što jedna strana što druga…prosle sezone kada bolid nije bio na nivou, Vettel je odradio vrlo dobru sezonu…sad je stvar obrnuta.

    Utrka kao utrka, jako dosadno i ništa posebno…kad je bila guzva sa backmackerima moglo se je dogodit nesto zanimljivo ali nazalost nije.



    1
    0

    1
  17. Ferrari
    superx Prikaži

    Sad komotno mozemo Luji cestitat na osvojenom naslovu prvaka.
    Kad je bio Mercede u skripci, kad je dolazilo do neke panike i krize, svabe sabrale glavu i eto ih opet na tronu.
    Cini se da je vaga opet na strani Mercedesa, jer evudentno su vec drugu utrku za redom jaci od crvnih.
    Nova sezona ista prica, dok su crveni imali najbolji bolid radili su sranja, sad do kraja otislo sve kvragu.
    Nije problem samo Sebastian, nego cijeli pit wall…
    Kao sto rekoh nakon Monze, Charles ce biti sljedeci crveni prvak…



    5
    2

    3
  18. Vuk Prikaži

    Kao vatreni navijac Vettela imam za reci:

    Hamilton je najbolji vozac na gridu, bez konkurencije. Mislio sam da nije tako, ali me je gospodin Hamilton ubijedio u suprotno.

    Vettel, za kojega navijam, mislim da treba da se zadovolji sa svoje 4 titule, i to mu je previse, i da se batali daljega trkanja prije nego sto ce ga Leclerc pobijediti.

    Ferrari treba da za rukovodioca tima postavi nekoga ko nije italijan, i po mogucnosti ko nije drug sa ostalima u timu. Isto tako ferrari treba da prestane da se nada da ce im titulu donineti vozac. Nije je donio ni Schumacher sam…

    Ako Ferrari oce da ponovi ono sa Schumijem, Vettel nije taj, treba probati sa Hamiltonom ili Verstapenom (iako ih ne volim ni jednoga), jer oni to mogu iznijeti uz dobar tim.

    Dakle Vet je pobijedio 5/15, zar nije u najmanju ruku smijesno ocekivati 6/6 do kraja



    8
    -7

    15
  19. peglica Prikaži

    I opet ja makar vam dosadio ali Vettel sve što je mogao je upropastio a nema te snage i karaktera da nešto preokrene..Ferrarri mu je dao odličan bolid ali on nije odličan vozač..Ham ga po svemu šiša i čestitke Hamiltonu ne Mercedesu na osvojenom prvenstvu..a Kimi napokon idi iz Ferrarija….



    3
    -9

    12
    • Nigel Mansell
      ujac Prikaži

      sto je to tocno vettel upropastio danas



      9
      8

      1
      • peglica Prikaži

        Danas nije ništa osim što nije na razini Hamiltona,a za tebe da ti pojasnim NEMA MUDA!!



        2
        -9

        11
      • Sebastian Vettel 5
        ZamaF1 Prikaži

        Sta je mogao sa katastrofa strategijom?



        4
        3

        1
      • Nigel Mansell
        ujac Prikaži

        sta tebi znaci to imati muda?



        6
        5

        1
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Danas je Ferrari usrao motku, ali Vettel me podsjeca na Hamiltona iz 2016. Puno gresaka uz fantastican bolid od Bakua pa sve do jucerasnjih kvalifikacija gdje je bio daleko i od Verstappena, a da ne pricamo o Hamiltonu. U Ferrariju je bilo super i kad je Alonso pobjedivao pa cim izgube naslov dolaze price o kojekakvom nemiru u timu…Ja trenutno vidim nemir u strateskom timu Ferrarija koji je jednako velik kao i u Abu Dhabiju 2010. Idu k’o muhe bez glave, danas pokusali undercut , a Perez kao da nije postojao za njih ?



        5
        4

        1
      • Vuk Prikaži

        Nije parirao vremenima Verstapena koji je u drugom stintu bio na Soft a Vet je bio na US. Govorim o prvih 10-15 krugova, imao je dva stepena brze guma a Ves je konstantno bio brzi. O Ham-u da ne pricam.
        Eto to je upropastio, je li dovoljno.
        Razumijem kasnije, stedio je gume da ne bi izgubio i trece mjesto, ali ne probati u prvih 6-7 krugova je ozbiljan zajeb.


        0
        -7

        7
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        :facepalm:
        Potrošio ih je na borbi sa Perezom, iza koga ga je Ferrari stavio. I onda je bilo jasno da će, ili potrošiti te gume, i izgubiti još 30 sekundi još jednim ulaskom u boks, ili morati do kraja čuvati gume. Jbt, ovdje stvarno ima likova…



        8
        8

        0
      • Vuk Prikaži

        @Pastor,

        Sa kojim pravom me nazivas pacenikom? Vise si ti pljunuo sa ovom rijecju, nego ja sa svim svojim komentarima.
        Jesam li ja napisao ijednu jedinu ruznu rijec.
        Ako me je hamilton ubijedio da je najbolji na gridu, to znaci da sam pacenik?!
        Koliko je tebi godina uopste?
        Vjerovatno sam odgledao vise trka nego ti krugova F1, i nikad nijesam ni jednog vozaca ili forumasa… prokomentarisao ruzno.
        Za Vettela navijam od kad se pojavio, navijam i danas, ali ne znaci da je najbolji zato sto ja ili ti navijamo za njega. Jednostavno mora se prihvatiti da je teenutno neko drugi bolji, i to pokazuje razlika od 40 bodova (cini mi se cak i veca nego prosle god nakon Singapura).
        Ako pratis team radio, vidjeces da se hamilton mnogo vise suprostavlja ekipi nego Vettel, i to radi vrlo koncizno, stavljajuci immdo znanja ko je ko u timu. Pa nesto prokomentarise Lauda, malo Wolf, ali na kraju Ham dobija bas ono sto trazi, status, posvecenost…. Vettel je u tome mnogo manjkaviji, i sebe bezpogrebno stavlja u inferiorniji polozaj. Ako te ke doveo Ferrari kao zvijezdu, onda budi zvijezda, ne onakva kakva je Ham ili C.Ronaldo, ali postavi sebe tamo dje treba. To je Schumi vrlo dobro radio, bez da vrijedja ekipu…
        Vettelov polozaj, u koji sam sebe stavlja, proizvodi nervozu, stres…. a to rezultira losim performasama koje su ocigledne. Bolid je prilicno dobar, i ne losiji od Mercovog (u nekim segmentima bolji, negdje malo kaska, ali manje vise ujednacen).
        Recimo Ricci trazi da na PP bude iza Maxa, a Max odsjecno odgovori “No” bez daljih komentara, i to je to. To je nekad bio i Vet, pa kad je onomad u Maleziji oduvao Webera na svoju ruku, male se saputalo ali je titula stigla i na kraju su svi to zaboravili, cak i sam Weber.
        Vettel vise nije to sto je bio, i to proizvodi dosta gresaka i gubitak titule koji je izvjestan (ka cu bit srecan ako nekim cudom bude sampion, ali tu treba bas cudo).
        Da ne bih dalje davio, jos jednom, nije mi jasno zasto si me nazvao pacenikom (iako sam cijelo vrijeme vaspitan), a da nijesi banovan.
        Najmanje sto mozes je da se izvinis, i meni i onima koji vode ovaj forum.
        Da me ne shvati neko pogresno, ja ne volim ni Hamiltona ni Maxa, ali trenutno stvafi stoje kako stoje, e ne treba zavaravati sebe, a apsolutno necu navijati za Vettelovu konkurenciju..
        Ps. Nijesam se pojavio ni odjednom ni niotkud. Tu sam ja odavno, jos od kad dio ove ekipe bio na GP1.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        @Vuk, izvinjavam se. Mislio sam da si još jedan profil od ovog pegle, koji pegla sa istim komentarima od Monze… Nisam vidio da si prije komentarisao, pa sam pomislio da si novi/multi, kreiran samo da trolla. I odmah negativno…

        Ova tvoja priča da je Vettel nešto upropastio sa US gumama nema nikakve logike. Čim su ova dvojica uzela soft, priča je bila gotova. Kakvo pritiskanje? Pogledaj koliko je na kraju zaostao, pazeći da te gume izdrže do kraja. Da je pritiskao na početku, i pokušavao prestići Verstappena, na stazi na kojoj je gotovo nemoguće prestići, nema šanse da bi mu gume izdržale do kraja. Pa bi zbog tog pritiskanja morao još jednom u boks, i izgubiti dodatnih 30 sekundi. I završio bi tek na 6. mjestu. Ovakva negativnost prema Vettelu je neobjašnjiva na ovoj utrci, pogotovo za “vatrenog” navijača istog. Ovo nebi čak ni ova pegla izvalila. Koliko god ti pljuvao, Vettel je ovdje izvukao apsolutni maksimum, s obzirom na strategiju koju su mu dali.

