McLaren iznenađen tempom u utrci nakon slabijeg tempa u sprintu na VN Kine

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 2 mjeseci 3 min 1 komentara

Šef McLarena Andrea Stella kaže da je njihov tempo na glavnoj utrci Velike nagrade Kine bio neočekivano dobar s obzirom na sprint utrku.

Lando Norris startao je sprint utrku s pole pozicije, ali je nakon pogreške u prvom zavoju pao na sedmo mjesto. To je kasnije na kraju utrke postalo šesto mjesto zbog odustajanja Fernanda Alonsa, a odmah iza Norrisa završio je njegov momčadski kolega Oscar Piastri, za razliku od Ferrarija čiji su vozači završili na četvrti i peti.

Takav rasplet sprint utrke ostavio je dojam da McLaren nema što tražiti u odnosu na Scuderiju, ali ta se slika promijenila u nedjelju kada je Norris odvojio dva Red Bulla i na kraju završio drugi, dok su Charles Leclerc i Carlos Sainz ponovili uspjeh iz sprinta.

Norris je rekao da ništa nije ukazivalo da će u nedjelju McLaren biti više konkurentan od očekivanog, ali šef tima Stella smatra da su hladniji uvjeti moguće objašnjenje.

„Iskreno govoreći, nismo vidjeli da u sprintu imamo tempo utrke koji bi nam omogućio da završimo ispred Ferrarija. Bilo je to nekako u skladu s onim što smo očekivali prije nego što smo došli ovamo.“

„Tako da je to malo iznenađenje, posebno u smislu tempa u utrci. Znamo da smo jaki na novim mekim gumama, možemo odraditi dobar posao u jednom krugu, ali kada krugove radimo jedan za drugim, znamo izgubiti performanse.“

„Ali mislim da su uvjeti na stazi i hladni uvjeti, činjenica da nije bilo sunca, nekako pomogli da se stražnje gume održe pod kontrolom. I stoga smo mogli iskoristiti prednosti bolida, kao što smo vidjeli u kvalifikacijama.“

„Posebno, stražnja osovina se nije pregrijavala. Dok recimo, dok gledamo sprint, mislim da smo imali malo pregrijavanja i činilo se da je Ferrari u boljem stanju.“

Piastri je završio osmi nakon što je pretrpio štetu na difzoru koja je izazvana udarcem Ricciardovog bolida u njega, kojeg je pak udario Stroll tijekom sigurnosnog automobila. Stella kaže da ga je to oštećenje koštalo do četiri desetinke po krugu.

„Bio je to velik gubitak [tempa]. Oscar je imao oštećenje difuzora, izgubio je značajnu količinu stražnjeg downforcea, ekvivalentno četiri desetinke sekunde, tako nešto.“

„Kad smo vidjeli brojke, nisam bio baš optimističan da bismo mogli zadržati pozicije kao što je to Oscar uspio.“

„Njegov rezultat je manje zamjetan od Landovog, ali mislim da je napravio dobar posao u pokušaju da shvati kako voziti bolid u slučaju tolikog gubitka downforcea stražnjeg dijela. Bolid je bio jako preupravljiv.“

„Uspio je napraviti neke prilagodbe i zadržati Hamiltona iza sebe, tako da je to također jak rezultat.“

ANDREA STELLA

McLaren iz Kine odnosi ukupno 27 bodova, što ih učvršćuje na trećoj poziciji u poretku konstruktora, gdje su 55 bodova udaljeni od Ferrarija na drugom mjestu, dok imaju 44 boda više od četvrtoplasiranog Mercedesa.


Odgovor

1 komentar

  1. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Malo su mi postali dosadni s izjavama prije utrke kako ce to biti teska utrka na njih i onda budu sasvim solidni, a u ovom slucaju 2 najbrza ekipa.
    Meni je taj bolid kao laiku na pocetku sezone i predstavljanjima izgledao veoma slicno prislogodisnjem i nista posebno, ali ocito su nasli bazu koja im odgovara.
    Zanima me kakvi ce biti 2026. jer je zadnjih 3, 4 godine imaju solidne bolide, ali opet im fali ono nesto da budu komplentan paket. A korak od ovoga sad i do Red Bulla je velik.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.