Pregled polusezone: Haas i Toro Rosso

Izdvojeno

Damir Abramović

Prije 7 godina 6 min 2 komentara

Haas

Momčad Genea Haasa nalazi se u svojoj drugoj sezoni u Formuli 1. Dakle, još je to uvijek mlada momčad, ali dobro posložena momčad. Da je podatak o njihovom stažu u Formuli 1 nepoznat, moglo bi se reći da je Haas jedna tipična momčad iz sredine poretka koja je tu već dugi niz godina. To je projekt koji je sazdan na dobrim temeljima, što za posljedicu ima izbjegavanje sudbine novih momčadi iz generacije 2010.. Zbog toga zaslužuju sve pohvale.

Nakon vrlo dobre debitantske sezone, Haas nastavlja sa solidnim rezultatima i ove sezone. Trenutno su jedno mjesto više u poretku konstruktora negoli prije godinu dana, te su u dosadašnjem tijeku sezone sakupili jednak broj bodova kao u cijeloj prošlogodišnjoj. No razloga za brigu ima. Haas VF-17 je jedan vrlo dobar bolid, ali s velikim varijacijama u formi. I dok bi jednu utrku bio iza velike trojke, na idućoj bi se mučio kvalificirati u Q2.

Sezona nije otvorena dobrim rezultatima kao lani, ali to je nadoknađeno u njenom nastavku. Grosjeanovo odlično šesto mjesto iz Austrije, zatim Magnussenov rezultat u Azerbajdžanu, te još nekoliko osmih i deseti mjesta znače da Haas drži priključak za ostalim konkurentima iz sredine poretka. Problem je također bilo i izvlačenje maksimalnog potencijala s oba bolida. I dok bi jedan vozač bio u pozicijama koje nose velike bodove, drugi bi se mučio uopće biti blizu pozicija koja nose bod ili dva. Primjer takve utrke bila bi Australija gdje je Grosjean završio na šestom mjestu, dok je Magnussen većinu utrke proveo na dnu poretka dok nije odustao. Samo su u jednoj utrci uspjeli s oba bolida završiti u zoni bodova – u Monaku.

U priči o Haasu moramo se dotaknuti i kočnica. One ponovno zadaju glavobolje momčadi, pogotovo njihovom francuskom vozaču. Problemi s kočnicama, tj. s njihovom nedosljednošću vuku se još od prošle sezone. I dok bi jedan set dobro radio, idući ne bi, što je izazivalo nesigurnost kod vozača. Haas je u sezonu krenuo s Brembovim kočnicama, no već tijekom predsezonskih testiranja spominjao se mogući prelazak na Carbon Industrie. Tijekom sezone je Brembo donio nadogradnju koja se pokazala dosta dobrom, no momčad nije odustala od testiranja Carbon Industrie kočnica.

Njih su probali na testu u Bahreinu i tijekom slobodnih treninga u Rusiji, ali su odustali od njihova korištenja zbog problema s hlađenjem diskova. U uvjetima utrke isprobali su ih samo na VN V. Britanije, samo s Grosjeanom. Francuz je izrazio zadovoljstvo njihovim učinkom. Momčad još uvijek važe kojeg od proizvođača koristiti, no ta će odluka morati brza kako rezultati na stazi ne bi patili.

Jedna zanimljivost vezana uz Haas je nedavna izjava njihovog osnivača Genea Haasa u kojoj je izjavio da će momčad i iduće sezone zadržati trenutni vozački par. Neobično je da je takva odluka donesena već u prvoj polovici sezone. Pogotovo zbog njihove suradnje s Ferrarijem, te činjenice da će Giovinazzi, vozač iz Ferrarijeve vozačke akademije, u Haasovom bolidu odraditi još pet slobodnih treninga do kraja sezone (dva je već odradio). Nagađalo se da su ti treninzi svojevrsna priprema za vozačko mjesto u Haasu od iduće sezone. Izgleda da to nije slučaj.

Kliknite za otvaranje grafike u punoj veličini

Koji vas je vozač više impresionirao u prvom dijelu sezone?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Toro Rosso

Momčad iz Faenze zauzima šesto mjesto u poretku konstruktora, samo dva boda iza petoplasiranog Williamsa. Naizgled vrlo dobar rezultat, no kad se pogleda da je jedan vozač (Sainz Jr.) donio veliku većinu tih bodova, ostaje dojam da se moglo i bolje. Biti će pravi izazov očuvati tu poziciju do kraja sezone.

