Verstappen na poleu u Austriji ispred dva Ferrarija, Perez četvrti put zaredom bez Q3 nakon tri obrisana kruga

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 12 mjeseci 3 min 43 komentara

Max Verstappen stigao je do novog pole positiona na domaćoj utrci svoje ekipe, Red Bulla. Kvalifikacije su obilježili brojni obrisani krugovi zbog izlaska van granica staze u predzadnjem i zadnjem zavoju koje definira bijela crta, a najveća žrtva toga bio je Sergio Perez kojem su sva tri brza kruga u Q2 obrisana. Dok Verstappen gazi konkurenciju četvrtim uzastopnim poleom, Meksikancu u istom bolidu je ovo četvrti uzastopni put da nije uspio stići do završne runde kvalifikacija.

Kao i na jedinom slobodnom treningu ranije danas, iza Nizozemca su se smjestila dva Ferrarija, no ovog puta u drugom poretku. Charles Leclerc kasnio je manje od pola desetinke za Verstappenom, dok je Carlos Sainz s desetinkom zaostatka završio treći.

Unatoč problematičnom treningu, jedini McLaren s nadogradnjama proradio je do popodneva i Lando Norris će po drugi put u zadnje tri utrke startati iz drugog reda. Slijede Lewis Hamilton i Lance Stroll koji je za manje od dvije stotinke tek drugi put ove sezone nadmašio timskog kolegu Fernanda Alonsa u kvalifikacijama.

Nico Hülkenberg još je jednom deklasirao timskog kolegu Kevina Magnussena i smjestio svoj Haas na osmo mjesto, dok će Danac startati tek predzadnji. U najbržih deset upali su još Pierre Gasly i drugi put u nizu, Alex Albon.

George Russell nastavio je svoj loš niz u kvalifikacijama i drugi je put u zadnje tri kvalifikacijske sesije ispao u Q2, gdje su mu se u nokaut zoni pridružili Ocon, Piastri, Bottas i Perez. Valtteri Bottas izazvao je kratku crvenu zastavu u Q1 nakon što se izvrtio na izlazu iz prvog zavoja i neko vrijeme nije mogao pokrenuti bolid, no u konačnici je uspio i kasnije za dlaku prošao u Q2.

Već treće kvalifikacije zaredom Yuki Tsunoda završio je na 16. mjestu, a iza njega su ostali Zhou, Sargeant, Magnussen i Tsunodin timski kolega Nyck de Vries koji si ovime nije pomogao u smanjenju rastućeg rizika od skorog gubitka mjesta.

Sutra u podne čeka nas još jedna, nešto kraća kvalifikacijska sesija za sprint utrku, a sprint počinje u 16:30. Utrka u koju će se startati danas određenim poretkom vozi se u nedjelju u 15 sati.

Rezultati

VozačKonstruktorQ3+
1Max VerstappenRED BULL RACING HONDA RBPT1:04.391
2Charles LeclercFERRARI0.048
3Carlos SainzFERRARI0.190
4Lando NorrisMCLAREN MERCEDES0.267
5Lewis HamiltonMERCEDES0.428
6Lance StrollASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES0.502
7Fernando AlonsoASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES0.520
8Nico HulkenbergHAAS FERRARI0.699
9Pierre GaslyALPINE RENAULT0.779
10Alexander AlbonWILLIAMS MERCEDES1.432
11George RussellMERCEDESQ2
12Esteban OconALPINE RENAULT
13Oscar PiastriMCLAREN MERCEDES
14Valtteri BottasALFA ROMEO FERRARI
15Sergio PerezRED BULL RACING HONDA RBPT
16Yuki TsunodaALPHATAURI HONDA RBPTQ1
17Zhou GuanyuALFA ROMEO FERRARI
18Logan SargeantWILLIAMS MERCEDES
19Kevin MagnussenHAAS FERRARI
20Nyck De VriesALPHATAURI HONDA RBPT

Odgovor

43 komentara

  1. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    Odlične kvalifikacije. Svaka čast za McLarenu na novom bolidu. Očito
    funkcionira izuzetno dobro.



