Aston Martin otkrio razlog za naredbu Alonsu da klizi bez gasa na ulasku u zavoje

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 12 mjeseci 2 min 15 komentara

Iz Aston Martina kažu da je pogreška u sustavu goriva razlog naredbe Fernandu Alonsu da pusti gas i klizi po ulasku u zavoje pred kraj Velike nagrade Kanade.

Alonso je u završnoj fazi utrke vozio na drugoj poziciji ispred vozača Mercedesa Lewisa Hamiltona kada mu je tim bez objašnjenja rekao da počne puštati gas prije zavoja tako da bolid više vremena provede u gibanju po inerciji što je standardna metoda za štednju goriva. Šef tima Mike Krack nakon utrke otkrio je da je zahtjev ekipe bio potaknut problemom sa sustavom goriva, koji se na kraju pokazao kao lažna uzbuna.

„Mislili smo da imamo problem sa sustavom goriva. Ali nismo bili sigurni, pa smo iz predostrožnosti rekli da je najbolje uštedjeti malo goriva i raditi puštanje gasa i kotrljanje.“

Krack nije otkrio nikakve daljnje detalje o tome što je bila pogrešna indikacija.

„Mislili smo da imamo problem koji se na kraju nije materijalizirao.“

Alonso je izgubio nešto vremena bespotrebnom štednjom goriva, ali Aston Martin nije želio riskirati gubitak Španjolčevog šestog postolja u sezoni.

„Koliko nas je to koštalo? Teško je procijeniti. Nekoliko desetinki, vjerojatno, jednu ili dvije, možda.“

„Bila je to mjera predostrožnosti. Ali možete birati između toga da ne završite ili da stignete s malo više [goriva], pa smo htjeli biti sigurni.“

Nejasne upute Alonsu navele se TV komentatore i suparničke timove da nagađaju o prirodi njegovih problema pa je tako Mercedes rekao Hamiltonu da Alonso možda ima problema s kočnicama, što je izmamilo nekoliko osmijeha na pitwallu Astona.

„I ja sam bio iznenađen kad sam vidio komentare. Mislim da je Lewisu rečeno da imamo problem s kočnicama. Pogledali smo se i rekli: ‘Oh, pretpostavljam da oni znaju nešto više o našem bolidu od nas! Trebali bismo razgovarati sa svim Mercedesovim inženjerima.’ Ali ne, nismo imali problem.“

MIKE KRACK

Aston Martin se sada nalazi na trećem mjestu u poretku konstruktora sa 154 boda, 13 manje od drugoplasiranog Mercedesa.


Odgovor

15 komentara

  1. Ayrton Senna
    VitezOdLavova Prikaži

    Alonso tata igre. Ova sezona će biti posebno zanimljiva što se tiče Strolla. Sada se više ne može poricati da doslovce usporava tim. Bolid ima puno više brzine u sebi nego što on može pokazati svojom vožnjom. Da se razumijemo, ne vrijeđam momka, svi su oni vrhunski vozači, ali za napad na titulu (Konstruktorsku, koja im je i bitnija zbog novčane nagrade) mislim da im treba vozač broj dva koji se sa ovakvim bolidom može boriti barem za top 5 mjesta regularno.



    12
    12

    0
    • Flavio Briatore
      Unwoken European Prikaži

      Ali ne postoji Aston Martin bez malog Strolla. Nema para velikog Strolla bez malog Strolla u bolidu. Ako smatraš da je mali Stroll za Haas onda bi tatica napustio Aston Martin i kupio Haas i opet bi se dogodila slična priča. Tatica će malom sinu napraviti veliku ekipu da eventualno pobjedi koju trku u sezoni. Kada dođe situacija da mali Stroll može dobiti jednu trku to znači da Alonso lagano osvaja naslov uz golemu dominaciju.



      6
      6

      0
      • Fernando Alonso
        junior Prikaži

        Svs od ovog je istina. Al dokle ce Lance trpit sam sebe. Dosad nije imao ovakvo sramoćenje. Protiv Masse, Pereza, i Vettela je bio zaista okej, ali 2 ovakve sezone protov Alonsa koji vozi super, al ovo nije Alonso sa pocetka 2010ih.
        Zar mu se nece smanjit volja da i dalje vozi jer pomaka nema,a frustracije bi trebale biti sve veće. 2017 je daleko



        2
        2

        0
  2. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Ne znam, ja na SK Srb kad sam čuo Ercega da reče da Alonso liftuje zbog čuvanja guma nije mi bilo dobro. Mislim radiš prenose 13 sezona i od početka hibridne ere se stalno vrti pojam “Lift & coast” zbog čuvanja goriva i ti sad tako nešto tako bubneš…



    6
    5

    1
  3. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Tako mi je drago sto AM nije krenuo niz brdo nakon loše španije. Sto vise. Borba za drugo mjesto izmedju Alonsa, Lewisa i Pereza obećava. Ali Stroll. Šta sa njim…



    7
    6

    1
  4. Fia
    Realista Prikaži

    Mene samo zanima na kraju kad se podvuce crta, koliko ce razlika biti Alosno vs Stroll haha
    Ne znam, nije Stroll uopce toliko los vozac (neki projsek, zna bljesnuti ponekad), ali Alosno ga jednostavno deklasira. I onu jednu jadnu utrku gdje je zavrsio ispred ga je Alonso pustio da ne remeti balans ekipe.
    Alonso 120%?



