Ljetna stanka, 6. dan: Povijest namještenih utrka i timskih odredbi (2. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 17 komentara

80-e godine obilježile su češće momčadske odredbe, ali i sankcije za vozače koji nisu bili poslušni svojoj momčadi. Neki vozači su zbog toga čak i potjerani iz momčadi, dok negdje nije bilo niti opomene. Pa krenimo od 1982. i nemilog događaja na VN San Marina.

Nakon sjajne 1979., u kojoj mu je naslov izmaknuo za samo četiri boda, Gilles Villeneuve dobio je novu priliku za titulu. Bolid za 1982. bio je obećavajući, a za timskog kolegu je imao Didiera Pironija, od kojeg je bio puno brži, pogotovo u kvalifikacijama, gdje je prosječno bio brži sekundu po krugu. Na VN San Marina, Villeneuve se kvalificirao na treće mjesto, 1.3 sekunde ispred Pironija. U utrci je bio gotovo cijelo vrijeme ispred Pironija, a iza vodećeg Arnouxa, koji je u 44. krugu odustao zbog eksplozije motora. Villeneuve se tada dokopao vodstva, a tadašnja Ferrarijeva politika bila je da vozač koji je bio naprijed ostane naprijed do kraja utrke. Međutim, Pironi to nije ispoštovao, te je pretekao Gillesa, koji je odmah vratio svoje mjesto, no tada mu je iz boksa javljeno da malo uspori jer nije imao dovoljno goriva. Kao što je i sam napravio u Italiji 1979., kada nije htio preteći Schecktera (da je to napravio, postao bi prvak te godine), tako je očekivao od Pironija da sada napravi. No, on ga je pretekao u zadnjem krugu te mu oduzeo pobjedu, a Gilles je bio jako razočaran zbog toga.

“Od sada ću se prema njemu (Pironiju) ponašati kao da je u Williamsu ili Brabhamu”, rekao je ljutito.

0129_009.jpg

Sljedeću timsku odredbu izdao je Renault na VN Francuske 1982. godine, kada su u francuskoj momčadi bili francuski vozači, Alain Prost i Rene Arnoux. Dogovor prije utrke bio je takav da je Arnoux morao pustit Prosta ako se nađe u vodstvu, jer je imao veće šanse za osvajanje svjetskog prvenstva (Prost je tada imao 19, a Arnoux samo četiri boda). Arnoux je startao s pole positiona, te je vodio u utrci, s Prostom na drugom mjestu. Kako je utrka odmicala, postajalo je sve jasnije da se Rene neće maknuti, a tako je utrka i završila, što je razbjesnilo Renaultovo osobolje, koje mu je na kraju sezone udjelilo otpusnu kartu.

883763_559894337416430_1821414-57890c32c9419

Slijede i dvije lijepe geste, koje su napravili Ayrton Senna i Nigel Mansell u Japanu 1991. i 1992. godine. Boreći se za prvenstvo s Mansellom, Berger je imao zadatak da za Sennu stalno usporava Mansella, a uspjelo mu je to na najbolji mogući način kad je Britanac izletio van staze. Senna je time osigurao naslov, te pred ciljem svoju pobjedu predao momčadskom kolegi Bergeru. Sličnu stvar napravio je Nigel Mansell godinu kasnije, kada je pobjedu prepustio momčadskom kolegi Ricardu Patreseu kao znak zahvale za pomoć koju mu je pružao tijekom sezone.

senna_1991_japan_gp

Krajem 90-ih vraćamo se timskim odredbama, gdje je McLaren za VN Australije 1998. odredio da će vozač koji prije prođe kroz prvi zavoj ostati naprijed do kraja utrke. Nesretno za Coultharada, to je bio Mika Hakkinen, koji je na početku sezone slavio svoju prvu pobjedu, unatoč burnim reakcijama gotovo cijele Formule 1.