        A što se tiče praćenja F1, siguran sam da pratim puno, puno duže od tebe.


        0
        0

        0
      • Vuk Prikaži

        @Pastor

        Ok. Sad smo se sporazumjeli. Ali i dalje moji komentari nijesu pljuvanje. Samo sam sagledao situaciju iz mog ugla.
        Ovo mi je ravno 30-a sezona koju pratim onako i fullu, bez da propustim jednu trku.
        I iskreno, Vettel me je iznervirao prilicno od Njemacke do danas. Zamisli kad ja cak ni ne navijam za timove, nego za vizace pa dje god oni da voze. Ako Vettel ode u Merc, ja opet navijam za njega…. zato sam rekao da sam njegova veliki navijac, to nema veze sa Ferrarijem. Ja sam navijao za Sennu i kad je bio u Mcl i u Wilijamsu, isto tako za Montoyu…
        I sad Vet ima bolid za titulu, ali nema stav.
        Kad u mercu nesto ne ide hamilton bude prilicno odsjecan sa timom preko radia, Vettel ne, i zato se recimo Bottas sklanja a Kimi ne. To nije plakanje ili privilegija, to je rezultat stava. Mercedes da ove godine ima Botasa i recimo Ocona, ne bi pobijedio na 3-4 trke. Hamilton bi sa Ferrarijem dobio u Monzi, jer bi Kimi morao da se skloni u prvoj krivini i da onda drzi ostatk iza…. E takav stav ne moze da ima svako… moze samo par onih najboljih. Gdje je Vettelu takav stav ostao (jer ga je imao u RB) ne znam, ali je negdje izgubljen. Mozda ga je Ferrari pojeo.
        Ako mislis da sam zaboravio onu Monzu 2008 ili Brazil 2012 varas se, cak i ono fenomenalno preticanje Hamiltona u Brazilu 2007. Ali i Kimi je nekad bio zvijer, pa vise nije.
        Vettel ima jasan zadatak pred sobom, treba da pobijedi 6/6, uz pretpostavku da Ham nece odustati. Ako ne vjeruje u potpunosti timu, moze da uzme stvar u svoje ruke… Schumaher je to radio, radio je i Senna i Piquet sr, i Lauda, to radi i Hamilton…
        To nijesu radili neki potencijalno veliki vozaci npr. Alesi (i ostalo je samo na potencijalu).
        Daleko od toga da mislim da se Vettel nije ostvario, branio sam ga dosta puta kroz komentare, ali njemu zaista treba titula sa Ferrarijem, ako zaista oce da bude u red sa velikima (iako mozda ja mislim da vec jeste u tom drustvu). Veliki poraz bi bio da Ham umjesto njega dodje u Ferrari, a to nije nemoguce vec 2020 ( sjeti se 2010 kako je sa jos aktivnim ugovorom Kimi izletio odatle da ustupi mjesto Alonsu. Nije im smetalo da placaju Kimija koji vozi Relly). Ferrari je veliko ime, najvece u F1, i imaju jasan cilj. Sigurno se nece izvinjavati Vettelu zbog lose strategije, prije ce bit da ce ga poslat u penziju kao ipak nedovrsenoga. I budi siguran da Leclerc ne dolazi da kupi bodove, on ce imati veliku podrsku, ne manju od one koju je 2007 imao Ham u McL



        1
        0

        1
  20. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    Sirotkin vozač utrke!



    6
    6

    0
  21. Nando
    Matek14 Prikaži

    hamilton je trenutno klasa za sebe.. zvjersku formu je uhvatio u pravom trenutku.. početak sezone je bio malo šlampav i usporen, ali sad ga ne može zaustaviti nitko.. svaka čast!
    max napokon odvozio dobar vikend..
    ferrari si dodatno puca u nogu sa strategijom, al svejedno danas hamiltona ne bi pobjedili i da su dobru strategiju izveli..
    alonso fantastično.. ovakav mclaren ovako dominantno dovesti do cilja ispred ostatka grida.. vozio je praktički svoju utrku cijelo vrijeme..
    perez, šta reći..



    4
    0

    4
  22. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Jednostavno gubimo tlo pod nogama, činimo neoprostivo greške, ekipa se ocigledno opustila nakon Marchionne-ove smrti!

    Vettelu čestitke na dobroj vožnji, pogotovo start (naučio iz prošle utrke)!

    Čestitke Hamiltonu, kao i Maxu! Hamilton je opet u svome cool fazonu, dok Max ima nevjerojatnu želju da bude ispred Ferrarija.

    I opet sve dok Hamilton ne bude zvanično prvak, vjerovati ću da imamo šanse, ali danas je bio jako loš rezultat, općenito čitav vikend.



    8
    8

    0
  23. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Zvijezda dana: Sergey Sirotkin ;) Zašto ne? Pa čovjek je dobio pozornost kao rijetko kad u karijeri.. da Perez nije ušao u njega, možda bi dogurao do boda, a to bi bilo spektakularno budući da su u kvalama bili dominantni k’o nekadašnji Manor.. jest, Rus bi predvodio kolonu k’o Trulli u najboljim danima, no i to je značajka odlične defenzivne vožnje ili pak – “briljantne” konfiguracije staze..
    Realnost je da nije bilo njega i Pereza, jedino što bi pamtili iz ove utrke je Oconovo odustajanje i ponovno genijalni potez Scuderijinih genijalaca s pitwalla..
    a sad u Sochi, sa ruskih -40 na kontu..



    14
    14

    0
  24. Marlboro
    Alonso65 Prikaži

    Dajte Alonsu Vettelov bolid, biti ce prvak.
    Dajte Kimiju Vettelove povlastice, biti ce prvak.
    Dajte Maxu Vettelov bolid, biti ce prvak.
    Vettel me je razocarao i vise stvarno nemam misljenje o njemu jer je potpuno tipa kampanjca i to me rastuzuje.Jedino tko mi je gori od Vettela je kompletan Ferrari.
    Cestitke Hamiltonu, najbolji vozac na gridu.
    Max izvrstan, jedna od boljih trka za njega.
    ALONSO GAZDA!!!



    16
    -3

    19
    • Nando
      Lux14 Prikaži

      Dojma sam da je pit wall Ferrarija danas matira Vettela tako što su mu dali gume s kojima je morao spustiti tempo i provoditi žešći tyre managment da bi došao do kraja utrke. Za to je prvenstveno kriv Ferrari, al je isto i Vettel ko kampanjac, kako si rekao.



      3
      0

      3
    • Sebastian Vettel 5
      ZamaF1 Prikaži

      Dajte Alonsu priliku kakvu je imao 2010. i uprskat će je, sićaš se Petrova?…nemoj zezat molim te. Eh da isto je mogao i 2007. ?



      11
      6

      5
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa taj “izvrsni” Max je pao od Vettela ko od šale, ali mu je Ferrari glupom taktikom vratio drugo mjesto…

      Onaj ko danas krivi Vettela za bilo šta, taj nema pojma o ovom sportu, tačka. Čovjek je na stazi odradio sve što je mogao. Na kraju ponovo morao spašavati glupu Ferarrijevu taktiku, kao u Bahreinu…



      9
      7

      2
      • peglica Prikaži

        pastor..gnjojiš uvijek isto,sad ću ti ja ponoviti da je Vettel jedini krivac da Ferrari nije ispred Mercedes,a drugo Hamilton je za klasu bolji vozač od Vettela,i da je Hamilton kojim slučajem ove sezone bio u Ferrariju on bi osvojio prvenstvo.



        1
        -9

        10
  25. Nando
    Lux14 Prikaži

    Hamilton klasika, sve bliže tituli. Ferrari siv, pogotovo pit wall.
    Alonso odličan 7., kao i Sainz i Leclerc :thumbs:



    3
    3

    0
  26. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Katastrofalan vikend Ferrarija…
    – Donili 2 softa za cijeli vikend
    – Očito nisu složili setup kako treba (Vettel isto kriv zbog FP2)
    – Potpuno sjebali kvalifikacije lošim tajmingom gdje se moglo do PP
    – Potpuno krivu strategiju složili za utrku
    Zašto se danas Kimi nije koristio kao blok Hamiltonu?Da se bar nešto proba, jer Ferrari ionako nije imao brzine. To bi Mercedes napravio bez ikakvog problema, makar ovaj izgubio mjesto od Riccija.
    Vettel ne vjeruje Ferrariju, s razlogom, a ovi ne vjeruju njemu isto s razlogom… Ne izgleda taj odnos dobro.

