Hamilton o sumnji u samoga sebe, priznaje da je razmišljao o mirovini nakon 2021.

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 7 mjeseci 4 min 31 komentara

Lewis Hamilton pričao je o sumnji u samoga sebe s kojom se suočio posljednje dvije sezone te otkrio da je razmišljao o umirovljenju nakon kontroverzne VN Abu Dhabija 2021.

Sedmerostruki prvak morao se u zadnje vrijeme zadovoljiti tek pokojim mjestom na postolju jer njegova ekipa Mercedes nije mogla redovito pratiti tempo dominantnog Red Bulla. Daleko je to od dominantnih sezona i vrlo kompetitivne 2021. godine, čiji je ishod također ostavio traga na Hamiltonu. Britanski se vozač potom novim dvogodišnjim ugovorom obvezao ostati u Mercedesu u pokušaju da se zajedno vrate na čelo Formule 1.

Govoreći za medije, Hamilton je priznao je da je u nekim trenucima dovodio u pitanje vlastite performanse te sumnjao u samoga sebe.

„Naravno. Ja sam samo čovjek. Ako vam bilo tko na svijetu kaže da nema te stvari, nije u pravu. Svi smo mi ljudska bića.“

Iako Hamilton trenutno proživljava svoju najdužu sušu pobjeda u Formuli 1, budući da nije bio na vrhu postolja od Velike nagrade Saudijske Arabije 2021., on kaže da se previše priča o statistici i da trenutne probleme s Mercedesom smatra sličnim problemima s kojima se suočavao u ranijim razdobljima svoje karijere.

Upitan koliko je bitan podatak da je bez pobjede dvije godine, rekao je:

„Mislim da je to pogrešno razmišljanje. Kad sam bio mlađi, imao sam loših godina kad sam bio klinac.“

„2009. bolid je bio užasan. Imali smo pobjedu tijekom [te] godine jer smo imali drugu nadogradnju u sezoni.“

„Potom 2010.-11., također nisu bile sjajne godine. Prvo s strane mog osobnog [gledišta], a drugo češće bolid nije bio spektakularan.“

„Dakle, ovo je možda najveća suša u smislu uspjeha, ali ako oduzmete te pobjede, bilo je slično kao u tim sezonama.“

„Mislim da sam naučio puno o svom stanju uma i kako ga održati na mjestu i ostati pozitivan, dodajući nove alate u svoj arsenal kako bih mogao nastaviti raditi ono što radim.“

„Imam 38, skoro 39 godina, i osjećam se odlično u svom tijelu. To je zbog određenih alata koje sam uspio prikupiti tijekom ove dvije godine. Vrijeme koje sam uspio provesti izvan utrka, mislim da sam uspio puno bolje održavati energiju i fokus.“

„Oko sebe imam bolji tim nego ikad prije. Pretpostavljam da u konačnici, kada imate teške sezone kao što je ova, uvijek će biti trenutaka kada ćete pitati: ‘Je li to do mene ili do bolida? Imaš li još to? Je li nestalo?’“

„To je zato što vam nedostaje taj [trenutak] kada se magija dogodi. Kada se sve spoji, bolid i vi, i dobijete tu iskru, to je nevjerojatno, i to je ono što tražite.“

Nakon kontroverznog završetka finala sezone 2021. u Abu Dhabiju, Hamilton je potpuno nestao iz fokusa javnosti. I dok je tada govorio da je uvijek bio odlučan vratiti se, sada je priznao da je bilo trenutaka u kojima je razmišljao o tome da ode. Na pitanje je li tada razmišljao o mirovini, odgovorio je:

„Svakako, da. Toliko toga mi je prolazilo kroz glavu tijekom tog razdoblja. Ali mislim da je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti donositi odluke na temelju emocija, jer kada ste emotivni i u žaru tog trenutka, najčešće nećete donositi najbolje odluke.“

„Emocije su bile intenzivne, bilo je to jako, jako teško razdoblje, tako da sam morao samo pričekati da se stvari smire, da budem jasan u svojim mislima i da tada mogu donijeti prave odluke.“

„Bio sam u blizini svoje nećakinje i nećaka i bio sam na prekrasnom mjestu, na Havajima, sa svojom obitelji, i u trenutku kada sam se osjećao zaista zadovoljno i da samo želim ponovno ustati i nastaviti.“

LEWIS HAMILTON

Odgovor

31 komentara

  1. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Ja njemu nista ne vjerujem. Uvjek imam osjecaj da laze i manipulise.



    31
    23

    8
  2. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Gle svrbi ga sto nije osmaš



    6
    -4

    10
  3. Formula1
    Zeko Prikaži

    serk serk
    umjesto da prizna da je prosječni driver koji je imao sreće jer je mečka vladala pravilima



    7
    -14

    21
  4. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Pilim drva po mjeri jeftino !
    Gospon a zakaj vam je pila naopako?
    Da duže traje. Uostalom kaj to vas briga.
    Hoćete da vam pilim drva ili ne?



    5
    1

    4
  5. Lewis Hamilton 44
    LH1985 Prikaži

    Kakva ljudina od čovjeka, kakav mindset, treba skupiti snage i vratiti se opet na stazu nakon one krađe stolječa.
    Bit češ opet ti na tronu di i pripadaš.



