[anketa] FIA zabranila vozačima isticanje “poruka” bez njihove eksplicitne dozvole

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 1 godinu 2 min 27 komentara

FIA je u svoj Međunarodni sportski kodeks dodala pravilo koje će vozačima zabraniti isticanje “političkih, religijskih i osobnih poruka i komentara koji krše opće načelo koje promiče FIA u skladu sa svojim statutom, osim ako to nije prethodno napismeno odobrila FIA ili relevantno tijelo vezano za nacionalno natjecanje u okviru svoje nadležnosti”.

Podsjetimo se, Lewis Hamilton je 2020. godine nakon pobjede na VN Toskane istaknuo majicu na kojoj piše “ARREST THE COPS WHO KILLED BREONNA TAYLOR”, a Sebastian Vettel je na nekoliko GP vikenda imao različite poruke, primjerice, u Kanadi gdje je poručio “Stop mining tar sands” i “Canada’s climate crime” ili u Australiji gdje je nosio kacigu s ukrajinskom zastavom i simbolom mira.

FIA-in novi predsjednik Mohammed Ben Sulayem, koji je na tom mjestu naslijedio Jeana Todta prije godinu dana, istaknuo je primjer Nikija Laude i Alaina Prosta koji su, kako kaže, “marili samo za utrkivanje”.

“Sad vidimo Vettela na biciklu s duginim bojama, Lewis je strastven oko ljudskih prava, a Norris priča o mentalnom zdravlju.”

“Svi imaju pravo razmišljati. Što se mene tiče – moramo odlučiti trebamo li nametati naša vjerovanja u sport.”

Mohammed Ben Sulayem

Je li FIA u pravu kad brani vozačima da ističu poruke?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

27 komentara

  1. Red Bull
    Deathbone5 Prikaži

    Očito su zaprijetili s Bliskog istoka zavrnut pipu s lovom i eto ga.



    15
    14

    1
  2. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Pare care samo pare 🤣😆😀 Uskoro će žene morat nosit one marame i velove preko lica i neće imat pravo pisnut.. A muškarci će ih moć kamenovat i prodat kad im je volja.. Demokracija na arapski način 😄..



    10
    10

    0
  3. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Ako će zabraniti religijske stvari, je li to znači da Gasly neće moći obaviti svoj ritual kada se svaki put prekrsti na startnoj liniji prije početka utrke?

    FIA, vidim, radi samo na ključnim problemima sporta.

    Nema veze to što od utrke do utrke njihovi suci i krojači pravila gube glavu ko najveće amaterčine



    18
    18

    0
  4. Ferrari
    TJ7 Prikaži

    Ovo ce bit zabavno



    2
    2

    0
  5. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Vratite grid djevojke rađe.



    35
    33

    2
  6. Michael Schumacher
    IvanVRH Prikaži

    Svašta 🙈🙈



    1
    1

    0
  7. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Očito da trenutnoj upravi FIA-e smetaju dugine boje, ljudska prava i mentalno zdravlje. Koliko god ponekad ‘woke izričaji’ pojedinih vozača bili iritantni ovo nije način da se to regulira i mislim da to ne bu išlo, U FIA-in Međunarodni sportski kodeks je dodano pravilo, ma mojne me batye. FIA ima problema s provođenjem svojih pravilnika a kamoli kodeksa.
    Btw, a tko definira što krši opće načelo koje promiče FIA u skladu sa svojim statutom? Mujo sin Suljin ili neka nova podkomisija? I koje su sankcije za prekrištelje, odsjecanje uda kojim je prekršaj počinjen? I je li Lewis izvadio onaj nakit ili ga treba negdje recnuti?



    12
    10

    2
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Slažem se. Ne volim sve te gluposti oko poruka.
      Bio sam definitivno protiv raznih woke parola i političke korektnosti koje su se našle u F1 pod utjecajem američkih medija i F1 gazdi koje se nisu usudili ništa pisnuti po tom pitanju da ih ne bi netko stavio na stup srama. Pljuvanje onih vozača koji ne kleče i koji nisu u tom filmu bilo mi je odvratno i pisao sam protiv toga.

