Verstappen izjednačio Vettelov rekord u ludoj suho-mokroj domaćoj utrci!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 10 mjeseci 4 min 86 komentara

Promjenjivi vremenski uvjeti na Zandvoortu doveli su do uzbudljive i kaotične utrke za Veliku nagradu Nizozemske, no ni čitav taj kaos nije spriječio neizbježno ove sezone – Max Verstappen slavio je deveti put zaredom, čime je izjednačio rekord kojeg je Sebastian Vettel postavio prije 10 godina, također s Red Bullom.

Drugo mjesto pripalo je Fernandu Alonsu koji je s nadograđenim Aston Martinom izgledao fantastično u svim uvjetima. Španjolcu je ovo prvi podij nakon VN Kanade, a danas je uzeo i bod za najbrži krug. Treći u cilju bio je Sergio Perez, no zbog kazne od pet sekundi za prebrzu vožnju u boksu pao je iza Pierrea Gaslyja koji je time stigao do svog prvog podija za Alpine.

Svi su vozači utrku započeli na gumama za suho, ali su oblaci nad stazom nagovještavali skoru promjenu situacije. Kiša je lagano krenula padati na startu utrke, a zatim je progresivno pojačavala. U skliskim uvjetima odlično se snašao Alonso koji je s unutarnje strane trećeg zavoja uspio proći Russella i Albona u jednom potezu.

Sergio Perez bio je prvi vozač koji je odlučio ući u boks po intermedije odmah na kraju prvog kruga, a slijedili su ga Leclerc čija ekipa nije spremila gume, Gasly, Zhou, Tsunoda i Lawson. Bila je to ispravna odluka jer se iza bolida već dizao popriličan sprej, a vremena onih s gumama za suho bila su drastično sporija. Perez je tako preuzeo vodstvo utrke, a unatoč jakoj kiši, neki su vozači odlučili pričekati sušenje staze bez prelaska na kišne gume – bili su to Albon, Piastri, Sargeant, Hülkenberg i Bottas koji su time izgubili puno vremena, ali su uspjeli zadržati bolide na stazi.

Nova runda promjena guma počela je u 10. krugu, kada su neki od vozača na intermedijima prešli nazad na slickove. Ovog puta je Verstappen, tada drugi na stazi i u ekspresnom lovu na Pereza, bio prvi Red Bull u boksu, zbog čega je nakon Perezovog boksa krug kasnije Nizozemac vratio vodstvo koje bi, s obzirom na brzinu skidanja Meksikančeve prednosti od 10 sekundi, zasigurno i bez promjena guma brzo vratio.

U 16. krugu došlo je prve neutralizacije utrke, kada je Logan Sargeant drugi dan zaredom razbio svoj Williams. Na stazu je izašao safety car koji se tamo zadržao šest krugova, a nešto mirnije razdoblje u odnosu na početni kaos trajalo je do 61. kruga, kada ponovo kreću kiša i ulasci u boks po intermedije. Svi osim Verstappena, Alonsa, Albona i Ocona koji je prešao na full wet odradili su boks u spomenutom krugu, a njih četvorica napravili su to krug kasnije, stoga ovog puta nije bilo velikih promjena u poretku.

Kiša je ovog puta bila znatno jača nego na početku utrke i vozači su se mučili sa zadržavanjem bolida na stazi. Par vozača otklizalo je niz prvi zavoj, među njima je bio Perez koji je tu izgubio drugo mjesto od Alonsa, a najgore je prošao Guanyu Zhou koji je otklizao sve do barijere. To je izazvalo virtualni safety car, a ubrzo i crvenu zastavu.

Utrka je nastavljena nakon popravka barijere i smirenja kiše sa šest krugova do kraja, a najznačajnija promjena dogodila se u borbi za sedmo mjesto između Norrisa i Russella u kojoj je nakon malog kontakta Mercedesov vozač morao u boks zbog štete i time je ostao bez ičega nakon odličnih kvalifikacija te solidnog oporavka do bodova nakon pada na začelje u prvoj kišnoj epizodi utrke. Sličan kontakt ranije je oštetio prednje krilo Charlesa Leclerca, a na njegovom Ferrariju došlo je i do štete na podnici, stoga je nakon totalnog potopa kroz poredak u 42. krugu utrke odustao.

Već tjedan dana nakon ove poslastice za povratak s ljetne stanke slijedi nova utrka koja se vozi na Monzi.

