Zimska stanka, 31. dan: Bolidi od 1950. do danas (6. dio) – novi milenij

Marko Rakić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Zimska stanka, 31. dan: Bolidi od 1950. do danas (6. dio) – novi milenij

Marko Rakić

Mnogi rekordi kruga glase upravo iz ovog stoljeća, iako je već prošlo sedam godina otkako se Formula 1 održava u drugom desetljeću. Po pitanju zvuka rane 2000. su najmilije ljubiteljima, a u drugoj polovici dobili smo neke infarktne završnice sezona. Bolid se, prema velikoj većini, 2009. pretvorio u ružno pače nakon godina sjajno dizajniranih bolida, a podsjećali su na otpadak prijašnjih bolida. Bila je to najveća transformacija dizajna u povijesti sporta.

2000.

U odnosu na 1999., najviše promjena događa se na prednjem krilu te se rade razne kombinacije s ispuhom.Bočne usisnici se smanjuju koliko god se može kako bi bočne stranice bile što zaobljenije. Promjene su se dogodile na bočnim stranicama prednjeg krila, koje su sada bile razvučene s nekoliko zakrilaca. Ispuh je išao prema gore, ali su momčadi to različito interpretirale.

2001.

Upravo je McLaren bio taj koji je ispuh iterpretirao drugačije od drugih. Kraj ispuha bio je u kalupu koji je virio na gornjoj plohi bočne stranice, a na svom kraju imao je rešetke. One su zrak usmjeravale prema zakrilcu ispred stražnjih kotača, od kojih je dalje išlo prema donjem krilu stražnjeg krila. Malo komplicirano, ali shvatljivo kada se pogleda fotografija. U odnosu na 2000. bolidi se nisu mnogo mijenjali.

2002.

Počinje savijanje prednjih krila, a primjer će slijediti sve momčadi te će se ubrzo naći na svim bolidima. Dodaju se krila ispred stražnjih kotača za njihovu manju potrošnju. Neke ekipe vraćaju se na spušteni nos. Godinom dominiraju Ferrari i Schumacher.

2003.

Sniženi nosevi nisu pogodni za nesmetan prolazak zraka ispod bolida, pa su se neki sjetili postaviti bočne spojnice s prednjih krilom kako bi prostor između bio čist. Te godine uveden je HANS, štitnik za glavu i vrat, koji pri udarcu ne dopušta nagle pokrete te moguće ozljede.

2004.

Razvoj prednjeg kraja patio je zadnje dvije godine zbog velikih nadogradnji na zadnjem dijelu. Na bočnim stranicama dodavana su krila različith veličina, ispod pokrova motora nalazila su se mala krilca koja su zrak usmjeravala ka stražnjem, razvoj difuzora bio je u punom jeku te sve ostalo vezano uz zadnji kraj.

2005.

Dizajn bolida za 2005. drastično je promijenjen. Prednje krilo je podignuto i dodatno savijeno, Renault je napravio kompletno zaobljene bočne stranice, dok je stražnje krilo dobilo u širini. Broj krila na zadnjem kraju porastao je u odnosu na 2004.

2006.

Nakon 16 godina V10 motora u Formuli 1 na red su ponovno došli osmerocilindraši, gdje se svijet pobunio zbog gubitka prepoznatljivog zvuka. Bilo je tada puno zamisli o tome gdje smjestiti sva krila i kako ih dobro ukomponirati. Možda će fotografija najbolje pokazati na što su dizajneri mislili. Primjerice, McLaren na fotografiji iznad nije bio uspješan rad, iako ih je bila gomila.

2007.

Razvoj ide nešto lakše nego prethodne dvije godine. Novosti su nos povezan s krajevima prednjeg krila te ponovno pojavljivanje trećeg elementa na stražnjem krilu, što smo zadnji put vidjeli u prošlog desetljeću.

2008.

Spoj nosa i krajnjih dijelova prednjeg krila dobiva još jedan element, a isto se događa na području ispod poklopca motora te na bočnim stranicama. 2008. bila je zadnja godina u kojoj su se koristile gume s brazdama.

2009.

Preokret u dizajnu za 360 stupnjeva. Prednja krila su postale lopate duge 180cm, a na krajevi su bili nakošeni prema vani. Unutarnji dio krila imao je po dva elementa sa svake strane koji su imali velik nagib. Bilo je to zbog ravnomjernog trošenja prednjih guma. Nos bolida ponovno je podignut, pa zrak nesmetano prolazi prema krilcima koja zrak vode na zadnji dio bolida. Zadnji kraj bočnih stranica strmo se spušta prema kraju motora, te ostaje slobodan prostor na podnici, koja će poslije poslužiit kao vodilica zraka prema difuzoru. Stražnje krilo doživjelo je velike promjene kao i prednje. Bio je više i uže s drugim elementom krila potpuno u dnu, tik iznad difuzora. Bila je to prva sezona na slick gumama te zadnja s dolijevanjem goriva u utrci.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Jhkuiz5 i zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1197 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Zimska stanka

Komentiraj

2 komentara

  1. Keep up the good work.. Zar okret od 360 nije nastavljanje u istom pravcu :) 


    0

    0