1853

Sljedeća “fleka” na Formuli 1 jedna je od najpoznatijih timskih  odredbi, a zbila se na VN Austrije 2002. godine. Naime, Schumacher je već bio u prilično velikoj prednosti te je koračao prema petom naslovu prvaka, a nakon samo pet prvenstvenih utrka je imao 21 bod nad drugoplasiranim u ukupnom poretku. Njegov momčadski kolega, Rubens Barrichello, bio je tijekom cijelog vikenda u Austriji brži crveni bolid, no onda je došlo naređenje od Jeana Todta da pobjedu prepusti Schumacheru kako bi osvojio titulu. Očajni Brazilac je to i napravio na startno ciljnoj ravnini zadnjeg kruga. Schumacher i Ferrari su na postolju izviždani te su doživjeli mnogo kuđenja od strane cijelog svijeta Formule 1. Schumacher mu je pobjedu vratio na VN SAD-a iste godine.

austria02

Zadnji poznati događaj timskih odredbi dogodio se 2010. godine na Hockenheimu, a u režiji je ponovno bila ista momčad, Ferrari. Felipe Massa poveo je u utrci te je imao vrlo dobar tempo, a par sekundi iza njega bio je Fernando Alonso, tadašnji Ferrarijev prvi vozač. Brazilcu je došla poruka iz boksa “Fernando je brži od tebe, Fernando je brži od tebe, jesi li razumio poruku?”. Felipe se ubrzo maknuo, te je Španjolac prošao i slavio pobjedu kao da ju je krvavo izborio. Ferrari je tada, kao i 2002. godine, platio lijepu svotu kao kaznu za namještanje ishoda utrke.

GP GERMANIA F1_2010

Najfriškiji skandalozni događaj između momčadskih kolega zbio se na VN Malezije 2013. godine. Nakon druge promjene guma, Mark Webber našao se ispred svog momčadskog kolege Sebastiana Vettela, što se ovome očito nije svidjelo pa se bacio u lov. Dogovor (Multi 21) je bio da Webber ostane naprijed te da nema pretjecanja. No, Vettel se oglušio, stigao ga, priuštio nam sjajno pretjecanje te Marku oteo pobjedu. Iza njih se događala slična stvar, ali na mjestu bržeg vozača bio je Rosberg, koji je poslušao svoju momčad te ostao iza timskog kolege Hamiltona. Naravno, malo se nadurio poslije utrke te rekao da će zapamtiti ovo. Što mu to znači kad je Hamilton već tada bio prva violina momčadi. Isto je bilo i Webberu. Vettel je tako dobio šibom po prstima od momčadi, dok je Webber dobio kokice i Coca Colu da pogleda romantičnu komediju s Rosbergom kako bi se oporavili do sljedeće utrke.

180501


Odgovor

17 komentara

  1. Nando
    Matek14 Prikaži

    a di je multi 21? :)


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Huh huh, sad će me neki osuditi jer sam Vettelov navijač :D
      Ubacim čim dođem doma.
      Hvala.


      0
      0

      0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Multi 21?Nek mi netko lišen navijačkih strasti napravi poveznicu između gore navedenih i od FIA-e kažnjenih radnji zbog direktnog utjecaja na krajni ishod i čistog pretjecanja,dapače s mojeg stanovišta odličnog poteza Vettela s kojim je povredio samo Webberovu i Hornerovu taštinu.Trebao se valjda taljigati za njim kako bi se pokazao jako dobar i poslušan i prosuti 7 bodova.


      0
      0

      0
      • fap Prikaži

        Stvar je u tome sto je Weberu re eno da mora da stedi gorivo i da to isto radi i Vettel koji to nije uradio i prestigao Webera da Weber nije poslusao tim sipak bi ga Vettel prestigao


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        pozdrav fape, dugo te nije bilo!