    7
    7

    0
  2. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Koja konjina ovaj Checo Perez dajte Tsunodu bio bi barem u Q3 svaki vikend ako nista drugo



    13
    13

    0
    • Haas
      MadM Prikaži

      Djeluje kao da je stvarno vjerovao da može pobjediti Maxa ove godine i toliko mu je ušao u glavu da bespotrebno radi grešku za greškom.
      Bolje da što prije prizna sebi i shvati realno stanje,vjerujem da bi bio puno bolji



      1
      0

      1
    • ZX10R Prikaži

      Čudi me da odavno nije zamijenjen
      Max ih razbija u bolidu Red Bulla a Perez kao početnik ,ne razumijem
      No ,to samo pokazuje koliko je Max u stvari strašan vozač i gledajući Pereza ne bi se reklo da je Red Bull tako dominantan
      U eri dominacije Mercedesa ,Botas je bio uvijek tu da čuva leđa Hamiltonu



      2
      -1

      3
  3. Mika Hakkinen
    Djuvedj Pretplatnik Prikaži

    Ako Perez ovo ponovi par puta, mogao bi odletit
    Max i Charles liga iznad drugih
    Landa i McLaren je lijepo vidjeti da imaju brzine
    Namece se pitanje zasto je Aston ovako spor?



    3
    0

    3
    • Red Bull
      Deathbone5 Prikaži

      Iskreno strah me da Aston ne ponovi RP tamo 2020 kad su na početku sezone bili jako brzi, a kako su krenule nadogradnje tako su počeli padati.


      0
      -3

      3
    • Antonio Giovinazzi
      Osella Prikaži

      Kao da ovako loš Perez ne odgovara Red Bullu… Ovo je idealno za njih, ne smeta Maxu, a ima dovoljno dominantan bolid da se, kad starta sa 15. pozicije i kad je očajan u utrci, probije negdje unutar TOP 10 do kraja utrke. Evo, četvrta utrka zaredom da ispada u Q2, a Red Bull ima sigurnih cca 150 bodova prednosti u konstruktorskom dijelu prvenstva i – ako ne bude nepredviđenih problema – smiješi im se još jedna pobjeda u nizu.

      Baš Red Bullu u trećoj sezoni Maxove dominacije treba neki Rosberg da im zasmeta u stvaranju jednog od najuspješnijih (ako ne i najuspješnijeg) vozača u povijesti.

      Ne podcjenjujem ovdje Maxov talent, da ne bi to tkogod pomislio. Da nije jedan od najtalentiranijih ikada, ne bi ni došao do ove pozicije. Isto tako je činjenica da je on Red Bullov projekt i kao takvome je u njihovom interesu da je što bolje zaštićen. Kad imaju ovakav bolid koji ima preduvjete da postane najdominantniji ikada, ako i to već nije gledajući dosadašnji tijek sezone, ne treba im netko tko će smetati Maxu.

      Perez svoju nagradu dobije nekoliko puta u sezoni, većinom na uličnim utrkama koje mu najviše odgovaraju. Ostale utrke, što dalje od Maxa, to bolje. Za mir u kući, što bi se reklo. 🙂



      6
      4

      2
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        RB-u ovakav Perez apsolutno ne odgovara. I Horner to jasno govori maloprije.



        8
        7

        1
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Max plovi prema naslovu, RB plovi prema naslovu. Zbilja misliš da Hornera sekira što Perez bude imao kao i lani do kraja borbu za p2?



          2
          1

          1
      • Max Verstappen
        MV33rbr Prikaži

        Odlicno sagledana situacija u Red Bullu. Slazem se u potpunosti s napisanim. Sve ostalo su samo nagadanja. Da im je netko ponudio ovakav tijek dogadaja prije pocetka sezone, siguran sam da bi svi u momcadi potpisali bez razmisljanja. Dobro, osim Checa kojem nisu trebale one izjave o borbi za titulu. Ovako je sve na svojem mjestu.



