AMuS: FIA istražuje Tota Wolffa

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 mjeseci 3 min 32 komentara

Njemački Auto Motor und Sport piše da je FIA službeno najavila istragu o kršenju pravila u Formuli 1. Predmet istrage navodno je šef Mercedesa – Toto Wolff.

Naime, AMuS piše da je FIA jučer poslala službeno priopćenje u kojem najavljuje istragu, te u kojem stoji:

“FIA je svjesna medijskih spekulacija o mogućoj razmjeni povjerljivih informacija između voditelja momčadi Formule 1 i zaposlenika uprave Formule 1. Odjel za Usklađenost s propisima ispitat će slučaj.”

Iako se u tom priopćenju ne spominju imena – medijske špekulacije nije trebalo dugo čekati i tako je poslovni magazin “Business F1” prenio informaciju da je Toto Wolff navodno odao informacije na sastanku F1 komisije koje mu nisu mogle biti dostupne redovnim kanalima.

Jedan od sudionika spomenutog sastanka potvrdio je AMuS-u da je zaista došlo do tog incidenta. Wolff je navodno spomenuo konkretne brojeve u slučaju kršenja ograničenja budžeta prošle godine, a u tom trenutku nijedna ekipa nije znala kako druga ekipa posluje jer su rezultati revizorskih postupaka bili strogo povjerljivi.

Uprava Formule 1 (FOM) je reagirala na te optužbe u svom priopćenju. Najprije su se žalili da ih FIA nije obavijestila o otvaranju istrage, a onda su odlučno odbacili sumnje da je netko od njihovih zaposlenika proslijedio povjerljive informacije.

“Izuzetno smo sigurni da su takve optužbe lažne. Imamo jasne procedure za odvajanje informacija i odgovornosti u slučaju mogućeg sukoba interesa. Uvjereni smo da niti jedan član našeg tima nije ništa otkrio šefu bilo koje ekipe bez ovlaštenja, te upozoravamo sve da ne šire nepromišljene i ozbiljne optužbe bez temelja.”

Reakcija iz Mercedesa također je bila prilično oštra:

“Primamo na znanje FIA-ino priopćenje kojim odgovaramo na nepotvrđene tvrdnje iz jednog medija i sa sastanka zatvorenog za javnost, a s kojim se povezuje šef Mercedesove ekipe.”

Baš kao i u slučaju FOM-a, u Mercedesu su iznenađeni priopćenjem iz FIA-e jer nisu bili prethodno upozoreni.

“Odlučno odbacujemo te tvrdnje. Lažno napadaju integritet i poslušno ponašanje našeg šefa ekipe.”

Mercedes je pozvao FIA-u da potpuno transparentno izloži sadržaj svoje istrage. Osim tota Wolffa, u aferu je, posebno u određenim britanskim medijima, uvučena njegova supruga Susie Wolff. Bivša vozačica DTM-a trenutno je zaposlena kao voditeljica ženske juniorske serije “F1 Academy”. Na tom je radnom mjestu teoretski mogla dobiti podatke iz središnjice FOM-a u Londonu. Stoga su se pojavile sumnje da je možda ona otkrila svom suprugu tajne brojke.

I s njene je strane uslijedio žestok demanti:

“Osjećam se uvrijeđeno, ali nažalost nisam posebno iznenađena javnim optužbama. Obeshrabrujuće je da se moj integritet dovodi u pitanje na takav način, pogotovo kada je ukorijenjen u zastrašujućim i mizoginom ponašanju, fokusirajući se na moj status kao supruge umjesto na moje sposobnosti. Odbacujem ove optužbe najodlučnije što mogu.”

Još uvijek nije jasno kako će se odvijati istraga i kakvu bi kaznu mogao dobiti subjekt ove istrage ako se navodi pokažu točnima. Naravno, presumpcija nevinosti vrijedi za sve uključene u slučaj.

