U Red Bullu su svjesni da bi u Monaku mogli biti ranjivi u kvalifikacijama

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 1 godinu 2 min 11 komentara

Red Bullovi vozači su svjesni da bi ranjivost njihovog bolida u kvalifikacijskom tempu mogla igrati važnu ulogu ovog vikenda na uskim ulicama Monaka.

Iako su sezonu započeli u dominantnom stilu – RB19 se pokazao kao bolid koji je puno uvjerljiviji nedjeljom nego subotom. U Azerbajdžanu su tako izgubili pole position od Charlesa Leclerca, a na toj stazi je kao i u Monaku ključno dobro zagrijavanje guma, kao i performanse u sporim uskim zavojima.

“Predviđam da će ovog vikenda biti malo teže nego inače i da će grid biti više zgusnut. Još uvijek mi imamo dobar bolid, samo moramo pokušati izvući sve iz njega.”

“Znamo da nam tempo u jednom krugu inače nije baš najjača točka. Svejedno, ove godine smo osvojili par pole pozicija pa je sigurno moguće to ponoviti i ovdje u Monaku. Međutim, uvijek su moguća iznenađenja.”

“Zavoji su uski i imamo brze promjene smjera. Ne radi se o kreni-stani stazi kao na većini drugih staza u kalendaru. Ovdje se kombinira puno više toga. Tehnika je drukčija.”

“Zavoji su uski i spori pa od bolida tražite drukčije stvari nego inače. Također, morate se prilagoditi kao vozač.”

“Ponekad bolid funkcionira savršeno u ovim uvjetima, a ponekad nije idealno. Ja bih uvijek odabrao bolid koji je dobar na većini staza, a možda nije idealan za Monako. To je ipak samo jedna staza u kalendaru. Želimo dobar rezultat, želim pobijediti, naravno. Ali, ako se to ne ostvari – uzet ću koliko mogu uzeti bodova.”

Verstappen kaže da bi Leclerc mogao biti prijetnja za pole position, ali da je i Sainz jak na ovoj stazi.

“Mislim da je i Aston Martin u dobroj formi na sporijim stazama. Nisu bili tako efikasni po pravcima pa mislim da bi tu mogli biti blizu.”

Max Verstappen

Sergio Perez također očekuje konkurentnije druge ekipe:

“Znamo da nam ovo nije najbolja staza, mučit ćemo se da istaknemo naše prednosti. Ali, to je Monako. U subotu vam treba dobro zagrijavanje guma, to je definitivno ključno. Tu je sve moguće.”

Sergio Perez

Odgovor

11 komentara

  1. Tricolore Gorila
    Zendo Prikaži

    Nije valjda da imate Divu



    1
    1

    0
  2. Formula1
    Zeko Prikaži

    još kad mečka ubrza, gotovi ste


    0
    -1

    1

    • Tricolore Gorila
      Zendo Prikaži

      Vidiš da im je trebalo godinu dana da uopće shvate kako taj ogroman potencijal bolida zapravo ne postoji, pa će sad sitnim koracima tapšati za RedBullom



      2
      2

      0
      • Formula1
        Zeko Prikaži

        znali su oni još prošle sezone.
        a k tome su se nadali da će naći rješenje. jer onda bi svi njih kopirali.
        ponos je to. nadam se samo da je to totić stojički podnio



        1
        1

        0
  3. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    “Tempo u jednom krugu inače nije baš najjača točka RB. Svejedno, ove godine smo osvojili par pole pozicija.
    U prijevodu osvojili su najviše pole pozicija od svih. I onda kako se to misli da im je to Ahilova peta?
    Uostalom dat će malo više gasa i malo više riskirati nego u ostalim subotama kada su kalkulirali.
    Pole pozicija ne donosi bodove, a u normalnim utrkama (svima osim Monte Carla) čim RB dobije DRS odere sve kao beba zvečku.
    A i da ne pobijede, boli ih jedna stvar za to. Pobijedit će u svim ostalim utrkama.



    2
    1

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Naspram utrka, njima su kvale slaba točka. U kvalama su izgubili od Leclerca za sprint i glavnu utrku u Baku. Znači od 6 odvezenih kvala 4 su dobili. Utrku su razvalilu svaku i da nije ponekih problema sa pouzdanošću ili Perezovog izlijetanja sve utrke bi uzeli p1 i p2. Ako gledamo iz tog kuta kvale su im definitivno slabija točka. K tome u kvalama nije toliko velika razlika kao u utrci gdje drugi jednostavno nemaju šanse.



      1
      1

      0
      • Pastor Maldonado
        perodeformero Prikaži

        A to je sve zato jer u kvalama RB ne žele izvlačiti maximum i riskirati oštećenje bolida. U kvalama se ne dijele bodovi, a RB u utrci čim dobije DRS opere sve ispred sebe u dva kruga.
        Naravno Monte Carlo ne ide tu matematiku jer je to gradska utrka s početka prošlog stoljeća kada su bolidi vozili nevjerojatnih 60-80 km/h. Da je poštenja u FIA-i Monte Carlo ne bi nikada mogao dobiti licencu za utrku.
        Ali svim tim facama taj vikend (tjedan) znači mešetarenje s novcem, varanje žene sa ……. uz velike količine alkohola i ostalih sredstava za raspamećivanje. Utrka im nije niti bitna niti su je u stanju suvislo gledati nakon 5 dana divljanja.
        p,.s. četiri od 6 pole pozicija. Takvu strašnu Ahilovu petu niti sam Ahil nije vidio.


        0
        0

        0
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Pa ako bi išao istalnuti slabu točku ovog RB a koja bi to bila? Pouzdanost je na nivou drugih ako ne i bolja jer neki su već dobili kazne za komponente. Strateški su vjerovatno najbolji tim na gridu. Razvojno mogu u najmanju ruku pratiti najbolje. U utrkama također nekada plove do cilja bez forsanja ako su na p1 i p2. Trenutno su kvale jedina stvar gdje su neku sesiju izgubili. I naravno da su opet bolji po tom pitanju od ostalih ali tu nisu baš toliko dominantni. Mene nebi čudilo da razvale MC ali nebih se čudio da par bolida bude u kvalama ispred pa ne bude baš tako dominantan vikend za RB.


          0
          0

          0
  4. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    U Monaku kako kazu inzinjeri i sportski novinari prevagu donosi vozac i njegove vijestine.
    Tu ne treba imat bas najbrzi bolid,dosta mora radit vozac.
    Nekako mislim da ce pp uzet CL,FA ili neko iz mecke ako budu suhu kvale


    0
    0

    0
    • Kimi Raikkonen 7
      Pitstop Prikaži

      Ako je tako, kako to da ova dvojica kojima si naveo inicijale, u 26-27 sezona koliko su kombinirano odvezli, zajedno imaju 1 (jednu) pobjedu?



      1
      1

      0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Bez bolida sposobnog pobijediti na utrci vozač ne može nista i to je to. Kako onda objasniti to da je Vettel tamo pobjedivao pa kasnije npr u AM nije bio ni blizu, kao ni sada Lewis. Nekim bolidima više odgovara ovakva staza nego neka gdje je potrebna snaga motora ili brzina kroz brze zavoje. Npr Ferrari Vettel kombinacija je imala najbolje rezultate na sporijim stazama kao Mađarska Monaco Singapur jer je bolidu odgovarala takva staza. No bez bolida sposobnog za pobijediti na odredenoj stazi , ni jedan vozač neće napraviti takvu razliku da donese pobijedu osim u nekakvoj kaozičnoj utrci no u tome treba imati i sreće.



      1
      1

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.