        5
        4

        1
      • Michael Schumacher
        VRSV546 Prikaži

        Netreba ni RBR ovako los vozac, (zadnje 4 trke) hamilton da nije imao botasa nego amo reci latifia tesko da bi unatoc najbrzem bolidu bio prvak 2017 i 2018 godine, dakle tko garantira da ce RBR ovako rasturat sljedece godine, cim imas ekipu u 2 desetinke trebas imat dobrog drugog vozaca



        3
        3

        0
      • ZX10R Prikaži

        Stvarno to misliš ?!?!!
        Ako da ,razmisli još jednom i još jednom !!!
        Nikada niti jednoj ekipi f1 ne odgovara da im drugi vozač bude iza ,to je jednostavno glupo razmišljanje da ne kažem neku grublju riječ na i
        To u stvari ne odgovara ekipi u bilo kojem sportu
        Previše se love tu vrti da bi ti drugi vozač bio tako daleko u tako dobrom bolidu kao što je Red Bull
        Nitko ali nitko u Red Bullu tako ne razmišlja ,oni bi bili najsretniji da su Max i Perez svaku utrku 1 i 2 jer na kraju dana svi oni rade za Red Bull



        4
        2

        2
        • Max Verstappen
          MV33rbr Prikaži

          Definitivno stoje svi argumenti koje si naveo, ali ja i dalje smatram da je Perez svojim losijim nastupima zapravo olaksao posao svima u ekipi. Sad je valjda svima jasno tko je tko u toj ekipi. Dakle, broj 1 i broj 2. Sad je samo pitanje kad ce Perez poceti raditi ono sto vozac broj 2 mora raditi ako zeli i dalje sjediti u takvom bolidu jer vjerujem da je i njemu sada potpuno jasno da on nije taj koji moze ugroziti Maxa. Ako ne uspije prebaciti fokus na momcadsku igru i Red Bull vidi da je konstrunktorski naslov upitan onda vjerujem da Checo moze potraziti srecu negdje drugdje. Iz te perspektive sam komentirao da bi svi u Red Bullu pristali na ovakav rasplet.



          2
          1

          1
        • Mika Hakkinen
          Djuvedj Pretplatnik Prikaži

          idealni rasplet je imati vozaca koji ce biti iza “zvijezde” ali ispred ostatka. Ekipi je sramota da najbrzi bolid na gridu zavrsava izvan podija



          5
          4

          1
    • Michele Alboreto
      Drkso Prikaži

      imaju dobar smjer, auto ima potencijal, dobar. završena gradnja novog postrojenja.
      sljedeća sezona pretpostavljam.


      0
      -1

      1
  4. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Kako mocno je Leclercov Ferrari izgleda u zadnja 2 zavoja ima san osjecaj da ce izletit….
    Perez je isto genijalac, ako ovako nastavi moga bi izletit za 2 3 trke
    Russelu otkad su narasla krila i izjavia da je brzi od Hamilton mu samo odgovorio samo s gledaj i uci 🤣



    19
    19

    0
    • Michele Alboreto
      Drkso Prikaži

      george se moze samo kurcit😂



      3
      2

      1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Meni je prošle godine Lewisova sezona izgledala kao Vettelova 2014. Ove godine Russel ima hard reset na tvorničke postavke. Svi mi spominjemo tu Noris,RusselLeclerc Sainz ovo ono. Neki od njih još nisu okusili pobijedu a borbu za nadlov još nisu ni vidjeli. Da o titulama ne pričam. Jesu veliki talenti i imaju šansu nešto postići no iskustvo je nešto nekih stvari koje sam gore nabrojao nisu ni osjetili. Jedno je pokušati pobijediti kolegu koji je možda demotiviran, razočaran nakon dugogodišnje dominacije isl a drugo se boriti sa npr Maxom do zadnjeg zavoja sezone. Lewis bi i došao do te 8 titule da se nije dogodio Latifi. Dali bi to uspio Russel? To nam ostaje za vidjeti ako bude imao priliku. Isto vrijedi i za ostale gore spomenute momke. Ja bi se opet prije okladio na ovako starog Alonsa da će pokazati više nego bilo koji od tih mladih nada…



      3
      3

      0
  5. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Cestitke prvoj cetvorci, Strollu, Hulku i Albonu, ostali u Q3 ocekivano.

    Perez bi mogao na hladjenje u Alpha Tauri a Ricci u RB. Da ne mozes odvest zadnja 2 zavoja u granicama a imas pola sekunde fore i tako 3 kruga za redom mi je neshvatljivo.

    Russel bi mogao pocet dobivat poruku na radiju kao Valterri.

