Hamiltonu oduzimanje titule Verstappenu ne bi ništa značilo: Šteta je počinjena; odbijam živjeti u prošlosti

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 godina 4 min 44 komentara

Sedmerostruki svjetski prvak Formule 1 Lewis Hamilton dao je veliki intervju za odabrane medije tijekom prošlotjedne VN SAD-a u kojem se osvrnuo na i dalje aktualnu sezonu 2021. te svoje planove za budućnost.

Kontroverzna završnica prošlogodišnje sezone uspjela je dobiti novo poglavlje pri kraju tekuće sezone zahvaljujući brzini kojom FIA dovršava provjere financijskih izvješća momčadi – Red Bull je proglašen krivim za manje kršenje financijskog pravilnika, što je potencijalno stavilo Verstappenovu titulu pod upitnik. Odluka o tom slučaju je donesena i bit će objavljena javnosti u popodnevnim satima, a očekuje se da će Red Bull dobiti financijsku kaznu i određene restrikcije aerodinamičkih testiranja za 2023.

“Definitivno je saznanje o ovome s ograničenjem budžeta uoči Singapura pobudilo neke emocije zato što ste na neki način zakopali to i nastavili dalje, a onda je to opet izašlo na površinu”, rekao je Hamilton.

“Ne, jer šteta je počinjena”, odgovorio je na pitanje bi li mu oduzimanje Verstappenove titule donijelo neku vrstu satisfakcije.

“Imam svoj osjećaj o tome što smo postigli kao momčad, kako smo to ostvarili i što smo zaista ostvarili, a to mogu zadržati u sebi. Dali smo sve od sebe i napravili to na ispravan način, na što sam ponosan.”

Zaključio je kako nema smisla živjeti u prošlosti:

“Prešao sam preko toga. Odbijam živjeti u prošlosti. Već sam iskusio to 2007. i to me kao mladića držalo budnim noću, a to je samo bilo negativno.”

“Kada se zadržavate na nečem negativnom, na mržnji ili čemu god, to vas samo sputava. Ja se dižem i idem naprijed, bez obzira na to što se dogodilo u prošlosti. Odlučio sam ne razmišljati o tome. Ne mogu napraviti ništa u prošlosti. Dao sam sve od sebe i žrtvovao se.”

“Ali spreman sam učiniti to ponovo i to je ono prema čemu stremim.”

Priznao je da ga je rasplet VN Abu Dhabija poprilično pogodio, ali da odlazak iz sporta nikada nije bio opcija jer ne odustaje tako lako. Ljubav prema utrkivanju nije bila upitna ni u jednom trenutku, no puno je razmišljao o organizaciji sporta, a vrijeme provedeno s obitelji pomoglo mu je da se oporavi od svega.

“To je bio jedini problem [odluke u organizaciji utrke]. Nije bilo do nedostatka ljubavi prema radu s mojom momčadi ili utrkivanju, bilo je doslovno to – kako možete izgubiti prvenstvo kroz pogrešku unutar organizacije, o tome sam razmišljao.”

Hamilton početkom 2023. puni 38 godina, no zasad nema nikakvu namjeru napustiti F1 ili Mercedes, s kojim ima ugovor do kraja iduće sezone.

“Ponosan sam na Seba [Vettela] zbog njegove karijere i odluke [o mirovini], ali ne donosim svoje odluke na temelju drugih. On ima djecu, a kod mene je drukčije. Ja zasad nemam obitelj.”

“Još uvijek sam 100% predan, a pretpostavljam da je uz obitelj teško biti 100% predan jer žrtvujete toliko toga što vam puno znači. Mi smo na drukčijim putevima, radimo drukčije stvari.”

“Mogu li se zamisliti ovdje nakon četrdesete? Možda. Ali potpisat ćemo još jedan ugovor. Rekao bih da ćemo sjesti i pregovarati o njemu u idućih par mjeseci. Moj je cilj ostati s Mercedesom. S njima sam otkad sam imao 13 godina. Mercedes-Benz je moja obitelj.”

“Želim se nastaviti utrkivati. Volim to što radim. Radim to već 30 godina i ne čini mi se da bih trebao prestati. Smatram da i dalje zaslužujem ostati. I dalje želim biti bolji. Zaglavili ste sa mnom još dosta dugo”, zaključio je Britanac.


