Massa želi preispitati rezultate sezone 2008. zbog Ecclestoneovih nedavnih komentara

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 4 min 36 komentara

Felipe Massa želi preispitati pravne aspekte rezultata sezone 2008. zbog izjave Bernieja Ecclestonea u kojoj je rekao da su on i Max Mosley saznali za pozadinu Velike nagrade Singapura, odnosno skandal poznat kao Crashgate, dok je sezona još trajala.

Namjerno zabijanje Nelsona Piqueta Juniora u zid u svrhu izazivanja safety cara i pomoći timskom kolegi iz Renaulta Fernandu Alonsu koji je na kraju pobijedio na toj utrci dovelo je do Massinog katastrofalnog pit stopa zbog kojeg je dotad vodeći Brazilac u cilju završio tek 13., bez bodova, dok je njegov rival u borbi za naslov, Lewis Hamilton, završio treći. Hamilton je u dramatičnoj završnici u Brazilu osvojio naslov za samo jedan bod ispred Masse.

Čitav skandal u javnost je procurio tek iduće godine, zbog čega su bilo kakve promjene rezultata bile nemoguće – FIA-jin Međunarodni sportski kodeks nalaže da se rezultati ne mogu mijenjati nakon završetka službene ceremonije dodjele nagrada.

“Max Mosley [tadašnji predsjednik FIA-je] i ja smo tijekom sezone 2008. dobili informaciju o tome što se dogodilo na utrci u Singapuru”, rekao je bivši izvršni direktor F1 Ecclestone za F1-Insider.

“Piquet Junior je rekao svom ocu Nelsonu da je momčad zatražila od njega da se u određenom trenutku zabije u zid kako bi izazvao safety car i time pomogao kolegi Alonsu.”

“Odlučili smo ništa ne poduzeti u tom trenutku. Htjeli smo zaštititi sport i spasiti ga od ogromnog skandala.”

Ecclestone je dodao kako je uvjerio Nelsona Piqueta, svog bivšeg vozača iz Brabhama, da u tim trenucima “ostane smiren”, ali i da bi danas drukčije postupio.

“Tada je postojalo pravilo da je poredak Svjetskog prvenstva nedodirljiv nakon FIA-jine ceremonije dodjele nagrada na kraju godine. Hamilton je stoga dobio trofej svjetskog prvaka i sve je bilo u redu.”

“Imali smo dovoljno informacija da pokrenemo istragu. Prema pravilima, trebali smo poništiti utrku u Singapuru u takvim uvjetima. Onda bi Felipe Massa postao svjetski prvak, a ne Lewis Hamilton.”

“Danas mi je i dalje žao Masse. Osvojio je finale u domaćoj utrci u Sao Paulu i odradio sve kako je trebao. Prevaren je za titulu koju je zaslužio, dok je Hamilton imao svu sreću svijeta i osvojio svoj prvi naslov. Danas bih drukčije upravljao situacijom. Zato je Michael Schumacher i dalje jedini rekorder po broju naslova za mene. Čak i ako statistika kaže drukčije.”

Massa želi pravdu poništenjem utrke, no to je nemoguće

Bivši brazilski vozač F1, tada vozač Ferrarija, izjavio je za Motorsport.com kako su ga ove izjave potaknule na razmatranje pravnih opcija.

“Postoji pravilo koje kaže da se stvari ne mogu mijenjati nakon što vozač primi šampionski trofej, čak i ako se radi o dokazanoj krađi.”

“Ferrarijevi odvjetnici su mi tada rekli za to pravilo. Bili smo i kod drugih odvjetnika i odgovorili su da se ništa ne može poduzeti, stoga sam, logično, vjerovao da je tako.”

“Ali, 15 godina kasnije čujemo da bivši vlasnik kategorije kaže da je saznao 2008., zajedno s predsjednikom FIA-je i nisu ništa poduzeli kako ne bi okaljali ugled F1.”

“To je iznimno žalosno, saznati da su rezultati te utrke trebali biti poništeni i da bih ja osvojio titulu. Ja sam bio taj koji je u konačnici izgubio najviše s ovim rezultatom. Ići ćemo za tim kako bismo shvatili sve ovo.”

Massa je svjestan da je od incidenta prošlo 15 godina i da su šanse za bilo kakav pozitivan ishod za njega male, no svejedno želi proučiti situaciju i saznati može li išta poduzeti. Kaže da mu motivacija nije novac, već pravda.

“Mislim da pravda mora biti zadovoljena ako ste kažnjeni za nešto što nije vaša krivica, za nešto što je produkt krađe, ukradene utrke. Ispravno je poništiti rezultate te utrke. To je jedina pravda koja može biti ostvarena u ovakvom slučaju.”

