Marko: Ricciardo će uskoro morati nešto smisliti

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 mjeseci 2 min 22 komentara

Helmut Marko je u svojoj kolumni za Speedweek prokomentirao prošlu utrku u Saudijskoj Arabiji rekavši da će Daniel Ricciardo i Yuki Tsunoda morati pronaći neka rješenja zašto u utrci ne mogu držati korak za konkurencijom nakon što su u prva dva GP vikenda pokazali da u kvalifikacijama bolid ima potencijala za dobar krug.

“Što se tiče Racing Bullsa, na vozačima je veliki pritisak jer je puno toga na kocki za Yukija i Daniela. Yuki je bio vrlo dobar u kvalifikacijama, a Ricciardo će morati uskoro nešto smisliti.”

“Očigledno je da tijekom utrke ne mogu zadržati dobar tempo i kako krugovi odmiču tako padaju iza konkurencije. Morat će proanalizirati je li to zato jer pretjerano troše gume ili su posrijedi neki drugi razlozi.”

Podsjetimo, Tsunoda je u Bahreinu u kvalifikacijama bio 11., a u Saudijskoj Arabiji 9. S druge strane, Ricciardo ima dvije 14. pozicije.

Dotaknuo se i Sergija Pereza:

“Džeda je staza koju Checo jako voli. Tu je bio na pole positionu prošle dvije godine. Ima jednu pobjedu, a prošle godine je također skoro pobijedio, ali je onda sigurnosni automobil izišao na stazu u najgorem mogućem trenutku za njega. Ove godine više ne eksperimentira nego koristi uglavnom iste postavke kao Max. I jedan i drugi promijene samo nijanse.”

“Kroz prvu polovicu 2022. Ferrari je zapravo imao brži bolid.” – Helmut Marko

“Checo je inače brz s bolidima koji se ‘dobro ponašaju’ na stazi. Problem je samo to što takvi bolidi nisu baš često brzi. Kroz 2022. godinu mu je pomogla činjenica da je naš bolid bio dosta težak pa je bio mirniji na stazi i imao je stabilan stražnji kraj. Ali, nije bio brz.”

“Kroz prvu polovicu te sezone Ferrari je zapravo bio brži. Kroz Ferrarijevu strategiju i Leclercove vozačke pogreške smo imali prednost. Sad je naš bolid vrlo brz, a Max se s njime nosi bolje nego svi drugi jer njegov nevjerojatan talent može ukrotiti nervozan stražnji kraj bolida.”

Ispred nas je vikend pauze, a onda se Formula 1 seli na Albert Park u Australiju. Kvalifikacije će se voziti u 6, a utrka u 5 sati po hrvatskom vremenu.


Odgovor

22 komentara

  1. Tricolore Gorila
    Zendo Prikaži

    Jel on to sprda mercove vozace posto se oni stalno zale na nestabilan straznji kraj a kao po ovome brzi bolidi imaju nestabilnu straznjicu koju Max ukrocuje talentom.

    Bilo bi lijepo da onda dode u merc pokazat ovima da imaju zapravo jeben bolid koga neznaju voziti



    3
    -2

    5
    • Fernando Alonso
      junior Prikaži

      Mislim da se ne misli toliko na nesrabilan straznji kraj koliko to da je bitniji prednji kraj, a ako vozac zna kontrolirat zadnji kraj i pomoc time rotaciji bolida. To je najbrzi nacin kako proci krug.
      Isto kad sam otišao na karting u Westgate i dočekao me karting sa katastrofalnim prednjim gumama. Nema goreg osjecaja.



      2
      1

      1
      • Tricolore Gorila
        Zendo Prikaži

        Znaci nije za preporuku tamo? Oni su tek par mjeseci u pogonu, loše održavanje ili si naletio?



        2
        1

        1
        • Fernando Alonso
          junior Prikaži

          Pa mi smo otišli odma nakon otvorenja da isprobamo nešto novo. Pa smo rezervirali za nas 8 kartinge, a kad smo došli imali su samo 7 kartinga pa smo vozili samo vremena. 1. voznju je kart bio dobar, drugu voznju sam dobio drugi karting i prve krugove vozim i kart kad skrenem ide ravno i mislio sam da gume nisu zagrijane, al nije bilo pomaka do kraja vožnje. Plus bila je zima i sklisko i kolko god se trudio izbalansirat da prilagodis stil voznje daleko je to od onog da ti kart u top stanju. Nisam neki koji ce prigovarat na sve sta kupi ili uzme, ali od kartinga koji nije jeftin i ocekujem onda uslugu dostojnu cijene. Ali tek su poceli vjerojatno nece odma ulagati u nove gume i kartinge dok ne vide potražnju, a i dok staza dobije više gripa jer jos nije nalegao sloj gune. Tako je i u Osijeku gdje nam je vlasnik rekao da staza ima 0 grupa i da nece sravljat nove gume dok se ne polegne sloj gume na stazu jer je kao po ledu. I to je bio više rally nego karting, ali zabavno.
          U karting areni na velesajmu su mi kartovi uvijek bili tu negdje i oni su mi top.
          Pa cak se eto i vec kartingu moze vidjet sta kome više paše. Meni odgovara kada zadnji kraj malo pleše potovo u 180 zavojima.