Odgovor

44 komentara

  1. Shell
    FernandoMclaren Donator Prikaži

    Inače sad kad je Max govorio da neće vozit poslije 35 ili koje je godine već rekao, sjetio sam se Lewisove izjave iz mlađih dana koja je bila u sličnom stilu. Nešto kao nadam se da neću ovdje biti toliko dugo, ali evo i dalje je tu, blizu 40-e, bez naznaka o mirovini.
    Što se mene tiče nek vozi dokle god može biti konkurentan i da ne zauzima mjesto na gridu samo zbog imena



    16
    14

    2
  2. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Bodovi sa utrke u Singapuru 2008. bi se trebali izbrisati iz prvenstva.



    9
    -5

    14
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      I Spa 2008.



      4
      1

      3
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Ovih par tjedana se često moglo čuti kako bi Maxu mogli oduzeti naslov zbog nečeg što je FIA definirala kao “minor breach” dok istovremeno uredno imamo namještenu utrku koja nikad nije poništena. Nevjerojatno pomisliti da bi takvu kaznu očekivao bilo tko tko poznaje što se dogodilo 2008.



      14
      12

      2
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        U toj utrci nije bilo elemenata za poništenje utrke. Eventualno je Alonso mogao biti diskvalifikovan, ali to ne bi nista promijenilo. Lewis bi čak imao veću bodovnu razliku.



        12
        11

        1
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          A koji su to elementi za poništenje Abu Dhabija? Eventualno crveni karton Wolffu za miješanje u posao Masija. Da se nije miješao, ovaj bi donio ispravnu odluku na vrijeme…



          2
          1

          1
      • Ayrton Senna
        Hakkinen 1998 Prikaži

        Ante nemoj da spominjes tu 2008g jer je telemetrija pokazala da su obadvije Toyote imale isti problem i da su pocele proklizavati po stazi skoro u isto vrijeme.Seri ti po Luji koliko hoces jer je i zasluzio ali za tu sezonu ujedno krivis i McLaren kao da se nagodio s Toyotom i da su naredili Glocku da krivuda po stazi da ga Lujo obidje.Nemoj se mnogo pravis pametan i umisljas da si glavni u ovoj grupi.Nemoj da mi diras u McLaren…



        1
        -9

        10
    • Max Verstappen
      Kenzo Donator Prikaži

      I Silverstonea 2021.



      9
      7

      2
  3. Robert Kubica
    Yura Prikaži

    “Steta je nacinjena” – svida mi se kako je vec opceprihvacena cinjenica da je “pokraden”, jedva cekam glumljenje zrtve. O ovom probijanju budget capa cemo slusati jos jako dugo dok se sami Britanski mediji ne umore. Sve ce napraviti da okaljaju Maxovu titulu i da Lewisa odrze nesluzbenim prvakom 2021. kako bi woke vitez bio osmerostruki svjetski prvak, jer ne mogu podnijeti da je Njemac najbolji svih vremena. Vec ove manipulatorske igre sa Sky ekipom na celu postaju opasna igra. Horner nije truba i vec je pricao kako steti njihovom imenu tako da se ne bih cudio ako potegne neki sudski potez.

    FIA je odbila povecanje budzeta RedBullu za iznos nove pogonske jedinice koja je ostecena u Silverstoneu Hamiltonovim potezom (dozvolili su povecanje u visini ostale stete, ali ne i PU). O samom sudaru i kazni Hamiltonu se nije nista pricalo, dok se o incidentu u Monzi razvlacilo danima kako bi Max dobio kaznu. Mercedesovo neispravno zadnje krilo u Brazilu je brzo zaboravljeno, a legalnost motora nikad nije ni dovodena u pitanje.

    Sve u svemu gadi mi se Hamilton i Mercedes s ovim razvlacenjima i glumljenjem zrtve, a godinama su bili nasilnici u sportu.



    35
    22

    13
  4. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Pametno zbori Hamilton,……. :thumbs:



    6
    4

    2
  5. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    “All things, even bad things, happen for a reason’, said Hamilton afterwards. ‘Even if we don’t like it and even if it’s not good, there’s always a reason for it happening. That is how I look at it. So I’m looking at the glass half full rather than half empty.”….svojevremeno, u jednom intervjuju je to izjaviojo. Naravno povod nije bitan, nogo njegov naćin razmišljanja koje je čak ‘progurao’ i u Merc. Unatoć komentara ovdje koje čitam sa indignacijom spomenuo bih jedan koji je u trenutku izlaska možda bio nepotreban, danas kad’ znamo više ćinjenica itekako je vrijedeći, a glasi…..“Sudite Hamiltonu jer se nakon tog cilja osjećao pokradenim, a vi zapravo zahtijevate da niti jedan vozač ne osjeća emocije zbog bilo čega. Jer u sportu ne može postojati veća emocija od osjećaja da vam je ukradeno vaše nadolazeće, teško zarađeno, najveće postignuće”. ….…(https://the-race.com/formula-1/hamiltons-champion-display-of-grace-after-unimaginable-loss/)



    11
    10

    1
  6. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    “Kada se zadržavate na nečem negativnom, na mržnji ili čemu god, to vas samo sputava.”
    indirektno priznaje da je (bio) mrzitelj. govori iz past experience-a.
    zašto bi zbog slabijeg rezultata ili čak nepravde u sportu itko ikoga mrzio.? ne radi se o egzistencijalnim problemima ili svađanju na osobnom nivou. samo o sportskom rezultatu.