    Utrka sama po sebi solidna, odlične borbe u sredini poretka. Odlični Alonso, kriminalno loš Perez…
    6/10



    5
    4

    1
  27. Fernando Alonso
    zonosso Prikaži

    Vettel ti si zaista loš vozac. Hamsta i HAMMERTIME osvajaju još jedan naslov..



    3
    -17

    20
  28. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Čestitke šampionu, Ferrari izgubljen, udarila im singapurska vrelina u glavu…



    2
    2

    0
  29. vagabundo Prikaži

    Vetel odvezao jako dobru utrku, iako vidim jako puno kritika na njegov racun. Mislim da su mogli pametnije sa strategijom, ali sta je tu je.
    Ide mi na nerve kuknjava pojedinih Ferarijevih navijaca koji kritikuju Ferari i Vetela, kao da su sami na gridu bez da se bore sa bilo kim, i da je put do titule jedna lagana setnja.
    A ne da se bore protiv tima koji je proteklih godina imao najdominantniji bolid u historiji (mozemo izuzeti 2017, gdje nisu bili dominantni ali ipak najbolji bolid).
    Cinjenica je da je ovu sezonu Ferari najblize Mercedesu, ali imam dojam da su navijaci Ferarija, ubijedjeni da je Ferari favorit ove sezone, i da su tu foru popusili od Mr.Wolfa i PR Mercedesa.
    Kao navijac Ferarija podrska timu i vozacima, uz naravno zelju da se srede i smanje greske, i da ce u tom slucaju biti pozitivan ishod.



    12
    11

    1
    • Monisha Kaltenborn
      monkeyseat Donator Prikaži

      Bolid je u najmanju ruku dobar kao i Mercedesov. Količina grešaka koji su napravili vozači i pit-wall je prevelika. Kako ljudi neće bit ljuti?! Imaš sve, a ne napraviš ništa.



      7
      5

      2
      • vagabundo Prikaži

        Mercedes je u Singapuru bio brzi bolid bez imalo sumnje. To sto su ljudi vidjeli Ferari kao favorita to je druga stvar. Vjerovatno na racun proslih sezona kad se Mercedes jako mucio ovdje, ali vidimo da to nije bio slucaj ove godine.
        Slazem se da je bilo dosta greski ove sezone i Vetela i Ferarija, ali sigurno je veliki problem sto su i oni sami prihvatili ulogu favorita, a to ni u kom slucaju nisu. Mozda su ravnopravni u najboljem slucaju.



        5
        3

        2
  30. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Cestitam hamsi na tituli.. Mozda sljedeće godine netko novi zasjedne na tron.. Ove sigurno nece



    2
    1

    1
  31. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Ovaj Ferrari me podsjeća na Hajduk. Imaju veliku bazu navijača svake godine najavljuju osvajanje i svake godine razočaraju navijače.



    5
    4

    1
  32. Mclaren
    raca Prikaži

    Utrka dosadna, Hamilton bez greške, Ferrari koma, Alonso standardno dobar dok se bolid koliko-toliko kreće. Vidi se da se Renault sa motorom pokrenuo na bolje . Sirotkin ko Trulli- ” e nećeš razbojniče”



    3
    3

    0
  33. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    Nemoguće koliko se sere po čovjeku. U redu Monza, tamo je trebao biti oprezniji. Ali danas je napravio sve što je mogao i što je bilo u njegovoj moći. Hamilton je pobjedio još u subotu s onim krugom u kvalifikacijama kojim se plasirao na pole. Da je pitwall Ferrarija preciznije izračunao razmake, Vettel ne bi završio iza Pereza. Zbog toga je pogubio svo prijašnje osvojeno vrijeme i nije uspio prestići Verstappena kroz boksove. Da je završio iza Lewisa nakon Maxovog prolaska kroz boks bio bi 2. i tada bi mogli govoriti o eventualnom napadu. Hamilton bi bio pod većim pritiskom, a tada su greške vjerojatnije. I sve bi bilo moguće. Ja sam siguran da je Vettel čovjek koji bi kapitalizirao onu gužvu gdje je Max pokušao napast Hamiltona.



    10
    9

    1
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Kakvom napadu na Hamiltona, nije prismrdio ni Verstapenu nijednom



      2
      -6

      8
      • David Croft
        Dome_Senna Prikaži

        Pa nije napao ne. Zašto i bi napadao Verstappena i riskirao postolje, a možda i bodove? Max je i dalje usijana glava. Dobar vozač, postaje sve bolji, ali i dalje ga krasi prgavost karakteristična za njegove godine. Vettel u toj situaciji ima za izgubiti sve, Max gotovo ništa. A i da ga je prestigao, Hamiltona ne bi mogao ulovit i onda bi se sa istrošenim gumama ponovno našao na meti Maxa.
        Ja govorim o situaciji da je nakon prolaska kroz bokseve, završio drugi, a ne treći. Time se ne bi morao boriti s Verstappenom na stazi i onda bi kasnije u utrci došao u priliku za napad na Mercedes.



        3
        2

        1
    • Lando Norris
      Zola Prikaži

      Pa ja mislim da bi trebalo srat po ljudima u ferarriju fettel je dovezao solidnu utrku. Ali zato su mozgovi sjeb… Li po ne znam koji put.



      8
      7

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ma ne samo da su ga stavili iza Pereza, nego i na US, koje nisu imale šanse da izdrže do kraja. Vettel je na stazi odradio što je mogao. Uzeo Maxa isto kao Hamiltona u Spa, prije SC-a. I onda mu Ferrari sve sjebe. I opet ih mora vaditi sa čuvanjem guma do kraja, kao u Bahreinu.



      2
      1

      1
      • peglica Prikaži

        pastor…daj ne filozofiraj,takvih filozofa ima na tone,da ponovim a ti to shvati kako želiš,Vettel je jedini krivac da Ferrari nije ispred Mercedesa i kraj priče! Ništa ne znači što ja navijam za Vettela ali sa istinom se moraš pomiriti,drugo,da je Ham kojim sluačajem ove sezone vozio Ferrari garant bi osvojio prvenstvo sa Ferrarijem.



        2
        -6

        8
  34. Marlboro
    TurboV8 Prikaži

    Ferrari fans:
    2017: 2018god je nasa!!
    2018: 2019god je nasa!!!

    Sad but true, takoder sam navijac ferkana al brate mili nemam komentara vise.. jako tesko ce ove godine do naslova.. bilo kojeg!



    6
    6

    0
  35. Ferrari
    Hercegovac_ Prikaži

    Jel moze neko da mi objasni. Kako Mercedes onako dobro skriva komunikaciju izmedju hamiltona botasa i tima. Svaki put nesto krci nije mi jasno zasto to FIA dozvoljava a i zasto ih drugi ne kopiraju?



    1
    -7

    8
  36. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Ovo što Perez radi pa ja to nebi na videoigrici radio. Čovjek namjerno udara u bolide do sebe i ide ih izbacit iz trke. Namoto u Ocona desno, zabio ga u zid, tako isto i u Sirotkina lijevo. Hvala Bogu sa Sirotkinom mu nije uspjelo, a otkad su pustili njegov team radio gdje se žali na Sirotkina, samo sam čekao trenutak kad će ga udarit. Racing Point Force India sad ima love do krova, meksička lova im sad nije neophodna i definitivno bi trebala odma nakon ove trke objaviti vozačku postavu za dogodine Stroll-Ocon, a ovoga prgavca nabit tako nogom, da mu ne padne na pamet više ikad sjest za volan.
    O Ferrariju se više nema šta reći, kao i o Mercedesu, to su dvije totalne suprotnosti, a o mojima, sve više i više sam razočaran Hulkenbergom, a i samim bolidom. Čini mi se da svi napreduju, a Renault da nemiče sa mrtve točke. Sainzu svaka čast za osmo mjesto, ali i on također nije neki vozač, neće mi bit žao što ide sljedeće sezone. Hulkenberg mi je jako drag momak, al da mogu birat za dogodine bi mi vozili Ricciardo-Ocon.