    9
    9

    0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Pazi ovo: Ralika izmedju Alonsa i Strolla je 80 bodova. Razlika izmedju Maxa i Pereza 69.



      5
      5

      0
      • avalon Prikaži

        Mavet je njok … evo nezja njoku avalon objasnija . btw je li avalon taj kvalitetni momak koji ti je stalno u glavi s obzirom da ga stalno spominješ ? ili si tek vrhunski zaje*ant pa uveseljavaš puk na portalu svojim stalno svježim začkoljicama . jednu hrabrost si skupija prozvavši me direktno još sa skupiš hrabrost da “prevedeš svoj nick sa šatra i “pojaviš se sa “prevedenim” nickom = vetma je konj ili još tražiš muda da to uradiš ? :) :) :)



        3
        0

        3
      • Pirelli Wet
        r2d2 Donator Prikaži

        O dosadašnjem učinku ‘drugih’ vozača:
        ZHO 44,44, LEC 44,26, PER 39,25, RUS 38,92, GAS 34,09, PIA 29,41, MAG 25,00, STR 24,02, DEV 0,00, SAR 0,00
        posto konstruktorskih bodova svoje ekipe.



        5
        5

        0
    • avalon Prikaži

      Realista…. mene zanima je li se ovo šta si napisa prije misec dana već počelo događat “Raspad sezone je poceo. AM hype je pao, vracanje u realnost. ” . i mene zanima kolika će na kraju bit razlika između alonsa i strolla , više od 106 bodova ili manje . toliko je bodova alonso 2014. iza sebe ostavija kolegu kimija . tek jednu trku te sezone (belgija) kimi je bija bolji od alonsa . je li npr massu 2012. iza sebe alonso ostavija 156 bodova ? btw u 4 zajedničke sezone sezone ferraria massa je za alonsom uvik zaostaja 100+ bodova – je li veća “sramota” deklasiranje masse koji ipak ima 11 pobjeda , 41 podij , 16 PP , 15 FL i umalo titulu 2008. , kimija koji ima titulu , 21 pobjedu , 18 PP , 46 FL i 103 podija ili će deklasiranje strolla bit ipak najveća sramota ? i naravno da je alonso pustija strolla da ga “pobjedi” jedu trku i to baš u španjolskoj pred domaćom publikom je to fernando odlučija zbog balansa u ekipi , a svejdno mu je šta svaki bod mu može značit da prvenstvo završi na P 2 iza maxa :) :) a da ja napišem kako je u autraliji stroll pustija alonsu kad je 2,2 s iza fernanda uša u cilj … to bi izazvalo salve smija zar ne ? interesantno , svaki imalo dobar rezultat LS je okarakteritiran ka srića počevši sa P 3 u bakuu kad je za bottasom “kasnija” 96 tisučinki u svojoj prvoj sezoni F 1 . ako nije bila sramota šta je massu deklasira 4 sezone , kimija “razmontira” 2014. zašto bilo “čudno” da to uradi i strollu ovu sezonu ?
      i kad će se desit već najavljeni/viđeni pad hype – a AM po tvojoj realnoj procjeni ?



      5
      1

      4
      • Fernando Alonso
        junior Prikaži

        Svi najavljuju pad Alonsa., Astona itd… dal po procjeni situacije il željama. Pravi test im je 2024 jer Merc bi mogao napravit pravi korak naprijed….ova promjena bocnih stranica je samo krpanje promasenog bolida.



        1
        1

        0
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          Alonso ima debelu motivaciju zbog uništenog gotovo desetljeća. Ne krivim nikoga. Nije imao sreće.
          Aston Martin je uložio puno. Čini mi se da dobro koriste Alonsa za unaprjeđivanje i učenje. Na žalost Stroll se pogubio.
          Možda je imalo utjecaja na njega ona nesreća pred sezonu. Možda jednostavno nije fizički na razini, a tada pada i mentalna snaga i vrijeme i odabir reakcije.
          Mene to sve podsjeća na ulazak Mercedesa u F1.
          Uzeli su Schumahera iz mirovine da im pomaže u razvoju…….
          Možda griješim ali volio bih da je tako.
          To bi značilo da dobivamo još jednu jaku momčad.
          Znam da kupuju i motor, da su bivši inženjeri R.B. u momčadi, ali zašto ne. Tako se i uči.



          1
          0

          1
  5. Lotus
    zion11 Prikaži

    Volio bi da Leclerc ode u Aston, pa da on i Fernando raz**** Merc u konstruktorima



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.