Fernando Alonso propušta VN Monaka zbog utrke Indy500!

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 3 min 38 komentara

McLarenov vozač Fernando Alonso će propustiti ovogodišnju VN Monaka kako bi 28. svibnja mogao nastupiti na utrci 500 milja Indianapolisa. Dvostruki svjetski prvak će nastupiti za Andretti Autosport koji također koristi Hondine motore, ali će sam jednosjed biti rebrandiran kao McLaren.

Španjolac je vidno razočaran trenutnim stanjem u McLaren Hondi, pogotovo japanskom partneru koji nikako da stane na zelenu granu sa svojom problematičnom pogonskom jedinicom. Iako je odlučno negirao napuštanje momčadi sredinom sezone usred loših rezultata, dvostruki svjetski prvak će (za sada) propustiti jednu utrku kako bi mogao probati nešto novo.

Međutim, upravo bi utrka na ulicama Kneževine mogla biti jedna od boljih za McLaren budući da snaga pogonske jedinice neće imati veliki utjecaj na vrijeme po krugu, ali zov legendarnog Indyja 500 je očito bio prejak.

Nakon nekoliko tjedana razgovora s Hondom, McLarenom i samim Alonsom, postignut je dogovor o nastupu s Andretti Autosportom, koji će biti obojen u McLarenovu tradicionalnu narančastu boju. To će ujedno biti prvi Alonsov nastup na najpoznatijoj utrci IndyCara te prvo iskustvo na američkom ovalu.

“Jako sam uzbuđen što ću se utrkivati u ovogodišnjoj utrci Indy500 s McLarenom, Hondom i Andretti Autosportom”, rekao je Alonso. “Indy 500 je jedna od najpoznatijih utrka u globalnom motorsportskom kalendaru, gdje joj je konkurencija jedino 24 sata Le Mansa i VN Monaka. Naravno, žao mi je što se neću moći utrkivati na VN Monaka ove godine.”

“VN Monaka sam osvojio dva puta, a jedna od mojih ambicija je osvojiti trostruku krunu motorsporta (VN Monaka, Indianapolis 500 i 24 sata Le Mansa), što je uspio samo jedan vozač u povijesti: Graham Hill.”

“Izazov je velik, ali spreman sam. Ne znam kada ću nastupiti na Le Mansu, ali jednog dana namjeravam. Tek mi je 35 godina: imam još puno vremena za to.”

“Ali Monako će biti jedina Velika nagrada u 2017. koju ću propustiti, vratit ću se u kokpit McLaren Honde MCL32 za VN Kanade u Montrealu početkom lipnja. Nikada se nisam utrkivao u IndyCaru te se nikad nisam natjecao na superspeedwayu, ali sam uvjeren da ću se brzo priviknuti. Gledao sam puno IndyCar akcije na TV-u i online, jasno je da je potrebna velika preciznost kako bi se utrkivali u samoj blizini drugih bolida pri 350 km/h.”

McLarenov izvršni direktor Zak Brown je rekao:

“Može li Fernando osvojiti ovogodišnji Indy500? Pa, ne bih davao takve prognoze, ali očekujem da će biti tu negdje. Recimo to ovako: momčad za koju će se utrkivati je osvojila prošlogodišnju utrku, koristeći isti Hondin motor, a Fernando je najbolji vozač na svijetu. To je prilično uvjerljiva kombinacija.”

“Isto tako će morati dosta raditi kako bi se prilagodio brzinama super-speedwaya, ali to je na kraju kvaliteta koja se računa u svim oblicima motorsporta, a Fernando je definitivno kvalitetan i hrabar. Osim toga, razlike između bolida Formule 1 i IndyCara su sada manje nego prije.”

McLaren još nije potvrdio tko će mijenjati Alonsa na VN Monaka, ali to bi vrlo lako mogao biti umirovljeni Jenson Button koji je ugovorno još uvijek vezan za momčad iz Wokinga.


Odgovor

38 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    najbolja vijest ove godine!
    sretno fernando! (nisam mislio da ću ovo ikad napisat :) )


    0
    0

    0
  2. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    U jeb..e!
    Ne sjecam se da je ikad netko otkantao utrku F1, pogotovo Monaco, zbog nekog drugog posla. Doduse, krhko mi je znanje…
    Na prvu, ovo mi izgleda kao veliki šamar Mclarenu, a i sportu opcenito…


    0
    0

    0
  3. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Početak kraja. Ode Alonso u Amerika.


    0
    0

    0
  4. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Predviđam bodove za McLaren u Monaku. To bi bio epski rasplet :mrgreen:


    0
    0

    0
  5. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Ljubitelji IndyCara do sad nisu imali prilike vidjeti kako to izgleda,kad neko upre 120 do 300% i bilo bi nepošteno ljudima uskratiti taj nadnaravni doživljaj,koji po prirodi stvari zadire u zonu sumraka. :D


    0
    0

    0
  6. Nando
    Matek14 Prikaži

    puno zlih jezika ovdje..
    neka ide na izlet u usa.. ako se već ne može u f1 boriti, možda će tamo moći, pa da on i njegovi navijači nakon dugo vremena osjete kako je navijati cijelu utrku, a ne promatrati mučenje koje završi kvarom na bolidu sredinom utrke.. pa da mu sve ovo i završi nekim odustajanjem, sudarom ili bez pobjede i postolja, nema veze.. još uvijek će biti najbolja stvar koju je proživio s mclaren hondom u zadnje 3 godine.. ono što mi je fascinantno jest promatrati koliko publiciteta je već sada uzeo ovaj eskperiment, a još se nije niti dogodio.. indy 500 će valjda biti najgledanija utrka nekog motosporta u zadnjih nezz koliko godina..
    i nadam se da će jenson nastupati u monaku.. u kišnim uvjetima bi se stvarno moglo dogoditi čudo i bilo bi mi jako drago i zbog njega i zbog momčadi.. što se mene tiče može biti P1 u obje utrke toga vikenda, al pitanje je mogu li hejteri to preživjeti.. :)


    0
    0

    0
  7. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Ne ide na pamet, ako pobijedi (nadam se) tko će mu stati na kraj? A tek navijačima?


    0
    0

    0
  8. Blue Flag
    Viper Prikaži

    Jedno je sigurno.
    To će mu biti najbolja utrka. U životu!!


    0
    0

    0
  9. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    Na kladionicu stavit da ce se alonso razbiti..


    0
    0

    0
  10. Charles Leclerc
    Adro Prikaži

    Sad kad McLaren bude u top 5,nebi se cudio jer kakva je njegova karma to bi se moglo dogoditi xD


    0
    0

    0
  11. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    E muka mi je kad cujem ovakve vijesti jer kud vec 2 godine pricaju kako moze otic u mirovinu tu sad i propusta utrku…..samo se nadam da nece bit vijesti da odlazi iz f1 na kraju 2017 ili tako nesto…..ali ajde sad treba nac nekog ko prenosi ovo i molit se da ne ode iz f1 i naravno, Boze moj, da pobjedi u indyu ?


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.