        0
        0

        0
      • Nando
        Matek14 Prikaži

        tekst je o timskim odredbama..
        multi 21 je bila timska odredba..
        konkluzija: u tekstu može biti multi 21

        #logika :)

        btw. nije uvjet da je timska odredba bila kažnjena od strane fia-e tako da kako god okreneš multi 21 se uklapa.. a očito da se i marko slaže kad je dopisao.. ja sugestijom nisam mislio ništa loše, nego čisto da upotpuni tekst ovim zanimljivim slučajem.. :pivo: :chill:


        0
        0

        0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        @Matek,možda logiku nađeš kad pročitaš naslov uvodnog teksta koji glasi-Povijest
        namještenih trka i timskih odredbi-i kontekst na koji se to odnosi.
        Sad sam sebi objasni dali je Malezija 2013 namještena i dali je zbog Vettelova neposluha Webber izgubio naslov i konačno dali je zbog toga netko kažnjen?Kolko znam ništa od navedenog,već upravo suprotno.Vettel Webberu nije poklonio pobjedu,zapravo neznam zašto bi i kraj priće.
        Ps.Ove priče o štednji goriva su za malu djecu-zašto Vettel nije ostao bez goriva?-,već se Horner i društvo bojalo da to pretjecanje neće proči bez sudara pa udri po timskoj naredbi.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        @Monty, po tvojoj logici onda ni San Marino 1982. i Pironi-Villeneuve ne spadaju u ovaj članak. Članci ne spominju samo utrke u kojima je došlo do kazne, ustvari su jedine kažnjene situacije bile Austrija 2002. i Njemačka 2010. (timske odredbe u F1 bile su zabranjene samo od 2003. do 2011.). A u naslovu stoji “Povijest namještenih utrka i timskih odredbi“, dakle tu spadaju i one timske odredbe koje vozači nisu poslušali (većina navedenih i jesu takve).


        0
        0

        0
      • fap Prikaži

        Pozdrav i te i zeko kad ugrabim priliku i to sam ovde posto mi je ostalo zabranjeno.
        P.S Weberu su javili iz boksa da predje na rezim stednje sto jeon i uradio i ispao glup da nije Vettel ga ne bi prestigao tako da We ber nije bio sporiji vozac koji je zadrzavao brzeg.Vettel je isto kao trebao da predje na rezim stednje sto on nije uradio i u ovom slucaju ispao pometniji a Weber magarac


        0
        0

        0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    genijalno mi je vidit ove ferrarije na vrhu iz vremena ground effecta. jedan sa, a drugi bez prednjeg spojlera.


    0
    0

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    1997. u jerezu je coulthard pustio hakkinena da pobijedi… rijetko se ko toga sjeća zbog dvoboja schumachera i villeneuvea.


    0
    0

    0
  4. fjaka Prikaži

    1. villeneuve nije bija cilo vrime isprid pironija, pogledaj cilu utrku, stvarno je zanimljiva od početka do kraja.
    2. u ferrariju se još do dana današnjeg nisu očitovali jeli ”slow” znači 1-2 ili watch your fuel…novinari su naravno naklonjeni villeneuvu punpali njegovu verziju priče…postoji i pironijeva.
    3. zato se john hogan, čovik na čelu marlborovog sponzorstva ( a marlboro je tada sponzorira pironija )
    jasno očitova na ove optužbe – ”bullshit”
    4. na kraju krajeva nakon odredbe ”slow” villeneuve je izletio sa strane na travu, je i pironi to triba napravit da mr. nedodirljivi ostane naprid? yeah right…klali su se cilu utrku + prost + arnoux i tako je nastavljeno do samog kraja, pošteno da nemože poštenije a vi nastavite tumačit ferrarijevu odredbu ”slow” kako god znate…i njih dva su je protumačili svaki na svoj način.


    0
    0

    0
  5. Blackhawk Prikaži

    Austrija 02 je bila potpuno nepotrebna. Medjutim za sramotu je kriv Barichello. Ili je trebao propustiti Schumachera cim mu je receno ili ga nije trebao propustiti. Ovako je samo napravio stetu, sto je i htio ali je nakon toga sebi zajebao karijeru


    0
    0

    0
  6. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Hamilton prva violina u Mercu ? Taj status Hamilton nikad nije imao :)


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      O jest, itekako! Nije ga tražio ali ga je dobio iako nikada službeno. Dovoljno je vidjet ireakcije tima nakon pobjede Hamitlona i nakon pobjede Rosberga. Iako je meni logično da Hamilton ima status prvog vozača


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.