Guenther Steiner otišao iz Haasa!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 mjeseci 2 min 33 komentara

Guenther Steiner, čovjek koji je vodio Haas od njihovog ulaska u F1 2016. godine i jedan od medijski najpopularnijih šefova ekipa, napustio je američku momčad uoči nove sezone Formule 1.

Haas je objavio kako će ulogu šefa momčadi preuzeti dosadašnji glavni inženjer, 47-godišnji Japanac Ayao Komatsu.

“Za početak se želim zahvaliti Guentheru Steineru na njegovom doprinosu tijekom proteklog desetljeća i poželjeti mu sve najbolje u budućnosti”, rekao je vlasnik tima Gene Haas povodom objave.

“Bilo je jasno da kao organizacija moramo poboljšati naše performanse na stazi.”

“Imali smo ponekih uspjeha, no moramo biti konstantni u isporuci rezultata koji nam pomažu u ostvarivanju širih ciljeva kao organizacije.”

“Moramo biti učinkoviti u upotrebi resursa koje imamo, ali ključ uspjeha našeg tima leži u poboljšanju inženjerskih sposobnosti i sposobnosti vezanih uz dizajn. Veselim se radu s Ayaom i ispunjavanju našeg punog potencijala – to odražava moju želju za natjecanjem u F1 na pravi način.”

Steiner još nije dao izjavu za medije, a navodno je upravo u posljednjim Haasovim rečenicama jedan od glavnih razloga njihovog razlaza – iako je upravo Steiner osmislio model ekipe koja se uvelike oslanja na tehničke suradnje s drugim proizvođačima, prvenstveno Ferrarijem i Dallarom, tražio je veća ulaganja u ekipu, dok je Haas želio bolje rezultate uz postojeću infrastrukturu i ulaganja.

Američka momčad završila je prošlu sezonu na posljednjem mjestu prvenstva s 12 bodova, što im se dogodilo i 2021., kada nisu osvojili nijedan bod. Najbolji rezultat bilo im je peto mjesto 2018., a sve ostale sezone završili su na osmom ili devetom mjestu.

Osim Steinera, ekipu je prema pisanju Motorsporta napustio i tehnički direktor Simone Resta koji je u Haas stigao 2021. u sklopu suradnje s Ferrarijem.


Odgovor

33 komentara

  1. Mika Hakkinen
    Djuvedj Pretplatnik Prikaži

    Pogodilo me u srce 😩



    17
    16

    1
  2. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Nisam optimistican sto se tice njihove buducnosti.
    Ali neka promjena se morala desiti.



    1
    -2

    3
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Mislim da je otišao iz pogrešnih razloga. Dobio je pedalu da Haas još malo prištedi, jer je Guenther htio investirati u momčad, pa čak i dovesti rookieja umjesto Magnussena, međutim ništa ne smije pomutiti nirvanu velikog gazde koji samo gleda stanje na računu….



    9
    8

    1
  4. Fia
    Cale od Lewisa Prikaži

    Gene Haas rijetko antipatican lik pravi “dionicar” samo saldo se gleda.



    8
    5

    3
  5. Charles Leclerc 16
    Disorder Prikaži

    Vjerojatno je zaboravia nazvati Gene-a ili mu je reka rijec -fock



    2
    2

    0
  6. Carlos Sainz
    VVTi Prikaži

    good riddance



    1
    1

    0
  7. Honda
    dzeno Prikaži

    Šteta…nedostajat će mi ovaj “mangup”.



    4
    1

    3
  8. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Konacno. Najbolja vijest ove godine.



    4
    -4

    8
  9. Minardi
    MG85TT Prikaži

    Ode legenda 😑



    5
    2

    3
  10. Dee-Lite Prikaži

    MoneyGram Haas F1 Team?

    Toliko su (mi) bili (ne)bitni prošle godine da sam tek sad skužio da im je ovo službeni naziv ☹️



    2
    1

    1
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Gram je ono cemu danas mozemo biti zahvalni za svaki napredak ne nuzno ljudski ali vjerujem civilacijski.



