Vasseur: Ferrari je napravio puno pogrešaka, ali zamjena pozicija nije jedna od njih

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 11 mjeseci 3 min 17 komentara

Ferrarijev šef Frederic Vasseur kaže da je Ferrari na Velikoj nagradi Mađarske napravio puno pogrešaka, ali i dalje stoji pri odluci da je bilo ispravno zamijeniti pozicije svojih vozača kroz zadnje zaustavljanje u boksu.

Charles Leclerc je imao frustrirajuć dan jer je pao sa šeste startne na devetu poziciju u cilju. Najprije je imao sporo zaustavljanje u boksu, a onda je vozio prebrzo u pit-laneu zbog čega je dobio još pet sekundi.

Vasseur kaže da Ferrari mora proanalizirati pogreške koje su se dogodile tijekom vikenda u kojem smo po prvi put imali eksperimentalan program korištenja guma u kvalifikacijama. Vjeruje da su za loš rezultat više krive pogreške nego realan tempo bolida.

“Mislim da nam je najprije potrebno vrijeme kako bismo shvatili što smo učinili dobro, a što nismo. Format je drukčiji pa je teško analizirati vikend, najprije vam trebaju svi rezultati i onda možete unatrag sve provjeriti.”

“Mislim da je s naše strane bilo previše pogreška, od početka do kraja [vikenda]. Ne radi se o pit-stopu ili o prekoračenju brzine u pit-laneu niti o menadžmentu guma. Na kraju krajeva – potencijal je bio vjerojatno veći nego rezultati. S Charlesom smo izgubili barem 20 bodova u utrci.”

Carlos Sainz je završio jednu poziciju iza svog timskog kolege. Počeo je utrku na soft gumama nakon što je kvalifikacijama zapeo u Q2. Iako su uoči vikenda očekivali da će im Hungaroring odgovarati bolje nego Silverstone, Vasseur kaže da su bili razočarani vidjeti oba bolida izvan top 5:

“Ovo nije rezultat kojeg smo očekivali u Budimpešti. Međutim, šteta je uglavnom učinjena već jučer kad smo u kvalifikacijama bili 6. i 11.”

“Morali smo riskirati na startu, pogotovo sa soft gumama kod Carlosa. Bio je to dobar izbor, ali smo znali da ćemo onda trebati dva seta harda, što je bilo prilično teško.”

“Što se tiče Charlesa – mislim da je utrka bila puno bolja jer je tempo bio tu. Međutim, kompromitirala nas je ta prebrza vožnja kroz boks i kazna, a osim toga imali smo problema s mijenjanjem guma pa smo tu izgubili osam sekundi. Kasnije je upao u gužvu i da nije toga bilo – vjerojatno bi završio na 5. mjestu. Ne znam, ali propustili smo priliku.”

“Proveo sam ovih 35 godina svog života na pit-wallu i svakog ponedjeljka u karijeri morate pisati dugu listu pogrešaka koje su se dogodile. Ponekad ih možete vidjeti, ponekad ne, ali posao šefa ekipe je da napravi taj popis i onda ekipa to mora riješiti. Vrlo sam otvoren prema tome da vi možete reći da previše griješimo.”

Ipak, kaže da je ekipa ispravno odlučila postaviti Leclerca ispred Sainza:

“To je bio najbolji način kako da zaštitimo rezultat ekipe. Na kraju krajeva – mislim da je potencijal Charlesa to dokazao. Carlos je morao krenuti na soft gumama, a Charles bi završio vjerojatno 20 sekundi ispred njega. Mislim da je to bila dobra odluka.”

“Međutim, nitko ne može predvidjeti da ćete dobiti kaznu ili da će zakazati pištolj za promjenu gume. Uvijek je lako proanalizirati utrku nakon cilja i reći da je moglo biti drukčije, ali još uvijek sam uvjeren da je ta odluka bila ispravna.”


Odgovor

17 komentara

  1. Imola Prikaži

    Pa ako bi Charles završio ispred Carlosa 20sec nerazumijem zašto ga nije propustio na početku utrke da proba sa softom napravit što bolji rezultat ?



    9
    9

    0
  2. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Fred….za vas je samo jedna riječ: šlamperaj. Svaki vikend samo izgovori.
    I da, ne mogu se neke stvari predvidjeti kao što kažeš, ali mi predvidimo svaki vikend da ćete napravit neko sranje i uvijek pogodimo. Manje PR bullshita i hvatajte se posla.



    6
    5

    1
  3. Ferrari
    sfzd Donator Prikaži

    Ma da ga je pustio nebi se desilo ništa. A i Charles je i onako na rubu da ne znam kako bi to prihvatio. Uglavnom, situacija u ferrariju je depresivna. Očito nerješiv problem s
    gumama, konkurencija koja napreduje i činjenica da smo tek ptošli pola sezone….ne znam…. borba za četvrto mjesto



    5
    5

    0
  4. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Čovjek čvrste ruke; Frederic Vasseur.
    Bez sarkazma je ovo, ekipa. Ne znam kako vi, ali ja ne odustajem od Ferrarija.



    1
    0

    1
  5. Kimi Raikkonen 7
    Pitstop Prikaži

    Ovi kao naša vlada; svi vide što ne štima, samo oni moraju nešto analizirati da bi na kraju otkrili ništa



    4
    4

    0
  6. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Što se tiče Charlesa – mislim da je utrka bila puno bolja jer je tempo bio tu. Međutim, kompromitirala nas je ta prebrza vožnja kroz boks i kazna

    Jel ovo 4 real.. Kazna od 5 sekundi je bas ubila utrku za Ferrari…

    “To je bio najbolji način kako da zaštitimo rezultat ekipe. Na kraju krajeva – mislim da je potencijal Charlesa to dokazao. Carlos je morao krenuti na soft gumama, a Charles bi završio vjerojatno 20 sekundi ispred njega. Mislim da je to bila dobra odluka.”