    9
    5

    4
  37. ZvoNik Prikaži

    Navijači Ferarija sjetimo se sezona 2010-2013 i kako smo komentirali Alonsa i Vetela. I, bez obzira na 4 naslova, insajderi su proglašavali Alonsa za vozača godine, a svi mi smo se slagali s tim. Naravno, kada je Vetel došao u Ferari, navijali smo za njega. Međutim, prošla, a pogotovo ova godina je potvrdila ono što smo mislili o Vetelu dok je vozio za Red Bull. Bolid Mercedesa je po perfomansama sličan Ferariju, a razlika je Lewis (koliko god mi nije drag). Pit wall Ferarija pravi greške zato što skoro svaku utrku forsira jer svi skupa nisu sigurni što napraviti na pojedinoj utrci.



    2
    -5

    7
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Vecina vas spominje kao “Lewis” faktor u dvoboju Mercedesa i Ferrari-ja, smatram da je to cista izmisljotina. Kao prvo, Ferrari je dostigao Mercedesov lvl, ali nije ga prestigao. To su dvije razlicite stavke. Kao drugo, Lewis je tipicni kmecavac, lik koji ce sve uciniti da se domogne titule, koliko god mrzili takav karakter, taj isti je i zasluzan za ovaku prednost.

      Kada kazem kmecavac, ne umanjujem njegovo vozacko umjece, vec jednostavno lik izmislja losu formu Mercedesa. Danas je izmisljao kako su gume hladne, kako nema grip bla bla, to pocesto radi, pa opet izdominira utrku? Da ne govorim koliko se javno pravi zrtvom itd. Takve stvari su ispusni ventili Hamiltona, svi znaju da nije bas prijatan kada gubi, ponasa se razmazeno.

      Jedina je istina, da je Ferrari jako napredovo, da se je bolid preporodio, imali smo uzlaznu putanju u formi, ali istu smo znali i da kompromitujemo. Vozaci, kao i tim su znali imati katastrofalne odluke, ako ne mozes pobjediti na misice, onda idi mozgom. Kimi je 2003 umalo uzeo titulu, a imao je samo jednu pobjedu! Znao je iskoristiti greske Ferrari-ja u to vrijeme, dok danas Ferrari nije znao nikako da iskoristi poklone koje je imao. Ako su vozaci dobri, onda strategija ne valja, ako strategija je ok, onda vozaci su losi, svi ovi faktori uticu da nam voda udje u usi.

      Vettel je danas vozio sa jednom tonom na ledima! Pritisak koji nosi, je ogroman, valja nahraniti nas milione, valja isto tako Italijanske medije, dok Hamilton sta god da ucini imati ce podrsku medija, a vecina ih je Britanska. Da je Vettel italijan, drugacije bi to bilo, sad jedini italijani koji brane Vettela su Ferrari! A Britanci jedva cekaju ovakve stvari da razapnu “Svabu”!

      Hamilton nije bio previse cool kada je Vettel pobjedio prve dvije utrke, da ne govorim koja bol izgubiti u Britaniji, jos da je sjela i Njemacka, Hamilton bi bio nervozan kao i Vettel. Wolff i Hamilton glume smirenost, ali isto znaju pokazati frustracije javno!

      Jednostavno sreca je jedini udarac koji je promasio Ferrari…



      16
      11

      5
      • Fia
        bodo Prikaži

        Ha ha ha, baljezgarenje preko radio veze koju svi čuju nazvati kmečanjem. Prijatelju to je hebena taktika. Kao što Kimi šuti , tako Ham brblja često i bez veze. Sve ti je to strategija tako da ovi iz pit walla Ferra više neznaju kada ovaj blefira ili ozbiljno priča…Prije to rade namjerno nego “kmeče”. Ufff kako je to ogavna riječ.



        3
        0

        3
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Govorim o cinjenici, kad Hamilton gubi, onda kmeci, ne zna se isto nositi sa pritiskom, radi greske, javno kritikuje, pravi se zrtvom, dok kad pobjedjuje totalno je drugaciji lik. Vidio bi potpuno drugacijeg Hamiltona, da se je Kimi sklonio Vettelu i omogucio mu pobjedu, pa dvije utrke za redom dobijene bi Hamiltonu donijele nemir.

        Hamilton je prodao foru Ferrari-ju proslu utrku, ovu je isto poceo da prodaje, pa su OPET naivcine u Ferrari-ju rekle Vettelu da se Hamilton bori sa gumama, a odgovor Vettela je bio: “I don´t bealive him”!

        Poenta je da Hamilton nekada manipulise sa formom Mercedesa, kada se osjeca ugodno i kada mu vidis osmijeh na licu, tada i dominira, kada ne ide, onda se jasno vidi njegova reakcija i nije nimalo ugodna.

        Nije Mercedes toliko mocan, niti je Ferrari tako slab, vaga je skoro izjednacena, mozda koji gram ide na stranu Mercedesa, ali Hamilton ima bolju stratesku komunikaciju, voli da glumi “playera” da blefira, samo je porazavajuca cinjenica da u Ferrariju nasjedaju na to poput “Francuskih sobarica”!

        Mislim da je Rosberg odlican doktorat napisao sa svojom titulom, samo je problem sto to niko ne cita!



        10
        9

        1
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Znači nabrojao si sve moguće i nemoguće razloge zašto je Ham trenutačno prvi u prvenstvu, osim samog Hamiltona.
        Ako su bolidi tu negdje onda je valjda vozač taj koji donosi prevagu zar ne?
        Jednostavno ja Ham bolji vozač i Mercedes bolje uštimana ekipa.
        Ili se ti tješi i dalje da je samo falilo malo sreće.



        3
        -1

        4
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Kako ne kontate da je F1 slozen sport, koji nije nacinjen samo od vozaca, vec od armije tehnickih lica. Vozac kao vozac jeste kljucna karika, ali nije ni nuzna. Vettel i Hamilton ovise o preformansama svojih bolida, sto je i logicno, ne moze NIKO uciniti bolide da lete, ako nemaju mogucnosti za takvo sto.

        Ovdje se je stvorio mit o nadmoci Ferrarija, neko je dao sebi za pravo da vjeruje u to da je Ferrari bolji ove sezone! Ferrari nije bolji ove sezone, Ferrari je samo najbolje napredovao.

        Cinjenica je da ove sezone imamo dosta sarenolik broj pobjednika, gdje nije samo Hamilton. Hamilton je na nekim stazama bio nemocan, recimo Belgija, dok je na ovoj stazi u Singapuru bio dobar!

        Gledajte malo F1 sa tehnickog ugla, ne kao savrsen produkt upakovan preko tv-a.

        Ferrari vec neko vrijeme radi pogresne stvari, strateski ne mogu sastaviti 2-3 utrke za redom kako treba, zbog takvih stvari vozaci su u deficitu. Ne branim ni vozace, kada je sve bilo kako treba onda su oni bili sami sebi djelati! Sto bi se reklo “ne da se usranom ni do potoka”.

        Ne umanjujem Hamiltonove pobjede, niti ga omalovazavam, jednostavno Hamilton sada nema taj pritisak kojeg Vettel nosi i onda zbog toga Vettel postaje dosta inferioran naspram njega.

        Vettel kada se osjeca ugodno u bolidu tada razvaljuje konkurenciju, isti je slucaj i sa Hamiltonom, to sto je on odvezao maestralan krug, clap clap, kapa dole, ali za takav krug trebas da imas dobro naspanovanu masinu, sto odmah daje do znanja, da Mercedes je i dalje jak.

        Samo Mercedes zna sta hoce, oni zele JEDNOG prvaka, zele isto tako da imaju VODONOSU u timu, jer sve su karte bacene na Hamiltona, dok Ferrari ne zna sta hoce.



        9
        9

        0
      • Blue Flag
        dFixxx3r Prikaži

        svaka čast slawenowsky. sviđa mi se što pišeš! dobro uočavanje detalja



        2
        2

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Nisam ni rekao da je samo do Hamiltona, ti ga ne omalovažavaš, ali nisu ga ni pohvalio nešto.
        Također Ferrari nije dominantan daleko od toga, ali su u prvom dijelu sezone imali mrvicu bolji paket.
        Da, ali je na vozaču da minimalizira gubitak bodova kda nema najbolji paket na gridu i to Hamilton radi puno bolje od Vettela.
        I tako mrvicu ti da Ham, mrvicu ti da Mercedesov pitwall, mrvicu ti da Ferrari sa greškom i nakupi se.
        A Vettel da nije radio skupe greške (Baku, Francuska, Njemačka, Monza) usprkos Ferrarijevim povremenim egzibicijama s taktikom bi vodio sad u prvenstvu, pa bi pritisak bio na Hamu.
        Za to si je isključivo sam kriv neovisno o performacu Ferarijevog pitwalla.