Rezultati

P#VozačKonstruktorZaostatak
11Max VerstappenRED BULL RACING HONDA RBPT
214Fernando AlonsoASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES+3.744s
310Pierre GaslyALPINE RENAULT+7.058s
411Sergio PerezRED BULL RACING HONDA RBPT+10.068s
555Carlos SainzFERRARI+12.541s
644Lewis HamiltonMERCEDES+13.209s
74Lando NorrisMCLAREN MERCEDES+13.232s
823Alexander AlbonWILLIAMS MERCEDES+15.155s
981Oscar PiastriMCLAREN MERCEDES+16.580s
1031Esteban OconALPINE RENAULT+18.346s
1118Lance StrollASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES+20.087s
1227Nico HulkenbergHAAS FERRARI+20.840s
1340Liam LawsonALPHATAURI HONDA RBPT+26.147s
1420Kevin MagnussenHAAS FERRARI+26.410s
1577Valtteri BottasALFA ROMEO FERRARI+27.388s
1622Yuki TsunodaALPHATAURI HONDA RBPT+29.893s
1763George RussellMERCEDES+55.754s
24Zhou GuanyuALFA ROMEO FERRARIizletio
16Charles LeclercFERRARIodustao
2Logan SargeantWILLIAMS MERCEDESizletio

Odgovor

86 komentara

  1. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Bravo Pjer :-)



    13
    12

    1
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Fittipaldija si sjebo



      8
      8

      0
      • Monisha Kaltenborn
        monkeyseat Donator Prikaži

        Undercut:-)



        4
        3

        1
      • Robert Kubica
        Yura Prikaži

        Fittipaldi vadi neke statistike, sad ce on ;)



        3
        2

        1
        • Williams
          Montoya Prikaži

          Onda će ga Avalon demantirati



          8
          8

          0
        • Vw
          Crni molo Prikaži
          x1

          Nek priča malo o strollu,navodno će ovaj na tenis preći,malo info o tome



          5
          4

          1
        • Ayrton Senna
          Beethoven87 Donator Prikaži

          Sta stari mu kupuje Wimbledon?



          6
          5

          1
        • avalon Prikaži

          Crni molo … da , moga bi pričat o strollu isto ka šta sam priča o gaslyu ili albonu dok su vozili RB sa maxom . albona se omalovažavalo , a niko nije uzima u obzir da je za kolegu maxu doša u svojoj rookie sezoni posli samo 12 trka u TR . gaslya se posprdno nazivalo lord . sad su oba spomenuta jako dobri zar ne ? nema više sprdanja na njihov račun .
          ali sad su na tapetu perez , stroll je od prvog dana predmet sprdnje . sergio se ne može suprostavit maxu , a to je sramota je li tako ? stroll ne može parirat alonsu šta je pravo čudo jer voze isti bolid , a to je “znak” da momak nema pojma o vožnji . istina , alonso se pozitivno izjasnija o strollu ali to je valjda zato jer je bilo u svrhu utiravanja u šupak tati strollu . znamo da je fernando poznat po tome . npr nikad nije kritizira ferrai dok je tamo vozija pa ni McL , a ono vikanje “GP 2 , GP 2 ” je neko ili montira u prenosu ili je bila foto montaža zar ne ?
          prelaki ste na “okidaču” kad su neki vozači u pitanju . albon i gasly su sad wowww . norrisa je nedavno neko “opisa” ka vozača koji samo kruži stazom , carlos je podcjenjivan konstantno , a sve je “objasnija” porukom pitu sad u nizozemskoj …poručio im je “molim vas nemojte me sad usporavati” . znači , usporavali su ga u čiju korist ? strolla se ne voli (mrzi?) od dolaska u F 1 jer mu je otac bogatun. ali da nema bogatog tate strolla šta bi alonso sad vozija i blista u svojoj 42. godini ? micka se gledalo kroz velikog tatu i svi su bili zadovoljni kad ga je zamjenija hulkenberg koji je u dosadašnjih 13 trka osvojia 9 bodova . valjda će u preostalih 9 uspit nadmašit micka koji je na kraju prvenstva lani osvojia 12 bodova . btw , mick je do sada odvozija 43 , hulkenberg do početka ove sezone 181 trku ali… to nije važno , jeb*š iskustvo .
          vidi vraga , taj stroll koji će navodno preći na tenis (kako pišeš) ima PP i 3 podija , hulkenberg 1 PP , 2 FL . ali zato hulkenberg za razliku od strolla drži 2 rekorda F 1 … najveći broj startova bez pobjede i za najveći broj bodova bez pobjede . je*eš podije , ne pokazuju ništa. je*eš sljepilo šefova timova koji kroz 12 sezona nisu shvatili koliko je NH odličan vozač . zato ga ovde vole , cijene isto ka i npr ricciarda jer daniel je “razvalija” seba ,a to šta je njega “razvalija” kvyat i norris 2 sezone , jbga , desi se i ne treba zbog toga omalovažavat daniela i nicu zar ne ? onaj drugi nico … rosberg je nazivan barbikom , a danas mnogi misle da je zapravo bija odličan , brz vozač.
          da završim sa strollom .. na staru je sa P 11 u prvpm krugu vozija na P 8 . onda mi se prenos zbog pucanja veze “izgubija” . ponovno je sve bilo OK u 8. krugu , LS je tada već bija na P 18 , a zbog prekida nisam vidija uzrok pa ne mogu ni branit ni napadat taj pad plasmana. odustajanjem sargeanta stroll je od 14. do 24. kruga vozija na začelju i na toj poziciji se izmjenjiva sa lawsonom . od 34. do 41. je opet vozija na začelju da bi se u preostalih 30ak krugova probija u poretku i na kraju završija 11 . sa 1,7 s zaostatka za 10 također “nevoljenim” , omraženim oconom . s obzirom na uvjete , događanja na stazi sa P 19 doć na P 11 je po meni solidno . istina pomoglo mu je i odsutajanje leclerca pa vjerovatno i zhoua u tom “stizanju” do P 11 ali je npr po najvećem pljusku preteka yukia koji je veći doi trke vozija jako dobro , a iza njega su ostali hulkenberg , bottas pa nekim valjda čudom i russell ;)
          interesantna je ta “ljubav” prema nekim vozačima .. kad je max ima susrete bliske vrste sa ferrariem nije to bilo bez pljuckanja po maxu no kad u 2 zadnje trke ferrari ima takve “susrete” sa piastriem niko da riječ kaže … interesanto a ?