      Sad pak opet dolazi ideologija, ovaj puta sa suprotnim predznakom. Šef FIA-e oboružan sa brdom novca i ohrabren uspjehom svojih kompanjona koji su organizirali SP u nogometu, kreće u cenzuru svega što mu se ne sviđa. I opet F1 gazde šute (barem zasada) jer se boje da će ostat bez parice.

      Moram priznati da mi se to sad još manje sviđa. Ja sam za to da svatko nosi šta hoće (naravno, bez ekstremizma, tipa poziva na nasilje i slično). To nije službeno stajalište F1 organizacije i svatko odgovara za svoje postupke. Ako Lewis ili Seb hoće nositi neke patetične poruke, koga briga. Oni kojima je to super bit će sretni, oni kojima je to patetično budu im se smijali po komentarima, i idemo dalje. Ako se takav način Arapima ne sviđa, hvala i doviđenja. Ima ionako previše utrka kod njih, a stalno se pokušavaju ubaciti i nove lokacije. F1 je sad u najboljoj poziciji ikad da se može pregovarati o tome.



      11
      11

      0
  8. Nando
    FA14 Prikaži

    Slazem se,stazu ostaviti za utrkivanje.
    Mislim da im danas ne nedostaje platformi ako zele poslati neku poruku.



    5
    5

    0
  9. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    a tko će reći šta je politički a šta ne? Gluposti. Vettel u osvještavanju klimatskih promjena i Hamilton o onim policajcima, šta ima veze, F1 bi tribala prenositi dobre poruke i imiđž, zabranama se to ne postiže. Bitno da kraj staze padaju rakete, to nema veze



    14
    13

    1
    • Lotus
      zion11 Prikaži

      da ono, protiv klimatskih promjena u sportu koji inovira za industriju derivata. ma slobodno se vettel moze pokrit usima oko toga, bolje da je mučio u vezi klimatskih promjena



      2
      0

      2
  10. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Ako Ivana zavoli F1 ko nogomet biti će cenzura…



    5
    5

    0
  11. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Tako i treba da bude, politici nije mjesto u sportu i treba zabraniti bilo kakav vid političkih poruka na bolidima i kacigama kao i na samom gp vikendu



    7
    6

    1
  12. Lotus
    zion11 Prikaži

    je FIA je u pravu braniti im jer se sve dešava pod njezinom kapom. ali cijeli ovaj sport je vrlo dvoličan, to mu je u prirodi i to se neće promijeniti



    7
    7

    0
  13. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Sviđa mi se. “VOZI I ŠUTI”. Nisi ti tu da se brineš o miru u svijetu, pravima sunita i šiita i hoće li američka Karen od 300 kg imati besplatno mjesto u avionu.



    6
    5

    1
  14. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Ma to apsolutno nitko nece moci kontrolirali. Tako da ce uvijek nesto “proci”.



    2
    2

    0
  15. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Kad dođeš na stazu gradi imige opakog vozača gladiatora.. a nakon toga u svom privatnom životu možeš radit goblene, nije me briga. Uvijek sam bio navijač Vettela.. ali ovo sa nekakvim aktivizmom iako mu svaka stoji nekako mi daje dojam da uopće nije više u F1 radi nje same.. i dojam žestokog vozača totalno pada u neki drugi plan. Stoga vozači moraju biti u F1 predani 100% F1 i oko nje.. a doma neka pišu blogove i vode TV emisije za pomoć nezbrinutoj djeci.



    7
    5

    2
  16. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    U F1 krugu samo službena F1 oprema bez ikakvih poruka. Pa neda se ni u fudbalu da se nose razne poruke na dresovima, a ni ispod. A kad si van F1, ili na svojim profilima na društvenim mrežama neka objavljuju šta hoće. Tu ih mogu istomišljenici pratiti ili ignorirati, ali da u F1 krugu promoviraju ta sranja, to nije u redu. Jer niko od nas ne može birati da gleda samo ono što mu paše kada se svi poredaju pred početak utrke. To u zadnje vrijeme izgleda kao parada raznih političkih sranja. Neka to rade na svojim profilima i ja to nikada ne moram vidjeti ako me ne zanima.