    6
    -17

    23
  6. Msc3005 Prikaži

    Svatko ima pravo na svoje misljenje, pa tako i vi koji ga mrzite.
    Covjek je rekao ono sto misli.

    A vi koji ga pljujete i osporavate njegov uspjeh da vas otvoreno pitam da li je onda ove sezone do Maxa ili do Red Bulla ?



    15
    15

    0
    • Fernando Alonso
      junior Prikaži

      Naravno da je do vozaca i bolida. Razumijem cak ove neke Netflix fanove F1 kada se prepiru da li je bitan bolid.
      To nije ni diskusija.
      A najjaca su mi pitanja: da li bi Max, Lewis mogli pobjediti u Haasu? To im je kao argument u toj diskusiji.
      A sto se tice 2023 moglo bi se reci da mu je bolid dao sve preduvjete da pobjedi u jako puno utrka. No on je pobjedio u gotovo svakoj sto znaci da je bio jako konstantan i dobar i u utrkama kada je konkurencija bila blize + malo gresaka.
      Ja ga osobno jedva cekam vidit u bolidu koji nece biti najbolji na gridu da vidimo kako ce se ponasati.



      4
      4

      0
      • Dee-Lite Prikaži

        Max vozi od 2015. pa ga se moglo vidjeti kako se ponaša u bolidu koji nije najbolji.



        5
        5

        0
        • Fernando Alonso
          junior Prikaži

          E al volio bi ga vidjeti s iskustvom i sa malo zrelijim godinama opet u losijem bolidu nakon dominantnih godina. Da li je malo zahrdao. Max tada nebi imao pravo na sve one greške i ludosti koje je radio u početnim godinama Red Bulla. Alonso po meni nije zahrdao jer je cesto u sredini poretka i konstantnim bitkama kako što se tiče starta sa lošijih pozicija tako i obrane i pretjecanja.



          6
          6

          0
  7. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Inace ima dosta PR izjava…al ovo mu vjerujem. Ovo je iskren stav koji cak mozemo shvatiti ako se zamislimo u njegovoj koži.
    Jako postujem sto i dalje volje za borbom….na stranu sve bezvezne izjave. Da odlucis i dalje izdvojiti vrijeme, energiju i volju da vozis 20 plus trka jos par godina. To govori više od rijeci.
    Russell je ovdje od 2019 i po meni trebao je napraviti ono što je Leclerc napravio Vettelu kada je došao u Ferrari. Jedino gdje vidim polako silaznu putanju su kvalifikacije kod Lewisa i par greška u duelima na stazi koje je ionako imao cijelu karijeru.



    11
    10

    1
    • Fernando Alonso
      junior Prikaži

      Slučajno sam lajkao sam sebi.
      A i taman da izjednacim Norrisev minus….šah mat



      8
      8

      0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Gore desno klik na svoj profil/nick, pa odabereš u padajućem meniju kontrolnu ploču, pa u okviru nje odabereš komentare, pa ćeš tu naći opciju “onemogući self-like”. 👍



      6
      5

      1
    • Flavio Briatore
      Unwoken European Prikaži

      Nije on junak što ostaje. Stariji sportaši se boje penzije jer je utrkivanje jedino što su radili i osobnu vrijednost i samopoštovanje crpe iz sebe kao vozača.



      4
      3

      1
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Russell je ovdje od 2019 i po meni trebao je napraviti ono što je Leclerc napravio Vettelu kada je došao u Ferrari.

      Da, trebao je, samo što je Vettel izgubio motivaciju godinama prije, a i sam po sebi nije nikad bio na razini Hamiltona (gledamo vozačke sposobnosti, ne osobnost i karakter). Vettel je bio dobar u brzom krugu i čuvanju guma dok je na P1, dvoboji – ajme majko. Hamilton, kao i Max jaki su na svim područjima.

      Još jedan problem za Russella je što previše obožava i respektira Hamiltona, za pobijediti Hamiltona moraš biti prgav na stazi i van nje. Lijepo je Rosberg rekao Bottasu. Ako ga želiš pobijediti, napravi roštilj ispod njegovog prozora (dok je ovaj prdio o veganstvu).



      3
      0

      3
  8. Jordan Forever Prikaži

    Sa sportskog stanovista mogu razumijeti razmišljanja o umirovljenju. Ali brate mili, čovjek u dvije sezone nakon tog razmišljanja navodno zaradio 100 milijuna dolara. Da mu je pola otišlo na personal i poreze, to je i dalje 50 milijuna dolara. Ma kakva penzija ljudi.



    5
    5

    0
    • Flavio Briatore
      Unwoken European Prikaži

      Nisi u pravu. Lewis ima stotine milijuna eura na računu i pasivne prihode sa svih strana. Neće u mirovinu jer bi postao nebitan.



      4
      2

      2
      • Jordan Forever Prikaži

        Ja da imam 300 milijuna (kao navodno Lewis) i mogu dobiti jos 50 radeci nesto iz gusta – hobija, isao bih po jos tih 50. Stavimo to umjer. Vidi koliko ti imas na racunu i imovinu (npr da imas milijun eura vrijednosti na racunu, kucu, sve skupa) i da dobijes 150 tisuca eura u iduce dvije godine za raditi nesto sto ti je zabavno, da li bis pristao? Ma ja bih, to je laka zarada kad si jednom u tome iskusan 15 godina



        4
        4

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.