Analiza utjecaja slobodnih treninga na rezultate GP vikenda 2017.

Zvonimir Martinčević

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Zvonimir Martinčević: Under F1 cover

Analiza utjecaja slobodnih treninga na rezultate GP vikenda 2017.

Zvonimir Martinčević

Vjerujem da mnogi zaljubljenici u Formulu1 prate cijeli GP vikend, a ne samo nedjeljnu utrku. Ako je to tako, onda će vam biti vrlo zanimljivo pročitati analizu o tome tko je od vozača 2017. bio najbrži na određenom slobodnom treningu i kakav je to utjecaj imalo na poredak u kvalifikacijama, nedjeljnoj utrci, te na najbrže odvoženi krug u utrci. Tablicu, koju sam sastavio za sezonu 2017. nazvao sam „2017 F1 GP WEEKEND RESULTS“ i ona vrlo precizno i vizualno prikazuje tko su bili najbrži vozači ove sezone. Vidjet ćemo isto tako i kako su se posložili konstruktori, što će nam još preciznije reći kako je tko prošao ove godine.

.pdf dokument (za download kliknite za sliku)

Prije koji dan je Vedran jako lijepo predočio statističke podatke o protekloj sezoni, no meni, koji zajedno s Antom komentiram cijele sezone na Areni sport događanja na slobodnim treninzima sasvim će dobro doći i ova tablica u kojoj se vidi kako je tko, ne samo fizički doletio avionom na koji GP vikend, već i kako se i koliko trudio da završi prvi, odnosno bude najbrži na pojedinim sesijama, etapama trodnevnog događanja (onih dana kada se vozi po stazi).

Dakle, ove godine sezona Formule1 je imala 20 utrka u periodu punih 7 mjeseci, od ožujka do kraja studenog. Svaki GP vikend smo imali po 3 slobodna treninga. Slobodne treninge ćemo prema engleskom izvorniku „Free practice“, tako nadalje voditi pod skraćenicom FP;  FP1  i FP2 voze se petkom, osim u Monaku tradicionalno četvrtkom, te FP3 subotom. Prva dva se uvijek voze 90 minuta, bez obzira što se događalo na stazi, čak i ako je zbog udesa ili jake kiše ili smoga (kao ove godine u Kini) trening prekinut ili nije niti započeo, vrijeme sve jedno – curi. Nakon 90 minuta trening je završen, pa tko je vozio – vozio je! Nije sreća niti stalnim vozačima kada im se, obično, na prvom treningu „uvali“ neki od mladih vozača, ili im se na bolid montiraju „zračne grablje“ koje mjere podatke o razlikama tlakova na pojedinim dijelovima automobila, ili npr. HALO sustav (no, on ionako postaje obvezan od sezone 2018., pa će ga onda svi morati imati). Kažem nisu sretni kada im tako otiđe u vjetar prvi trening, jer svaki kilometar odvožen prije utrke vrijedan je poput „suhog zlata“, a da ne kažem da do posljednje minute prvog treninga strijepe da im mladac ne razbije automobil. Samo je 2 i pol sata između prvog i drugog treninga petkom, pa u slučaju većeg oštećenja, velika je šansa da propuste i taj drugi trening. Što se FP3 tiče, kada on završi ostaju dva sata do kvalifikacija.

Dobro, ove godine imali smo odvoženih 59 slobodnih treninga za vrijeme GP vikenda, ako se pitate gdje je 60. onda treba reći da je FP2 u Kini ove godine odgođen zbog niske naoblake, kiše ili pak velike zagađenosti zraka (smoga), pa iako nije vidljivost na stazi u Šangaju bila upitna, bilo je nemoguće letjeti medicinskim helikopterom, ako bi došlo do nekog ozbiljnijeg udesa na stazi. Dok bi medicinskom kombiju trebalo previše vremena u slučaju nesreće da stigne do najbližeg ovlaštenog medicinskog centra, jer je Šangaj sa svojih preko 24 milijuna stanovnika (ako ne i više!) prometno jako zagušen. Bilo kako bilo, ništa od FP2! Još jedan od zanimljivijih podataka je taj da je čak i „friški penzioner“ Felipe Massa u Williamsu bio najbrži na FP3 na talijanskom GP-u. Nije to ništa čudno jer, se taj ionako samo 60 minuta dugi trening vozio samo posljednjih 16 minuta, no najbrže postignuto vrijeme je bilo čak 19 sekundi sporije od onog vremena s prva dva slobodna treninga. No, Massa je ipak završio kao najbrži. I to se broji, naravno. Zanimljiv je i podatak da je on bio i jedini vozač iz jedne momčadi koja nije ili Mercedes, ili Ferrari, ili Red Bull, koje su apsolutno bile najbrže ove godine na svim odvoženim treninzima! Bilo je tu još kišnih epizoda na slobodnim treninzima ove godine, poput FP1 u Kini, FP1 u Maleziji ili FP2 u Japanu.