    7
    4

    3
  7. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Balerina



    15
    8

    7
  8. Blue Flag
    sinjski ushtipci Prikaži

    Svakim danom sve više se mi se gadi Hamilton. Koji je to primjerak glupastog hipokrata koji zaboravlja u kakvim je aferama on imao glavnu ulogu iz rane McLaren ere. Al jedno je ostalo konstanta tu mi triba priznat, glumljenje žrtve. U početku je optuživa FIAu da ga kažnjavaju samo zato šta je crnac.



    17
    11

    6
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Mislim da se žalio da ga odguruju zbog boje kože. Jer crnac nije.
      A što se boje kože tiče, puno je bilo vozača u F1 koji nisu bili bijelci i koji se nisu nikada vadili na boju kože kao Hamilton.



      8
      7

      1
  9. Mercedes
    Sinna1967 Prikaži

    Svaka mu je kao u Njegoša ;-), posebno ovo:“Imam svoj osjećaj o tome što smo postigli kao momčad, kako smo to ostvarili i što smo zaista ostvarili, a to mogu zadržati u sebi. Dali smo sve od sebe i napravili to na ispravan način, na što sam ponosan.”, naglasak na riječi ispravan. Ajmo Lewis, ajmo George, ajmo Merc, samo jako.



    6
    -2

    8
  10. Max Verstappen
    MV33rbr Prikaži

    Nikad mi Hamilton nije bio drag. Najvise zbog te osobnosti i stavljanja sebe konstantno u neku ulogu zrtve koju su svi ostetitili, pokrali i ne znam sto jos ne, a on se viteski bori protiv svih sila zla koje ga hoce unistiti.

    Pa taj covjek ima 103 GP pobjede i 7 titula koje je ostvario vozeci najdominatnije bolide u povijesti koji su skoro 8 godina imali otprilike sekundu prednosti u odnosu na ostale. Jedan Fernando Alonso je stao na 32 pobjede i dvije titule, a daleko je jaci vozac od Hamiltona. Kako je samo njemu bilo promatrati kako ovaj rusi sve rekorde, a zna da je bolji?

    Trebao bi zasutjeti i shvatiti da ga je vecina ljudi i navijaca procitala i da ispada samo jadan s ovakvim glupim izjavama.

    Bas zbog svega ovog mi je neopisivo drago zbog svih dogadaja zadnje dvije sezone. Nek i on i Mercedes osjete malo kako je bilo svim ostalim ekipama i vozacima u prethodnih 10-tak godina.



    17
    9

    8
  11. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Mercedes 2021. Maxu izbije gotovo 50 bodova prednosti u ENG i HUN.
    Za Mađarsku neću tvrditi da je namjerno, ali nakon Singaporea i Piquea neću tvrditi i da nije namjerno.
    Znači 50 bodova ukupno uz 10 sekundi kazne. Valjda najsmijesnija kazna u odnosu na dobitak.

    Bonus situacija za Hamiltona je pritiskanje Magic botuna s kojim je prosuo 25 bodova.

    I onda se ekipa žali na Abu Dhabi koji je odigrana prema pravilniku. Da, nije bila klasična procedura, ali nije bilo niti kršenja iste.

    Tvrditi drugačije od ovih činjenica je ignoriranje istih. I ponavljanje laži dok neupućenima postane činjenica je taktika kojom se služi Hamilton i svi njegovi sljedbenici redom…

    Nisu reagirali s promjenom 40 krugova starim hardicama, već su čekali da konjica provede Viteza kroz rajska vrata do 8. naslova.

    Tvrditi bilo što drugo je krivljenje ćinjenica tj.



    11
    4

    7
  12. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Crni vitez bi izgleda trebao malo proucit kodeks casti i konacno priznat poraz… A ne kukat godinu dana… Cijelo vrijeme je jadan,obojan,zrtva ovog i onog…. De vise budi musko…priznaj poraz,cestitaj boljem i pripremaj se za novi obracun i nove borbe… Tako to rade pravi sportasi…



    4
    3

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.