      1
      0

      1
      • Dee-Lite Prikaži

        Sorry, Vlado – ne razumijem što si htio reći ☹️



        2
        2

        0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          In weight, a gram is equal to a thousandth of a kilogram. In mass, a gram is equal to a thousandth of a liter (one cubic centimeter) of water at 4 degrees centigrade. The word “gram” comes from the Late Latin “gramma” meaning a small weight via the French “gramme.” The abbreviation for gram is gm.

          Zna se veza izmedju grama i novca. Ne mogu biti jasniji.



          1
          1

          0
  11. Alpine
    Sven_smud15 Prikaži

    Šteta, svi ćemo ga pamtiti po izjavama i iskrenim reakcijama. Lp



    5
    5

    0
  12. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Očigledno polarizirajuća ličnost u F1, ali meni definitivno nije na negativnoj strani spektra. Radio je solidan posao s onim što ima, ruke su mu dosta bile vezane i to je vjerovatno jedan od glavnih razloga za rastanak. Godinama je pokušavao napraviti neki korak naprijed, ali politika tima (čitaj: gazde) je tražila suprotno. Netflix na stranu, uopšte me ne interesuje taj dio konteksta u Formuli 1, nadam se da će pronaći ulogu u nekoj od ekipa jer sigurno posjeduje iskustvo i vještine koje mogu doprinijeti uspjehu.



    9
    9

    0
  13. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Gene radi to što radi. Dobro zna što može dobiti u F1 s novcima koje ulaže. I kao zadnji na gridu, dobiva ono po što je došao, a to je reklama. Tako da ne vjerujem u priču o performansama…
    U pozadini je nešto deseto što vjerojatno nećemo nikad saznati osim ako Guenther ne izbaci neke memoare (što bi bila zanimljiva knjiga).
    Navodno da se Guenther nije smio ni pozdraviti s momčadi.

    Zamislite Guenthera u nekoj od top momčadi tipa RB i kako se ruga Totu i Vasseuru 🤣



    4
    3

    1
  14. avalon Prikaži

    “Američka momčad završila je prošlu sezonu na posljednjem mjestu prvenstva s 12 bodova..” toliko je bodova 2022. timu “donija” mick sam ali dobro da su ga zamjenili iskusnim hulkenbergom u svrhu bodovnog/plasmanskog poboljšanja … to je bija pravi bingo jer hulkenberg ja lani osvojia čak 9 bodova . btw , 2022. su završili 8. , 2023. zadnji .



    3
    1

    2
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Možda je 2022. haas imao bolji bolid nego prošle sezone?



      3
      2

      1
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Bolji bolid je ima Mick kad je uzeo 12 bodova nego Hulk prosle godine kad je uzeo 9..
      Nisam bio za zamjenu Micka ali da je to bio los potez, nije..



      2
      -1

      3
      • Jordan Forever Prikaži

        Cak bih rekao da je Hulkenberg ok vozac, dok je Mick komotno mogao biti umjesto Magnussena. Mick je dobio tek 12 bodova, ali je bio cvrsto u Top 10 do kvara u Kanadi te je usr… jednu utrku u bodovima kad se sudario s Vettelom pri kraju, također mislim u zoni bodova. Magnussen je 2023. nazadovao, a Mick, po meni, gore od 2022. nije mogao. S tim da ni 2022. nije previse zaostao za Magnussenom.



        1
        1

        0
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          To je druga stvar.. I sam bi radije da je KMag ispa sa mjesta a da ga je Mick dobio.. Ovako kad gledas Hulk / Mick, uopce ne igleda kao pogresna odluka. Dobio je KMaga od kojeg je Mick izgubio. Malo sam se i nada da ce KMag ispast a Mick opet nekako uletit ali ne ide, nazalost..