        2
        -2

        4
    • Ferrari
      Kamui2000 Prikaži

      Vettel se ne zna nositi sa pritiskom, dosta grijesi. Bio sam uvjeren da ce se opet razbit u prvom krugu. A Ferarijev pitwall je koma, jos su na feragostu. Treba tu novih ljudi



      2
      -4

      6
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        I, kako ti je prošlo to uvjerenje?



        5
        4

        1
      • Daniel Ricciardo 3
        Kicker Prikaži

        Ajd suti. Jel vidis koliko glupo zvuci kad neko za cetverostrukog F1 prvaka kaze da se ne zna nosit sa pritiskom? Nit sam fan vettela ni hamiltona, ali brate mili pa ne dolaze oni svaku nedjelju na ispit iz hrvatskog pa kao malo im je stresno. Natjecu se pred ocima milijuna gledatelja,.Ostat ce upamceni u povijesti po onom sta naprave i nose na sebi jos svu odgovornost koju ti ocito ne vidis preko tv-a. To je cijeli kompleks momcadi koja stoji iza tebe i koju opravdavas, a sa suprotne strane sve ti se svodi na 200 milisekundi kad trebas odluciti dali ces probati malo jace ili malo slabije i na kraju onda moraju jos trpiti kad budala prica za njega dali je “mamlaz kao bottas” jer nije agresivan, ili “puca pod pritiskom kao vettel”. Gledaj trke i suti, lako je na kraju trke javit se i reci kako je mogao bolje odvesti, to zna i moja baba sad.

        Ono sto def ne stima u ferrariu su strategije, dokazano po meni bezbroj puta, ali jebiga, to isto nije jedan lik koji odluci pa je vec pitanje gdje tu zapinje, jer kako je i Toto objasnio imaju hrpe softwera koji radi razne predikcije itd, znaci nije to jedan Kamui2000 koji je genij pa kao rijesi sve.
        Inace oni svi trebaju top vrhunski kadar, tako da slobodno se prijavis ;)



        2
        2

        0
  38. Mika Hakkinen
    Miodrag44 Prikaži

    Mislim da sam isto napisal i prošle godine.. FERRARI napravi dobar bolid i početkom sezone naprave odlične rezultate i talijanskmentalitet(sigurno smo prvaci ove godine i konstruktori i vozački) a onda poslije ljetne stanke sve krene nizbrdo(čitaj:realnost ih ošamario i to jako) pojavi se problem sa gumama misle to je samo ta trka iduću bude opet dobro i opet smo naj naj… I kaj se dogodi… Monza i sad Singapur… I od jedamput nikud nikam….kao guske u magli…. A kod Mercedesa je potpuno drugačije… Pojavi se problem… Prvi dio sezone Ferrari je bolji auto i tim…. U čemu grješimo i gdje idemo krivo…. Analiza…. Uzrok problema… Problem nađen i kako ga riješiti… Analiza i problem je ako ne riješen onda minimalizirati.. I danas su tu gdi jesu… Tako dugo dok Ferrari ne usvoji taj sistem rada i razvoja i jasno odredi pravila igre u momčadi i među svojim vozačim(vozač broj 1 i vodonoša) tako dugo neće vidjeti titule…



    14
    14

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      da samo razlika ove i prijasnjih godina je sto je Ferrari do sad najmanje bio ravnopravan Mercedesu. Samo sto to nisu vozaci znali iskoristiti . Pitwall je ukenjao nekolicinu puta i mozda desetak bodova no najveci bodvni kiks je naprsvio glavom i bradom Sebastian Vettel. A ruku na srce i sitem kaznjavanja ove sezone je Mercedesu u odnosu na Ferrari priskrbio solidnu sumu bodova.



      1
      -1

      2
    • Ayrton Senna
      FerrariF1 Prikaži

      Nema šta.. Potpuno si u pravu.. Slažem se sa tobom.. Ako pogledamo kroz povjest Ferrarija nikad nisu uspjeli ništa napraviti dok su ih vodili domaći ljudi.. Talijani su po mentalitetu takvi.. Slični nama.. Ma dobro je to.. Brzi smo.. Lako ćemo mi to.. Ma nije to ništa.. I onda na kraju e jebi ga nismo uspjeli.. A ko ga jebe ima opet sljedeća godina.. I tako iz godine u godinu.. A švabe ko švabe.. Precizno.. Dio po dio.. Problem.. Točno ga odediti.. Analizirati.. Prikupiti potrebne podatke i temeljito rješiti.. I neža odustajanja ni zavaravanja.. 1000 pita pregledati i provjeriti svaku sitnicu i niša ama baš ništa ne prepustiti slučaju.. I evo ih.. Ponovni nadomak naslova.. Kad je Ferrari imao internacijonalnu ekipu( uglavnom engleze i njemce i francuze) onda su nešto znali i napraviti.. To se vidjelo u eri Schumachera.. Nije bilo ni jednog talijana na bitnim funkcijama i ispisali su povjest.. Bojim se da će i sad tako biti.. Šteta jer super su krenuli.. Mislim da ih sad najviše muči potrošnja guma.. Ali i Mecu je to zajebavalo.. Ali oni su prevrnuli cjelu tvornicu naopačke i rješili problem.. Ptošle godine nakon Monaca kad je Ham popušio u kvalama i Ferrari imao nakon duuuugo vremena dvostruku pobjedu u Mercu su sljedeća 2 tjedna do Kanade uveli 24satno radno vrijeme.. Zašto.. Za tih prokletih 3 do 4 desetinke po krugu.. I našli su ih.. Opet njemački mentalit.. I tako će bit dok god u Ferrariju ne naprave opet neke promjene u kadrovskom djelu.. Ne kažem da je Arivabene loš i nesposoban ali nešto tu ipak ne štima.. Bojim se da bi Seba mogla snaći sudbina Alonsa.. Tako blizu a tako daleko.. Pravi vozač u pravoj ekipi u krivo vrijeme.. Iako mislim da je Alonso sad u Ferrariju da bi bio bodovni balans malo drugačiji.. Svaka čast Sebu ali Alonso je ipak bolji vozač od njega.. On je sa puno slabijim bolidom 2010 i 2012 bio u igri za naslov doslovno do posljednjeg kruga posljednje utrke.. Te proklete 2012.. Samo malo sreće da je bilo.. I onog Groznog grožana u Belgiji.. A jebaj ga.. Takav je ponekad život..



      2
      -1

      3
  39. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Mislim da možemo čestitati Hamu i Meci na novoj tituli. Ovo se rijetko kad preokreće.
    A Perez, ne znam što reći. Postaje mi sve mrskiji. Negdje u rangu oba Haasova vozača. Haas mi je vrhunska momčad ali odabir vozača je loš.
    I moj McLaren. Alonso mi nije drag ali je vozačina. Nedostajat će nam slijedeće sezone. Bojim se za McLaren da će slijedeće sezone imati borbe samo s Wiliamsom.



    7
    6

    1
  40. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Kao sto sam inace pricao ako neukenjaju Vettel i Kimi za to se pobrinu na pitwallu. Oni sto ocekuju cuda a cuda se nedogadaju svaki dan ja cu vam reci jedno. Tko moze od trenutnih vozaca zavrsiti utrku ispred Lewisa u ovakvoj formi? Pitam da razjasnimo sto je potrebno da Vettel uzme titulu? Ja kazem mozda Max i nitko drugi. Dali je Vettel kadar da p9bijedi na svim preostalim utrkama? nevjerujem. Znaci po mojem videnju ove situacije Vettelu treba Hamiltonovo odustajanje i bar 4 pobjede do kraja jer za predpostaviti je da ce i Hamilton uzeti utrku ili dve sasvim sigurno. Dali ce Ferrari izdrzati bez kvara ili Merc? Nekako mi to sve djeluje u sveri znanstvene fantastike. Kako trenutno vozi Lewis i kakve poteze rade Vettel i Ferrari ja vjerujem da Lewis odustane do kraja 2 puta da bi opet dosao do titule. Danas Vettel nije pogrijesio no kvale je vozio on i doveo se u ovu situaciju. A Ferrari je po mom misljenju sa ovim undercutom samo stavio tocku na i u ovoj sezoni za njih prepunoj pogresaka. Ferrari je ove godine pruzio Vettelu igracku koja moze do titule i iskljucivo je on kriv za hrpu prosutih bodova . Da nije se njemacka dogodila prvenstvo bi bilo sirom otvoreno i to je to. Vettel je ovu sezonu odradio za zaborav jer je u baku francuskoj italiji i njemackoj prosuo pedesetak bodova ako ne i vise. Naravno nemoze sve odraditi savrseno no ovako se titule neosvajaju.