          1
          -1

          2
        • Vw
          Crni molo Prikaži

          Ne samo Wimbledon,navodno i us open, a kontam da će ovaj gore dogovoriti frendly meč sa strollom


          0
          -3

          3
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      stari pjer vozač utrke!



      1
      1

      0
  2. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Odlična utrka, Perez i da je prije Maxa išao u box, ne bi imao šanse danas. Bravo za Alonsa i Gaslya. Mercedes si sam pucao u nogu u prvim krugovima.



    10
    10

    0
  3. Nando
    Matek14 Prikaži

    Cestitke Maxu na pobjedi i izjednacavanju rekorda.. vanzemljaski i on i Red Bull..

    al danas je DOTD Fernando.. od starta do cilja savrseno! Dajte mu bolid da izazove Maxa!!

    Kako god, bravo i za Aston . Vratili su se nakon ljetne pauze kako sam se i nadao da ce se vratiti.. jos da se Stroll odluci stvarno igrat tenis i da dovedu Sainza il tak nekog, bili bi ozbiljna momcad..

    Utrka super.. puno akcije, pretjecanja.. sve u svemu dobro iskoristeno popodne 😁



    31
    31

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Max bi dobio i da je snijeg padao. Nevjerojatan vozač.



    38
    37

    1
  5. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Alonso odlican al po meni Gasly vozac dana
    Lawsonu svaka cast prvi put sjeo u bolid na ludin uvjetima i bez gresaka odvezeno i na kraju ispred Tsunode.
    Ferrari ima bolji kontinuitet od Verstapena



    16
    15

    1
  6. Dietrich Mateschitz
    toky13 Donator Prikaži

    Simp1y Lovely !!!!!!!!
    Bravo Gasly i Fernando !!



    6
    5

    1
  7. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Zvijer od vozača.



    20
    18

    2
  8. Robert Kubica
    Yura Prikaži

    Alonso i Max svoja liga. Alonso zavrsi drugi dok se njegov timski kolega bori za bodove, a Max u krugu skine 4 sekunde za Perezom po kisi…

    Gasly odlican posao, ali bravo i za Sainza

    Sve u svemu vrhunska utrka!



    16
    15

    1
  9. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Odlicna utrka, jedna od rijetkih u ovoj sezoni



    2
    2

    0
  10. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Cestitke Maxu, Fernandu i Pierreu.

    Utrka pravi kaos i cestitke svim vozacima u prvim kisnim krugovima sto se nitko nije razbio.



    8
    8

    0
  11. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Upamtio sam Holandsku himnu, vrijeme je da i Austrijsku upamtim🤣



    9
    8

    1
  12. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Leclerc i Ferrari najdepresivniji duo u povijesti…



    24
    24

    0
  13. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Odlična utrka, kaos za sve osim za prvo mjesto. Bravo za Maxa i RB, Alonso, Gasly i Ham odlični.
    Ferrari ko Ferrari sa Leclercom.



    11
    11

    0
  14. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Fernando kao moj pas.
    Kad nanjusi nesto nema te sile koja ga moze zaustaviti.



