Statistika vozača i momčadi uoči VN Kanade 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 6 min 0 komentara

Pozdrav Gillesu Villeneuveu na startno ciljnoj ravnini istoimene staze.

Pozdrav Gillesu Villeneuveu na startno ciljnoj ravnini istoimene staze.

37. VN Kanade na legendarnoj stazi Gilles Villeneuve kuca na vrata. Lewis Hamilton lovit će petu pobjedu na ovoj stazi, kojom bi postao jedini aktualni vozač s pet pobjeda na nekoj stazi. Trenutno je po tom rezultatu izjednačen sa Sebastianom Vettelom, budući da obojica imaju tri staze na kojima su pobijedili četiri puta.

Ova kanadska staza posebno je omiljena među vozačima, ali i navijačima, pa gotovo uvijek imamo dobre utrke u Montrealu. Svoje prve pobjede na ovoj stazi su zabilježili Gilles Villeneuve (1978.), Thierry Boutsen (1989.), Jean Alesi (1995.), Lewis Hamilton (2007.), Robert Kubica (2008.) i Daniel Ricciardo (2014.). Zanimljivo je da je samo jedan od njih postao svjetski prvak. Zadnje pobjede u svojoj karijeri ovdje su zabilježili Jacques Laffite (1981.) i Nelson Piquet (1991.), koji je pobjedu osvojio nakon odustajanja Mansella par zavoja prije kraja utrke. Na pitanje novinara je li mu žao Mansella, Piquet je odgovorio:

“Uopće ne.”

Tipični Nelson Piquet!

Uvjerljivo najuspješniji vozač na ovoj stazi je Michael Schumacher sa sedam pobjeda, dok je Ferrari glavni među momčadima s 10 pobjeda. Ipak, vrijedi napomenuti da je ustvari McLaren najuspješnija momčad na kanadskom tlu, budući da imaju 13 pobjeda, no njih devet je ostvareno na stazi Gilles Villeneuve, gdje Ferrari ima jednu više.

Vozači:

Lewis Hamilton – P – 4   PP – 5   PT – 5
Uvjerljivo najuspješniji vozač na VN Kanade s četiri pobjede i pet pole positiona. Bolje od toga je jedino postigao Michael Schumacher, dok od aktualnih vozača nitko osim Lewisa nema više od jedne pobjede na ovoj stazi. Svoju prvu pobjedu u karijeri osvojio je upravo ovdje 2007., te nakon toga zasjeo na čelo poretka. Isto se dogodilo i 2012., kada je postao sedmi pobjednik prvih sedam utrka. Osim pobjeda, na postolju je bio još i 2013., kad je osvojio treće mjesto. Najbrži krug utrke na svojoj omiljenoj stazi nikad nije uspio odvoziti.

Nico Rosberg PP – 1   PT – 2
Nijemac je imao prilično dobre zadnje dvije utrke na kanadskom tlu. 2014. je osvojio pole position te je do kvara na bolidu vodio u utrci. Odlično je vozio cijelog vikenda, uspijevao zadržat vodstvo s pokvarenim bolidom, no pobjedu je morao predati Ricciardu dva kruga prije kraja. Prošle je godine bio vrlo blizu Hamiltona, no nije uspijevao pronaći način kako ga preteći.

Sebastian Vettel – P – 1   PP – 3   PT – 3   FL – 1
Četverostruki svjetski prvak nije uspijevao pronaći put do pobjede na VN Kanade sve do 2013. godine. Najizgledniju priliku imao je 2011. godine, kada je vodio gotovo cijelu utrku, te u zadnjem krugu napravio grešku u četvrtom zavoju, čime je pobjedu predao Jensonu Buttonu. Dobar nastup imao je 2008., kada je u Toro Rossu stigao do osmog mjesta, a startao s posljednjeg. Pole positione je osvajao od 2011. do 2013., a zadnje postolje osvojio je prije dvije godine.

Kimi Raikkonen – P – 1   PT – 2   FL – 4
Kimi nije bio već 10 godina na postolju VN Kanade, a te već davne 2006. je osvojio treće mjesto. Pobjedu je osvojio godinu prije, dok je zadnji najbrži krug odvozio prošle godine. Posljednje dvije godine, Finac se izvrtio na izlasku iz Hairpina, te je jučer izjavio kako je tu imao problema otkako je počeo trkaći vikend. Ostaje nam za vidjeti hoće li u utrci biti treća sreća.