          0
          -2

          2
  2. Dan Cooper Prikaži

    Pa sa pit-stopom od 40 sec ne znam kaj može smislit



    3
    2

    1
  3. Carlos Sainz 55
    Tudum Donator Prikaži

    Lawson bi mogao voziti do kraja sezone, a Ricci u Indy



    4
    4

    0
  4. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Ajd ovo je jedna od normalnijih izjava od strane njega.



    2
    0

    2
    • Ferrari
      sfzd Donator Prikaži

      stari zapravo preko kritike Riccija šalje strelice Horneru (budući da ga je ovaj gurnuo u pogon natrag), a i strelice i provokacije prema ferrariju i charlesu su uobicajene pa bi se dalo zakljucit da njih ipak najvise drzi na oku kao najblize moguce konkurente.



      11
      11

      0
      • Carlos Sainz 55
        Tudum Donator Prikaži

        Stari igra 4d šah



        10
        10

        0
      • Fernando Alonso
        junior Prikaži

        Bravo. Nisam ni razmisljao toliko o tome.
        Koliko se tu energije gubi samo na te političe igrice i pokušaje nadjačavanja. Nije to okruženje za svakog. Dobro to Helmut podnosi sa svojim Manolić godinama. A s druge strane…da li mu to treba. Ocito ga to drži živim. Kao što neki ljudi u penziki vole se brinut o vrtu pored kuće jer ih drži u formi tako i Helmut valjda svoj vrt nalazi u Red Bullu.



        2
        2

        0
  5. Ferrari
    Fiorano99 Prikaži

    Ova Markova izjava da je Ferrari imao najbrzi bolid prvih 13 utrka do ljetne pauze je velika glupost u njegovom stilu. Ferrari je vec u Imoli (4. Utrka) nakon prvih nadogradnji Red Bulla prestao biti najbrzi bolid u 2022. Godini, ali su i dalje bili u desetinku konkurentni, pogotovo u kvalifikacijama. Nakon nove nadogradnje u Azerbajdzanu je RB imao vidno brzi bolid u utrci (sa iznimkom Austrije kada je RB krivo podesio bolid, pa je Leclerc imao lagana preticanja Maxa zbog bolje potrosnje guma).

    Prednost Leclerca se otopila u onom dijelu sezone kada mu je u Barceloni otkazao motor s prvog mjesta, pa je u Monacu sa prvog mjesta cudesnom Ferrari strategijom zavrsio van postolja, pa mu je u Bakuu opet otkazao motor s prvog mjesta, a nakon toga je startao zadnji kad je dobio kaznu zbog novog motora. U Britaniji je ponovno briljantnom strategijom ostavljen na prvom mjestu sa starim hard gumama nakon safety cara, pa je i tu zavrsio van postolja jer su ga pretekli i Carlos i RB i Mercedes na novom softu.
    Jedina prava vozacka greska je bila kada je Leclerc gurao na 30 krugova starim medium gumama i zavrsio u zidu u Francuskoj. Onaj okret u Imoli sa 3. Na 6. Mjesto na vlaznoj stazi je nista gore od Maxove greske u Singapuru prosle godine ili Maxove greske u Barceloni 2022 kad je zavrsio u sljunku, ili okreta u Mađarskoj. Razlika je sto se to Leclercu dogodilo pred kraj utrke, pa nije stigao nadoknaditi pozicije, ali sigurno nije zbog tih 7 bodova manje izgubio prvenstvo, nego zbog lose pouzdanosti motora i lose strategije.

    Nakon tog prvog dijela sezone je od Tota i Mercedesa zazivila ona tehnicka direktiva koja je unistila Ferrarijev koncept, pa sada nakon te direktive imamo 31 pobjedu Red Bulla od 33 posljednje utrke.



    14
    13

    1
  6. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Nevezano uz ovu temu…evo sad na portalu Formelaustria.at sam procitao da je Horner platio gospodjici 700000 eura i RB jos podigo na milijun da se ne ide na sad samo.