    Granice staze pravi shitshow, bit ce kazni i u utrkama.



    2
    1

    1
  6. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Staza je baš dobra, ali:
    Groznih li pravila
    Groznih li graničnih linija na ovoj stazi.
    Groznih li kobasica. Ajde bar su ih ispuhali/stanjili.
    Mogli su staviti šljunak ili neku sporiju podlogu nakon bijele crte pa bi vozači pazili da ne izlete.
    Vidim kobasice su još tu, mada ih ne razumijem.
    Mogli su umjesto njih i na tim mjestima kažnjavati prelazak preko bijele crte ili staviti sporiju/skliskiju podlogu.
    Najviše mi je žao što na startu Hamilton i Alonso nisu jedan pored drugoga.
    Tek toliko da se rasprava između dva stara kita nastavi.
    Bravo Albon. Momak ima ledene živce.
    Bravo i za kolegu Norrisa.
    Vidjet ćemo kako to sve izgleda u uvjetima utrke.
    I naravno, najveći aplauz ide Perezu.



    9
    8

    1
  7. Carlos Sainz
    VVTi Prikaži

    Sprint vikendi me uvijek zeznu, tako da sam uspio propustit kvalifikacije 🤬



    3
    2

    1
  8. Charles Leclerc 16
    Disorder Prikaži

    Ovo je vec zajebancija sa track limits u austriji i to drugu godinu zaredom,naci ode vise nije do tog da vozaci daju sve od sebe nego da paze na limite na svakom je*enom zavoju, Nek jednostavno postave one “sausage kerb” i eto ti kazne ako odes van staze,svaka cast ferrarijima al znamo da ce ih cak i aston prosisat u nedilju



    6
    6

    0
  9. Bmw
    EnoEno Prikaži

    Ljudi izvinjavam se sta sam u proslosti pisao pozitivno o Peresu!!.
    Jbt imaš naj bolji bolid na gridu i ti završiš 15 ti 🤦🤦🤦🤦🤦🤦



    5
    5

    0
  10. Blue Flag
    sinjski ushtipci Prikaži

    Koliko moraš bit munjen da misliš da RB sabotira Pereza kada on sam sebe uspješno sklonio iz borbe za prvenstvo koje budimo realni nikad pokraj Maxa nebi osvojio. Jednu utrku se žali na kočnice, drugu na nešto drugo, ovaj vikend navodno ga je bolilo tako da za sve ima objašnjenje. Da RB smeta jak drugi vozač nebi napucali Gaslya i Albona.



    16
    15

    1
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      To su iluzije najstrašnije. Perez je sam sebi kriv i to je to.
      Uz to, prošlo je ispod radara da su njegove loše performanse koštale momčad titule u 2021.
      Horner je rekao da nema govora o zamjeni Pereza ove sezone. Će da vidimo.



      10
      9

      1
      • James Hunt
        Jozuka Prikaži

        Točno. Ljudi za 2021-u imaju pamcenje zlatne ribice. Perez ne samo da cijelu sezonu nije pomogao Maxu nego mu je odmagao cijelo vrijeme. Grešaka kao u priči. Čak i u Baku-u kada je Maxu pukla guma na startnoj ciljnoj i kasnije kada je bio restart, i tu ga je Hamilton prešao na startu, samo zahvaljujući “magic buttonu” Perez je zavrsio ispred. Cijelu sezonu se Max nikako nije mogao pouzdati u njega. Ali eto, ljudi pamte Abu Dhabi, što je opet bio splet okolnosti, isti Perez je u kvalifikacijama bio sporiji skoro 1sec od Maxa i pola sekunde od Hamiltona, Norris je zavrsio ispred njega.



        6
        4

        2
    • ZX10R Prikaži

      Ma ne munjen ,nego totalno lud da tako razmišljaš
      Ono kao da se radi o nekim utrkama u kvartu a ne o f1 i Red Bull ekipi
      A ljudima stvarno svašta pada napamet a stvar je jednostavna Max je puno puno bolji vozač i gotovo



      4
      3

      1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Onda im je trebao jak drugi vozač za dominantan Mercedes. Sada ako ga imaju ok, ako ga nemaju opet ok je će se Max kao i RB prošetati do naslova. Nebi im to pasalo ako bi se našla konkurencija u skoroj budućnosti.