    6
    0

    6
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa, Vettel je u Spa startao iza Hamiltona, a završio ispred. U Monzi da je startao prvi, ili da mu se Ferrari podredio, završio bi ispred. U Mađarskoj, da nije bilo greške u boksu, i zaglavljivanja iza Bottasa, ko zna šta bi bilo… Vettel može pobijediti Hamiltona, ako mu se Ferrari ne usere u utrku. Danas to nebi vjerovatno ni mogao, zbog staze, ali barem nebi izgubili drugo mjesto sa normalnom strategijom. Ali trebaju u nastavku biti brzi, i ne raditi greške, jer izgleda da polako gube priključak za Mercedesom. Ne mislim bodovno, nego i po brzini.



      12
      9

      3
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        to pricamo vec pola sezone, netreba raditi greske ovo ono a oni jis vise. To sve sto si nabrojao je odnjelo je moglo donjeti 13 bodova. Ferrarijev boks je donio pobjedu u 1 utrci zar ne? nisu bas svuda bili losi. No zato je samo njemacka donjela Lewisu minimalno 7 bodova vise a sebu 25 manje. Start u austriji zbog kazne 3 mjesta nize je takoder njegova greska. Italija je njegova greska kao i baku i francuska. A te greske su gubitak skoro svaki put 6,8,9 bodova kao i spomenuta njemacka 25. Nekazem ja da Ferrari nije grijesio jer je. No i uz te greske Vettel bez svojih najvecih gresaka bi bio u bodovnoj prednosti. ova razlika je stvorenq iskkjucivo njegovim greskama. Probajte si zbrojti kisne kvale i utrke., pokusaje preticanja sa sudarima kao i izletavanja sa staze i gubitak pozicija. Kazne koje je dobio je dobio zbog svojih gresaka takoder. Mercedes radi bolji posao ali bome i Lewis radi bolji posao. Jer kada bi gledali Kimija i Bottasa tu su negdje po brzini i bodovima.



        5
        1

        4
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Njemačka je najveći gubitak, to se slažem. Ali ovo ostalo je sve sitno. Kao što kažeš, u Njemačkoj je za Hamiltonom izgubio najmanje 32 boda, jer je trebao pobijediti, a Hamilton vjerovatno nebi ni do drugog mjesta došao. Tako da je tu izgubljeno vjerovatno i više od 32 boda.
        A kazna pomjeranja za tri mjesta u Austriji, em se nikom nebi sudila sem Vettelu, znajući kako su pristrani suci, em nije njegova greška nego Ferarrijeva što mu nisu javili za Sainza. To je posao pit walla da javi ako mu neko u brzom krugu dolazi.



        9
        8

        1
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @Pastor kakva 32 boda u Njemačkoj?
        Hamilton bi bio minimalno drugi tu utrku…

        Imao bi 7 bodova više…ne 25.


        0
        -5

        5
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Pa fino. Umjesto +7, dobili smo -25, pa sračunaj. A nisam siguran da bi Hamilton završio drugi. Bio je iza Bottasa i Raikkonena prije SC-a. Prešao ih je samo zbog SC-a, kojega vjerovatno nebi ni bilo da nije bilo Vettelovog odustajanja…



        5
        5

        0
      • Sebastian Vettel
        kuruza Prikaži

        Eto treba biti realan i Pastor je to najbolje napisao od svih komentara. Ne moze se sve na Vett svaliti.



        3
        2

        1
  41. Sebastian Vettel 5
    ForzaFerrari1204 Prikaži

    Nemam nekih komentara prevelikih nemam
    Srecom pa se danas u buzetu vozilo brdo prvenstva europe hrvatske češke i ostalo pa sam malo odmorio glavu….



    2
    2

    0
  42. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Jbt, nekim bolesnim umovima je i danas Vettel za sve kriv.

    Odradio šta je mogao. Odlično prestizanje Maxa, kao što je Hamiltona u Spa, bez DRS-a, taman prije izlaska SC-a. I onda uslijedi Ferarrijev zajeb… Ipak, s obzirom na stazu, brzo se riješio Pereza. Ali Perez nije bio jedini problem. To su bile US gume. Kada su Hamilton i Max, pa i svi ostali prešli na soft, onda je bilo jasno da samo slijedi kontrola štete. I opet je izveo čudo, kao u Bahreinu, kada je trebao dogurati bolid do kraja na neadekvatnim gumama…

    Utrka bezveze. Da nije bilo onoga u prvom krugu, čak je moglo proći i bez SC-a. Ali se ipak nije desilo.
    Izdvojio bih samo Bottasa. Ocjena njegove vožnje je kečina ko kuća. Imao je čak i svježije soft gume od Hamiltona. Bio je odmah iza Vettela. Iako je Vettel prema kraju utrke sve više gubio vremena za Hamiltonom i Verstappenom, nekako je Bottas uspio gubiti vrijeme od njega, na tim preko 40 krugova starim US gumama. Lik traži plave zastave za Hulka, a zaostaje 2, 3 sekunde iza njega. I ne može mu prići, sa Mercedesom sa kojim je Hamilton izdominirao.

    Žao mi je nekih likova koji su zaglavili iza zbog strategije, ali takva je staza. Nisu baš najbrži osvojili bodove. Perez je od najboljeg iz sredine poretka, ostao daleko izvan bodova. Hulk se nekako izvukao baš zbog Perezovog incidenta sa Sirotkinom. Nisam ni primjetio kada je Alonso odradio ulazak u boks.



    17
    15

    2
    • Alfa Romeo
      limitmaker1 Donator Prikaži

      …da, već nakon monze sam rekao da je po meni gotovo, nekako sam se nadao da toto ne misli baš 100% ozbiljno da će merci igrati ulogu u singapuru no očito se nije šalio, ali lewis ima ono nešto plus merc je od početka sezone radio i raido i radio i radio na svim područjima. U Spa mi je bilo sumnjivo što su merc momčadi bile bolje i brže od ferrari momčadi, osvajanje bodova od williams a u monzi i potpuna dominacija utrkom merca mi je potvrdila da je ferrari ‘dropped the ball’ što bi rekli ameri i da nema više prevelike nade, a singapur je potvrdio da je merc sada brži bolid i uz ovakvog lewisa je prvenstvo riješeno…i sam lewis je rekao na team radio ‘we’ve got this’ i to 6 utrka prije kraja što samo potvrđuje njihovu samouvjerenost a kad su slobodni nešto takvo izjaviti onjda mislim da nema više tajni…ferrari si je dok je imao prednost previše puta pucao u nogu , monza je bila točka na i…ova utrka im je svjetlo na kraju tunela…mislim da jedino kritike valteri-u nisu na mjestu, on je dok lewis ne bude siguran tu da bude taktičko osiguranje i tako mora nažalost voziti…udijeliti će mu pobjedu u nekoj od posljednje tri utrke tj. neće više morati biti’osigurač’ a lewis će razmišljati o nekim drugim stvarima sa naslovom u džepu…šteta, no na početku sezone sam na jednom drugom forumu rekao da merc-ov razvoj tijekom sezone ne treba podcijenjivati i da će biti borba (iako se nisam nadao ovolikom skoku i napretku tijekom sezone i to u SVIM područjima)…bravo i svaka čast ovakva predanost može biti samo uzor drugim momčadima…



      4
      3

      1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Kako misliš Bottas tako mora vozit? Ovdje nije igrao nikakvu podršku za Hamiltona. Mogao je i trebao konstantno pritiskati Vettela, koji je do kraja preživljavao na onim gumama. A on je samo gubio vrijeme u odnosu na Vettela…



        8
        7

        1
      • Williams
        Montoya Prikaži

        Da, da je Bottas pritiskao Vettela možda bi ga prisilio na još jedan ulazak u box pa bi današnji bodovi za Hamiltona bili +13 ili +15 umjesto +10, što svakako može bit važno na kraju



        1
        1

        0
      • Alfa Romeo
        limitmaker1 Donator Prikaži

        …bottasova utrka počinje nakon vettelovog boksa, znači on se prije toga ne smije utrkivati s nikim osim voziti u zadanom tempu…znam da vam to zvuči besmisleno no nakon što je ‘objavljeno’ da je drugi vozač merc slaže sve moguće rasplete utrke nakon kvalifikacija i bottas je nažalost po njega (a i njegov moral-što se vidi) samo ‘smetalo’ dok nisu sigurni u pobjedu…nakon toga može pokušati nešto (kao npr. u monzi) …na ovoj stazi gdje su pretjecanja jako jako teška i ‘slabija’momčad na novim gumama može biti teška za preći'(magnussen najbrži krug utrke)…stoga čemu riskirati kad te kimi (i ric) jako teško mogu preći a riskiranjem možeš izgubiti 4 poziciju…znam da je okrutno no merc želi konstruktorski naslov i vozački i ovo danas im je odgovaralo…



        1
        0

        1
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Alonso i McLaren su samo čekali i gledali sve ispred sebe kako idu u pit i dok su oni brljali pri začelju ovaj je lipo odradija overcut.