“Već smo vidjeli druge situacije u sportu, poput Lancea Armstronga [biciklista], za kojeg se dokazalo da je bio dopingiran i izgubio je sve titule. U čemu je razlika?”

Na njegovu žalost, FIA je vrlo dobro osigurana s pravnog aspekta po pitanju izmjena rezultata i najviši sud kojem se može obratiti je FIA-jin Međunarodni žalbeni sud koji prati Međunarodni sportski kodeks i svi uključeni u prvenstvo moraju poštivati takvu strukturu, zbog čega je primjerice Mercedes odustao od daljnjih žalbi na rezultate VN Abu Dhabija 2021.


Odgovor

36 komentara

  1. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    A kad se samo sjetim da sam te žalio jer si bio novi Rubens (budući Bottas, Perez…).



    3
    2

    1
  2. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Da, svi su krivi samo nije kriv Ferrarijev boks koji je dao zeleno svijetlo Massi dok mu je cijev od goriva još uvijek bila u rezervaru.



    23
    23

    0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Nema veze box ferrarija sa namjernim razbijanjem od zid.

      Tko zna koliko se ovakvih stvari desavalo a da mi nismo ni svjesni.



      3
      2

      1
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        Prvo da se zna, što se tiče toga razbijanja u zid sramota me što je to djelo moje najdraže ekipe i neopravdam to ni u kom slučaju.

        Druga stvar, to razbijanje u zid je odgovaralo samo Alonsu, svi drugi vozači su bili u istim govnima, i Hamilton i Massa, drugi par rukava je što je Hamiltonovo zaustavljanje u boksu trajalo 2,5 sekunde, a Massino 2,5 MINUTE.

        Pa ti sad vidi ima li Ferrarijev boks ikakve veze tu. 🙂



        11
        10

        1
        • Alain Prost
          Alain Prost Prikaži

          Mene i dalje zanima da li je Alonso, onako da niko ne čuje pita Flavia koji k…. me šalješ u box ovako rano, s obzirom na zadnju trku i brzinu kojom razmišlja čudilo bi me da mu ništa nije bilo čudno.


          0
          0

          0
        • Fernando Alonso
          Mr.Spaceguy Donator Prikaži

          As Mosley said: “The first person they summoned was Alonso, and he denied all knowledge of what had happened.

          “A lot of people probably think that Alonso knew, but it’s interesting that the chief superintendent who had enormous experience at interrogating people, he told me he was convinced Alonso was telling the truth. So that was fine.

          “But then the next one they summoned was Pat Symonds, because he was one of the four people who had been involved.

          “And Pat, of course, is a completely honest person. So, when he was asked the obvious question, he said, ‘I can’t answer that question.’

          “Of course, the minute he said that, that was as good as a confession. So we then summoned Flavio in front of the World Council and the rest is sort of history. They were banned and so on.”



          6
          6

          0
  3. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    “Odlučili smo ništa ne poduzeti kako bi spasili sport…”
    Odvratno kako se puno ljudi oko F1 prave djevicom Marijom.
    Ako su je tata i sin htjeli zaštititi sport, tata je mogao sinu reći, ili sin uključiti ono malo mozga što ima i ne zabiti se u zid. Tako bi spasio ne samo sport, nego i sebe i nažalost Briatorea. Taj mi je tip bio uvijek nespojiv s F1.



    9
    8

    1
  4. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Nije si pomogao sa one dvije nule na početku.



    2
    2

    0
  5. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Ako bi komentari BE bili mjerodavni za poništenje titule ili utrka, onda treba očekivati tužbe Hamitona (2007. i 2008.), Hakkinena (2000.), KR (2003.).
    Izjava BE:

    “Helping Ferrari has always been the smartest thing to do. It was always done through the technical regulations,” he said.

    “The teams are important to F1, but Ferrari is more than that. So many things have been done over the years that have helped Ferrari to win.”

    Asked if current F1 race director Charlie Whiting may still be biased, Ecclestone said: “No, Charlie has always done what he has to do.

    “But Max (Mosley) has often helped Ferrari, and I too wanted them to win. There can be a season won by others, but even the other teams have an interest in challenging a competitive Ferrari,” he insisted.

    Massa nije izgubio titulu u toj utrci zbog Alonsa. Da je njegov mehaničar bio više skoncetrisan ili da je on pogledao u retrovizor, mogao je završiti kao drugoplasirani u toj utrci.
    Njegovi spinovi na mokrom Silverstonu su dugo bili “meme of the year”.
    Ne vidim da se buni na činjenicu da je u Belgiji pobijedio upravo zahvaljujući intervenciji Max Mosley, nakon koje su sudije dodijele kaznu od 25 sec Hamiltonu.