    0
    -1

    1
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Na početku ovog RB cirkusa je bila priča da joj je ponuđena nagodba u tom iznosu, ali da je odbila i htjela ići na sud.
      Meni se čini da svakakvi portali svašta objavljuju. Možda je i Jos neke potplatio da štogod začine…
      Ja mislim da mi ne znamo ni 10% priče ko tu koga zapravo…



      4
      3

      1
    • Vw
      Crni molo Prikaži

      Platio za šta? Zar ga nisu proglasili nevinim? Onda nema razloga da plaća



      1
      -1

      2
      • Renault
        zd1400rt Prikaži

        Takvim kompanijama nije bitno tko je kriv ili nevin i što radi, već da li se šteti brandu. Što se prije priča zaključi to je bolje za brand.
        Isto kao što dosta kompanija ima fond za ransomware. Nema tu zvanja policije i istrage i ovog i onog. Ako nema backupa, jeftinije im je platiti, nego biti van funkcije neko vrijeme. Možda su i ovdje htjeli ugasiti šibicu prije nego što što se naložila vatra. Tko zna, možda bi onda i uzela pare, ali očito je da onda u cijeloj priči samo pijun i da se iskoristio njen slučaj za rušenje Hornera.
        Ponavljam, mi tu puno toga ne znamo. Možemo samo nagađati.



        4
        3

        1
  7. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Vidio sam jednu zanimljivu naizmjeničnu video montažu Ricciarda kada je davao izjave nakon utrka u McLarenu i sada. Totalno neprepoznatljiv jer umjesto smijeha i zezancije vidi se neki strah i nesigurnost u očima. Kako tada, tako i sada.
    Vjerujem da ga je Horner uzeo jer je jedna od zvijezdi DTS-a i da kroz njega publika pozitivno gleda na RB. Sve ostalo, ako se pokaže sposobnim dobro će doći, ako ne imaju Lawsona…
    Realno, Ricciardo kojeg mi želimo vidjeti trebao bi gaziti Jukija kao Alonso Strolla. Sve više vjerujem da neće vidjeti sjedalo Red Bulla, a momčadi bi bilo pametno da Lawsona krcaju iskustvom u Torro Rossu.



    9
    8

    1
  8. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Jedini pretedent za mjesto u Red Bullu je Sainz. Totalno podcijenjen vozač. Pažnja se daje Landu Norrisu koji je po mom skromnom mišljenju totalno overrated vozač. Imao je bljeskova naravno, ali ove godine očekujem da bude Al pari s Piastrijem. Sainz je dobio Norrisa glatko. I da voze opet skupa dobio bi ga glatko.

    Ako od ove red bull patke s Maxom ne bude ništa, Merc ako ne uzme Sainza je greška velika.



    13
    11

    2
    • avalon Prikaži

      složija bi se da je carlos totalno bez osnova podcijenjen vozač ali se ne bi složija da je norris precjenjen . istina , carlos je 2 X dobija norrisa ali možda bi trebalo uzet u obzir da je početkom 2019. carlos iza sebe ima 4 sezone , 81 GP , a norrisu je to bila rookie sezona . s obzirom na iskustvo tih +47 bodova u korist sainza i nije bilo strašno . već sljedeće 2020 . (2. sezona landa) bodovna razlika u korist sainza je bila tek 8 bodova s tim da je carlos ima odustajanje više . to nije bilo baš glatko kako navodiš , naročito s obzirom da je tek posli turske (14. trka prvenstva od njih 17) carlos bodovno preteka landa ;) btw , lando je 2019. u rookie sezoni ima 6 , carlos 4 odustajanja . mislim da bi se mogli složit oko toga da su RB , mercedes i ferrari konkurentniji , bolji bolidi od McL no ipak 2021./22./23. norris je završava sezone ka best of the rest ;) 2021. carlos je ima tek 4,5 bodova više , leclerc bod manje od landa . 2023. leclerc je ima bod više , carlos 5 bodova manje od landa . kad vozač McL 3 sezone uzastopno završava ka best of the rest onda ne mislim da je precjenjen zar ne ? uostalom norris ima i 7 P 2 i 6 P 3 podija šta za McL u ovoj konstalaciji snaga uopće nije loše , a da bi se topostiglo treba imat talenta i znanja šta lando pokazuje .
      kako će bit ove sezone , oče li piastri bit al pari norrisu to će mo tek vidit . piastri je također jako talentiran ali treba uzet u pobir da ga je lani “precjenjeni” lando ostavija iza sebe 108 bodova . OK , piastri je lani bija rookie ali i 2019. je lando bija rookie pa ga je carlos “nadigra” za “tek” 47 bodova .
      je li zanimljivo da je lewis 7 X prvak u zadnje 3 sezone sa mercedesom ( 2021. do 2023.) ostvarija 13 , lando sa McL 12 podija ? a lando je precjenjen ?!?!
      da se razumimo i carlos i lando su mi jako dragi ka vozači , oba su pokazali kooperativnost dok su vozili McL i među njima nije bilo trzavica , dapaće njegovali su prijateljskiodnos šta je čudo . carlos je nezasluženo podcjenjen , lando valjda malo no ako bi ijedan od njih doša u RB gledali bi maxu u leđa . možda bi RB ima više problema sa landom koji mi izgleda bar malo “prgaviji” od mirnog sainza…



