Pregled: Kako smo glasovali u “unutarmomčadskoj” anketi prije početka sezone

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 mjeseci 4 min 9 komentara

Za Red Bull niti uoči sezone nije bilo velike dileme i Max Verstappen je ogromnoj većini pokupio glasove ispred Sergija Pereza. Štoviše, to je po mišljenju publike trebao biti najuvjerljiviji vozački duel, što se ispostavilo kao točno predviđanje.

Verstappen je sezonu završio sa 575 bodova, dok je Perez ostao na 285, što je više nego duplo manje.


Iako je Carlos Sainz već “odnio” jednu sezonu ispred Charlesa Leclerca, navijači su u 83,4% slučajeva bili uvjereni da će Leclerc ipak uspjeti opet biti ispred. Sainz je u Abu Dhabi ušao kao vodeći vozač Ferrarija, ali je onda na treningu zapeo za grbu na stazi (opet!) i uništio bolid, odakle je njegov vikend krenuo nizbrdo i na kraju je završio izvan bodova. Leclerc je, s druge strane, bio uvjerljiv i drugim mjestom zaključio još jednu sezonu kao vodeći vozač Ferrarija.


U Mercedesu je situacija po gledištu navijača trebala biti puno neizvjesnija nego što je bila. George Russell je u svojoj prvoj sezoni za ekipu porazio Lewisa Hamiltona pa je 54% čitatelja pretpostavilo da će isto ponoviti i ove godine. Međutim, u za njega prilično lošoj sezoni Russell je iza timskog kolege ostao čak 59 bodova, što je u gustom poretku značilo da je Hamilton 3., a Russell tek 8.


Prognoza vezano za Alpine na kraju se i ostvarila za 57,9% čitatelja, ali ne zahvaljujući postupcima ekipe koja je ponekad neobično kompromitirala Gaslyjeve utrke. U Ocona je vjerovalo 42,1% glasača, a na kraju je ostao kratak za samo 4 boda.


Oscar Piastri u ekipu je došao kao zvijezda juniorskih kategorija i protagonist kontroverznih previranja između Alpinea i McLarena. Očekivanja svejedno nisu bila previsoka jer je 88,5% čitatelja glasovalo da će Norris sezonu završiti ispred njega, a Britanac ne samo da je u tome uspio nego je ostvario više nego duplo više bodova. Norris je zabilježio 205, dok je Piastri ostao na 97.


Blijedu posljednju sezonu Alfe Romeo u bolje sutra je trebao povesti Valtteri Bottas, sudeći po mišljenju 90,7% glasača. Bili su u pravu, ali o svemu su odlučivale nijanse jer su obojica ostala na ukupno samo 16 bodova, što je za mršava 4 boda više od posljednjeplasiranog Haasa. Bottas je osvojio 10, Zhou 6.


Druga najjednostranija anketa ove godine bila je ona za Aston Martin. U Fernanda Alonsa je vjerovalo 97,2% glasača, dok je njih svega 15 mislilo da će Lance Stroll briljirati u očevoj ekipi. Ne samo da se to nije dogodilo nego je Alonso završio 4. u poretku (206 bodova), a Stroll 10. (74 boda).


Najveći ovogodišnji promašaj dogodio nam se za ekipu Haasa. 73,3% čitatelja je smatralo da će Kevin Magnussen biti pobjednik njihovog unutarmomčadskog dvoboja, a kad se pogleda i bodovno stanje i opći dojam – uvjerljiv je bio povratnik u F1 – Nico Hulkenberg. Magnussen je ove sezone zabilježio samo 3 boda (po bod u Singapuru, Miamiju i Saudijskoj Arabiji), dok je Hulkenberg imao 9 (sedmo mjesto u Australiji i šesto mjesto na sprintu u Austriji).


Unutarmomčadski dvoboj AlphaTaurija je bespredmetno komentirati jer je u ponudi bio Nyck de Vries koji ne samo da se nije dokazao nego je dobio otpusno pismo nakon Velike nagrade Velike Britanije. De Vries je dotad kao najbolji rezultat imao 12. mjesto u Monaku, te je ostao bez ijednog boda. Ipak, 73,5% čitatelja je bilo impresionirano njegovom vožnjom u Monzi prošle godine pa mu je poklonilo svoj glas.


Nedavno povrđeni vozač Williamsa za 2024. godinu ove je sezone osvojio samo jedan bod, i to na domaćoj utrci u Teksasu. Crni niz grešaka i odustajanja prekinuo je u posljednjih pet utrka i to mu je možda spasilo F1 karijeru. Dostojni nasljednik Nicholasa Latifija imao je povjerenje 6,1%, odnosno 33 glasača.



Odgovor

9 komentara

  1. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Alonso je 4. u poretku završio



    7
    7

    0
  2. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Kod AlphaTaurija mi nesto ne stima. Ili su boje obrnute ili bodovi :D



    1
    1

    0
  3. Carlos Sainz 55
    Tudum Donator Prikaži

    Mislim da sam promašio Alpine i AlphaTauri. Yuki je stagnirao u drugoj sezoni, a De Vries je djelovao kao ozbiljan, solidan midfield vozač. Kakav fail.
    Mislio sam i da će Ocon pobjediti Gaslyja iako sam tu očekivao tijesnu borbu. Na kraju je Gasly bio dosta uvjerljiviji iako su u bodovima tu negdje.



    3
    3

    0
    • Fernando Alonso
      junior Prikaži

      Ja isto identične greške imao. Ocon je odvezo sezonu na razini 2020. uz par dobrih nastupa. A Yukija ne kotiram toliko visoko pogotovo kad je prikupljanje bodova u pitanju i konstantnost, ali solidna sezona za njim. Sad cak imam debatu u svojoj glavi moze li pobijediti i Riccija 2024.


      0
      0

      0
  4. Carlos Sainz 55
    2CV6 Prikaži

    Sainz je u zadnjoj trci od ekipe dobio “dobitnu” strategiju ..da cijelu trku vozi na tvrdim gumama.
    A znamo kako se bolid ponaša na tvrdim a kako na mekim gumama.
    Genijalci su ga u zadnjem krugu pozvali na obaveznu promjenu iako je imao set novih mekih guma.
    Svaka normalna ekipa bi ga pozvala na zamjenu bar 10 krugova prije kraja.

    U normalnoj strategiji bi sigurno bio u bodovima jer je i sa tvrdim gumama vrlo brzo bio 13-ti.
    Moje mišljenje je da je za krajnji bodovni saldo Sainza veoma “zaslužan” i Ferrari.
    Osim Ferraria .. promašio sam Haas



    6
    3

    3
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      A za leclercov krajnji bodovni saldo nije zaslužan ferrari? Odustajanje u bahreinu sa P3, brazilu sa P2, idiotska strategija u austinu gdje je startao sa pole positiona (na kraju diskvalificiran), u arabiji kazna zbog elektronike… Lec je imao brat bratu duplo više pehova od sainza. Sainza jesu zeznili za koji bod na zadnjoj utrci, ali sam si je kompromitira vikend razbijanjem na treningu.



      2
      1

      1
  5. Charles Leclerc 16
    Disorder Prikaži

    “Dostojni nasljednik Nicholasa Latifija” dobar opis hahahaha



    3
    3

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.