    14
    4

    10
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Evo dezurnog adovkata. Kakve veze ima njegov mehaničar sa “crash gateom”? Ili vrtenje u Silverstonu? To što je Ferrari bio trapav u toj situaciji, opet ne umanjuje činjenicu da je Renault taj dan napravio najveci skandal u povijesti F1! Ovaj skandal je ostavio ogromnu mrlju na Renault i Flavia, kao i na Nelson Piquet Jr koji se je pozdravio sa F1 karijerom. Doslovno scenarij iz pakla da se doslovno samouniste, te isto tako Massi šansu da osvoji titulu.

      Te godine Massa ili Hamilton, ko god da je osvojio titulu, bilo bi zasluzeno, ali činjenica da su se pod tepih neke stvari stavljale, normalno da će akter koji je izvisio tražiti pravdu.



      13
      9

      4
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Smiri se malo … Ne prozivam ni ja tebe …

        Meni je jasno zašto se Massa ne bi osvrtao na ove BE izjave da je npr. mehaničar odreagovao drugačije. Ili da se on manje vrtio u Silvestonu. Zašto tebi nije jasno pa pitaš ta pitanja, ja ne znam odgovor!

        Bile su rasprave već prije … nije bilo moguće prema pravilima poništiti cijeli GP. Eventualno se mogao Alonso diskvalifikovati iz utrke, ali to ne bi ništa promijenilo što se tiče poredka. Da je Hamilton bio taj koji je varao, pa se okoristio sa tim da osvoji titulu onda bi to bilo druga priča.

        On može tražiti pravdu, to nije sporno. Pretpostavljam da je ima sprema budžet za advokate, ali bit će to uzaludno bacanje para iz razloga koje sam naveo u prethodnom komentaru.



        7
        7

        0
        • Michael Schumacher
          Slavenowsky Donator Prikaži

          Niko spominje Hamiltona u ovoj priči. Hamilton moze biti samo kolateralna steta ako se presudi u Massino ime. Sanse za to su jako male, ali generalno sve dok postoji legalnost u podnošenje zahtjeva, Massa to moze da radi. Sad kometarisati situaciju koja nema veze sa Singapurom, da to bude kao validan argument da Massa nema potrebu da se žali, je glupost.



          6
          4

          2
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Ja nisam rekao da on nema pravo da se žali. Naravno da ima. Samo ukazujem na vrlo vjerovatni ishod te žalbe, ako je uopšte bude.

          Nisam siguran da postoji legalnost da se utrka poništi. Smatram da nije nikad ni postojala. Nije prvi put da je neko varao na utrci. U slučaju da se dokaže da je varao, kazni se ili eventualno diskvalifikuje se vozač, a ne cijela utrka.



          1
          1

          0
  6. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Mislim da nista od toga. Jer nije ta utrka ( u kojoj je bio Crashgate ) i samo ta utrka bitna u kontekstu F1 prvaka.
    Nije se na toj utrci rijesilo pitanje F1 prvaka.
    Da se tada ta utrka ponistila , tko garantira da bi rezultati sljedecih utrka bili kakve znamo da su bili.

    Massa zasluzuje taj naslov. Ali , kako sam rekao , vjerojatno nikakvi pravni postupci nece dati rezultata. Jer nije to tako jednostavno.
    Puno jednostavnija situacija bi bila da je to bila zadnja trka sezone , i da ponistavanjem te utrke Massa postaje prvak. Ovako je to puno kompliciranije.



    2
    0

    2
  7. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Onda se treba preispitat Abu Dhabi 2021, Belgija upravo te 2008 itd.
    Netko je već napisao tko garantira da bi osvojio titulu te godine i da je bio na postolju tu utrku.
    Jesam zato da se istjera pravda i nakon puno vremena, ali naslov ne može tražiti. Da li ga zaslužuje te godine, da li ga je Hamilton zaslužio. Nijedan nije imao bas odlicnu godinu. Hamilton je 2007 bio bolji nego 2008 bar po meni, a Massa onako nista posebno.
    Zanima me sta bi bilo da je politika Ferrarija bila manje zla prema Kimiju te godine (Iako ga ne branim te je takav vozac trebao pobjediti Massu bez obzira odgovarao mu bolid ili ne). Ja sam i dalje uvjeren da se ekipa posvetila njemu koliko se posvetila Massi da su mogli uzeti oba naslova.