    1
    -1

    2
  17. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Mogu se s time složiti ako se odnosi na dane eventa i lokaciju trkališta. Koliko god mi neki bili iritantni sa svojim porukama mislim da je fašizam zabranjivati LH da priča što hoće dok gleda konjske trke u Ascottu, ili dok pase oči na nekakvoj modnoj reviji.



    4
    3

    1
  18. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    “Ja ležim na novcu. Vaše sportove od sad igrate na moj način.”



    11
    9

    2
  19. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    ne smeta mi ni najmanje ni Hamiltonovo i Vettelove poruke (iako nismo bas istomisljenici) ali mi smeta nabijanje navijacima na nos, i ako mi nismo istomisljenici onda smo rasisti homofobi itd.
    stoga cak mi je u jednu ruku drago za ovo pravilo!



    3
    2

    1
  20. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    i mene iritiraju mnoge hamstine poruke. iritirale bi me i sebove da nemam dojam da je on to počeo raditi kada je vidio da hamsta takvim aktivnostima skuplja neke PR poene, pa je seb odlučio raditi isto samo za neke smislenije i životno bitnije teme..
    tako da nisam općenito sretan time, ignoriram te naslove i potpuno su mi sporedni

    ALI ove zabrane su opasno zadiranje u osobne slobode.
    svi smo mi slobodne individue i kao takve imamo neke slobode čak i na radnom mjestu. zašto ja ne bi u ured nosio majicu duginih boja ili s porukom o uhićenju ubojica.. još ako preko toga imam neku vestu kao što f1 vozači imaju kombinezon?!
    Sport je još od Grčke uvijek utjecao na politiku. sport i politika su povezani iako je težnja da sport bude neovisan od politike. To smo učili na faksu kroz sociologiju sporta. još od prvih Olimpijada sport se koristio za slanje poruka koje nisu sportskog konteksta. Pa evo vam i naših nogometaša koji svojim sportskim nastupima jačaju nacionalni ponos, pripadnost, homogeniziraju, ujedinjavaju, slave branitelje, jačaju HR brend i time snažno utječu na ekonomiju i BDP zemlje i stanovnika. Pa doček nogometaša nakon rusije i katra su bili najveći skupovi HRVATA od 98′. nikakva druga tema ne ostvaruje takav odaziv kao što to stvara sportski uspjeh. NEMINOVNE su poruke i utjecaj na druge sfere života kroz sport.

    ova zabrana je doslovno nekakva “ljubomora” f1 vodstva što vozač može iskoristiti platformu svojeg radnog mjesta za neke poruke koje izlaze iz okvira popularizacije i profitabilnosti Formule1. Jer naravno da protiv takvih poruka nemaju ništa protiv, dapače, silnim “NE vozačkim” obvezama prema vozačima i ekipama upravo siluju iste za konstantno odašiljanje takvih formalnih poruka (s ciljem povećanja profita). A sada su odlučili ugušiti i ono malo prostora koje su vozači imali da pošalju i neku osobnu poruku (čiji izvor osim osobnog probitka zaista može biti i savijest, filantropizam, opće dobro..).
    To mi se gadi i smatram to izrazito manipulirajućim i ograničavajućim prema onima od kojih svi birokrati organizacije FORMULA 1 upravo i ŽIVE.
    Dosta sramotno i beskurpulozno.

    (iako ponavljam, nisam fan tih poruka i neće mi faliti. ali način na koji je ovo napravljeno, komunicirano, definirano je ne etičan i pogrešan)



    6
    5

    1
  21. Rolex
    petar8 Prikaži

    Hmm, možda bi se i dalo raspravljati o “kontroli” toga što će tko napisati na kacigi ili majici, ali mislim da je ovdje problem u tome što bilo koja poruka o ljudskim pravima, protiv rasizma i diskriminacije, za mir ili očuvanje okoliša pomalo “bocka” postojbinu šefa FIA-e…



    6
    5

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.