Zimska stanka, 19.dan: Povijest alkoholnih sponzora

Marko Rakić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Zimska stanka, 19.dan: Povijest alkoholnih sponzora

Marko Rakić

Alkoholni sponzori prisutni su od 70-ih godina prošlog stoljeća, a za razliku od duhanskih reklama, uspjeli su se održati do danas, iako liverije na kojima je neki alkohol sponzor nisu bile planetarno poznate kao jučer spomenute. Najpoznatiji među njima, barem u motorsport svijetu, je Martini, koji je prisutan i danas na Williamsu kao naslovni sponzor. Talijanska kompanija bila je naslovni sponzor još u 70-im godinama prošlog stoljeća, kada su surađivali s Brabhamom. Bili su to uspješni počeci, no čelnici Martinija nisu bili raspoloženi za neko duže partnerstvo. Brabham su sponzorirali četiri sezone (1974. do 1977.), a otišli su zbog loših rezultata. Momčad se 1976. odlučila za Alfa Romeo V12 motore, što je bio prilično loš potez, budući da je ekipa na Cosworthovim motorima bila konkurentna. 1978. povlače se iz sporta, no nakon samo godinu dana vraćaju se ponovno kao naslovni sponzor, ovaj put slavnom Lotusu, koji se upravo okrunio dvostrukom titulom. No, 1979. bila je katastrofalna, bez pobjede i daleko od borbe za titulu, pa je Martini pokupio prnje i udaljio se od Formule 1 puna dva i pole desetljeća. Tada nastupa trogodišnje (2006. – 2008.) sponzorstvo za Ferrari, no u skromnijem izdanju. 2014. se vraćaju na velika vrata kao sponzor Williamsu, te se ekipa službeno zove Williams Martini Racing.

Brabham pocrvenio s Alfom

Samo jedna godina u Lotusu

Ostali alkoholni sponzori nisu bili tako veliki kao Martini, no ima ih nekoliko koji su spomena vrijedni te koji su uspjeli doći na bočnu stranicu bolida. Jedna takva oku ugodna liverija bila je na McLarenu 2006. godine kada ih je napustio West. Tu je uskočio Johnnie Walker, koji sponzorira ekipu i dan danas. To ime zadržalo se samo jednu godinu na bočnim stranicama bolida, budući da je 2007. došao Vodafone s ogromnnom svotom novca.

Mala ekipa Eurobrun malo je poznata čak i vjernim pratiteljima Formule 1, ali su jedne godine uspjeli biti upečatljivi, naravno, ne zbog rezultata. Boja njihovog bolida bila je narančasta, točno ona specifična koja je zaštitini znak alkoholnog giganta Jagermeistera. Zadržali su se samo jednu godinu u sportu.

Na bočnim stranicama pobjedničkog Benettona B195 našla se marka piva Bitburger, no nije jasno zašto su se zadržali samo jednu godinu, budući da je Benetton ostvario dobre rezultate i nakon 1995. Kombinacija plavo-žuta bila je veoma upečatljiva, te je lako prepoznatljiv među ostalim Benetton bolidima.

Force India trenutno ima dva alkoholna sponzora, Smirnoff i Kingfisher. Prvi se nalazi na stražnjem krilu, dok je potonji na poklopcu motora. Našao se Smirnoff i na bočnim stranicama bolida, no to nije dugo trajalo. Whyte & Mackay bio je naslovni sponzor ekipe kroz tri sezone (2009. do 2011.), a za 2012. je zamijenjen Saharom.

Vratimo li se na početak ovog stoljeća, prisjetit ćemo se da je Beck’s sponzorirao Jaguar kroz četiri sezone. 2004. godine imena Beck’s više nije bilo na bolidu, a nije bilo više ni Jaguara nakon te godine.

 

Podrži nas

Zadnji donatori:
Jhkuiz5 i zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1197 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Zimska stanka

Komentiraj

9 komentara

 1. Honda zekohonda Donator Prikaži

  Omiljena tema. :d
  Javim se sutra.


  0

  0
 2. Sebastian Vettel senja Prikaži

  Nije bio na nekom bolidu (koliko ja znam), ali prva asocijacija sa F1 koja mi pada na pamet je Krombacher. Vjerujem da smo ga se svi nagledali na RTL reklamama za vrijeme utrka. :D
  A ne sjećam se da sam viđao tu reklamu mimo utrka F1. Možda zato što sam RTL gledao samo zbog F1.


  0

  0