Zak Brown: Šest ili sedam vozača bi osvojilo naslov u ovom Red Bullu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 tjedana 3 min 20 komentara

McLarenov šef Zak Brown kaže da bi šest ili sedam vozača s trenutnog grida moglo osvojiti naslov svjetskog prvaka u Red Bullu Maxa Verstappena.

Nizozemac iza sebe ima 49 pobjeda od 73 utrke, a od prvog naslova 2021. godine uspio ih je nanizati još dva te je na putu da i ove godine bude glavni konkurent za taj cilj. Posljednja od tih 49 pobjeda došla je u Imoli prije nekoliko dana kad je u cilj ušao sa samo 7 desetinki prednosti ispred Landa Norrisa u McLarenu.

Na upit novinara jesu li za uspjeh važniji vozači ili tehničko osoblje, Brown kaže da je oboje poželjno, te da bi trećina trenutnog grida mogli osvojiti naslov u ovom Red Bullu.

“Na kraju krajeva – treba vam i jedno i drugo. Ne mislim da se može pobjeđivati bez izvrsnog vozača, tako da da – treba vam oboje, nije samo bolid u pitanju.”

“Ljudi me često pitaju radi li se o vozaču ili o bolidu. Oboje je. Ja bih rekao da bi trenutno šest ili sedam vozača osvojilo naslov u ovom Red Bullu. Koliko ga da je Max dobar, a on je jedan od najboljih vozača ikad – mislim da ne bi osvojio naslov ni u jednom bolidu osim Red Bulla.”

“Sergio Perez je izvrstan vozač koji je pokazao da na svoj dobar dan može biti blizu Maxa, ali pogledajte kolika je razlika među njima.”

“Prema tome, trebate i vozača i bolid. Pogledajte što se događa od 2. do 5. pozicije. Jednog dana ste drugi, drugog dana ste peti, i sve se mijenja. Bolidu su tako blizu i vozač može napraviti razliku.”

S obzirom na minijaturne razlike u kvalifikacijama i u utrci, čini se da sad detalji mogu presuditi i da vozači mogu biti odlučujući faktor, barem kad je riječ o Red Bullu, McLarenu i Ferrariju.

“Ovisi o vašoj vožnji, iskreno. Mislim da smo u Imoli svi bili vrlo blizu u kvalifikacijama. Možda bismo bili ispred Maxa da on nije imao zavjetrinu Nice Hulkenberga. Da Oscar nije dobio kaznu u tom scenariju bismo imali 1. i 2. startnu poziciju. Tako da, vjerojatno smo imali najbolji bolid.”

“U utrci mislim da je više riječ o vožnji nego o bolidu. Ako pritišćete previše – potrošit ćete gume. Ako idete sporije – onda ste jednostavno prespori. Vozač treba procijeniti i pronaći limit. Mislim da ne možete samo reći da je jedan bolid bio brži, a drugi sporiji.”

“Sve je tako tijesno da su razlike unutar desetinke. U tom slučaju ne možete reći da je jedan tip bio puno bolji od drugog. Nadam se da će se ovako nastaviti jer je ovo uzbudljivo. Teško je i svakog vikenda ste uzbuđeni.”


Odgovor

20 komentara

  1. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Upit novinara je top.



    2
    1

    1
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Je, i moja baba bi…
    Perez očito ne bi.



    3
    -1

    4
    • Pirelli Wet
      r2d2 Donator Prikaži

      Da je baba muško zvala bi se Duško.
      I bi, Perez bi osvojio 2023. da je vozio protiv Pereza :).
      Zaku bi se moglo dogoditi da ga na kraju sezone pitaju bi li osvojili naslov da je Max vozio za njih.



      6
      3

      3
    • Ayrton Senna
      MCLfan Prikaži

      Morate znati da nijedan vozač na gradu nebi mogao pobijediti maxa da sad dođe u RB,ali kao primjer da max dođe voziti sad u mclaren ili ferrari,nebi pobijedio norisa i lecleca,gasly je bio loš u rb,vratio se u toraroso i pobijedio,a u RB nemože ni do postolja



      2
      0

      2
  3. Ferrari
    Fiorano99 Prikaži

    To je u pravilu svima jasno, pa ne vidim svrhu zašto se to ponavlja malo malo.. možda jedino iz Brownove perspektive kao dodatan pritisak na tehnički tim da bi uhvatili Red Bull, ali ok samo je odgovarao na pitanje novinara (i usput fino spustio Pereza).

    90% rezultata ovisi o bolidu u F1, a pogotovo u slučaju osvajača titule. Češće se stiču vozačke kvalitete u sredini poretka u sličnim bolidima nego na samom vrhu, koliko god to možda apsurdno zvučalo. I Schumacher bi osvajao u Alonsovom Renault bolidu, Alonso bi osvajao da je vozio Vettelov Red Bull, a Vettel bi osvajao da je vozio Hamiltonov Mercedes. Isto tako bi i Hamilton (ili Norris, Leclec ili Russell npr.) osvajao 2022 i 2023 da je bio na Maxovom mjestu. Zato je F1 prije svega inženjersko natjecanje konstruktora.

