Domenicali: Momčadi koje varaju po pitanju ograničenja budžeta trebale bi dobiti sportske sankcije

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 11 mjeseci 3 min 18 komentara

Momčadi koje budu uhvaćene u kršenju pravila o ograničenju troškova trebale bi dobiti sportske sankcije, a ne financijske kazne, kaže izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali.

FIA trenutno obrađuje financijska izvješća timova podnesena za sezonu 2022 u kojima se sada detaljnije razmatra cjelokupna potrošnja momčadi kako bi se iskorijenila bilo kakva zaobilazna rješenja i potencijalno varanje. To također uključuje dubinski uvid u aktivnosti timova izvan F1 kako bi se osiguralo da se tako izvan budžeta razvijene ideje ne pojave natrag u Formuli 1.

Prošle je godine FIA morala sankcionirati Red Bull zbog prekoračenja budžeta 2021. godine. Međutim, odluka da ih se kazni sa 7 milijuna dolara i 10% manjim vremenom razvoja u zračnom tunelu izazvala je i negativne reakcije jer neki smatraju da to nije dovoljno velika kazna u usporedbi s potencijalnim dobicima koje je tim ostvario. Takve stavove dodatno je podržao Red Bullov dominantan početak trenutne sezone.

Šef Ferrarija Frederic Vasseur ranije ove godine rekao je:

„Mislim da to nije bila kazna. Ona je bila je vrlo mala. Ako uzmete u obzir da se poboljšavamo za malo manje od jedne sekunde tijekom sezone u smislu aerodinamičnosti, a dobivate kaznu od 10% toga, to je jedna desetinka.“

FRED VASSEUR

Kako se sad sve više pažnja usmjerava na prijave za 2022., Domenicali je izjavio da bi više volio da svako kršenje pravila ovog puta rezultira određenim sportskim sankcijama.

„Želio bih da kazna bude sportska u slučaju prekršaja, to je nešto što smo vrlo jasno tražili.“

„Tri su vrste pravila koja se moraju poštovati: sportska, tehnička i financijska. Svaki prekršaj mora biti kažnjen sportskim mjerama. Ne možete ići u drugim smjerovima.“

Ograničenje troškova F1 regulirano je FIA-inim financijskim pravilnikom koji propisuje kazne koje se mogu izreći u slučaju kršenja. Popis sportskih sankcija uključuje javnu osudu, oduzimanje konstruktorskih ili vozačkih prvenstvenih bodova, suspenziju s određenih sesija na Velikim Nagradama, smanjenje testiranja u zračnom tunelu te smanjenje gornje granice budžeta.

Prošlogodišnja farsa oko ograničenja troškova provukla se sve do listopada, nešto što se FIA nada da će izbjeći ove godine puno ranijom obradom prijava.

Domenicali kaže da nije na Formuli 1 da se miješa u vrijeme dovršetka tih istraga, ali se nada da ovaj put stvari neće tako dugo trajati.

„Kontrola je u rukama FIA-e. Ono što sam tražio je da se predvidi što je prije moguće objavljivanje istraga koje je provelo osoblje FIA-e.“

„Ali to govorim samo zato što se na taj način ne daje povoda za špekulacije i komentare koji nisu dobri ni za koga.“

STEFANO Domenicali

Ova izjava dolazi u vrijeme kada su se već pojavile špekulacije da su čak tri tima prekoračila budžet za 2022. godinu. Ostaje nam za vidjeti kako će se ove godine odviti sapunica o prekoračenju budžeta.


Odgovor

18 komentara

  1. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Bah.
    Ionako svi varaju koji mogu.
    Mislim na jače momčadi koje mogu doći do više novaca.
    One slabije jednostavno ne mogu skupiti novaca do limita.
    Da mogu varali bi i oni.



    2
    0

    2
  2. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    Koliko sam mogao vidjeti, spominju se 4 momčadi. RB, Mercedes, Aston i Ferrari, koji su navodno svojim “sporednim” projektima razvijali i testirali ideje za F1.



    1
    1

    0
  3. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Bilo bi zaista smiješno da je među njima Ferrari jer nisu ništa postigli.



    14
    14

    0
  4. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Postoji problem.
    Ako momcad zna koja je kazna u bodovima. Onda ce oni to uracunati u “putne troskove”. Ok, 100M preko jednako – 100 bodova. Budu samo 101 bod ispred i isplati se.

    Citava ova prica je bezveze. Trebalo se kao pomoci “siromasnim” momcadima. I sta se postiglo? To je pitanje koje svi novinari treba da postavljaju.

