Ford: Ostvarujemo vlastite ciljeve u razvoju pogonske jedinice

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 mjesec 2 min 2 komentara

Fordov direktor za globalni motosport Mark Rushbrook komentirao je napredak njihovog projekta u suradnji s Red Bullom i rekao kako trenutno ostvaruju ciljeve koje su si sami zadali.

Američki proizvođač vraća se u F1 od 2026. s aktualnim prvacima koji po prvi put rade na razvoju pogonske jedinice, zbog čega često kruže glasine da zaostaju s programom.

“U ranoj fazi programa postavite ciljeve i mi trenutno ostvarujemo naše ciljeve”, rekao je Rushbrook za Motorsport.

“Tempo u F1 je puno brži od onog u svim ostalim kategorijama u kojima se natječemo. Cijelo vrijeme je pun gas, od početka razvoja do 2030., dakle dok ne završimo s utrkivanjem pod ovim setom pravila.”

“Svoje ciljeve u razvoju pogonske jedinice postavili smo na temelju iskustva i onoga za što smo smatrali da je potrebno za uspjeh 2026.”

“Ne znamo kako stoji konkurencija i kako oni napreduju, stoga nemamo izravnu usporedbu s njima, ali u usporedbi s onim za što vjerujemo da je potrebno za uspjeh smo u dobroj poziciji.”

Ford je prvotno bio zadužen samo za električni dio pogonske jedinice koji će s novim pravilnikom isporučivati polovicu snage čitave jedinice, no Rushbrook kaže da doprinose i razvoju motora na kojem prvenstveno radi Red Bull Powertrains.

“Motor s unutarnjim izgaranjem i turbo nisu bili na inicijalnom popisu, ali imamo puno znanja o modeliranju i testiranju koje može pomoći, stoga radimo i na tome. Međutim, naš glavni fokus je na elektrifikaciji, to je velika prilika.”

Rushbrook je priznao da bi iskusni proizvođači mogli imati prednost u odnosu na njih, no smatra da je Red Bullu i Fordu prednost to što rade isključivo na novoj pogonskoj jedinici – tu ipak vrijedi naglasiti da je još od 2022. zamrznut razvoj aktualnih pogonskih jedinica i da se na njima mogu raditi samo manje preinake u svrhu pouzdanosti, sigurnosti i smanjenja troškova.


Odgovor

2 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Zvuči mi nestvarno 2026.-a.
    Ford, Honda, Mercedes, Ferrari, Renault, Audi. Nadam se da ću to doživjeti.



    5
    5

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.