    Nema veze sto je Charlesu zakaza pistolj i nema veze sto je Charles vozio prebrzo u boxu ajmo mi napravit sve sta mozemo i stavit Sainza iza jer da je sve bilo tip top, ovaj bi bio ispred xy sekudi.. Zakon ovaj Ferrari.. Nadam se da ce obojica brzo izac van..



    3
    3

    0
  7. Max Verstappen
    derfahrer1996 Prikaži

    Ferrariju trebaju vozači koji če udarit šakom o stol i zaboravit talijansku tradiciju. Točka. Leclera ne kužim uz sav Talent koji ima da nemoze svoj karakter i samopuzdanje dignut na veću razinu i zabit se u pitwall i usput svima u ferrariju majku spomenit ako ga još jednom sjebu. Prcaju ga svaki vikend ali doslovno. Leclerc mi uopce nije jasan, drag je dečko al mora imat malo krvi u sebi. Verstappen sa stotinjak bodova prednosti gleda jel moze jos jedan bod za najbrzi krug uzet a Leclerc neznam nije mi nikako jasan. I ko sto sam napiso prije koji tjedan taj dečko neće do naslova i sjebat če si karijeru ne makne li se od ferrarija. Ali kud ce onda. Nema nekakvih perspektivni opcija nažalost.



    7
    7

    0
    • Flavio Briatore
      Unwoken European Prikaži

      Vozač nije tu da lupa šakom o stol. Tu je šef ala Todt ili novi Horner i Wolff da lupaju šakama o stol. Zamisli si kako bi reagirao Enzo Ferrari da mu je vozač samo jednom lupio šakom o stol :-D Vozač bi pao 10 metara od ulazne kapije na guzicu i još se odbijao od asfalta 5 minuta.



      7
      7

      0
      • Max Verstappen
        derfahrer1996 Prikaži

        Kako bi reagirao Enzo…eto sad si sve reko. Talijanska tradicija. Znaš šta je Lauda na prvom testu za Ferrari reko. To isto treba Leclerc napravit. Razumijem te imaš pravo ali Ferrariju treba šaka o stol.



        3
        3

        0
  8. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    Iskreno, da sam na Leclercovom mjestu, nakon onog lošeg pitstopa bih samo parkirao bolid na izletnom dijelu prvog zavoja i izašao iz bolida+preko Team Radia bi im rekao što ih slijedi



    2
    2

    0
    • Flavio Briatore
      Unwoken European Prikaži

      Nažalost život nikada ne pruža takve trenutke. Nikada nisi u poziciji da ljudima kažeš sve što ih slijeduje. A ako uspiješ u životu, onda je teško i znati kome što reći jer su svi formalno dobri prema tebi.



      2
      2

      0
  9. Jody Prikaži

    Ne vidim niti jedan razlog da se u ovakvoj sezoni favorizira Leclerca. Nekorektno prema Sainzu. Ne govorim to sa aspekta nekoliko bodova više kojih Sainz ima, nego čitav dojam i učinak Leclerca ove sezone, ne opravdava takvo postupanje.



    8
    7

    1
  10. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Ferrari kao hrvatska košarkaška repka, skupljaju glave, razmišljaju, sastanče, dogovor da će napraviti dogovor. Pita Charles za taktiku, a ovaj kaže da još vijećaju da bi onda samo kopirali što rade ostali.



    2
    2

    0
  11. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    i dalje taktiku slažu u subotu koju onda slijepo provode u nedjelju. ne reagiraju na događaje/situacije u utrci.
    i sjebavaju sainza usput.



    2
    2

    0
  12. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Nekad mi je žao što Charles nema širinu prostota balkanskih prostora pa da im da odgovore na neka pitanja poput
    Što?
    Tko?
    Gdje?
    Koga?
    S čim?
    U šta?
    Kakva?
    I životinja?



    1
    0

    1
  13. domagojzagreb Prikaži

    ferrari ima jedan (od mnogo njih) problem, a to je da ne znaju improvizirati i mijenjati taktiku tijekom utrke.. kao prvo, budući da je sainz krenuo na softu (koji se brže troši), trebali su njega staviti ispred leclerca (nema tu leclerc šta prigovarati hoče ili neće,) ovako je sainz bez veze trošio gume iza njega… ako prođe dobro, ako ne, neka vrati poziciju.. ove greške što se tiče prebrze vožnje u boxu, je nažalost (po meni) stvar frustracija kod vozača (ako se ne varam sainz je pokupio jednu u silverstonu, nisam siguran).. što znači da je atmosfera u ekipi, loša…
    po meni, a lako je komentirati sa strane, do kraja sezone bi ferrari trebao malo promijeniti način, u smislu, sjest sa dečkima, dogovoriti neke stvari, a jedna od njih je da na svakoj utrci (ako se može), imaju drugačije strategije.. pa možda uspiju nešto i ušičariti, ovako rade copy paste što i drugi i onda se čude lošem rezultatu.. oba prvenstva su za njih izgubljena, pa neka barem do kraja sezone pokušaju izmusti što više u pogledu performansi i rezultata…



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.