    Uzbuđenje u vrhu dolazi tek kad su dvije ekipe nekim čudom tehnološki podjednake, pa tek onda dođe do izražaja vozač u određenim ključnim situacijama, ali se i to rijetko dogodi. Jedino mi je žao što u periodu dominacije top ekipa ne upari 2 top vozača, što u praksi vidimo da se baš i ne radi (iako mi je jasno zašto ne).



    25
    25

    0
    • Fia
      Cale od Lewisa Prikaži

      Nebih se bas slozio jer ako je 90 % do bolida onda su sve top momcadi budale di placaju svoje top vozace 15 miliona eur +.Zasto onda ne uzmu kakvog Tsunodu za 800 tisuca i gotovo ?



      5
      -2

      7
    • avalon Prikaži

      wowww , kako je zak spustija sergia kazavši ““Sergio Perez je IZVRSTAN vozač koji je pokazao da na svoj dobar dan može biti blizu Maxa, ..” , a u nastavku “… pogledajte kolika je razlika među njima.”
      1. max ima više “dobrih dana” od sergia tokom sezone
      2. sad se “zaboravlja” da u timovima postoje makar neslužbeno 1. i 2. vozač
      da se vratim u povijest … je li brown u mercu u koji je doša lewis u jednoj trci kad je nico tražija od pita da mu dozvoli preteći lewisa jer je brži brawn odgovorija ” negativ nico , negativ!” , a u drugoj kad lewis nije moga preteći nicu “upozorija” ovog da su on i lewis na različitim strategijama i da ga zbog toga propusti . bi li ovo moga bit pokazatelj da iako neformano nico je “stavljen” na No 2 ? je li toto za bottasa reka daje ovaj najbolji pomoćnik tj No 2 ?
      je li u austriji 2002. rubensu “uzeta” pobjeda u korist MS jer je bija No 2 ? no iste sezone nekorektni prljavac ( kako neki misle o MS ) se skoro zaustavija u ciljnoj ravnini da propusti kolegu rubensa i tako mu se revanšira za austriju . čak i u austriji je “pogura” rubensa na najvišu skalu podija , a sam sta na skalu No 2 ;) je li massa dobija “šifriranu” poruku pita kako je fernando brži ? koliko bi vas “stavilo” sergia ispred maxa u RB ? u odnosu na maxa sergio ima problem konzistentnosti . u nekoj trci mu ni lewis ne može ništa jer se izvrsno brani dok u nekoj drugoj završi npr 11. ka u qataru 2023. iako je u dva trenutka vozija na P 3 .
      ako idemo sa tezom da je do bolida 90% onda time negiramo sve titule koje su naši “ljubimci” ostvarili . jer sve 3 titule senna je osvaja sa dominantnim McL . lewis 6 titula sa dominantnim mercom , prost 3 sa McL , seb 4 sa RB , MS 5 sa ferrariem itd . znači spomenuti su imali tek 10 % zasluga za osvajane titula ? bolid je sam vozija , a oni su bili gotovo samo putnici u njemu ? “optimum” u razmišljanju bi bija 50 – 50 jer bez top vozača top bolid ne pobjeđuje . špekulacija … ako bi u budućnosti umisto vozača svi bolidi imali identično računalo onda bi mogli zaklučit da je ne 90 nego 100 % do bolida .
      kad i ako bi se u u top timovima “uparila” 2 top vozača bilo bi velikih sra*a jer takvim top vozačima je i ego top . npr vidili smo šta se događalo u kombinacij prost Vs senna , lewis koji je u rookie sezoni bija top Vs alonsa. dok su se oni “svađali” kimi im je uzeja titulu pre nosom . pa i lewis Vs rosberg srećom bez posljedica/štete jer je merc bija superioran u odnosu na konkurenciju . makar i neslužbeno (kad je gusto u borbi za titulu) treba se znat No 1 i No 2 jer npr da je arrivabene ima muda u monzi 2018. naredit kimiju da propusti seba i čuva mu leđa ko zna kako bi prvenstvo završilo jer prije monze lewis je ima 17 bodova više od seba . da je seb pobjedija ( uz asistenciju kimija) , a lewis završija 2. ili čak 3. da mu je kimi parira i zadrža P 2 razlika bi bila tek 7 ili 10 bodova u korist lewisa , a do kraja je preostalo još 7 trka . da je umisto kimija kolega sebu bija npr massa maurizio bi to lako rješija ali ovako … jbga , di ćeš kimiju naredit da propusti kolegu ? možda s ezato u praksi ne “uparuju” 2 top vozača u istom timu … meni je to jasno i razborito od šefova . slikovito …. dva pivca u kokošinjcu znači samo nevolju ;)



      5
      3

      2
  4. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    U današnjoj Formuli 1 s toliko tehničkih podataka u igri, količina posla koju trkaći inženjer i inženjer za performanse naprave za vozača često je najrelevantniji parametar (ja to zovem “live engineering”). McLaren se činio ništa slabijim paketom u Imoli pa su opet izgubili od Verstappena, Lambiasea i Toma Harta.