    24
    24

    0
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Što im radi po kiši.
      Garantiram da je na kraju bilo 20 krugova mokre staze
      napao bi i Maxa.
      Ovako su mu zabranili.
      Drugo mjesto + najbrži krug, puno bodova.
      Nemoj da te mehaničari cipelare nakon utrke.
      Dovoljan im se Stroll da se ispušu i smire živce.



      1
      -3

      4
  15. Vw
    Crni molo Prikaži

    Leclerc i danas šampionski. Čestitke verstapenu



    4
    0

    4
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Ferrari se koristi višom matematikom i geometrijom
      Uvijek koriste valne dužine u sezoni za prikaz željenog rezultata..
      Do polovice sezone val ide od nule prema vrhu.
      Od početka drugog dijela sezone val ide od nule prema dnu.
      (u pauzi sezone val s vrha vrate na nulu – resetiraju ga)



      2
      1

      1
  16. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Biti navijač Ferrarija, epizoda 10237.



    7
    6

    1
  17. Charles Leclerc 16
    Disorder Prikaži

    Veoma uzbudljiva utrka pogotovo prva dva kruga ,max zivotinja 4,2 sekunde u krugu skinia za perezom ,ferrari ko kurva za k**ac,el padre maestro ,cestitke gaslyu



    4
    4

    0
  18. Max Verstappen
    Kenzo Donator Prikaži

    Dobra fotka… 👍🦁😊



    3
    2

    1
  19. dejan_s Donator Prikaži

    Bilo bi dobro kada bi se RB mogao ili želio otarasiti Pereza u korist Alonsa, no bojim se da je to nasušna želja. Perezu odajem priznanje za dati doprinos u osvanju vozačke titule za 2021. godinu, no ove godine je neprepoznatljiv i teško je naći razloge zašto ga zadržati u pobjedničkom timu. Kako reče Zak Brown da su dva Pereza u RB bili bi jedva izvan ostatka društva (Mclaren, Mercedes, Aston Martin (Alonso)).



    5
    5

    0
    • Dee-Lite Prikaži

      RB nije lud da tako nešto napravi.
      Mislim da Alonso nije vozač koji bi pristao biti druga violina u timu.
      Perez je idealan za drugog vozača.



      7
      7

      0
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Perecu su otišli živci. Jer kako drugačije objasniti onu grešku na kraju utrke sa toliko boljim bolidom.
      Usput i ja smatram da Alonso nema što tražiti u R.B. ali zbog druge stvari.
      Prestar je da bi bio konkurencija Maxu.
      Ovo mu je zlatni pijev. Možda još jedna sezona.
      Nakon toga može ostati samo kao učitelj.

      Albona bi trebalo staviti pokraj Maxa.
      To bih htio vidjeti.
      Taj momak ima živce od leda. Jedino su njegova pretjecanja usporediva sa Maxovim (i sve rjeđe sa Hamiltonovim)



      3
      1

      2
  20. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Show od utrke!
    Je da Max ima najbolji bolid, ali ga i koristi na najbolji način. Kako je vraćao pozicije, brutala. I onda još Perezu skidao vremena brutalno.
    Alonso bolesno dobro startao utrku. Divota za gledati.
    Svaka čast i Gasleyu.
    Hamilton se probudio na kraju. Mislim da se Carlos još trese.

    Dosta momčadi skače u razvoju, ali Ferrari… No comment.

    I čisto da podsjetim da je postojao i drugi Aston Martin danas.



    18
    17

    1
    • Honda
      Nikolar95 Prikaži

      Postojao samo na papiru strasno Strol, Sargent, Zhou van f1 def 3 najslabija vozaca na gridu koja nista nisu pokazali. Steta sto neki mnogo mnogo bolji nmg da dobiju volan od ovih pay vozaca.



      4
      4

      0
  21. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Jel ima neko podatak kad su zadnji put u trci korištene Wet gume? Da je svih 20 bolida bilo na wet i da se vozila trka?

    Formula 1 je toliko postala jadna. Za svaku glupost se diže crvena zastava i prekida trka.

    Prekinuli su trku zbog kiše , koja je jako padala svega 3 minuta. Ne znam šta de čekalo u boksevima vise od pola sata???
    Pa onda vozanje još 2 kruga iza SF ??

    Pre pre prejadno. Svake 4 godine se mijenjaju pravila pod izgovorom boljeg utrkivanja , a ustvari svake 4 godine je refresh za onoga ko najviše plati.

    Onda ti isti ne žele da rizikuju svoje uložene novce pa utiču na sudije raznoraznim glupostima da ih se slučajno ne ošteti nečim.

