Verstappen se neće dugo zadržati u F1 bude li se format previše mijenjao

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 2 min 7 komentara

Aktualni i dvostruki prvak Max Verstappen poznat je po “tradicionalnim” stavovima u kontekstu Formule 1, a sada je izjavio kako bi ga previše promjena u formatu moglo navesti na rani odlazak iz sporta.

Format trkaćeg vikenda sa slobodnim treninzima, kvalifikacijama i jednom utrkom koji je svima odgovarao otkako postoji F1 više nije popularan među njezinim čelnicima, stoga konstantno pristižu nove ideje za “poboljšanje” vikenda.

“Meni je dovoljna samo glavna utrka. Mislim da je to puno uzbudljivije”, rekao je Verstappen za Sport TV.

“Nadam se da neće biti previše promjena jer se inače neću dugo zadržati.”

Stefano Domenicali ovih je dana ponovio svoju želju da svaka sesija donosi neki oblik nagrade za natjecatelje, dok bi sprint format vikenda koji je ove sezone zakazan na šest staza mogao biti izmijenjen.

“Čak i ako se promijeni format, smatram da sprint utrke nisu u skladu s DNK-om Formule 1.”

“Poanta F1 je izvlačenje maksimuma u kvalifikacijama da biste nakon toga imali odličnu nedjelju i dobru dugu utrku. To je DNK sporta i ne razumijem ni ne znam zašto bismo to trebali mijenjati.”

Max Verstappen

Format vikenda sa sprintom nije se mijenjao od njihovog uvođenja 2021. – petkom se voze prvi trening i klasične kvalifikacije koje određuju startni poredak za sprint, subotom drugi trening i sprint utrka čiji rezultati određuju startni poredak za jedinu nedjeljnu sesiju, utrku.

Najnovija ideja podrazumijeva zamjenu drugog treninga s kvalifikacijama samo za sprint koji onda više ne bi određivao startni poredak za utrku. Kvalifikacije za sprint vozile bi se u subotu, neposredno prije sprinta, ili u petak nakon prvog treninga, a postoji mogućnost da one ne bi bile u formatu s po tri runde, već bi se vozile u nekom formatu s jednim brzim krugom. Promjene se žele uvesti već za prvi sprint vikend u Azerbajdžanu, no zbog raznih regulatornih i logističkih prepreka je izgledniji vikend u Austriji.

“Mislim da je akcija bila dobra i da više akcije dobijete približavanjem bolida, dobivanjem više momčadi u borbi za pobjedu. Zabava će sama po sebi biti veća ako imamo šest, sedam momčadi u borbi za pobjedu, to bi bilo ludo, i onda zapravo ne morate ništa mijenjati.”

Max Verstappen

Odgovor

7 komentara

  1. Dee-Lite Prikaži

    Sa koliko nula iza početne znamenke se piše fraza “neću dugo”?



    2
    1

    1
  2. Ferrari
    darkmark Prikaži

    Tu se moram složiti sa Maxom!



    3
    1

    2
  3. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    Ima i pravo Max. Uostalom mijenanje ustaljenog formata bi samo jos dodatno zbunilo gledatelje, pogotovo casual, il nekog ko nije gledao koju godinu … cemu vjecito izmisljanje tople vode, osim da se podigne gledanost petka radi bolje ekspozicije sponzora.



    8
    7

    1
  4. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Nikad neću shvatiti kako dio ljudi ne voli nikakve pormjene. Ovdje uopće ne mislim na Maxa.i vozače nego ekipu s portala.

    Mijenjanje pogonske jedinice, halo, kers, drs.. bidovanje, aprint… svaki put komentara i komentara kako to nije dobro. Na kraju svi opet gledaju. F1 se mijenjala i mijenjat će se. Otpor na promjene je uzaludan.



    4
    4

    0
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Ovisi kakve promjene. Ako FIA dođe na ideju da kaciga koju nosiš mora biti oblika konjske glave?



      10
      9

      1
    • Marlboro
      F1bodul Prikaži

      Mislim da nedjeljna utrka gubi na spektaklu ako je svaki jebeni petak sprint. Ajde ovako šest puta i nekako… Trening ne bi bodovao osim najbrži krug eventualno, jer sama riječ kaže – trening je, ovaj, krhm, trening :)
      Ideja o hard za Q1 itd treba vidjeti kako ce biti



      6
      6

      0
  5. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Bravo Max. Pametno. Pravi vozač, racer……..😍😍



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.