Hamilton predlaže propisani datum za početak razvoja novih bolida kako bi se grid što više izjednačio

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 12 mjeseci 3 min 31 komentara

Lewis Hamilton sugerira da bi zabrana razvoja bolida za sljedeću godinu do određenog datuma mogla pomoći u izjednačavanju konkurencije na gridu.

Hamilton smatra da momčadi sada imaju mogućnost rano u sezoni prestati razvijati svoj trenutni bolid i preći na razvoj iduće iteracije bolida čime mogu održavati razinu uspjeha i tako stvoriti razdoblja dominacije. Sedmerostruki prvak kaže da kad bi momčadima bilo onemogućeno da prebace svoje istraživačke i razvojne resurse s trenutnog bolida na idući do određenog datuma, druge bi momčadi imale priliku uhvatiti one koji određuju tempo.

„Nije usmjereno ni na jednu određenu osobu ili tako nešto. Samo je očito da u mojih 17 godina u sportu, a čak i prije nego što sam stigao, viđate razdoblja dominacije. I to se nastavlja događati.“

„Imao sam veliku sreću što sam imao jedno od tih razdoblja koje Max sada ima. Ali kako stvari stoje sada, to će se nastaviti događati opet i opet. A mislim da nam to u sportu ne treba.“

„Po mom osobnom iskustvu, kada ste tako daleko ispred, kada imate 100 bodova prednosti, zapravo ne morate raditi puno razvoja na svom bolidu, te ranije možete početi rad na sljedećem.“

„A s ograničenjem budžeta to znači da ćete novac od te godine potrošiti na bolid za sljedeću godinu.“

„Ali kada bi svi imali [jednako] vremena, na primjer, kada bi svi znali kada se stvarno može početi, koji god to datum bio – listopad je vjerojatno prekasno, ali 1. kolovoza, tako nešto – tada nitko nema prednost, a onda je u tom kratkom vremenu prava utrka za budući bolid.“

„Ne znam, možda bi to pomoglo svima da iduće godine budu bliže, možda. Možda sam u krivu. Ali nešto se mora promijeniti. Kada smo osvajali svjetska prvenstva mogli smo početi ranije od svih drugih.”

Hamilton je također istaknuo da momčadi na suprotnom kraju grida koje nemaju što izgubiti također mogu rano promijeniti fokus razvoja. Jedan primjer je poznati slučaj s Hondom 2008., kada je tim iz Brackleya žrtvovao tu godinu za iduću, a taj je izbor doveo do razvoja bolida koji je na kraju postao Brawn 001 i osvojio titulu 2009. godine.

„A tu su i timovi koji nisu bili konkurentni. Jednostavno se nisu trudili raditi na trenutnom bolidu. Ako pogledate Brawn, oni su se od početka u potpunosti usredotočili na bolid za sljedeću godinu, a onda su se pojavili sljedeće godine i sve pobijedili. A to po mom mišljenju ne bi smjelo biti moguće.“

„Ali bilo bi cool vidjeti da u sljedećih 20 godina nemamo velike vremenske intervale u kojima jedna momčad dominira jer želimo vidjeti bolje utrke.“

LEWIS HAMILTON

Odgovor

31 komentara

  1. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Istu stvar sam procitao na youbitou i vecina komentara je da bez obzira sto se ljudi donekle i slazu sa izjavljenim, da je ipak licemjerno da ovo dolazi od njega i od Mercedesa nakon sto su upravo oni imali najduzu dominaciju u povijesti, a ovo je tek druga sezona ove dominacije.

    Jos je uz to netko nakacio i clanak sa njegovom izjavom iz 2013e kad je kritizirao Vettelovu dominaciju.

    Naravno od 2014 do 2020 je sve bilo vozacko umjece i tada nije smetala dominacija.



    46
    44

    2
    • ZX10R Prikaži

      Bravo !
      Ali kako svi pokažu svoje pravo lice ,licemjer
      Zašto to nije predlagao kad je on i mercedes bio dominantan onda bi bio mangup
      Sada neka kmeći
      Red Bull je zasluženo tu gdje je !



      1
      0

      1
  2. Red Bull
    Deathbone5 Prikaži

    Sama ideja je bzvz. Neces ništa postic jer do masovne promjene pravila, bolidi za sljedeću godinu su novije verzije trenutnog, znaci predvidis smjer za sljedeću godinu i krenes s nadogradnjama u tom smjeru, kad krene sluzbeni razvoj samo nastavis, ovako bar nekad donesu nadogradnje koje im eventualno ne pašu naredne godine pa ih se riješe.