    Odbijam povjerovati da su sudije toliko nesposobne,nego jednostavno ne mogu napraviti balans između realnosti i onoga na šta ih se tjera da rade.

    Pravi primjer toga je Abu Dabi 2021 kada su sudije presudile na prvu onako kako je trebalo a to je da niko neće prestići SF jer nema dovoljno vremena da se svi vrate na svoje pozicije , ali se naravno “neko” umjesao i sudije mijenjaju svoju odluku na nešto bizarno sto se nikada u istoriji F1 nije desilo, umjetno prave šou.

    Sto sada nisu napravili šou pa ih pustili da se trkaju, gdje sad ono “Toto its called Racing”



    5
    1

    4
    • Excisys Donator Prikaži

      “Toto its called Racing”

      , nema ga, protjeran u australiju ili di već, jedini u novo doba koji nam je dao pravu trkaću poslasticu, koji nije dopustio da se utrka za titulu odvozi po sc-om, ali eto platio je “glavom”



      6
      4

      2
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Nemoj baš tako. Jedno je muljanje sudaca, drugo su pravila.
      Da su ih pustili po onome pljusku svi bi se razbili.
      Usput, ove godine full kišne gume ne služe ničemu.
      Zato jer:
      Ako tako jako pada kiša-pljusak, ili od kiše na stazi ima puno lokvi vode, ne može se niti voziti zbog magle od vode koju dignu bolidi.
      Utrka mora biti prekinuta zbog sigurnosti / života vozača.
      Ako ima manje vode full wet gume su toliko sporije od intermedium guma da se ne isplati stavljati ih na bolide.
      To je greška koju pokušavaju sakriti time da full wet služe samo za vožnju iza safety cara.
      p.s.

      Dragi novinari, Sve vas volim, ali
      “….jer se iza bolida već dizao popriličan sprej
      Ovo je pogrešno prevedeno s engleskog jezika.
      Niti jedan bolid nema kanticu sa sprejom ugrađenim u bolid.
      Točnije bi bilo “da je voda toliko prštala iza bolida” ili
      bolidi su dizali toliko vode da se od magle nije ništa vidjelo
      i tako nešto.
      Nemojte se ljutiti, samo sam primijetio.



      2
      -1

      3
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Da su ih pustili po onome pljusku svi bi se razbili.

        Jesu se to pljuskovi promjenili nešto u zadnjih 20 godina? Pa su ovi sad monsuni?

        Najveći vozači su bas po ovakvim pljuskovima ostvarivali najveće pobjede u karijeri.

        Recimo Hamilton Silverstone 2008, jedna od njegovih najboljih pobjeda u karijeri bas zbog velike kiše, i da razbijali su se mnogi ali on nije i bas zbog toga je i pobjeda velika.



        3
        1

        2
        • Ferrari
          sfzd Donator Prikaži

          Bolidi su potpuno drugačiji. Ovi su po suhome ko na tračnicama, ali voda radi problem. Previše downforcea? Nek objašnjavaju ljudi koji znaju bolje od mene



          1
          1

          0
        • Eddie Irvine
          Alphonse Lemerde Prikaži

          Potpisujem do riječi… ali nekako ipak ima još malo većih pobjeda po još većim pljuskovima iz era prije LH…
          I samo primijetite razliku u pristupu utrkivanju old school vozača tipa Alonso i ovih modernih “esports” vozača u prvim krugovima po kišnoj stazi…



          6
          6

          0
        • Michael Schumacher
          VRSV546 Prikaži

          Pogkedaj taj silverstone 2008 i pogledaj kako voda iz guma putuje, 90 posto vode ostaje od tla 30 cm ostalih 10 radi maglu
          Danas apsolutna sva voda iz guma leti 2 3 metra u zrak i bolid iza NEVIDI VOZI NASLJEPO,
          I vozaci Formule nemaju radi toga muda
          Ti pokazi muda pa se provozaj na skuteru os 50 kubika po noci bez svjetla i ispricaj dozivljaje….