          0
          0

          0
        • Jordan Forever Prikaži

          Crash, bojim se da Mick neće više u F1. Realno, top ekipe ga neće dovesti, a Haas, Williams, Audi i Racing Bulls su mu zatvorili vrata. Ja se još držim za slamku te se nadam da će možda uskočiti umjesto Russella ili Lewisa na utrku-dvije i popraviti dojam ili da će ako ode Ocon iz Alpinea (npr.šuška se da o njemu razmišlja Audi) da bi Mick ukoliko bude dobar za Alpine u WEC-u mogli ga uzeti u F1.



          1
          1

          0
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          I ja mislim.
          Ja da sam biro izmedju njega i KMaga izabro bi Micka. Ne zbog prezimena nego sto ovaj nije kosta bolji a i gotov je. Mislim nije si ni Mick pomoga. Neke blesave pogreske, razbijanja i cipela. Da je barem izbacen na racun nekog boljeg i mladjeg.


          0
          0

          0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Slazemo se da je ljepo biti svjedok otkaza covjeka koji bukvlano nije nista postigao u svome zivotu, a dao je otkaz djetetu jednom od najvecih sportasa ikada, ikada? Da naglasim on nije nikada ista postigao a da je otkaz f2 prvaku. Rijetko posten momenat u zivotu. Njegove bore izrezbarene manjkom kompetecije vise gledati necemo.



      1
      -1

      2
      • Jordan Forever Prikaži

        Da, a bio je i prvak F3 prije naslova u F2. Na žalost, da je preživio Miami bez sudara s Vettelom (za kojeg suci nisu nikoga kaznili, pa ne može se ni reći da je nužno njegova krivnja) i da nije imao kvar u Kanadi gdje je bio duboko u bodovima, imao bi po prilici 20 ili više bodova (Magnussen je imao na kraju sezone 25), pa bi slika ipak cjelovita kad govorimo zašto bi bilo dobro da je Mick i dalje u F1. Što se tiče Steinera, vidimo na što naliči Haas. Komotno zadnji, s tim da ih je držalo dobar dio sezone to što je Hulkenberg bio 7. u Australiji. Tih 6 bodova pola je za Haas osvojenih u sezoni, i to je kao dokaz da je Hulkenberg vraški bolji od Magnussena i Micka. Ne zaboravimo da smo u toj utrci imali odustajanja Leclerca, Albona, Russella, oba Alpinea, a Sainz je dobio kaznu 5 sekundi i sa 4. pao na 11. mjesto. No, meni je više žao da Mick ne dobije priliku u Sauberu i Williamsu nego to što su ga maknuli iz najgore ekipe.



        2
        1

        1
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Vidi, meni je Toto prilicno ogavan, ali cijenim sto je nekada radio. Ali stvarno. Vjerujem da je mladog MS uzeo pod svoje ne da profitira vec da pokaze da je ipak covjek.

          Jer ni on tu ne bio bez (toto) bez oca mu. Ja imam sumnje ka mladjem ali on je apsolutno zasluzio jos sezona kao f2 sampion. Sto samo, po meni dokazuje koliko je ovaj sport odvratan. Ali to je to. Sve ok.

          Svaka cast Toto, kako za MS mladjega tako i za ovog kojega su odjebali iz RB “akademije” ni na pola prosle sezone.

          Na kraju dana Toto je najbolji.



          1
          -1

          2
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          vlado se ne slaže sam sa sobom :) pa nije čudo kako se niti ja ne slažem s njim.

          Naime Torgeru su ispadali bomboni iz usta dok se zahvaljivao na prilici da bude suvlasnik i CEO Williamsa 2012, da bi godinu kasnije unatoč suvlasništvu, ugovoru i bombonima godinu ranije osvanuo u Mercedesu. Tako da nije on neka naročita etika kad su njegovi novci u pitanju. S tuđim parama je lakše biti velikodušan…



          2
          1

          1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.