      1
      1

      0
  11. Imola Prikaži

    Nego gdje je ovaj Russell završio ?
    Bit će da testira nadogradnje !!



    5
    5

    0
  12. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    Perez pokazuje koliko je Bottas bil dobar vozač i koliko je Perez loš, bottas redovito broj 2, ponekad i 1, ali nikad niže.



    4
    2

    2
  13. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Zanimljive kvale, šteta što Leclerc nije uspio uhvatiti pole da nedjelja bude bar malo zanimljiva. Ne kužim dramu oko track limitsa, kaže glupi Ted da zašto ne progledaju malo suci kroz prste vozačima. Jel u nogometu i tenisu aut ako lopta izađe van i milimetar? Zašto bi u F1 bilo drugačije?
    Max, Ferrari i Norris odlični.
    Russell moraš ti još puno pure papati da bi bio brži od Hama.
    A činjenica da je Hulk bio više puta u Q3 ove sezone od Pereza sve govori. A ljudi su se rugali “pomoćniku” VB, ali kao što je kolega iznad napisao on je barem uvijek bio drugi ili treći. U ovom RB ne ući u Q3 4 utrke zaredom je sramota. RB ima sreće da imaju prednost u odnosu na ostale inače bi ih ovaj koštao konstruktorskog naslova.



    7
    7

    0
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Nema progledavanja kroz prste iako je FIA poznata po tome da velikim momčadima ne da gleda kroz prste nego žmiri.
      Da je Perec Ruskog porijekla bio bi nogiran bez pardona.
      Ok, čovjek ima brzinu ali nema mentalnu snagu, niti pameti.
      U zadnjem pokušaju mu je bilo samo stalo biti bolji od Maxa a ne kvalificirati se u Q3.
      Albon je zreo za bolju momčad. Momak je brz, razmišlja dok vozi, i hladan je ko špricer.
      Kod njega, Maxa i Alonsa se vidi koliki može biti doprinos vozača u brzini i konačnom rezultatu unatoč vožnji u istom bolidu kao i kolega iz momčadi.



      1
      0

      1
  14. Michele Alboreto
    Drkso Prikaži

    u ovom sportu treba biti mudar. pozdrav za gr63, tupsone



    1
    0

    1
  15. avalon Prikaži

    gotovo da mi je drago šta je većina ovde dosljedna u omalovažavanju , ismijavanju nekih vozača . npr ismijavan je bottas jer nije uspija “uzet” titulu lewisu . ismijavat , sprdat se sa vozačem koji je od dolaska u MB 2 sezone završava ka 2. , 2 sezone ka 3. , a zbog peha u bakuu kad je odusta 3 kruga prije kraja ( dok je vodija trku ) zbog probušene gume je sezonu završija 5. da nij ebilo peha i 2018. bi završija među prva 3 . i uz taj peh 4. max je ima tek 2 , a kimi 4 boda više od bottasa . ismijavalo se albona dok je vozija za RB no u “nejakom” williamsu po meni albon vozi i radi “čuda” s obzirom na “konkurentnost” bolida . ima i bod više od nikad osporavanog , omalovažavanog hulkenberga iako sam mišljenja da je i ovakav haas konkurentniji bolid od williamsa .
    sad je “meta” perez .. panjina , papak , treba dobit nogu itd . interesantno je takvo mišljenje , razmišljanje o vozaču koji je trenutno 2. plasirani , koji je u dosadašnjih 8 trka 4 završava na podiju od toga 2 X na najvišoj skali . vozi najbolji bolid i samo je 2. jer ne može parirati maxu ? a ko to sada može ? uostalom sergio je jedini vozač koji je uspija “uzet” 2 pobjee maxu inače bi ovaj ima 100% učinak = 8 trka , 8 pobjeda . da dvojac RB “melje” sve druge u Q i trkama “kukalo” bi se o apsolutnoj dominaciji ,kad nije tako omalovažava se sergia jer dominacija nije apsolutna ?!?!?
    nisam gleda “raspucavanje” sprinta , čitam da je perez završija 2. iza maxa … panjina zar ne ? :) :) :)



    3
    0

    3

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.