Ipak, da pojasnim način čitanja tablice „2017 F1 GP WEEKEND RESULTS“. Krenimo od prve kolone s lijeve strane, tu su nazivi; GP ili Velika nagrada (utrka), datum održavanja, konfiguracija ili tlocrt staze, dužina staze u km, FP1, FP2, FP3, kvalifikacije, utrka, najbrži krug u utrci, najbrže odvoženo vrijeme u kvalifikacijama, odnosno za Pole poziciju. Ispod se nalazi rekordno vrijeme jednog kruga u utrci. Dolje su i grafovi koji prikazuju koji su vozači bili najbrži na npr. FP1 kroz cijelu sezonu. Dakle ovi grafovi prikazuju horizontalno događanje za pojedini dio GP vikenda. Vertikalno po GP-u se može iščitati kako su koji vozači tog vikenda bili raspoloženi. Analogno svemu ovome, sastavio sam i grafove („pite“) i za konstruktore, ali ću o njima malo kasnije reći koju riječ.

Idemo li desno u tablici vidimo da je kolona GP Australije označena u sivoj boji (na samom vrhu), do nje su tri utrke u roza boji. To znači da je u mjesecu ožujku bila vožena samo jedna utrka, a u travnju njih 3. Ovo sam tako istaknuo samo da bi bilo jasnije, možda, kako su koji vozači bili u formi protekom sezone.

Uzmimo za primjer drugu kolonu u tablici: na GP Australije, koja je održana između 24. i 26. ožujka, na stazi (Albert park), koja je dužine 5,303 km (ili 5.303 m), na prvom slobodnom treningu najbrži je bio Lewis Hamilton u Mercedesu s vremenom 1:24.220. Idemo li dolje (okomito) prema kvalifikacijama, vidimo da je Lewis Hamilton bio najbrži s 1:22.188, no u utrci je pobijedio Sebastian Vettel u Ferrariju u vremenu 1h24:11.672, a najbrži krug u utrci je odvozio Kimi Raikkonen u Ferrariju s 1:26.538. Ispod je polje red koji govori da je Lewis Hamilton postavio 2017. najbrže ikada odvoženo vrijeme u kvalifikacijama na ovoj konfiguraciji staze, pa je taj podatak i obilježen zelenom bojom s godinom 2017. Ako pogledamo horizontalno u redu Pole time record, samo u Monci ove godine stoji još uvijek rekord iz 2004. godine i drži ga Rubens Barrichello u Ferrariju. Neću ulaziti u razloge zašto je to tako. Posljednja tri reda su najbrži ikada odvoženi krugovi na utrci (na identičnoj konfiguraciji staze), tu vidimo zanimljivost da je na 9 staza najbrže odvoženi ikada krug u utrci još iz perioda 2004., 2005. ili 2009.

Mislim da je sve prilično jasno, ali mene je više od pukih nabrajanja „tko je kada“ zanimala činjenica, da li se može na osnovu ovih podataka doznati koji je utjecaj „dobivenih“ treninga na kvalifikacije, utrku ili najbrži krug u utrci.

FP1 ili 1. slobodni trening

Ove sezone, na 20 odvoženih FP1 najuspješniji je vozač bio Lewis Hamilton (Mercedes) i to 8 puta, tj. s udjelom od ogromnih 40% svih FP1, slijede ga Sebastian Vettel (Ferrari) i Max Verstappen (Red Bull) s po 3 (ili po 15%) najbrže odvožena FP1. Pa, evo i grafa za FP1 ove sezone:

Vozači

Momčadi

Njihovi segmenti „pite“ su i obojani prema boji njihove momčadi, pa se tako vidi da je na svim FP1 ove godine dominirala samo šestorica različitih vozača (Hamilton, Bottas, Vettel, Raikkonen, Ricciardo i Verstappen) iz, naravno, samo tri top-momčadi; Mercedesa, Ferrarija ili Red Bulla. Govorim samo o najbržima na FP1, drugo mjesto je po mnogima ionako „second is only the first loser!“, odnosno, 2. je samo 1. gubitnik!