Momčad, čiju tehničku stranu vodi James Key, kreirala je elegantan bolid koji se pokazao sposobnim nositi s ostalim konkurentima iz sredine poretka Formule 1. Kažu eksperti da STR12 dijeli dosta sličnosti s ovogodišnjim Mercedesom W08. I doista, te sličnosti se doista mogu lako zamijetiti, poput uskog nosa ili dizajna gornjih ramena prednjeg ovjesa. To su, naravno, slučajnosti.

Lani je Toro Rosso nastupao s godinu dana starom specifikacijom Ferrarijeve pogonske jedinice zbog čega su u momčadi smatrali da su njihove performanse na stazi patile. Ove godine su se vratili na Renault. Unatoč povremenim mušicama Renaultove pogonske jedinice, bio je to ispravan potez.

Ove sezone Toro Rosso je pomalo izgubio svoj smisao Red Bullove juniorske momčadi. Sainz Jr. odrađuje svoju treću sezonu u momčadi, kao i Kvyat koji je lani degradiran iz Red Bulla. Malo je reći da su oba vozača nezadovoljna svojim trenutnim pozicijama. Sainz žarko želi napredovati u neku od top momčadi, no čvrsto je vezan ugovorom uz Red Bull. Zbog toga su se javile i prve veće trzavice na relaciji Sainz-Red Bull. Horner je izjavio da bi pustili Sainza u drugu momčad, ali uz novčanu kompenzaciju. No nitko se posebno ne otima za Španjolca koji je odradio korektnu, ali ne posebno spektakularnu polusezonu.

S druge strane garaže nalazi se ruski torpedo. Kvyat na trenutke pokazuje znakove brzine koji su ga doveli do mjesta u Red Bullu, no čini se da je prošlosezonska degradacija u Toro Rosso ostavila veliki psihološki problem. Sudari, greške, incidenti i kazne obilježili su Kvyatovu polusezonu, s tek pokojim dobrim nastupom. Unatoč tome, iz momčadi dolaze signali da Kvyat ima ugovor i za iduću sezonu.

I u ovoj momčadi vladaju zategnuti vozački odnosi. Počelo je u Kanadi nakon kvalifikacija u kojima je Sainz bio nezadovoljan jer je Kvyat na dugim pravcima koristio prednosti “slipstreama“ svog momčadskog kolege, ali nije bilo vraćanja usluge. Uslijedilo je verbalno prepucavanje, a pravi mali raspad sistema uslijedio je na VN V. Britanije gdje je tijekom prvog kruga došlo do međusobnog kontakta između dva Toro Rossova vozača. Sainz je na mjestu odustao, dok je Kvyat nastavio utrku s oštećenim bolidom.

Sve to sa strane promatra Pierre Gasly, trenutno najtalentiraniji Red Bullov mladi štićenik. Nakon prošlogodišnjeg osvajanja naslova u GP2 seriji, Gasly svoj talent brusi u japanskoj Super Formuli. I napeto iščekuje poziv iz Toro Rossa.

Kliknite za otvaranje grafike u punoj veličini

Koji vas je vozač više impresionirao u prvom dijelu sezone?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

2 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Jako dobar pregled.

    Zaista ne razumijem kako Haas uspijeva imati toliko problema s kočnicama. Za sve mogu upitati Ferrari, valjda bi im barem toliko pomogli.



    1
    1

    0
  2. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Mene Haas iznenađuje što su od prve sezone shvatili ozbiljno
    i ganjaju druge, a drugi ganjaju njih.
    Napokon nova privatna firma koja ne služi jednu dvije sezona za popunu grida.

    Bez obzira što se ne bi mogli kvalificirati minimalnom brzinom kojom se smije
    utrkivati, puštali bi ih u utrku s raznim nesuvislim objašnjenjima.
    A jednostavno je, da nije tako, bilo bi opasno zbog prevelike razlike u brzini.
    Najbrži mora biti ispod 107% brzine odvezenog njihovog najbržeg kruga


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.