    4
    3

    1
  3. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Slažem se s Hamiltonom, pod uvjetom da vozi za Haas još koju godinu do kraja karijere.



    23
    21

    2
  4. Toto Wolff
    KaTomoF1 Prikaži

    Odi ti u ferrari više, oni su CCNN. Možda preokreneš sve naglavačke, baš zbog te inverzije. Ovo bi bila dobra ideja u idealnim uvjetima, međutim kako se i onaj iz W mislim jadao, da merc ima opremu vrijednu 300M recimo, to je stvarna prednost velikih momčadi , pa kad bi krenuli odpočetka s nacrtima svi , vjerojatno bi opet najveći u tom pogledu imao najveću i prednost. Tehnologija.



    6
    5

    1
  5. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Čovjek je ispričao što su radili u Mercedesu osam godina…
    Ili je glup, ali ono totalno glup ili nema obraza ići ovako što izjaviti pored svih predstava do sada u ove dvije godine…
    Da je Mercedes nastavio dominirati i nakon 2020. i da je sada u lovu na 10. naslov onda bi sada izjavljivao kako kako momci marljivo rade i kako je blagoslovljen…

    Zanima me što je spremio za svoju slijedeću točku u izvedbi zbunjeno-glupog klauna.



    25
    23

    2
  6. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Složio bih se sa Hamiltonom da dotični sve ove godine ne pili naopako.
    Čim zine znaš da je njegov govor usmjeren na neku osobnu stratešku dobit.



    14
    13

    1
  7. Max Verstappen
    MV33rbr Prikaži

    Upravo zbog ovakvih stvari mi je Hamilton nepodnosljiv. Pa on je definitivno zadnji covjek koji bi trebao govoriti o toj temi. Cak ga je i novinarka podsjetila u kakvim je bolidima sjedio prakticki cijelu karijeru. Albonova izjava: He is such a sore loser i Alonsova: what an idiot, he can only drive when he starts first, imaju sve vise smisla. Iskreno se nadam da nece ostvariti vise niti jednu pobjedu, a kamoli titulu.



    18
    16

    2
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Ima i Max brdo izjava vozača vezanih za sebe. To ne znači da su sve točne.



      1
      -5

      6
      • Max Verstappen
        MV33rbr Prikaži

        Oprosti, ali apsolutno ne razumijem tvoju repliku pa cak niti neki kontekst. Nisam nigdje spomenuo Maxa u svojem komentaru.



        8
        5

        3
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Dao sam ti kontekst koliko je neadekvatan tvoj komentar o Lewisu i izjavama Alonsa i Albona. Jer Max ima daleko gore komentare vozača na svoju vožnju .
          “MAX VERSTAPPEN told Sebastian Vettel and Kimi Raikkonen they should be “ashamed” after they criticised his driving.” Vrh.
          “Kimi Raikkonen says Max Verstappen will cause “a massive accident” if he continues defending in his current manner after incidents in the Belgian Grand Prix.”
          But an adamant Vettel told Sky F1: “I don’t regret the move.
          “The gap was there, I had more speed, I would make the corner, I was side by side. But he didn’t give enough room and then we touched.”



          4
          1

          3
        • Max Verstappen
          MV33rbr Prikaži

          A ok. Sad razumijem. Pa da, slazem se. Bilo je vise situacija kada se Max ponasao kao idiot na stazi i s pravom su ga tad kritizirali. Moj je komentar vise bio osvrt na Hamiltonovo licemjerje, a Alonsovu i Albonovu izjavu sam iskoristio kao dobar opis njegovog karaktera.



          8
          6

          2
        • dejan_s Donator Prikaži

          @MV33rbr
          Ja pretpostavljam da dio profila na forumu nisu pravi profili nego da su to profili koje pokreće umjetna intelingencija i to je i razlog zašto su ti komentari često lišeni smislenosti. Možda će u nekoj novoj iteraciji software postati bolji pa će biti manje pristrasnosti i nedostatka smisla. Čujem dosta pohvalnih stvari o AI i čini se da razvoj juri strelovitom brzinom. Bilo bi odlično samo kada bi znali koji je profil “fake” kako bi ga a priorno stavili na ignore.