          6
          5

          1
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          Tako je. 2008. – nije baš bila tako čista situacija na kuiši iza bolida kako govoriš, ali 2008. niti bolidi nisu mogli po suhome pratiti jedan drugoga na manje od jedne sekunde jer bi izletjeli na zavoju.
          Sve ima svoje prednosti i mane.
          Mislim da je veća prednost sada kada se bolidi mogu pratiti u par desetinki jedan iza drugoga.
          Puno zanimljivije jer bacaju prljavi zrak jako visoko. Spustiš li to opet ćeš dobiti dosadne utrke.
          Promijenile su se gume, bolidi, aerodinamika – način dizanja vode i sprječavanja vidnog polja drugim vozačima.
          Promijenili su se i sigurnosni standardi – na bolje.
          Osamdesetih kada je Niki Lauda zagorio u svom bolidu i luđak nastavio par utrka kasnije voziti, odbio je voziti (vratio se u boks jer je padala žestoka kiša. (zato je izgubio to prvenstvo od Jamesa Hunta).
          Kiša je bila toliko jaka da smo se svi smrzavali i molili da nitko ne pogine,a bolidi osim prvoga Hunta su vozili po 5 sekundi jedan iza drugoga da bi išta vidjeli.
          I svi su vozili jako polako.
          Tada je nastao spor u FIA-i kada treba prekinuti utrku.
          Koliko kiše je previše.
          To jako ovisi i o vrsti staze.
          Jednom je u mislim Sepangu toliko jako padala kiša, da i nakon što se malo smirilo vrijeme, bolidi jednostavno nisu mogli ostajati na stazi koliko god sporo vozili.
          Pustili su ih da naprave krug do startnih pozicija.
          Nikome nije uspjelo.
          Voda se slijevala preko staze tako da su bolidi doslovno
          plivali kao barke.
          Jedan zavoj nitko nije mogao proći, pa niti sa 5km/h
          Jednostavno bi voda otplavila bolid izvan staze na livadu.
          Moralo se naći neko rješenje i limit kada je previše kiše.
          Ove sezone full wet gume zapravo ničemu ne služe.
          Prespore su za vožnju i vozači će odabirati intermedium gume.
          Ako je kiša toliko jaka da ne mogu voziti niti sa njima, zbog sigurnosnog pravila koje su donjeli (prekid ako se slijeva voda preko staze ili voda koja se ne miče sa staze – velike lokve) tada prekidaju utrku tako da full wet gume ne možeš niti iskoristiti.
          Ostavili su vrlo malu razliku između prekida i vožnje za full wet gume.
          To je problem koji će FIA morati riješiti.
          Ili inermedium gume stanjiti, pa napraviti i tanje (brže) full wet gume, ili nešto drugo.
          npr: Skroz izbaciti full wet gume i imati samo jedne kišne gume.
          Možda bi to bilo najbolje.



          3
          3

          0
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          Ovaj zadnji komentar sam zapravo detaljnije odgovorio NRteamLH44
          Ne moramo se mrziti. Svatko ima svoje mišljenje, ali moraš uzeti u obzir da se i bolidi, staze, pa i globalno zagrijavanje mijenja. Pratim to od 1970. Tada je bilo puno mrtvih i osakaćenih, zbog labavih pravila i još labavijih staza.



          1
          0

          1
        • Lewis Hamilton 44
          NRteamLH44 Prikaži

          @perodeformero

          Kiša je bila toliko jaka da smo se svi smrzavali i molili da nitko ne pogine,a bolidi osim prvoga Hunta su vozili po 5 sekundi jedan iza drugoga da bi išta vidjeli.

          Pero jel ti ovo hoces reci da si bio tada u Japanu? Vidim kažeš da ste se VI smrzavali od jake kiše?
          Ako jesi bio tada tamo čast mi je bar se dopisivati sa tobom.

          A ovo zadnje sto si napisao da se ne mrzimo?

          Ne znam drug šta sam ja napisao, da bi ti to shvatio kao da te ja mrzim? 😂


          0
          0

          0
  22. Shell
    Hrga Prikaži

    Utrka je bila 🔝🔝🔝
    Sad imam pitanje za svu ekipu ovdje koja je nabavila pretplatu za F1 Tv (F1 Tv pro ili F1 Tv Access), pa može li sugestije i prijedlozi što i kako uzeti, prednosti i mane, kad je cijenovno najisplativije uzeti (početak-sredina-kraj sezone), znam da nije tema današnje utrke ali pretpostavljam da će nas puno komentirati ili čitati komentare, hvala svima na pomoći 💪🙏



    6
    6

    0
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      S F1 Tv pro možeš pratiti utrke uživo, s Access ne možeš, već samo gledati snimke.
      Ja sam uzeo na početku sezone, bude uvijek neki popust. Ne znam na koju shemu, ali preko aplikacije na mobitelu nekad zna biti jeftinije, nego preko weba.
      Mene je izišlo 52,43 €/year što je oko 2,5 eura po trkaćem vikendu. Kada tako pogledaš i vidiš na što sve ljudi troše pare (npr. cigarete) cijena je odlična.
      Ako imaš android TV onda možeš preko chromecasta gledati F1 na TV-u.
      Dobro je što možeš zakasniti s gledanjem pola sata i pokreneš od početka i fino gledaš od početka dok realno utrka još traje.