FP2 ili 2. slobodni trening

Što se tiče FP2, ove godine ih je odvoženo njih 19, jedan je FP2 otpao u Kini zbog razloga koji sam naveo gore u tekstu. Situacija je sljedeća;

Vozači

Momčadi

opet je Hamilton bio najbolji s 8 najbržih vremena na FP2, ali je postotak veći (42%) jer je bio jedan trening manje. Drugi je opet Vettel s 4 ili 21% I opet je bilo samo 6 istih vozača najbržih na FP2, u naravno, tri iste top-momčadi.

FP3 ili 3. slobodni trening

Na trećem slobodnom treningu nam se „ušuljao“ i jedan autsajder u Williamsu – Felipe Massa, zbog kišnog 3. treninga u Italiji, koji se vozio samo zadnjih 16 minuta. E, tu je, na FP3 ove godine najbolji bio Sebastian Vettel u Ferrariju 7 puta ili 35% Ono što je za FP3 ove godine zanimljivo, osim Masse, jest i činjenica da Daniel Ricciardo nije niti jednom bio najbrži na FP3! Zašto? To ne znamo, ali bilo bi zanimljivo znati koji je razlog!

Vozači

Momčadi

Q ili Kvalifikacije

Što se kvalifikacija tiče, ove godine su samo četiri vozača u samo dvije momčadi bili najbrži; Hamilton,Bottas, Vettel i Raikkonen u Mercedesu i Ferrariju. Sve je jasno, samo ova dva proizvođača motora očito imaju „the magic button“ kada se voze kvalifikacije. Upravo je to ona činjenica koju stalno ističu da žele imati za 2018. u Renaultu ili Hondi, jer bez toga nema šanse, osim ako je kojim slučajem u trenutku kvalifikacija kiša na stazi. Tek onda bi i Verstappen u Red Bullu ili neki drugi vozač, možda, i to samo možda imao šansu nešto više napraviti.

Vozači

Momčadi

Ono što je još strašnije jest i činjenica da je Mercedes osvojio ove godine 15 od 20 kvalifikacija, ili ogromnih 75% u odnosu na Ferrarijevih 5 ili 25%.

Race ili utrka

Ajde, tu je nešto „šarenija“ situacija; petorica različitih vozača je osvajalo pobjede na utrkama, i to: Hamilton 9 ili 45% svih utrka, iza njega je Vettel s 5 pobjeda ili 25%. Tu su još i Bottas s 3, te dvojac iz Red Bulla s 3 ukupno. No, nema Kimija! Je li se „Iceman“ pomirio s ulogom drugog vozača u momčadi? Sve govori da je to tako, sjetimo se Monaka ili Mađarske. Svejedno, ugovor s Ferrarijem za 2018. je potpisan.

Vozači

Momčadi

Fastest lap ili najbrži krug u utrci

Ovdje su ove godine uz šestoricu „veličanstvenih“ tu i dva „autsajdera“, Sergio Perez u Force Indiji na GP Monaka, te Fernando Alonso u McLaren-Hondi na GP Mađarske. No, prvi je svakako i najbolji vozač ove godine četverostruki svjetski prvak Lewis Hamilton; 7 puta ili 35% Slijedi ga Sebastian Vettel s 5 najbržih krugova ili 25%, itd.

 

Vozači

Momčadi

Ako pogledamo u konstruktorskom dijelu, prvi je Mercedes s 9 najbržih krugova ili 45%, slijedi ih Ferrari sa 7 ili 35%, itd.

U 20 utrka samo je 6 puta pobjednik utrke odvozio i najbrži krug u utrci, i to 5 puta Lewis, i samo jednom Valterri. Obojica u Mercedesu. Kasnije ću se poigrati s podacima utjecaja pojedinih sesija na  ukupne rezultate.

Rekordni krug u utrci

Već sam pisao o ovoj temi, ali treba samo reći da smo svi očekivali da će ovi „metuzalem“ rekordi ove godine biti srušeni. No, evo kako stojimo ovdje:

Vozači

Momčadi

Vettel ih drži najviše, njih 6, od toga 5 u Ferrariju ove godine, te jedan iz 2009. na stazi u Abu Dhabiju s Red Bull-Renaultom. Kimi Raikkonen je ovdje jako zanimljiv, ima jedan rekord ove godine s Ferrarijem, jedan rekord s Ferrarijem 2008., te još jedan kad je 2005. vozio za McLaren-Mercedes. Ferrari ih, u ovom ili onom izdanju još uvijek drži 12 na ovogodišnjih 20 staza, što je 60% svih rekorda. Sljedeće godine s HYPER SOFT gumom, možda i ti rekordi konačno padnu.