          0
          -5

          5
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Dani tvoj gornji kontekst ima istu tezinu kao i Hamiltonove izjave iz clanka.

          Licemjeran je jer izvlacis vozaca koji ni u jednom trenutku nije spomenut kao sto i Hamilton izvlaci Red Bull sada kada su oni ti koji su najbolji.

          Ako zelis dat kontekst onda se trebas dotaknuti i vozaca poput Ocona, KMaga, Alonsa, Russela, Vettela, Maldonada, Kvyata i mnogih drugih koii su radili ista ili slicna sranja i za koje su dane iste ili slicne izjave.

          Ne branim Maxa da odmah bude jasno, ali vi Hamiltonovci uvijek na svaku protiv njega krecete na napad na druge, ali to ne cudi, kakav uzor takvi i vi.



          13
          11

          2
        • avalon Prikaži

          Dani … wowww , odlično si “vratija lopticu” MV33rbr , zaista je neadekvatan njegov komentar o LH jer maxovi komentari su daleko gori samo… u svom valjda opravdanju za izjave LH si “zaboravija” jednu sitnicu kod navođenja citata koji su “vezani” uz 2016. , a koji ukazuju na to koliko je max “loš” . 2016. max je ima nepunih 19 godina ! ;) baš posli spa i kritika podršku maxu je da LH u jednoj od svojih rijetkih korektnih izjava kazavši “Prvo, daj momku odmor, on ima 18 godina godina. Što je, dovraga, bilo tko od nas radio s 18?” vidiš , lewis je za razliku od tebe uzeja u obzir mladost i nezrelost tada momčića maxa .
          uglavnom sve kako pišeš “… daleko gore komentare vozača na svoju vožnju.” max je “ispaljiva” na početku svoje karijere jer sa 17 – 18 je večina od nas bila kur*evita i smatrali smo da je napad najbolja obrana jer smo u tim godinama sve znali , bili najpametniji i bili smo alergični na svaku pa i najmanju kritiku . možeš li citirat neku maxovu izjavu novijeg datuma koja bi nam ukazala na njegovu “lošost” ?
          btw , lewis je te 2016. “branija” maxa jer nije zna ni osjetija (krivo procjenija ?) da će vozača max “izrast” u “monstruma” na stazi koji će prekinut njegovu dominaciju i “zagorčat” mu život . a da je zna/osjetija ne bi ga branija nego po svom običaju žestoko napada zbog poteza i izjava . i on bi ka i ti zanemarija maxovu mladost …..



          5
          3

          2
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          mv33br
          Ma stvarno? Pojasni mi onda koji to dio “upotpunjava” izjava “He is such a sore loser” , a da je vezana na izjednačavanje bolida? Pucanj u prazno.
          Alonsova: what an idiot, he can only drive when he starts first,”
          Ova fino pokazuje crnu ovcu “gp2 engine” kao neupućenog ( čudno s obzirom na reputaciju) s obzirom da Hamilton ima 40 ( ČETRDESET) pobjeda a da NIJE startao sa PP-a. Baš je loš taj Lewis.
          @avalon ovo tvoje spada u šbbkbb ili sekciju psihoanaliza vozača f1.



          1
          -4

          5
        • Max Verstappen
          MV33rbr Prikaži

          @Dani, prije svega djelujes pomalo agresivan bez ikakvog razloga. Ovdje su se uvijek mogle razmijeniti razlicite perspektive bez nepotrebne agresije.

          Drugo, ako ne vidis poveznicu izmedu izjava koje sam citirao i aktualnih dogadanja, mozda bi trebao vise pratiti aktualnosti. Dakle, covjek koji je vozio 8 godina dominantne bolide sada trazi da se dominacija druge ekipe i vozaca prekida izmjenom pravila. U vrijeme njegove dominacije mu to nije smetalo nego je nizao rekorde i trazio je jacu konkurenciju. Sad kad je ima, on place. Ako to nije definicija sore losera onda ja ne znam sto je.

          Trece, Alonsova izjava pokazuje ono sto i vecina misli. Dominacija Hamiltona je najvecim djelom bila plod Mercedesovih raketa. Sada kada je bolid samo dobar, Hamilton vec sezonu i pol ne moze do pobjede. Dok je Max za vrijeme najvece dominacije ikad videne, uspio doci do 10 pobjeda u bolidu koji je bio daleko od Mercedesovog.