      Sve u svemu, ja zadovoljan.



      14
      13

      1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Potpis @zd
        I ja uzeo za istu svotu ove godine, prošle godine bilo isto nešto tako slično.
        Redovno je nekih 64-65 eur
        Kupio sam Android TV krajem prošle godine i njemu došla aplikacija F1Tv (što me iznenadilo) i još ga direktno priključio mrežnim kablom na jedan od slobodnih izlaza na routeru i tjt.
        Jednom se prijavio i više se ne odjavljujem

        Jedna caka
        Otkaži pretplatu netom prije početka naredne sezone, da ti ne bi automatski obnovili (možda ne želiš), kao i da bi uhvatio popust.
        Doduše, možda je previše korisnika ovo dosad uradilo (ja već jesam jednom) pa nam “dohakaju” u vezi toga.

        E da, imaš i F2 i F3 i još svašta nešto, reprize iz prošlih sezona,….



        5
        4

        1
      • Shell
        Hrga Prikaži

        Hvala puno, to sam i mislio sačekati kad bude neka niža godišnja cijena, sada je 64,99/year


        0
        0

        0
      • Ferrari
        sfzd Donator Prikaži

        preko Google play godišnja pretplata 52,43 €



        1
        1

        0
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Sedmicu ili dvije prije testiranja, negdje kraj drugog mjeseca , uvijek bude popust 20-25%.

      Ja tada uvijek uzmem. Upravo sve kako je i zd1400rt napisao.

      I meni je najjače to sto možeš trku gledati kad god hoces. Tako da i ako se nekad desi da kasniš pola sata uvijek možeš pustiti iz početka, a za kasnije uvijek imaš reprizu.



      5
      5

      0
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Isplati se. Gledam kod susjede F1 Pro preko računala/televizora.
      Jeftinije je nego pretplata za neki Hrvatski novinski portal.
      Ja preporučam. Ima još svega nečega u ponudi.



      1
      0

      1
      • Shell
        Hrga Prikaži

        💪💪💪 nagovoriti ću ja sve umirovljenike u zgradi da se pretplate pa svaki vikend kod drugog 🤣🤣🤣



        3
        2

        1
      • Bmw
        EnoEno Prikaži

        Pozzz.
        Ima li neko iskustva gledanja F1 preko VPN,Živim u Njemačkoj i zbog Sky F1 ne puste za područje Njemačke!!.
        Malo sam googlao kao Može sa VPN da se ide preko npr Francuskog servera,sada koliko je to jednostavno!?.
        Poss



        1
        1

        0
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Radi bez problema. Gleda sam u solidnom broju drzava gdje nije dostupan ukljucujuci i DE.



          2
          2

          0
        • Bmw
          EnoEno Prikaži

          Malo sam gledao na internetu,preporučuju Nord VPN i Surfshark.
          ovi dana ću riskirati investiciju 😁.
          Kako dižu cijene ulaznica,brzo se neće moći ni jedna priuštiti.
          ove God Belgija Gold 1 tribina platio sam ca sa parkingom 650€.
          ista tribina jučer pogleda 850 nije normalno.
          Hockenheim bio 300



          1
          1

          0
        • Bmw
          EnoEno Prikaži

          Ok.hvala na infu.
          koji VPN koristite,pošto ima raznih i raznih cijena.
          pozzz



          1
          1

          0
        • Sebastian Vettel 5
          dzalac Prikaži

          EnoEno samo pripazi kod odabira VPN-a tocnije kod brzine koju propusta, jer ti je bitno da imas veliku brzinu s obzirom da f1tv ima stream 1080@60fps, inace nema smisla



          2
          2

          0
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Neces fulat ni sa jednim spomenutim. Koristio oba i radilo sve kako treba 👍🏻



          1
          1

          0
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          Može ti se desiti problem kod uplate. Ja sam ih svojedobno (prošle sezone) kontaktirao mailom i uzvratili su mi telefonskim pozivom, jer nisu skužili točno kaj hoću ili su mi htjeli pojasniti varijante koje imam na raspolaganju.
          Htio sam da mi sestra koja radi u Austriji uplati F1….
          Rekao sam im da to može napraviti iz Austrije ili Hrvatske (sa svog ili mojeg računala)
          NE MOŽE ! (napominjem da je i tada postojao VPN)
          Moraš osobno uplatiti u državi kojoj jesi jer imaju posebne ugovore za svaku državu. Tako nekako su mi objasnili.
          Ne može ni preko pošte nikako drugačije osim preko njihove stranice sa svojom kreditnom karticom u svojoj državi.
          Da li ih se preko VPN-a može zavaljati, ne znam.
          Vidim da ljudi pišu da može. Onda valjda može. Samo sam opisao svoje iskustvo.



