McLaren blizu produljenja suradnje s Mercedesom

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 2 min 6 komentara

Šef McLarenove F1 ekipe Andrea Stella demantirao je navode o pregovorima za korištenje Red Bull-Fordovih motora od 2026. i dodao da su u dubokoj fazi pregovora s trenutnim dobavljačem Mercedesom.

Britanska momčad vratila se Mercedesovim motorima prije dvije godine nakon trogodišnjih suradnji s Renaultom i Hondom kojima je prethodila ona dugogodišnja i uspješna upravo sa Srebrnim strijelama.

“Mogu potvrditi da nema nikakve poveznice”, rekao je Stella za glasine o Red Bull-Fordu.

“Razgovarali smo s Red Bullom prije par mjeseci u sklopu dubinske analize i istraživanja tržišta pogonskih jedinica za 2026., no trenutno smo u poprilično dubokoj fazi pregovora s HPP-om [Mercedes High Performance Powertrainsom], stoga nema tekućih razgovora s Red Bullom.”

Šest proizvođača sudjelovat će u F1 2026., a svi već imaju određene tvorničke momčadi – Ferrari, Mercedes i Alpine nastupaju s vlastitim momčadima, Audi ulazi u sport sa Sauberom, Red Bull priprema vlastiti motor u suradnji s Fordom, a Honda prelazi u Aston Martin.

McLaren će tako svakako ostati među kupcima, a iako bi Stella volio da su nečija tvornička momčad, rekao je i da ne smatra to ključnim faktorom za pobjeđivanje.

“Idealno je da ste tvornička momčad, ali s uhodanim proizvođačem. Novo partnerstvo donosi određeni rizik.”

“2026. želimo biti na razini. Ne želimo govoriti stvari poput ‘okej, sada nam trebaju dvije godine jer je projekt nedovoljno zreo’.”


Odgovor

6 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Red Bull se prihvatio zadatka izrade vlastite PU za F1, a do sada su im “dodirne tačke” sa auto-moto sportom bile ekipe u raznim kategorijama, te sponzorstva.

    S druge strane, Mclaren proizvodi sportske automobile (cca. 5000kom/god), te proizvodi i motore (neke uz pomoć Ricardo plc., jedan uz pomoć Judda) i opet ne mogu/ne žele izrađivati vlastitu PU. A imaju i auta sa hibridnim pogonom.

    Jasno je da je Red Bull puno veća kompanija u odnosu na Mclaren, imaju proizvod koji “daje krila” i ide “k`o halva” te su finansijski puno jači (mislim, kao kompanija mogu Mclaren “staviti pod nokat”), pa si mogu dozvoliti luksuz da se upuste u razvoj vlastite PU za F1.

    Mclaren, ako je već “zakasnio” za razvoj PU za 2014. godinu (tj. ako nisu bili spremni/jaki prije 12-13 godina za to, što tehnički, što finansijski), ne znam zašto se nisu prihvatili razvoja ovih PU za 2026., koje će biti nešto jednostavnije.
    Znam da je razvoj najskuplji, ali kasnije se trošak smanjuje sa svakom proizvedenom jedinicom.

    Govorim iz razloga da, dokle god ne budu imali vlastitu PU ili dok ne budu 1. opcija za nekog proizvođača PU, teško će se vratiti na vrh (teško će i u borbu za vrh).
    Ok, znaju u Mclarenu puno bolje od mene “mogu li ili ne” razviti i napraviti PU za F1, ali mi mi nisu jasni, u kontekstu gore navedenog.

    Naravno, pošto je Mercedes velika korporacija, uvijek postoji opcija da Uprava “nekad” odluči da (u eventualnom slučaju nezadovoljavajućih rezultata i/ili prevelikih troškova) povuče ekipu iz F1, ali da nastavi isporučivati PU. Vjerujem da bi im Mclaren bio 1. opcija. Ali to je, trenutno, ŠBBKBB priča.



    21
    21

    0
  2. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Mozda se Mercedes , kao ekipa , povuce iz F1 pa McLaren bude “glavna” momcad Mercedes motora , do tada vjerojatno nista :).

    Mislim moze se biti bolji od tvornicke momcadi , ako pogledamo Red Bull i Renault. Ali budimo realni :)



    8
    8

    0
  3. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Žao mi je. Potajno sam se nadao ulasku Forda u F1.


    0
    -1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.