Abiteboul: Ricciardo je bio pomalo sebičan pri nekim odlukama

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 mjeseci 3 min 10 komentara

Bivši Renaultov šef Cyril Abiteboul kaže da je Daniel Ricciardo bio “sebičan” pri nekim odlukama, misleći pri tom na odlazak iz njegove ekipe krajem 2020. godine.

Vjeruje da je Australac sam zakuhao svoju kašu kad je riječ o karijernim odlukama, te tvrdi da je prerano napustio i Renault i McLaren.

Podsjetimo, Ricciardo je na polovici 2018. godine odlučio otići iz Red Bulla i potpisao luksuzni ugovor s Renaultom, samo da bi ga dočekao prosječan bolid za 2019. godinu. Sezonu kasnije je uspio osvojiti dva pobjednička postolja, ali je tad već bio potpisao ugovor za prelazak u McLaren.

Tamo je pobijedio u Monzi 2021., ali je ta pobjeda uvelike zasjenjena lošim performansama i dobrim utrkama timskog kolege Landa Norrisa.

“Odlučio je u travnju ili u svibnju, a svijet je tad bio u potpunoj pauzi. Još nismo znali kad ćemo se vratiti na stazu i hoćemo li uopće.”

“Zapravo, mislim da je takav rani potez bio pomalo sebičan. Na kraju krajeva – dao je Renaultu samo jednu šansu, jednu sezonu, a preko toga ne mogu tek tako prijeći. Nipošto.”

“Naravno da na to gledam kao na to da je mene osobno odbio. Sve to uzimam osobno i prihvaćam to. Mogu vidjeti koje će biti posljedice.”

Abiteboul kaže da je Ricciardo navikao pobjeđivati u Red Bullu i mučio se s prilagodbom na bolid koji je pripadao sredini poretka. Prisjetio se i nespretne VN Azerbajdžana gdje je Ricciardo vozio unatrag i udario u Daniila Kvyata dok su obojica bili u izletnoj zoni.

“Ekipa je bila u procesu restrukturiranja i organizacije. Napredovali smo, a to znači da nismo bili na nivou Red Bulla. On je došao iz te okoline i naravno da je postojao osjećaj da je sišao za jednu stepenicu.”

“To je psihološki teško. Utrka u Bakuu 2019. je bila posebno užasna, radio je grešku za greškom. Ukratko – uvalio se preko glave, a to je nama bilo komplicirano. Nisam mislio da će 2019. biti tako teška i nisam mislio da nas čeka Covid 2020. godine, globalna pandemija koja će sve blokirati i tijekom koje će odlučiti raskinuti ugovor. Naravno da nisam to očekivao.”

Abiteboul je otišao iz Renaulta na kraju te 2020. godine, te priznaje da je dolazak Ricciarda bio u pogrešno vrijeme jer ekipa nije bila spremna na taj kalibar.

“Znao sam duboko u sebi da je to bilo prerano. Tu večer kad smo dogovorili prelazak Ricciarda u Renault otišao sam s partnerom na večeru u moj omiljeni restoran u Marseilleu i rekao sam joj: ‘Danas ćemo nazdraviti za dvije stvari. Prva je dovođenje sjajnog vozača, a druga je moj otkaz u roku od dvije godine’.”

Abiteboul je trenutno šef ekipe Hyundai u svjetskom Rally prvenstvu.


Odgovor

10 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    On je prerano otišao iz RB-a… Pa bolje biti drugi vozač u top timu, nego prvi u vječnom promašaju tipa Renault…
    Primjer Bottas, da je nakon prve sezone iz gnjeva otišao iz Merca ostao bi na 3 pobjede… Ovako ima 10, to u F1 nije malo.
    A u top timu imaš barem teoretski priliku biti prvak…