      1
      1

      0
    • peglica Prikaži

      pastor…ne vrijeđaj jer ja mogu vrijeđati i više nego što ti misliš,ali mi je to uskraćeno i ne dozvoljavaju ovi koji nas kontroliraju,a nitko osim tebe nije rekao odnosno napisdao da je danas kriv Vettel,zato ne gnjoji i ne pravi se pametan kad to nisi.Vettel je kroz sezoni kriv,a i ako pratiš a ti ne pratiš očito i sam je to izjavio…..”stručnjaku”!!



      1
      -6

      7
  43. Formula 1
    villeneuve7 Prikaži

    da je Alonso u Ferrariju siguran sam da bi sad vodio u prvenstvu, pogotovo kad se uzmu u obzir njegovi rezultati u onakvom prknu od McLarena.



    11
    0

    11
  44. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Utrka dosadna, dao sam 3. Čestitke Hamiltonu i 90% sam siguran da osvaja prvenstvo. Jednostavno ako vozači Ferraria ne zeznu onda to napravi tim s taktikom. Puno grešaka je bilo ove godine, a Mercedes je to iskoristio na najbolji način. Alonso super odvozio i dovukao kantu do bodova. Perez koliko god nas zabavljao mislim da je danas zaslužio par kaznenih bodova na licenci.



    2
    1

    1
  45. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Dosadnjikava utrka, da nije bilo prvog kruga, ludog Pereza i Sirotkina ništa se nebi dešavalo.
    Mercedes i Ham dominantni od početka do kraja i to sam imao osjećaj da nije ni stiskao Ham do kraja nego tek toliko koliko je bilo potrebno.
    Max odličan, Vettel isto, super start, ali onda je Ferrarijev pitwall odlučio zakomplicirati si život, tako da ništa nije mogao, dobro je došao do kraja na US.
    Alonso super kao i Leclerc.



    4
    3

    1
  46. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    meni utrka nije bila toliko dosadna, ocijenio sam je 6/10.
    pohvale hamu, maxu i pogotovo alonsu.
    ferrari zabrinjavajuće loš po više osnova.
    bottas loš. – ono kmečanje za plave zastave je bilo grozno. a ja ga očekivao ove sezone al pari sa ham-om. koja loša procjena.
    moji loši, ali nisam toliko zabrinut. samo tužan. :)
    vrijedni bodovi za reanult, kad su konkurenti kiksali.



    7
    7

    0
  47. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Utrka zanimljiva 6/10.
    Mercedes je bio brži. Ali to im nije opce bilo potrebno kada je Ferrari sam sebi smjestio kajlu ( ili mozda nije, ali ispostavilo se da je) potez ocajnika, nisu imali sto izgubiti, osim mozda poziciju od Verstapena. Bottas loša utrka, Kimi također, Ricciardo također.
    Što se tiče smrtnika.
    Profitirali su svi sto su ispali u Q2, odradili dugi prvi stint, a ovi od 7-10 pozicije zaglavili u prometu.
    Perez je imao kvalitetan prvi stint i bio cak blizu Ricciarda, ali nakon boksa pada iza Sirotkina ( shvatili su da je situacija kriminal pa su mu stavili ultru, pa da se pokusa probiti) nije se uspio nekoliko krugova probiti i cak ga je Hulkenberg uhvatio koji je bio preko 10 sekundi iza. U tom trenutku je trebao otici u boks i parkirati auto.
    Biti u Q3 a ne voziti Merc, Fer, Rb je bilo pogubno i znali su da ne mogu nista. Onako krvnicko zatvaranje Sirotkina je bilo totalno nepotrebno i kazna je zasluzena ( negdje sam procitao da je dobio 3 boda na licencu).



    1
    0

    1
  48. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    znači pereza bi trebalo lupit po đepu opasno. prvo je skreso ocona onda još i sirotkina. katastrofa.

    nešto ne štima s gumama ako ultrasoft izdrzi koliko i soft u utrci. i ako ultrasoft ne radi nikakvu razliku u performansama na stazi. koga vraga onda imamo različite gume ako seb nemože zaobic maxa sa dvije kategorije meksom gumom. nek se svi voze onda sa istom komponentom i amen.

    alonso jos jednom pokazao koliko ce falit kao vozač a mislim i mclarenu.

    preveliki gap između prve 3 ekipe i ostalih definitivno..

    jedna od dosadnijih trka sezone rekao bih meni osobno. možda jer lujo riješava polako sezonu, pa zato.



    3
    2

    1
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Ma Pirelli u zadnje 2 godine nije napravio gumu, a da su sa 100% sigurnošću znali kako će se gume ponašati… Katastrofalni su, da naprave bolje gume siguran sam da bi gledali još bolje utrkivanje.



      3
      3

      0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Koje je tek iznenađenje bilo na kvalama i treninzima. HS brže od US za 1.5 s, a samo su jednu komponentu mekše. Dok između dvije komponente tvrđeg softa od US nije bila velika razlika. Ma to ne može niko pogoditi. Sve zavisi od staze do staze.



        4
        3

        1
  49. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Utrka solidna, sve nešto kao oće-neće pa te drži malo napetim. Serđo malo prevatren danas, izbio sve bodove timu. Mada pri izbacivanju Ocona nebi svu krivicu stavio na njega, mogao je i Ocon malo pustiti gas.
    Alonso i Lecler super, ostali u skladu s bolidima (i timom)
    Bottas se pokazuje ba onakav kakvim sam ga ocijenio kada ga se samo spominjalo za sjedalo u Mercu. Tipičan papučar kojeg je ham progutao.
    Ferrari……………………………………………………………………………………………………..
    jedino Hass je potonuo na ovoj stazi.
    A ma, više pameti drugo lito.



    2
    1

    1
  50. Marlboro
    M_M 1983 Prikaži

    Očekivao sam bolju utrku i nažalost prvenstvo je po meni gotovo! Od prve utrke u Australiji sam sumnjao da Mercedes skriva svoju brzinu jer tako bi to više gledao F1 da nisu malo ostavili koju pobjedu Ferrariju i RBR ?Sad kad vidim drugu polovicu sezone vidim da se moje sumnje ostvaruju i da se oni igraju sa konkurentima! Da su Ferrari i Vettel sve odradili kako treba opet bi Mercedes kontrolirao prvenstvo i dok god 16 hibrid bude u bolidima oni će biti korak ispred konkurencije!



    4
    -3

    7
    • peglica Prikaži

      Nije Mercedes korak nego je Hamilton korak ispred,a drugo i Bottas vozi Mercedesa pa gdje je on u toj tvojoj filozofiji?!



      3
      -2

      5
      • Marlboro
        M_M 1983 Prikaži

        Bottas da je top vozač nebi vozio za Mercedes jer Hamiltonu nije potrebana još jedna sezona kao 2016! Nisam navijac ni jedne momčadi ali da jedna momčad može toliko toliko napredovati i padati kroz sezonu to mi je jako čudno pogotovo nakon prve utrke gdje je prednost u kvalifikacijama 1sekundu i kasnije nakon dizanja prašine po medijima ta sekunde i party moda više nema i nakon ljetne pauze evo veliki napredak


        0
        0

        0
    • Mclaren
      KERS Prikaži

      Opet potraga za alibijem..



      2
      1

      1
  51. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Evo Grosjean dobio 3 kaznena boda za “najgore ignoriranje plavih zastava” kojeg se Whiting sjeća :D
    Mislim da je to to za Romana u F1, previše dobrih mladih talenata dolazi da bi opstao sa ovakvim vožnjama i rezultatima.



    3
    3

    0
    • Mick Schumacher
      Kaiser Prikaži

      Jel zna neko zašto u Njemačkoj nitko nije dobio kaznu kad je zbog takvih zaostalih za krug Bottas prešao Kimija



      3
      3

      0
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Ili Sainz kad je smetao Sebu u Mađarskoj…



        4
        4

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Mislim da zato jer je Ham izgubio 5 sekundi u tipa 3 zavoja i skoro ostao bez pobjede plus ovako očito ignoriranje plavih zastava stvarno ne pamtim.
        Ajde 1-2 zavoja, ali ovo je bilo previše.
        Ali slažem se da je Sainz isto trebao dobiti kaznu.