Utjecaj osvojenih treninga na rezultate vikenda

U posljednjem dijelu ove analize poigrao sam se s brojkama sa slobodnih treninga i kako su one utjecale na kvalifikacije, utrku ili najbrži krug u utrci. Pa evo kako to izgleda:

Na 5 FP1 je onaj koji je bio prvi – bio je 1. i u kvalifikacijama na pole poziciji (25%), što se tiče utrka tu je 6/20 ili 30% da će onaj prvi s FP1 biti i prvi na utrci. Naravno, nemojte to bukvalno shvatiti, čak i da je cijeli vikend bio bolji na slobodnim treninzima – u utrci je dovoljan jedan krivi korak da sve ode po krivom. Ako ćemo uzeti u obzir samo određeni FP, onda je najveća vjerojatnost da ćete biti prvi u kvalifikacijama (32%), prvi u utrci (32%) i imati najbrži krug (16%) ako ste bili prvi na FP2. No, to nisu veliki izgledi, pa ću baciti pogled na utjecaj da li ste osvojili jedan FP, dva ili sva tri na konačne rezultate.

U 30 slučajeva je na GP vikendu osvojen samo po jedan FP uzmemo li sve vozače koji su osvajali prva mjesta na slobodnim treninzima. U 13 slučajeva je jedan od vozača pobjedio na 2 FP, a samo je Hamilton imao ove godine prva mjesta na sva tri treninga i to na GP SAD-a. Oznaka 7Y (23N)/30 znači da je u 7 slučajeva osvojeno i prvo mjesto u kvalifikacijama, a 23 puta NE. Ukupno je to 23% od tih 30 slučajeva. Što se utrke tiče, s jednim prvim mjestom na FP u 9 slučajeva je to značilo i pobjedu na utrci, a i 21 slučaju NE. Postotak je ovdje 30%. Kada govorimo o njabržem krugu u utrci, najveća šansa je da će taj krug odvoziti jedan od vozača koji je osvojio samo jedan FP. Dakle, u 5 slučajeva je ishod pozitivan, a u 25 slučajeva NE, a ukupno je postotak onda 17%. Prema ovoj tablici sasvim je jasno da je najveća šansa (100%) da uz prva mjesta na 3 FP osvojite i Pole poziciju u kvalifikacijama, kao i na utrci.

Idemo dalje, samo su dva vozača ove godine imali prva mjesta u kvalifikacijama, pobjedili na utrci i odvozili najbrži krug. Hamilton u 4 od 20 utrka, znači na ukupan broj utrka (20%) i to kako slijedi: u Kini, Španjolskoj, Kanadi i Velikoj Britaniji. Tu ne treba brkati GRAND SLAM, jer za njega se mora u utrci biti u vodstvu i svaki krug! A, to je Hamilton ove godine napravio u 3 slučaja; u Kini, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Drugi je vozač Bottas u Abu Dhabiju, no nije napravio GRAND SLAM jer, naravno nije vodio baš svaki krug u utrci, tu mu je čast „omeo“ upravo Lewis.

Da vidimo utjecaj pole pozicije na pobjedu na utrci. Tu je Lewis bio najbolji s 8 pole pozicija koje je pretvorio u pobjede (40%) na svim utrkama (TOTAL), no isto tako treba reći da on u 3 slučaja nije to uspio napraviti, pa je stoga njegov omjer pretvorenih prvih mjesta na kvalifikacijama 72,7% i to se odnosi na 11 GP vikenda (8 x da, i 3 x ne). Druga dvojica vozača koji su to učinili su 2 puta Bottas (10%) i jednom Vettel (5%). Kimi Raikkonen je imao jednu pole poziciju, ali ju nije uspio pretvoriti u pobjedu, u Monaku.

Da vidimo u koliko je slučajeva onaj koji je pobijedio na utrci ujedno odvozio i najbrži krug. Dva su vozača to ove godine učinila; Hamilton na 5 utrka, s time da u 4 slučaja to nije uspio (omjer 55,5%), te Bottas na jednoj utrci, u Abu Dhabiju. Finac to u 2 slučaja nije uspio. Kod Hamiltona stoji da je TOTAL % 40, što znači da se to odnosi na ukupan broj svih utrka. Vettel (0 od 5), Vertappen (0 od 2) i Ricciardo 0 od 1) nisu niti jednom uspjeli uz pobjedu odvoziti i najbrži krug.