          Nadam se da sam ovim potkrijepio svoj komentar pa da zavrsimo ovu debatu.



          9
          8

          1
      • Max Verstappen
        derfahrer1996 Prikaži

        Izvlacis komentare iz 2016 kad je verstappen bio 17 ili 18g. A tvoj ljubimac sa 38g ima isto takvo razmisljanje ko Max sa 18g wow. Odgovor na repliku MaxVSFerrari



        4
        3

        1
        • ZX10R Prikaži

          Stvar je u tome ,nije tema Max i njegove izjave od prije nego izjava Hamiltina
          Tako da dani trola gluposti
          Većina nas u to vrijeme i te kako je kritizirala Maxa i njegovu opsanu vožnju
          Ali to nije tema i pokvareno je vračati se na Maxa ako je tema izjava Hamiltona
          Nekada davno u školi deni bi dobio jedinicu
          Ovaj bi se bunio ,kmećio
          Profesor bi mu lijepo objasnio ,je istina je to ali vi ste potpuno promašili temu i zato 1


          0
          -1

          1
  8. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Kad on nešto progovori ili da ideju jedno talentirano dijete odustane od F1. Fakat nikog ne mrzim i volim F1 i sve vozače ali kad bi radio popis najgorih Hamsta bi bio na prvom, drugom i trećem mjestu plus i onom za tim.



    9
    8

    1
  9. avalon Prikaži

    sa uživanjem sa pročita “mudrosti” koje nam LH prezentira sad kad se situacija izmjenila . ima tu i priznavanja u svrhu navodne ravnopravnosti među timovima ali prilično je sve nespretno ili loše zamaskirano jer kad kaže “„Imao sam veliku sreću što sam imao jedno od tih razdoblja koje Max sada ima. ” ili “A mislim da nam to u sportu ne treba.“ sad , posli 6 titula u MB LH misli da nam nečija dominacija u sportu/F1 ne treba ?!?!? a dok je osvaja titule to je sportu/F1 trebalo ? ili kad kaže ” Ako pogledate Brawn, oni su se od početka u potpunosti usredotočili na bolid za sljedeću godinu, a onda su se pojavili sljedeće godine i sve pobijedili. A to po mom mišljenju ne bi smjelo biti moguće.“ baš tu praksu su njegovali u mercu dok ga je brawn vodija . gotovo redovito su posli ljetnje pauze odustajali od razvoja bolida i usredotočili bi se na iduću sezonu šta im baš i nije pomagalo sve do 2014. kad su uz pomoć tokena i “dubljih” saznanja o izmjenama u turbo eri zasjeli na vrh i ostvarili najveću dominaciju u povijesti F 1 . tada je to za LH vjerovatno bilo cool no sada , danas misli „Ali bilo bi cool vidjeti da u sljedećih 20 godina nemamo velike vremenske intervale u kojima jedna momčad dominira jer želimo vidjeti bolje utrke.“ 7 sezona dominacije ga nije bilo briga i nije želija bolje utrka , a sad je valda imperativ onemogućiti dominaciju jedne momčadi zbog boljih trka . da i dalje pobjeđuje , osvaja titule sigurno ovo ne bi NIKAD ni spomenija , a kamoli izjavija jer ne zaboravimo … od 7 titula lewis je 6 ostvarija u MB , od 103 pobjede 82 su ostvarene u mercu .
    i ovo je svojevrsno priznanje ( kad govori o početku razvoja bolida za iduću sezonu) ” Kada smo osvajali svjetska prvenstva mogli smo početi ranije od svih drugih.” i to je tada bilo OK , a danas bi to trebalo regulirati pravilom zbog postizanja izjednačenosti , da šansu imaju svi jednaku . OK , možda samo poneku sezonu (ka npr DAS ) dok merc ponovno ne preuzme dominaciju ….



    12
    11

    1
  10. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Ovaj sport će biti bogatiji i čišći kada se dotični umirovi.



    15
    14

    1
  11. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    Dijetinjasto do bola.



    8
    8

    0
  12. Charles Leclerc 16
    Disorder Prikaži

    Taman pocnem hamiltona sve vise postivat i on opet ispadne licemjer ,bio u timu koji je najvise u povijesti dominirao i sad se zali kad je na drugu momcad doslo…



    6
    5

    1
  13. BMW_MPower Prikaži

    Sve samo da neko još ne bi osvojio više ili jednak broj naslova kao i on.


    0
    -1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.