      8
      5

      3
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        Ma ima i Perez 3 sezone gdje je bio best of the rest, čak i sezonu gdje je bio best of the rest +1, 2020. Tako da ta kategorija ne mora značiti puno.
        Overrated u smislu što Landa publika gleda kao nekog od izazivača Maxa. Mislim da je daleko od toga. Nisam rekao da je on loš ili bilo što blizu toga. Vrlo dobar vozač.
        @Avalon cijenim odvojeno vrijeme za izvlačenje statistike i brojeva.



        10
        9

        1
        • avalon Prikaži

          bit best of the rest teško da je kategorija , više je nekakav pokazatelj mogučnosti vozača u konkurentnijem bolidu . dobro dođe i u vrime kad se događaju transferi . npr ako se vratimo unazad bottasu je ta “titula” izmakla 2016. baš zbog pereza pa i prelaska maxa u RB . no 2014./15. valtteri je bija best of the rest i mislim da je baš to uticalo na odluku mercedesa da ga angažira . mislim da je zbog istih razloga i RB angažira pereza . lando je precjenjen jer ga publika gleda ka potencijalnog izazivača maxa ? to je irelevantno , važnije je da su se šefovi timova složili da je lando lani bija među 3 najbolja vozača na gridu = u konkuretnom bolidu lando bi ima šansu bit jedan od izazivača maxa . zamisli da kažem da je leclerc precjenjen jer njega publika gleda ka ekstremno brzog , talentiranog , ka izazivača maxa i budućeg prvaka … to bi bilo svetogrđe zar ne ? po meni jedini precjenjeni na gridu su ricciardo i hulkenberg . oba su veličana od publike …. ricciardo jer je u RB pobjedija seba ( a zaboravlja se da je izgubija od kvyata ) ali OK , ima je i odličnih vožnji , rezultata za razliku od hulkenberga koji u 12 sezona , 250 GP -a nikad nije osjetija postolje .
          lando isporučuje maksimum onoga za šta je McL sposoban jer moramo priznat da su RB , mercedes i ferrari ipak konkurentniji bolidi . osim toga mislim da lando posjeduje i vozačku inteligenciju , racio jer se ne upušta u bitke za koje je sigurno da će ih u konačnici izgubit . svjestan je da je bolji “vrabac u ruci nego golub na grani” jer u eventualnoj tvrdoglavoj borbi sa maxom kad se za to sticajem okolnosti ukaže prilika “goluba na grani” ne može dobit ali može izgubit “vrabca u ruci” . čak i da je kolega maxu u RB i da vožnjama zaprijeti maxu tim može suptilno odlukama “uškopiti” landa u korist maxa . sitimo se kako je lani i zbog čega leclerc “pobjedija” carlosa . lando bi ima i opciju da bude “neposlušan” ali bi onda u RB “traja” ka i perez u McL 2013. mišljenja sam da ako izuzmemo maxa na gridu su 7 ne vrlo dobrih nego odličnih vozača … leclerc , norris , sainz , lewis , alonso ( oba još uvik usprkos godina) , russell i usprkos za sada kratkoj karijer u F 1 piastri . u tu skupinu bi spada i perez da ne vozi za RB . misli da u ovoj skupini nema precjenjenih tek 2 podcjenjena … carlos i perez jer eto u istom bolidu ne može “serijski” pobjeđivat maxa , a kad u trkama oscilira pomisli li itko da je možda sam sebi “nabija” pritisak tj ono isto šta je bottas radija sam sebi dok je vozija sa lewisom . iz tog pritiska , želje rađaju se oscilacije bar je takvo moje mišljenje . rijetki su vozači koji su cool tipa MS , rosberga nekad i sad maxa i recimo “polu cool” tipa landa , a mislim da je i piastri na tom putu ….



          2
          2

          0
  9. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ricciardo je svoje najbolje dane u karijeri već odvozio. Zaista nisam nimalo iznenađen njegovom situacijom.



    6
    6

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.