Valtteri Bottas – PT – 1   najbolje startno mjesto: 3.
Finac je prošle godine profitirao Kimijevom vrtnjom na stazi, te osvojio prvo postolje prošle sezone. Vrijedi istaknuti i kvalifikacije iz 2013., kada je došao do trećeg mjesta u promijenjivim uvjetima s vrlo slabim Williamsom.

Felipe Massa – FL – 1   najbolje startno mjesto: 3.
Tragičar ove staze, moglo bi se reći. Iako je puno puta imao bolid za postolje, nikad ga nije uspio osvojiti. 2014. je imao dobru priliku za ostvariti odličan plasman, no sudar sa Sergiom Perezom dva kruga prije kraja okončao je svaku nadu za to.

Daniel Ricciardo – P – 1   najbolje startno mjesto: 6.
Ricciardo je, kao i Lewis Hamilton, svoju prvu pobjedu osvojio na VN Kanade. Australac je iskoristio Perezove probleme s kočnicama i Rosbergove s motorom te ugrabio novu pobjedu za Australiju, čime se pridružio svojim domorocima Jacku Brabhamu, Alanu Jonesu i Marku Webberu. Prošle je godine imao najgoru utrku na ovoj stazi. Završio je na 14. mjestu.

Jenson Button – P – 1   PP – 1   PT – 3   FL – 1
Legendarnu utrku iz 2011. Button nije mogao bolje okončati. Nakon više od 4 sata drame, Britanac je upisao svoju prvu pobjedu u Kanadi ispred Vettela koji je propustio vodstvo i Marka Webbera. Pole position je osvojio 2005. godine, no utrku je završio u zidu prvaka.

Fernando Alonso – P – 1   PP – 1   PT – 3   FL – 2
10 godina prošlo je od zadnje Alonsove pobjede na VN Kanade, i ne nazire se da bi se to moglo promjeniti ove godine. U svojoj prvoj sezoni za Renault, 2003. godine, upravo je na VN Kanade odvozio svoj prvi najbrži krug, dok je još jedan pridodao 2007. godine.

Momčadi:

Mercedes – P – 1   PT – 4   PP – 3
Aktualni prvaci imaju “skromne” rezultate na ovoj stazi, za razliku od nekih drugih, gdje već godinama nisu ispustili pobjedu, ili barem postolje. Lewis Hamilton i Nico Rosberg osvojili su sve najvrijednije za ovu ekipu.

Ferrari – P – 10   PP – 6   PT – 29   FL – 7
Najuspješnija momčad na ovoj stazi s 10 pobjeda, te uvjerljivo najviše postolja. Zadnja pobjeda osvojena je 2004. od strane Michaela Schumachera, koji je za talijansku momčad osvojio pet pobjeda. Po pitanju pole positiona su tek treća momčad, sa samo šest osvojenih u 37 utrka.

Williams – P – 7   PP – 8   PT – 19   FL – 8
Treća najuspješnija momčad na ovoj stazi zadnje postolje bilježi 2015. godine, kada je Valtteri Bottas osvojio treće mjesto, ali zadnja pobjeda je stigla prije 15 godina, kada je Ralf Schumacher odnio pobjedu.

Red Bull – P – 2   PP – 3   PT – 5   FL – 2
Od aktualnih momčadi, Red Bull je trenutno na četvrtom mjestu po pitanju uspjeha na ovoj stazi. Prvo postolje osvojio je David Coulthard 2008. godine, a Ricciardo i Vettel su 2014. osvojili dovstruko postolje. Sva tri pole positiona osvojio je Sebastian Vettel.

Force India – najbolji plasman: peto mjesto
Ostvario ga je Nico Hulkenberg 2014. godine, nakon propale prilike Sergija Pereza za zadnju stepenicu postolja.

Renault – P – 1   PP – 1   PT – 2   FL – 2
Alonsova pobjeda i pole iz 2006. trenutno su najveće postignuće francuske kompanije. 2010. Robert Kubica odvozio je najbrži krug utrke.

Toro Rosso – najbolji plasman: šesto mjesto
Osvojio ga je Jean Eric Vergne 2013. godine. Prošle dvije godine, talijanska ekipa nije uspjela doći do bodova.

McLaren – P – 9   PP – 8   PT – 20   FL – 10
Druga najuspješnija momčad na stazi Gilles Villeneuve. S Williamsom djeli broj pole positiona, dok je po pitanju najbržih krugova na vodećem mjestu. Zadnji pobjednik za McLaren bio je Lewis Hamilton 2012. godine.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.