Činjenica je da u Formuli 1 tajne informacije putuju između različitih ekipa. Razmjena zaposlenika daje ekipama dobar uvid u ono što se događa iza vrata druge momčadi. Međutim, treba napomenuti da navodno prenošenje poslovnih tajni nije usporedivo s informacijama o najnovijim tehničkim trikovima na bolidima.


Odgovor

32 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Vuk na putu prema bajbokani. 🍄🍄🍄🍄🍄

    😎😎



    5
    3

    2
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    FIA je javno objavila da pokreće istragu, to zapravo znači da je istraga već neformalno provedena i da se već zna ishod. Slično kao kad piše da će suci istražiti speeding in pitlane.
    Mislim da je Vukk u F1 na putu prema dolje….
    Lako bi moglo biti da će prvo Susie dati ostavku uz puno buke u nastojanju da spasi Tota, ali onda će se pokazati da spašavanje nije uspjelo pa da niti Toto ne može ostati šef Mercedes ekipe, pa će podviti rep i otići mešetariti u neki drugi biznis.



    5
    2

    3
    • Toro Rosso
      25_321 Prikaži

      Suzi se vec vadi na mizoginiju. Smijesno. S obzirom na to, mislim da tu ima necega…
      Sto se Totac tocno izlajao ne zna se.
      Timovi su se svi ogradili, zasad.



      3
      2

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ta spika: vi me kaznjavate jer sam…. Vec ste to vidjeli negdje, jel’ tako? To je kao lakmus papir za one koji zaista imaju nekog putra ne glavi. Nije nužna krivica u konkretnom slučaju, ali Wolffovima sigurno nije u interesu da se spominje sukob interesa bez obzira jel konzumiran ili nije i zato ovaj pokušaj da se skandal prebaci na teren na kojem Suljo ima žuti karton i ne treba mu novih problema. S druge strane, Kaj zaista FOM nije mogao naći niti jednu drugu vozačicu nego suprugu šefa F1 momčadi? S treće strane, kaj zaista Wolffovima treba još jedna plaća? Milijarda eura nije dosta? Nek idonira karting, nek privatno financira 20 cura da dođu do prilike u motosportu, a ne tu grebanje za još malo lovice…..



        4
        3

        1
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Mislim da nije stvar (samo) u parici, nego u moći, kontroli i utjecaju.



          1
          1

          0
        • Stefan Bellof
          pigmalion Prikaži

          Moć, prije svega. A onda kontrola, utjecaj, mogućnost manipulacije i ostalo. To su ljudi koji žele biti mali bogovi, po svaku cijenu i dok je još moguće.

          To je ono, kad se reklo; tko je jamio, jamio je……. ali nije bilo tako – nastavilo se krasti. Tako i ovdje – uzimaj i grabi, sada dok smo u poziciji i položaju.


          0
          0

          0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    to bene, samo deri!

    samo, nije mi jasno ako je istraga vezana uz prošlogodišnju objavu o kršenju budžeta za ’21:
    -zašto tek sad istraga
    -kakve veze susie ima s tim s obzirom da je tek od ove godine direktor f1 akademije.

    a mogli su napravit i istragu oko mercove druge šipke u montrealu prije prvog fp prošle godine.



    4
    1

    3
  4. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Mislim da je netko tu iskombinirao dvije činjenice. Jednu da Sussie radi za FOM, i drugu da je Toto prošle godine imao informacije koje nije smio imati. Tada je bivša Mercedesova zaposlenica radila u FIA i brzo nakon toga je dala otkaz. Tada je situacija riješena potiho. Očito je sad potrebno na FOM i Tota napraviti novi pritisak pa se istraga “otvara” s lažnjakom prema Susie. Meni se čini da je u pozadini tvrdoglavljenje FOMa da se dogovori s Andrettijem i da se zato radi pritisak s nečim što je odavno “riješeno”.



