Statistika vozača i momčadi uoči VN Malezije

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 9 godina 6 min 5 komentara

Sepang, Malezija

Iako staze Hermana Tilkea nisu omiljena tema među ljubiteljima Formule 1, Sepang je staza koju gotovo svi vole, a upravo ona je prvo djelo gospodina Tilkea. Prva utrka u Maleziji je održana 1999., a dvostruku pobjedu za Ferrari su osigurali Irvine i Schumacher (potonji je pustio Eddija jer je bio u borbi za naslov prvaka). Ovogodišnje izdanje Vn Malezije će biti 17. uzastopno, što doživi vrlo malo staza koje se nađu u kalendaru. Sepang je odličan test za performanse bolida, jer je, za razliku od Australije, čista trkaća staza s dugim pravcima, brzim, srednje brzim i sporim zavojima. Michael Schumacher, Fernando Alonso i Sebastian Vettel su po broju pobjeda izjednačeni, svaki ima po tri. Od aktualnih vozača, slast pobjede na Sepangu su okusili Hamilton, Button i Raikkonen. Kod momčadi je uvjerljivo najbolji Ferrari, koji od 1999. na ovoj stazi ima 6 pobjeda. Od aktualnih momčadi, Red Bull ima tri, McLaren dvije i Mercedes jednu.

Vozači:

Lewis Hamilton – Lewisu Hamiltonu nikako nije polazilo za rukom pobijediti na Sepangu, unatoč tome što je u Maleziji uvijek raspolagao s vrlo dobrim ili najboljim bolidom. Ipak, sreća se osmjehnula prošle godine i Britanac je slavio s 20 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Rosbergom. 2013. i 2012. je osvojio treće mjesto, dok je u debitantskoj sezoni bio drugi. Pole position je osvajao dva puta, isto koliko i Alonso, Massa i Vettel.

Nico Rosberg – Nico je u Maleziji imao nekoliko dobrih nastupa, od kojih svakako vrijedi istaknuti one iz 2009. i 2010. U potonjoj godini je osvojio prvo postolje za Mercedes Petronas GP od povratka utrkivanju, dok je sezonu prije odradio briljantan start, katapultiravši se s četvrtog na prvo mjesto. Vodio je polovicu utrke, no kiša i nesreća su ga premjestili na 8. mjesto kojim je osvojio pola boda. Prošle je godine zabilježio svoj najbolji nastup na Sepangu, drugo mjesto.

Felipe Massa – Dvostruki osvajač pole positiona se nikad nije uspeo na postolje ove staze, ali je zato svoje prve bodove u F1 karijeri osvojio upravo u Maleziji. U utrkama nije dospio dalje od 5. mjesta, koje je osvojio četiri puta. Prošle se godine oglušio na momčadske odredbe iz Williamsa te zaradio ovacije fanova.

Sebastian Vettel – Uz Michaela Schumachera i Fernanda Alonsa, Vettel je vozač s najviše pobjeda na ovoj stazi. Slavio je 2010., 2011. i 2013., a  u dvije potonje s pole positiona. 2013. ne pamti po dobrom, jer je izviždan od strane navijača, ali i pogrđen od momčadi jer nije poslušao naredbe da ne prestiže momčadskog kolegu Webbera do kraja utrke. Prošle je godine osvojio treće mjesto, a pole position mu je izmaknuo za 5 stotinki.

Kimi Raikkonen – Finac je svoju prvu pobjedu ostvario na Sepangu davne 2003. u McLaren Mercedesu. Za drugu je morao čekati 5 godina, a slavio je u crvenom kombinezonu. Osim još jednog postolja iz 2007., Kimi baš i ne pamti briljantne utrke po Sepangu. Prošle je godine završio izvan bodova nakon što mu je Magnussen probušio gumu u prvom zavoju.

Jenson Button – “polu pobjednik” Sepanga, slavio je 2009. nakon 31. odvoženog kruga, za što je dobio polovičan broj bodova. Osim te pobjede, Jenson se može pohvaliti s još nekoliko dobrih nastupa u Maleziji, od kojih svakako vrijedi istaknuti dva treća mjesta s Hondom 2004. i 2006., te drugo mjesto iz 2011. za svoju aktualnu momčad. Od svojih tek 8 osvojenih pole positiona u karijeri, jedan je ostvario na ovoj stazi, 2009. s Brawn GP-em.