    6
    5

    1
    • Ferrari
      07drogo Donator Prikaži

      Ovisi šta mu je draze lova ili statistika. Vjerojatno je znao da do naslova preko Maxa neće, za statistiku mu se fućka a ako se ne varam Renault mu je dao 30miliona a mislim da u Red Bullu tad ni Max nije to imao a mozda ni Hamilton i još kad dodaš godine iskreno i ja bi otišao. Jedino šta bi me natjeralo da ostanem je uvijet da sam stvarno dobro potkovan sa lovom i da mi nije prioritet šta Ricci sa 2..+mil po sezoni očigledno nije bio. Neko moje mišljenje



      2
      2

      0
  2. Lauber Prikaži

    Nije niš krivo napravio. Mclaren > Renault. I to je tako. Renault bljesne jednom svakih 20-30 godina i složi nekakvu mašinu. Ricciardo zna da on nije taj kojem se to može dogoditi i naravno da je otišao za novcem u Mclaren. U formuli 1 jako mali broj vozača može do naslova pogotovo u dobu ovakve dominacije. Leclerc kojeg su mnogi smatrali top talentom i budućim prvakom još nije bio u prilici boriti se, a s obzirom na stanje u Ferrariju neće se to tako brzo dogoditi pa se može samo nadati Hamiltonovoj prijevremenoj mirovini da sjedne u Mecu. Jer mi nešto govori da će dominaciju Red Bulla prekinut upravo Mercedes.



    5
    4

    1
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    pogodio je u vezi otkaza



    10
    9

    1
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    onomad cyril horneru: you need a driver and en engine – kako mi je drago što je sletio.



    5
    4

    1
  5. avalon Prikaži

    “Abiteboul kaže da je Ricciardo navikao pobjeđivati u Red Bullu …” naravno , 7 pobjeda sa RB u 5 sezona stvara gadnu naviku . izgleda da i perez ima istu naviku … u nepune 3 sezone RB ima 5 pobjeda i u prosjeku je uspješniji od ricciarda koji je sa RB ima 1,4 pobjede po sezoni , perez za sada 1,66 pobjeda po sezoni . btw ricciardo je u RB za kolege ima seba , kvyata i tada nezrelog maxa , perezov kolega je gotovo pa nepobjedivi , zreli max .



    8
    5

    3
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Istina. Ali ni kvalitete bolida nisu identične. RB sada je razlika dan i noć u odnosu na rb kada je vozio Ricciardo.


      0
      0

      0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Avalon u prve dvije sezone je Riciardo sa Maxom bio stvarno dobar i završio ispred što nije uspjelo ni približno ni jednom Maxovom kolegi nakon Ricciarda. Usporediti one bilide u Mercedesovoj dominaciji i ove gdje je jedino Sainz uzeo pobijedu van Red Bullovog tima je neozbiljno uopće spominjati. Riciardo je u zadnjoj sezoni za RB imao 8dnf. Dam se kladiti da je kojim slučajem Perez vozio u RB u u tom periodu da nebi uzeo ni jednu pobijedu . Perez vozi najdominantniji RB ikad. Ricciardo je vozio RB uz najdominantniji bolid ikada kojeg se moglo pobijediti isključivo na stazi koja im nije odgovarala kao Monaco ili Mađarska ili ako bi Mercedesi imali problema. Uz to je tu bio i relativno konkurentan Ferrari pa je svako bilo teže pobijediti onda u Red Bullu nego danas. Moje misljenje je da je teže bilo pobijediti onda Mercedes koji dominira godinama nego momcadskog kolegu u istom bolidu ponekad. On čak i kada bi Max bi dosta niže na startu nije uspjevao zadržati p1 a da nepričam o normalnim okolnostima u utrci. Svakako je lakše pobijediti nekoga kao Max u istom autu nego nekoga kao Hamilton u dominantnom autu. Hamilton je u to doba bio kao Max danss u svom prime u tako da ne vrti se prica oko nezrelog Maxa tada nego oko Hamiltona u najboljim godinama.



      1
      1

      0
  6. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Svatko piše svoje memoare, naravno iz svoga kuta gledanja kao zainteresirane stranke.



    2
    1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.