    Svi samo lazu i muljaju. Osim Maxa, naravno. ;)



    6
    6

    0
  5. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    E pa da su MV oduzeli naslov za 2021 i oduzimanje svih bodova 2022 onda vise nebi nikom palo na pamet varat i muljat.
    Kad su ekipe vidile da je RB sa varanjem osvojio naslove i dominira a Fia samo gleda pa zasto nebi oni tako probali.
    Nadam se da je ovo zadnja godina naslova RB i vozaca.
    RB kao HDZ u Hrvatskoj,samo kradu,muljaju,varaju i skoro svi sute.



    3
    -13

    16
    • Tonykart Prikaži

      A Mercedes je SDP? I oni su kao pošteni…….



      11
      9

      2
    • Stefan Bellof
      denisg Prikaži

      A tko o čemu nego kurva o poštenju.



      11
      10

      1
    • Kimi Raikkonen 7
      Pitstop Prikaži

      Sa 400 i nešto tisuća dolara ili eura prekoračenja je RB napravio ovakvu dominantnu pilu? Obzirom da je kazna 20 i više puta veća od prekoračenja, očekujem RB iduće godine na dnu grida



      9
      8

      1
    • Max Verstappen
      derfahrer1996 Prikaži

      E da su mercu u italiji 2015 oduzeli bodove kad su muljali s tlakovima guma,e da su mclaren 2007 i 2008 izbacili zbog spygatea pa vitez nebi osvojio prvi naslov s time mozes ici u nedogled. Ali RB dosad nije niko spomenuo to su nagađanja čekaj obračun da vidimo koje prekoracio. A to sto mislis da su sa 400k osvojili dva prvenstva to ti ne drži vodu. Komentiras jedino kad vidis budget cap ili Max je reko ovo Max je reko ono. U tvojim komentarima jedino mržnju vidim. Jos bi reko da su varali ali sto onda Fia nije izdala izvjesce gdje stoji da je 400k otislo na performanse bolida a ne na porez i catering. Nadam se jedino da ove godine nepravi obracun ona Mercedesova iliti fia-ina gospođa.



      5
      4

      1
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Mercova gospođa nije više u fia-i.



        5
        4

        1
        • Max Verstappen
          derfahrer1996 Prikaži

          Nije da sorry bogu hvala da nije. Ali hocu reci da pojedinci pišu takve gluposti unatoč manjku znanja i okrivljuju RB a neznaju jesu prekoracili ili ne.
          Neki nerazumiju riječ F1…svaki naćin legalan ili ilegalan se traži da se pobjedi. Sad se javlju neki korisnici portala kao @mercedesteam i pišu ajmo ovom ajmo onom naslov uzet a ja osobno i većina nas nezna sta se sprema u pozadini. Ajmo ovako da Alfa Romeo prekoraci budget cap za 5 milijuna pa tu bi bilo maksimalno 3 komentara. A ako se stvarno uspostavi da ce se odsad naslovi oduzimat onda cu f1 samo jednom u godini pogledat da vidim koje budget cap prekoracio i kome je oduzet naslov ili jeli perez ove godine prvak i jeli leclerc prosle godine prvak bio. Znam da F1 ima novu publiku DTS fans kao mercedesteam ali ajmo malo poštovat tradiciju sporta, bio sam u monzi prosle godine gdje sam pljeskao Lewisu Hamiltonu kad sam ga vidio na driver parade iako mi je on na zadnjem mjestu po iskrenosti i karakteru od svih 20 vozaća. Volim sport al ne mrzim nijednog vozaća ili Tim.



          5
          4

          1
  6. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ja sam za da se bilo kakva varanja drastično kazne. Ako je potez Scumahera dovoljan za diskvalifikaciju u prvenstvu ili McLarenov spy gate, onda je npr Mercedesov tajni test guma morao se odraziti na bodovnu tablicu te sezone. RB ov prelazak limita u iznosu koji se spominje je varanje i bez obzira koliko ono bilo je stjecanje prednosti koja je trebala biti ostvarena tek iduće godine sa novim budgetom. Znači ostvaruješ cca jednu desetinku po krugu odredeni broj utrka i kvalifikacija a nemaš pravo na to. Krpz utrku je to cca 5,6,7 sekundi odnosno moguća razlika između poraza ili pobijede. Ja sam da se i takve stvari rigoroznije kažnjavaju odnosno da taj netko bude primjer drugima što se događa kada varaš. Naravno da politika igra svoje pa su ovakve kazne za “odabrane” jer da su u pitanju bili npr hass ili williams ne sumnjam da bi kazne bile puno veće.



    3
    2

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.