        1
        -1

        2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Nije Hamilton izgubio svu prednost samo zbog Grosjeana. Gubio je prednost skoro kod svakog u onoj koloni. Kad je došao do Gorsjeana prednost mu je već bila ispod 2 sekunde.



        1
        1

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @Pastor nije da, ali su se ostali bar trudili maknuti, zbog Groznog i Sirotkina su Ham i Max skoro stali na stazi u jednom trenutku da ih ne naguze :D


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Pa slažem se da je zbog Grosjeana izgubio svu prednost. Zato je i kažnjen. Ali nije izgubio 5 sekundi…
        Sirotkin nije ništa kriv. Grosjean je bio sljedeći koji se treba maknut. Kasnije kada je Grosjean odradio prestizanje (koje nije trebao) i kada se Sirotkin našao direktno ispred Hamiltona, Sirotkin ga je odmah pustio. Grosjean je dobio plave zastave prije nego je prestigao Sirotkina. Tada je odmah trebao pustiti Hamiltona, a potom i Verstappena. I čekati da to isto uradi i Sirotkin. I tek onda se vratiti u svoju borbu…



        2
        2

        0
  52. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Čestitke LH na pobjedi. U biti on je posao napravio u subotu sa onim extra lap. Koliko je to bio dobar krug, svjedoči i njegov drugi pokušaj u kojem je bio skoro pola sekunde sporiji. Taj krug je odvežen upravo kad je najvažnije bilo, a to je Q3. Nije mu ovo prvi put da bude najbolji baš kad se misli da nema nikakve šanse za to.
    Čestitke i Mercedesu. Sumnjao sam u njihov broj soft guma. Sumnjao sam i u izjavu TW gdje je rekao da se Mercedes ne treba otpisivati za ovu utrku. Pogriješio sam.
    Kao ekipa odigrali su sve što je u njihovoj moći da svom vozaču obezbijede čist krug za PP i ovaj im je to uzvratio na najbolji mogući način. 7 desetinki brže od timskog kolege.
    U utrci je Mercedes koji je bio prvi, bio odličan. Onaj što je bio i gužvi nije mogao preteći bolida za cijeli krug. To govori koliko je PP bio važan u ovoj utrci.

    Vettel se napada bez razloga na ovoj utrci. Momak nije napravio nijednu grešku. Čak je pretekao MV djelić vremena prije nego što su proglašeni SC uslovi.
    Što se tiče Ferrarija, yebiga jedan od onih vikenda koji se dogodi svakoj ekipi. Čak nisu ni team radio dobro čuli.
    Problem je što očito nisu uštimani sa svojim vozačima. Kad su oni perfektno raspoloženi, Vettel zezne. Kad je ovaj na nivou oni zeznu.
    U ključnim trenutcima kad su bili bolji paket, oni su griješili, prosipali bodove, čak i pobjede.
    A imali su veliku prednost.
    Sad je očito da ih je Mercedes uhvatio na spavanju.
    Sad je se teško vaditi. Ostaje im nada u DNF i greške protivnika, a da pri tome oni budu perfektni cijelo vrijeme.
    Nisam siguran da je to moguće.

    Edit: Pereza u zatvor …



    6
    3

    3
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Kad se sjetim da su u Ferrariju govorili kako se Mercedes neće znati nositi sa pritiskom. Kakva ironija…
      Mercedes živi za trenutke kad će protivnik zasrati nešto i uvijek tad izvuku maksimum. A Ferrari im dođe kao na pladnju sa svom svojom šlempavošću. Kad ih ne “dovršiš” kad imaš priliku, Mercedes se vrati 10 puta jači.



      6
      6

      0
  53. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Hamilton- hladnokrvna egzekucija, nema se sta rec
    Vettel- dobar, odlicno je rjesio Maxa. Kasnije, zrtva Ferrarijeve taktike koju ne mogu shvatit…
    Nisam bas siguran u pravi odnos snaga medju ekipama Merc i Ferrarija…
    Pozicija na stazi izgleda previse utjece- bolid koji prati ne moze puno i zrtva je ovog ispred sebe, cak i kad je brzi, tako da zapravo ne mozemo znat npr pravi Ferrarijev race-pace…
    Max- odlican, zreo
    Pereza i Grosjeana se po meni previse napada…
    Po meni, Ocon je takodjer imao jos dosta mjesta do ograde, a kasnije su kod Pereza frustracija i temperament odigrali svoje… pretjerao je u pokusaju skracivanja kuta Sirotkinu… jbg
    A Grosjean, takodjer frustracija i iskoristio priliku…
    Ne krivim ih i ne znam sta mislit o toj situaciji s plavim zast…
    Alonso- stari macak…
    Staza na zalost ne pruža s ovim bolidima puno mogucnosti za pretjecanja, ali ocito nagradjuje i pruža mogucnost da se nadje puno vremana i razlike u jebeno dobrim krugovima…



    2
    0

    2
  54. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Savršene kvale i trka za Lewisa. Majstor bez ikakve dileme. Jak ove godine i psihički.

    Seb dobar ne kontam odluku i strategiju Ferrarija. Uzeli su mu drugo mjesto.

    Max iskoristio ponuđeno i vratio P2. Mirna i sigurna vožnja.

    Od ostalih Alonso car. U krami onoj od bolida čovjek ladno uzeo best of the rest i to sa 30 sekunda prednosti.

    Leclerc isto fantastičan posao iskoristio sve greške konkurencije dobra taktika mirna vožnja.

    Zaboravih. Smješan Perec. Sad je valjda svakome jasno zašto taj nikad nije dobio priliku u top bolidu (ok Mcl ali pedala nakon jedne sezone)

    Sirotkin je isto zalutao u F1.

    Roman po meni i nije zaslužio kaznu.



    1
    -1

    2
  55. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nema se kaj tu puno reć’. Hamilton je posebna razina pilota u odnosu na sve ostale na gridu. Nije to samo do bolida – to je do njega.
    Brz.
    Hladnokrvan
    Inteligentan.
    Zna igrati psiho igrice.
    Sasvim zasluženo će jednog dana, vozeći Ferrari, prestići MSov broj titula.



    5
    -1

    6
  56. Mercedes
    F1MercedesTeam Prikaži

    Klasicna dominacija Mercedesa. Lewis bez konkurencije. Naslov osiguran. Kmecavci, jos cete ga morat gledat do 2021 kak slavi svojih 8 naslova… ?



    1
    -7

    8
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Nadajmo se da neće bit tako.
      Al da nedaj bože bude, odma bi Ferraristi bacali izjave kako se ne može uspoređivat njegove titule i Schumacherove



      1
      0

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Pa ne može se uspoređivati. To je tako jasno. Svaka titula je jedinstvena. :)

        Recimo Keke je pobijedio samo jednom i postao prvak 1982. A te godine je bilo i likova koji su pobijedili po dva puta…. Čovjek je imao sreće da mu se bolid najmanje puta pokvario…. a glavni konkurent je noge polomio.

        Kimi je postao prvak zato što se McLaren svadio. Ušao je u zadnju trku sa 7 bodova zaostatka i postao prvak (kad se za pobjedu dijelilo 10). To je kao da netko sad ima 17 bodova prednosti.



        2
        2

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Pa naravno da se neće moći porediti @Montoya.
        I ako ih osvoji 8.
        Pa i 10 (u što sumnjam).
        A što je to tako, svakom iole ozbiljnom i realnom se to ne mora previše objašnjavati.
        A onome ko misli (ko će misliti) suprotno se nema potrebe objašnjavati.

        @Wapi
        Jedan polomio noge, drugom crkavo bolid ko blesav, treći, na žalost, poginuo u prvoj trećini sezone, itd,….



        4
        4

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Zapravo Kimi je osvojio titulu zato što ju je Hamilton izgubio. Nema veze borba unutar McLarena. Hamilton je imao veliku prednost, koju je upropastio u zadnjim utrkama. Kimi je imao 3 pobjede u 4 zadnje utrke. I imao ih je najviše te sezone. A Hamilton je dvije zadnje utrke imao odustajanje i 7. mjesto. Alonso 2. i 3. mjesto.



        2
        2

        0
      • Marlboro
        Hey You Donator Prikaži

        I titule jednoga i drugoga su došle u najboljim bolidima na gridu. Sa time da Merc ima možda i malo jaču dominaciju bolida nego Ferrari tih godina.

        I to je jedina istina.


        0
        -1

        1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.