          1
          0

          1
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Istina je ovo sto pise @pero
          Morat ces bit kreativan kod aktivacije pretplate, mora se platiti karticom drzave u kojoj otvaras racun gdje je dostupan F1 TV.
          Ne mora bit tvoja kreditna kartica, moze ti netko drugi platit, mora biti ista drzava gdje je racun otvoren i kreditna kartica, ime na kartici nije bitno.
          Jednom mi je frend platio pretplatu posto u Hr nemam kreditne kartice a ja sam proba kreditnom druge drzave i nije upalilo.
          Malo im je to blesavo ali eto, njihova stvar.
          Placanje Revolutom nije bilo moguce, to su sve stuacije od prosle sezone, za ovu nemam F1TV jer sam htio dat sansu SK ekipi a tu gresku ponovit necu. Sljedeca sezona opet F1TV



          1
          1

          0
        • Bmw
          EnoEno Prikaži

          Pokušat ću sada kada se vratim sa godišnjeg.dali mogu sa svojom kreditnom platiti ako ne možda sa PayPal pošto je Account napravljen kao u BiH ali je opet vezan za Moju Nj kreditnu


          0
          0

          0
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Posaljem ti PP da ne spamamo ovdje bzvz..


          0
          0

          0
    • Jody Prikaži

      F1 tv je odlicna stvar. Ja sam aplikaciju instalirao na apple tv kockicu. I nosim ga sa sobom na vikendicu u BiH. Na obe lokacije se spajamna bezicni internet i sa nekih 30 mb/s brzine radi u fullhd 1.080 p pri 60 slika.
      Puno bolja kvaliteta slikei bolji izbor nego Evo Tv, npr


      0
      0

      0
  23. Fernando Alonso 14
    Pavle Prikaži

    Mislio sam da je vrhunac nesposobnosti naša zimska služba kada ih iznenadi snijeg usred prosinca, ali Ferrari me razuvjerio danas 🤣



    11
    10

    1
  24. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Lude li utrke. Ovi serijski oblačići sa kišom od 5 minuta … Mogli bi to uvesti kao pravilo u neku utrku tamo kod Arapa, Oni imaju para pa mogu stvarati umjetne oblake.
    Nego Fernando Alonso
    Što je s tim čovjekom? Proživljava drugi pubertet?
    Prvo je u u prvom krugu i četvrt prešao sve i došao na prvo mjesto.
    Onda je krug prekasno otišao u boks ali zadržao 3. mjesto iza R.B:
    Onda ga zeznu mehaničari u boksu i ptreteknu ga dva bolida.
    Ma nema beda. Opere prvoga mulca odmah dva zavoja nakon izlaska iz boksa, a Ferrarijev zaostatk od par sekundi stigne za dva kruga i prestigne.
    Na kraju kišurina vrati sve na početak.
    Sve?
    Ipak imamo Pereca koji se izvrtio i Alonso mu se zahvalio za drugo mjesto.
    Koliko može biti brz vidjelo se kada je dolazila zadnja kiša i nije trebao štedjeti gume.
    Bio je brži od četvrtog Saninza, koji ga je do tada pratio, sekundu po krugu. Do početka kiše pobjegao mu je 5-6-7 sekundi napravio najbrži krug i time uhvatio Perecovu piruetu.
    Stvarno mu se divim.
    A kada je pobjeđivao nisam navijao za njega.

    Zaključak zbog ludog vremena nismo ništa novog naučili o performansama bolida nakon ljetne stanke (osim da Ferrari kao i do sada u drugom dijelu sezone napreduje prema natrag)
    MCL nisu imali sreće, ali se vidi da imaju materijala.
    A Alonsov kolega Stroll – to je za plakanje.
    Čisti crni humor. Kao da radi protiv momčadi.
    Sve u svemu pravi nedjeljni užitak.



    14
    13

    1
  25. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    p.s. nije tema ali me ljuti.
    Zbog Strolla koji je osvojio jedva 47 bodova, a Alonso 168 Aston Martin nije u mogućnosti boriti se za drugo mjesto u momčadskom prvenstvu.
    Sva sreća što je Ferrari uvijek u drugom dijelu sezone na produženom godišnjem odmoru, pa Aston Martin ima šansu samo sa Alonsom osvojiti treće mjesto.
    Mislim…. pričam priču.
    Još se sve može okrenuti na puno načina.
    I Aston Martin pasti na četvrto peto mjesto.



    6
    5

    1
  26. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Molim dežurne advokate da objasne doktorske performanse $trolla.



    8
    6

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.