Ljetna stanka, 10. dan: 5 najtoplijih utrka u povijesti Formule 1

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 9 komentara

Utrke Formule 1 uglavnom se održavaju kad su temperature više od 20°C, no u ljetnim mjeseca zna se dogoditi da temperature potpuno podivljaju, iako se to manje odnosi na tropski pojas, koji je vruć sam po sebi. Na sljedećm popisu nalazi se pet najtoplijih utrka u povijesti Formule 1.

5. VN Australije 2008. – 38.2°C

Ovu utrku pamtimo po letovima, mnogo odustajanja, Alonsovom povratku u Renault, Rosbergovom prvom postolju, no malobrojni znaju da je ova utrka bila iznimno vruća. Za vrijeme utrke bilo je izmjereno čak 38.2°C, što znači da je u kokpitu bilo barem 50. Za vrijeme utrke je čak tri puta izlazio sigurnosni automobil, 15 vozača je odustalo, Barrichello je diskvalificiran zbog izlaska iz boksa dok je bilo crveno svjetlo. Šesto mjesto naslijedio je Kazuki Nakajima, no ni on nije prošao “lišo”, već je dobio kaznu za iduću utrku zbog toga jer je udario u bolid Roberta Kubice tijekom vožnje iza sigurnosnog automobila. Kaotična utrka u punom smislu riječi.

4. VN Brazila 2007. – 38.2°C

Ista temperatura zabilježena je u ludoj završnici sezone 2007., kada su se za naslov borili Lewis Hamilton, Fernando Alonso i Kimi Raikkonen. Utrka je, kao i ona u Australiji, bila potpuno kaotična, pa nije teško zaključiti da se vozači jedva nose s takvim temperaturama, budući da je povećan broj sudara i neobičnih incidenata. U drugom zavoju nastradao je zadnji kraj Piquetovog Renaulta, dok je Nakajima pokosio svoje mehaničare prilikom dolaska na promjenu guma i nadolijevanje goriva. Eh, Raikkonen je osvojio naslov.

3. VN Detroita 1985. – 40°C

I na ovoj utrci je bilo nekoliko neobični stvari, a više od polovice vozača odustalo je iz utrke, što zbog sudara što zbog problema tehničke prirode. Pole position osvojio je Ayrton Senna s preko jedne sekunde bržim krugom od drugoplasiranog Mansella u Williamsu. Obojica su odustali u utrci, a pobjedu je odnio Keke Rosberg s petog startnog mjesta, ostavivši Ferrarijeve vozače, Alboreta i Johansona, minutu iza sebe.

2. VN Dallasa 1984. – 40°C

Još jedna utrka na američkom tlu, održana godinu prije Detroita, a također pobijeđena od strane Keke Rosberga. Utrka je bila festival odustajanja, budući da je samo 8 ljudi klasificirano na kraju utrke, dok je njih pet ugledalo kockastu zastavicu. U prvom dijelu utrke bila je velika borba između Mansella, de Angelisa, Laude, Prosta i Rosberga. Finac ih je sve pretekao te zasluženo slavio, 22 sekunde ispred Arnouxa u Ferrariju. Nakon slavlja na pobjedničkom postolju, Rosberg je upitan kako se nosi s vrućinama, na što je odgovorio:

“Nisam imao vremena misliti na vrućinu. Bio sam prilično zauzet cijelog dana.”

Inače, za ovu utrku veže se jedna zanimljiva priča o Senni koja će biti u sutrašnjem danu ljetne stanke.

1. VN Bahreina 2005. – 42.6°C

S obzirom da sam puno puta u životu doživio ovakvu temperaturu, mogu slobodno reći da je osjećaj sličan kao da vam netko drži fen ispred lica. Sad zamislite kako je bilo tog vikenda u Bahreinu. Sve oko vas je asfalt, morate biti u trkaćem kombinezonu i s kacigom na glavi. Ni ova utrka nije bila iznimka po pitanju odustajanja, no barem je polovica vozača završila utrku. Pobjedu je odnio Fernando Alonso, svoju drugu za Renault te sezone. Na press konferenciji za novinare izjavio je da je to bila najvruća utrka koju je ikada odvozio.


Odgovor

9 komentara

  1. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Ovaj članak bi bolje sjeo usred ciče zime.
    Sada mi je još toplije.



    8
    8

    0
  2. Max Verstappen
    F1ST Prikaži

    Pre orginalan copy paste


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Čuj, uvijek je gore, i po ljudstvo i po mašineriju kad u Maleziji imaš 35 stepeni, sa 98% vlage, nego kad u Bahreinu imaš 40 stepeni sa 12% vlage.
    Vlaga je ta koja dodatno uyebe stvar.



    18
    18

    0
  4. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Nevjerojatno mi je kako to vozači sve uspiju zadržati. Ja kukam čim pređe 35 :D



    4
    4

    0
  5. Honda
    Honda_RA014H Prikaži

    Body: “it’s hot af, STAHP!!!”
    Adrenaline: “sucks my b**ls mate”



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.