I na kraju, da vidimo koliko je koji vozač ukupno osvojio slobodnih treninga ove godine, te kako stoje konstruktori u ovom poretku.

Iz svih ovih podataka sasvim je vidljivo koji je vozač bio najkonstantniji ove godine; to je Lewis Hamilton koji je pobijedio na 19 od 59 slobodnih treninga (32%). Imao je 6 pobjeda na samo jednom FP za vrijeme jednog GP vikenda, potom 5 dvostrukih pobjeda na FP i jedini ove godine vozač koji je pobjedio 1 na sva tri treninga. Od momčadi tu je najbolji Mercedes s 26 pobjeda na 59 treninga (44%).

U cijeloj ovoj analizi nisam spominjao da bi ovi rezultati u konačnici bili još precizniji da se nekim od vozača koji su se trudili cijeloga vikenda nije na utrci dogodio kvar ili udes. To je normalna pojava i ne treba tu biti prestrog.

I da, jeste li primjetili da, po meni, izraz SUPER GRAND SLAM (pobjede na sva 3 FP, kvalifikacijama, utrci uz još najbolji krug, i vodstvo u svim krugovima utrke) ove godine nitko nije osvojio. I čisto sumnjam da je to ikome ikada pošlo za rukom, ali možda se varam, jer bi trebalo ući u 68 godina dugu arhivu i vidjeti. Ipak, najbliže tom ultimativnom cilju je bio ove godine u dva navrata Lewis Hamilton u Španjolskoj (nije bio prvi samo na FP3) i Sjedinjenim Američkim državama (nije imao najbrži krug). Na tim GP vikendima je osvojio čak po 5 prvih mjesta (ne i vodstvo u svim krugovima utrke).

Možemo li onda slobodno reći da je Lewis Hamilton koji je odvozio najviše najbržih slobodnih treninga u sezoni, na kraju postao i zasluženi svjetski prvak? Naravno, činjenice mu idu u prilog!

Vaš,
Zvonimir

Podrži nas

Zadnji donatori:
288GTO
Vordas
dalmat

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9615 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 8 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Zvonimir Martinčević
Pulsmedia autor
26 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Slobodni treninzi

Komentiraj

11 komentara

 1. Odlično Zvonimire, zanimljivo za pogledati. :)  5

  0
 2. Kimi Raikkonen 7 Crash Donator Prikaži

  Interesatno. Vrlo dobar posao.  3

  0
 3. Sebastian Vettel daisy Prikaži

  Strašno zanimljivo i vješto napravljeno. Bas mi je bio gušt čitati!  3

  0
 4. David Croft Frantic Donator Prikaži

  Super analiza.
  Svaka čast na trudu.  1

  0
 5. Charles Leclerc 16 Jhkuiz5 Donator Prikaži

  Svaka cast na trudu  3

  0
 6. Nigel Mansell pero Prikaži

  Nakon slaganja tablica kako oči?
  Lagano krvavo-crvene boje?
  Pomažu Visine – kapi za oči.
  Bar meni – sportska kladionica – gl booky
  Tablica se u snu sjetim ludih da luđe ne može ni Tarantino napraviti.
  Bilo je to vrijeme 2000 – 2012 g
  Ne pitajte me ništra o toij temi.
  Zamrzio sam sve sportove osim srećom F1
  Jednostavno – bio sam navijač, a kada si navijač tečajeve vidiš suprotno od bookmakera.
  Posilnom i sebi sam dao zadatke – ti radi F1 – ja gledam F1

  Koju tekmu da uplatite?
  U 12 godina rada nisam uplatio niti jedan listić za sebe.
  Kladionica je porez na budale, kao i kockarnica….. statistika – nekoliko posto visine tečaja koju kaže statistika na na strani priređivača igre.
  Dakle, možeš dobiti, ali ukupno svi gubite.
  Veći je gušt zavaliti se gledati i slušati vuuuuaaaauuu, vau vau vau vau vau, vau vauu vauuu vauuuu vauuuuu…


  0

  0
 7. Ferrari karlo_b Prikaži

  super..zanimljiv članak..
  jedino rubrika pole pozicije pretvorene u pobijede.. nije li bottas na posljednjoj utrci uzeo pole a sljedeći dan pobijedio?


  0

  0