    4
    3

    1
  5. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Ma, svi sve rade da bi došli do informacija.
    Ako se Toto izlanuo onda je panglu.
    “Imamo procedure kod naših zaposlenika”
    Procedura se zove: “Majke mi, neću nikom reći”
    A onda na slučajnom domjenku na kojemu je i neka zainteresirana stranka.
    Bla bla bla.
    Ne, ne ne. Znate da ne smijem.
    Bla bla bla.
    A? S koliko se to nula piše?

    p.s.
    A doma kod žene.
    Ljubav ide kroz želudac i još puno strana.
    October fest? Bavarske kobasice?
    Dragii. Povedi i mene.
    Ne mogu. Imam posla tamo.
    Ok, ok. onda. Bla bla bla.



    2
    1

    1
  6. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Brawn has revealed that he left Mercedes because he felt he could not trust Toto Wolff and Niki Lauda, who had been made Mercedes; motorsport boss and non-executive chairman respectively by the manufacturer.

    He wrote: “What happened at Mercedes is that people were imposed on me who I couldn’t trust. I never really knew what they were trying to do. I mean Niki would tell me one thing, then I would hear he was saying something else.”

    “So I was beginning to deal with people who I didn’t feel I could ultimately trust; people within the team, who had let me down already in terms of their approach.”
    “Then in early 2013, I discovered Paddy Lowe had been contracted to join the team and it had been signed off in Stuttgart,” he wrote. “When I challenged Toto and Niki, they blamed each other. I met them to have it out with them. And they both pointed to each other.”

    “I couldn’t trust [these] people, so I saw no future unless I was willing to go to war and remove them. I saw no future with people that I didn’t feel I could trust.”



    6
    6

    0
  7. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Upravo su sve ekipe izdale priopćenje u kojem kazu da one nisu FIA-i pisale prigovor. Ovo će biti zanimljivo, FOM i ekipe vs FIA. Sad je na Benu da kaže tko jest, ili su uspješno prozvali njegov blef. 🍿



    7
    4

    3
  8. Vw
    Crni molo Prikaži

    Ode wolff,slijedeći je horner pa tako redom ..


    0
    -6

    6
  9. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    In what has been a rapid circling of the wagons, all nine rival teams to Mercedes have issued statements confirming they had no involvement or made no complaint to the FIA about any other team boss. In an extraordinary display of solidarity from the teams, all have confirmed, or at least stated, that they have had no involvement in the situation or made any complaint about a rival team boss to the FIA, and indicated their support for the F1 Academy headed by Susie Wolff.

    This leaves the FIA frightfully exposed – either a team (or more) is bare-faced lying, or the governing body’s motives for investigating are not as clear-cut and honest as initially thought. Indeed, it could be interpreted as a very public display of a lack of support for the FIA or its President.

    After all, Susie Wolff’s comments don’t make it clear either whether she is targeting the publication responsible for the initial rumours, or the FIA directly, in her statement – it’s worth noting that Ben Sulayem has faced allegations of misogyny in the not-too-distant past, allegations he has publicly addressed and denied.

    Jako zanimljiva opservacija. E sada da vidimo kome je ovo u interesu.


    0
    -1

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      F1 komisija nisu samo momčadi, tamo sjedi i netko iz FIAe i FOMa. A spika je da se frajer izlajao na sastanku F1 komisije. Dakle, nije nemoguće da timovi nisu prijavili. S druge strane timovi nisu, ali pojedinci u svoje vlastito ime…

      Opet se raspravlja o gluposti, a ne o meritumu. Odakle Totu informacije koje nije smio imati.



      3
      3

      0
  10. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Hmm Vuk se istražuje. Tek krajem 2023. Zanimljivo. Alonso bi rekao karma. Ali malo ga kasno istražuju. Trebali su i njega i MB istraživati dok su “legalno” dominirali. Bojim se da je sad kasno i da od toga neće biti ništa, i ako bude kriv dobiće po novčaniku i to je to.
    Tresla se gora, rodio se miš.



    4
    2

    2
  11. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Istraga obustavljena, nije dijelio povjerljive informacije



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.