    6
    6

    0
  5. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Ma čini ti se Zak! 😁



    2
    1

    1
  6. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Svi znamo da je RB prvi samo radi Maxa.



    2
    -4

    6
  7. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Imamo sreće što McL nije toliko, toliko dobar i brz. Jer ovi Zak je teški proljev od tipa.
    Max bi pobjedio u Imoli s 4 različita bolida, konstruktora.



    6
    -1

    7
  8. mika50 Prikaži

    Max je najbolji ikad


    0
    -13

    13
  9. Formula1
    f1zd Prikaži

    Pored Maxa nebi nijedan



    3
    -3

    6
  10. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Pa to je svima jasno,netko je bio rekao da je Max radio razliku prosle sezone i one prije.
    Da je bolid prilagoden prema SP a ne prema MV mozda bi gledali drugu pricu.
    Sam HM je jednom rekao da unaprjedenja donose prema MV a SP da se mora prilagodit.
    Kao i ona recenica da bolje da ne dolazi FA u RB jer bi ga MV demolira,da vidjeli smo u Miamiu i Imoli kad drugi imaju malo ravnopravan bolid kako to izgleda.
    Vidjet cemo kako ce izgledati bez AN,a kako je krenulo mozda netko drugi osvoji ovu godinu naslov ako se ovako nastavi.
    Kao sto bi u Mecki uzeli naslove njih jos par u ono vrijeme tako bi i u RB uzeli naslove mozda jos dominatnije CL,LH,FA i LN



    4
    0

    4
    • Tonykart Prikaži

      AB, BC, CD, EF,…… joj zvučiš kao jedan F1 tim koji ima planove za sva slova…… zar je zbilja teško napisat puno ime ili prezime vozača? Da li Max u prvoj rečenici ista osoba MV u drugoj rečenici?



      4
      4

      0
    • avalon Prikaži

      Mercedes team …Lando Norris kaže da nije moguće dizajnirati bolid kako bi odgovarao isključivo jednom vozaču, odgovorivši tako na upit novinara radi li Red Bull bolid za Maxa Verstappena.
      “Ne radi se o tome da ekipa dizajnira bolid isključivo za jednu osobu. To bi tako možda bilo u savršenom svijetu.Ne vjerujem da je moguće dizajnirati bolid prema nekome. To jednostavno tako ne funkcionira. ” ali št alando zna , tek je obićan vozač , marko je pravnik i bivši trkač ( zadnu trku je odvozija prije 50ak godina) i sigurno zna šta priča , a možda je i virija preko ramena adriana i vidija da ovaj prilagođava bolid prema maxu :) :) :)
      ako je alonso 2014. moga demolirat kimia sa +106 , a seb 2015. g aje demolira još više sa + 128 zašo i max ne bi moga demolirat alonsa da ovaj dođe u RB ? pa alonso je bodovno bija al pari lewisu u lewisovoj rookie sezoni , a alonso je bija 2X prvak . i šta smi vidili u miamiu i imoli ? da je max sa sprintom osvojia sitnih 51 , norris 43 ( 0 za sprint) , a leclerc 37 bodova . RB/maxu sad ide loše , ima samo 48 bodova više od 2. leclerca i 60 od 4. norrisa .
      kad neko sa nickom Mercedes team govori malo ravnopravnijem bolidu u svrhu “dokaza” kontra maxa moram se nasmijat jer npr 2017. seb je ima malo ravnopravniji bolid mercu pa npr posli monze bodovna razlika je bila + 3 boda z alewisa i da u singapuru di je seb starta s aP 1 ( lewis sa P 5 ) seb nije ima sudar na startu ko zn ašt abi bilo do kraja prvenstva . 2018. sa malo ravnopravnijim bolidom seb je ima 5 pobjeda . ali jesu li ovi rezultati ugrozili merc/lewisa ? naravno da nisu isto ka šta ni miami i imola neće ugrozit maxa . ali kad otiđe adrian maxa čeka gorka sudbina kojui lewis proživljava već više od 2 sezone i 52 trke bez pobjede zar ne ?
      i naravno da bi nabrojani vozači u RB možda uzeli naslove još dominantnije od maxa jer nečeš ti 19 pobjeda u 22 trke i sitnih 575 bodova koje je osvojia . neki od navedenih bi imali bar 25 pobjeda u 22 trke i minimalno bar 650 ako n ei koji bod više …
      jedva čekam da lewis dođe u ferrari pa prekine maxov niz i osvoji 8. titulu . btw , očeš li onda prominit nick u ferrari team ?



      4
      2

      2
  11. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Za ovaj vikend u Monacu da citram izjavu Leclerca kad je rekao 2022 za Monaco; ako su bolidi donekle ravnopravni onda u Monacu vozac moze napravit najvecu razliku za PP jer na toj stazi najvise dolazi do izrazaja vozac.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.