    5
    3

    2
  8. Mick Schumacher
    Kaiser Prikaži

    Realno nema šanse da dobije taj naslov, a ako se ne varam, mislim da sam pročitao da je tada vrijedilo pravilo da nakon ceremonije su rezultati konačni i da se ne mogu mijenjati. Što bi Massa mogao dobiti, je značajna financijska odšteta od FIA-e, za propuštenu dobit ili kako se to već zove



    1
    0

    1
  9. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Ovo me podsjeća na scenu iz ilma ‘Malo dobrih ljudi’ kada Demi Moore prigovara sucu ‘objection’ a ovaj odbija prigovor ‘objection overruled’. Na to Demi Moore ulaže ‘snažan prigovor (The defense strenuously object…)’ koji je naravno isto odbijen. Na kraju je Kevin Pollak ‘kefa’ zbog toga. Ako su kada se incident otkrio već razmatrali ‘ulaganje prigovora’ i zaključili da to nema smisla, mislim da sada mogu samo ‘snažno prigovoriti’. Čak i da ‘Sud’ nađe neku osnovu u ‘snažnom prigovoru’ koga treba kazniti? FIA-u, Bernia ili nekog trećeg? Bernie može pričati što hoće, a Max Mosley više nije dostupan pravosuđu. Osim toga postoje i zastare za kaznena djela.



    1
    0

    1
  10. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Damon Hill već zove odvjetnika. Ovo još jedan prilično prizeman Bernijev pokušaj umanjivanja Hamiltonovih titula. Senilni starac po običaju traži malo pažnje. Žao mi je Masse, imao je baš nesreće u karijeri. Ali isto tako dobio je na poklon pobjedu u Spa .



    6
    -2

    8
  11. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Šteta. Lijepo bi mi bilo zaboraviti Glocka i reći da je The Michael ipak najveći.



    4
    2

    2
  12. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Bernie kaže nije 2008. poduzeo ništa da zaštiti formulu 1 i sačuva sport od dodatnog skandala i onda 15 godina nakon pokopava povijest i integritet tog istog sporta ovim izjavama! Obicno licemjerje koje više govori o njemu sammom nego o Lewisu ili Felippeu.

    Schumaher je prvak 1994, Lewis 2008, Max 2021. I to je to. Dio povijesti i tako će ostati. I tako treba ostati.



    1
    0

    1
  13. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Kada se sjetim Mercedesovih tj. Totovih tužbi te Hamiltonovog ponašanja cijelu zimu nakon AD 2021. gdje nije bilo prekršeno niti jedno pisano pravilo, ne bi mi bilo žao da Massa uspije ovo izvući.

    Iako mislim da ništa od toga. Jedino me sjetilo na najbolniji moment u F1 povijesti (osim stradavanja) je kada Massinog ćaću potežu za rame i u euforiji veselja prima vijest da Felipe ipak nije prvak.



    2
    -8

    10
  14. Ferrari
    pero iz bukurešta Prikaži

    Kasno Marko, (Massa) na kosovo stiže, hahaha


    0
    -1

    1
  15. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Meni razum kaže ovo:
    – nikakav vanjski sud ne može tumačiti pravila sporta, ali namještanje ishoda utrke nije kršenje pravila F1 nego spada u domenu kaznenog prava jer bi se radilo o prevari. Zato mislim da bi Massa mogao imati šanse, ali FIA nikad neće priznati odluku suda i uvijek će u svojim dokumentima pisati naslov 2008. Lewisu.

    Imamo jedan “lokalni” primjer (pišem po sjećanju pa pardonirajte eventualno krive brojeve): Dinamo je 1979. izgubio naslov prvaka Jugoslavije od Hajduka “za prsa”. Poslije se otkrilo da registracija jednog igrača RIjeke u utakmici u kojoj je Rijeka pobijedila Dinamo nije bila valjana, ali FSJ je odbio poništiti rezultat prvenstva. Dinamo je pokrenuo sudski spor i dobio ga, ali presudu FSJ nikad nije proveo… Čak niti Dinamo taj naslov ne broji iako ga je dobio na sudu. Nego se za onaj 1982. govori da je to prvi nakon 24 godine… (U međutku sam našao i link: https://www.gnkdinamo.hr/hr/Novosti/Clanak/proslo-je-40-godina-od-dinamovog-nepriznatog-naslova-prvaka-za-1979)



    3
    2

    1
  16. Petronas
    Janez Prikaži

    Jedino koga bi trebalo kazniti i tko bi trebao odgovarati je ecclestone



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.