Fernando Alonso – Još jedan rekorder po broju pobjeda, osvojio je sve tri utrke s različitim bolidima. 2005. je pobijedio s Renaultom, 2007. u McLarenu, te jednu od svojih najboljih, 2012. u Ferrariju. Prvi pole position u F1 karijeri je osvojio 2003. u drugoj utrci za Renault, a drugi dvije godine poslije, za istu momčad. Prošle je godine završio na solidnom četvrtom mjestu.

Sergio Perez – Meksikanac je sjajnom vožnjom na kišom potopljenoj stazi osvojio drugo mjesto, svoje prvo postolje ali i oduševljenje u F1 svijetu. Prošle godine nije startao u utrku, dok je 2013. osvojio 9. mjesto.

Nico Hulkenberg – Sepang uvijek prođe u dobrom znaku za Nicu Hulkenberga, koji je u svakom od četiri nastupa osvojio bodove. 10. mjesto iz 2010. bili su prvi Nijemčevi bodovi u F1, a prošlogodišnje 5. mjesto s Force Indijom je najbolji dosadašnji rezultat.

Momčadi:

Mercedes . Prošlogodišnja dvostruka pobjeda bila je prva nakon Vn Italije 1955. godine. Hamilton i Rosberg su dominantno poharali Sepangom, a Lewis je još osvojio i pole position. Momčad iz Brackleya ima još dva postolja ovdje, dva treća mjesta (Rosberg 2010. i Hamilton 2013.).

Red Bull – Trostruki pobjednici Sepanga će ove godine vjerojatno kupiti mrvice iza najjačih momčadi i tako utvrditi svoju gorku poziciju. Vettel je osvojio sve pobjede za Austrijsku momčad, te osvojio dva pole positiona, dok je 2010. to učinio Mark Webber.Prošle je godine Sebastain Vettel osvojio treće mjesto.

Williams – Dvostruka pobjeda Ralfa Schumachera i Juana Pabla Montoye iz 2002. je trenutno najbolji rezultat velikog Williamsa. Vozači Williamsa su se još nekoliko puta našli na postolje malezijske utrke, a zadnji na toj poziciji je bio Nick Heidfeld 2005.

Ferrari – Najslavnija momčad Formule 1 je na Sepangu apsolutni vladar po pitanju pobjeda i pole positiona. Tri puta je slavio Schumacher (2000., 2001. i 2004.), te jednom Eddie Irvine (1999.), Kimi Raikkonen (2008.) i Fernando Alonso (2012.). Schumi je osvojio i 5 pole positiona, od čega četiri uzastopno (1999. – 2002.), a još dva komada je pribrojio Massa 2007. i 2008.

McLaren –  Momčad iz Wokinga trenutno broji dvije pobjede na Sepangu, a ostvarili su ih Kimi Raikkonen 2003. i Fernando Alonso 2007. Jedini pole position osvojio je Lewis Hamilton 2012. godine, kada je i zadnji puta McLarenov vozač stajao na postolju.

Force India – Dva peta mjesta su najbolji rezultati indijske momčadi na malezijskom tlu. Osvojili su ih Adrian Sutil 2010. i Nico Hulkenberg prošle godine.

Toro Rosso – 8. mjesto Vergnea iz 2012. je najveći uspjeh ove momčadi na Sepangu. Dva deseta mjesta iz pretprošle i prošle sezone su ostali plasmani u bodovima.

Sauber – Dva druga mjesta, Roberta Kubice iz 2008. i Sergia Pereza iz 2012., su najveći podvizi posrnulog Saubera. Prošle godine nisu osvojili bodove, dok bi ove godine ta misija mogla izgledati kao moguća.


Odgovor

5 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Pohvaljujem tekst, ima par zanimljivih stvari :)


    0
    0

    0
  2. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Lijepo nas informirate, samo tako naprijed…


    0
    0

    0
  3. Mclaren
    raca Prikaži

    mislim da bi ovakav osvrt trebali objavit pred svaku utrku. Zanimljivo, to nitko ne radi, a dobro se podsjetiti


    0
    0

    0
  4. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Zahvaljujem svima na lijepim riječima :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.