Vikend plejlista: Australija

Plan D

Luka Softić

Prije 2 godina 4 min 9 komentara

x1

Novu sezonu vikend plejliste otvaramo s prizorima veselog vlakića koji se polako kotrlja ulicama Melbournea i proizvodi simpatičnu buku. Riječ je o jednom od najvećih rock bendova svih vremena koji je sredinom 70ih svoju karijeru polako gradio u matičnoj Australiji. Rodonačelnici benda, braća Angus i Malcolm Young te pjevač Bon Scott, svoje korijene vuku iz Škotske, a ovu numeru simboličnog teksta nikad prežaljeni frontmen oplemenio je soliranjem na gajdama – nacionalnom instrumentu svoje pradomovine. Zbog kompleksnosti nastupanja s gajdama ova pjesma je za Scottova života izvedena uživo tek nekoliko puta, a Brian Johnson, koji je preuzeo ulogu glavnog pjevača nakon što se Scott kao rezultat sumanutog opijanja onesviješten u prtljažniku prijateljeva automobila neslavno udavio u vlastitim izlučevinama, u čast i spomen svom prethodniku nije izvodio pjesmu citirajući intimnu povezanost skladbe sa svojim originalnim izvođačem.

https://www.youtube.com/watch?v=eQluGs2SFRs

Sa smrću glavnog pjevača suočio se još jedan iznimno uspješni australski bend, ali INXS nakon samoubojstva karizmatičnog Michaela Hutchencea svoju karijeru ipak nije nastavio. Okolnosti smrti sirotog Michaela ostale su pod velom mistike: službeni nalaz australskog mrtvozornika utvrdio je vješanje kao uzrok smrti, međutim daljnjom istragom utvrđeno je da je do samoubojstva došlo slučajno, a Michaelova partnerica Paula Yates je dvije godine kasnije u intervjuu za emisiju 60 minutes otkrila da je Michael pretjerao u autoerotskoj asfiksijaciji.

Australski pop duo kojeg čine Darren Hayes i Daniel Jones probili su se na scenu već s debitantskim albumom, a priložena pjesma istražuje emocionalnu distanciranost protagonista pjesme kao i njenu uzrokovanost. Autor teksta i pjevač Darren Hayes tvrdi da je u trenutku pisanja bio nadahnut tematikom Blade Runnera, filma Ridleya Scotta iz 1982. s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi, u kojem se replikanti (čovjekoliki stvorovi s umjetnom inteligencijom) također bore sa svojim bitkom i emocionalnim porivima.

Vjerovali ili ne, Bee Gees svoju genezu veže uz gradić Redcliffe koji se nalazi u australskoj regiji Queensland. Rodom Englezi, obitelj Gibb krajem 50ih godina 20. stoljeća seli iz okruga Manchestera u daleku Australiju gdje su braća Barry, Robin i Maurice Gibb osnovala spomenuti sastav, polako pekli zanat i pripremali se za buduće uspjehe. Povratkom u Englesku 1967. započela je i najznačajnija faza njihovog stvaralaštva koja je kulminirala megauspješnim disco soundtrackom filma „Groznica subotnje večeri“ s John Travoltom u glavnoj ulozi. Brat predvodnik, Barry, osim što je imao ulogu vodećeg vokala, pisao je i glavninu hitova, a svoje skladateljsko umijeće podario je i drugim izvođačima kao što su Diana Ross, Dolly Parton, Kenny Rogers, Dionne Warwick i Barbra Streisand s kojom je bio i u vezi. Napisao je i naslovnu pjesmu za film „Briljantin“, također s John Travoltom u glavnoj ulozi, a koju izvodi Frankie Valli. Za ovu prigodu izdvojit ćemo jednu od najljepših balada u povijesti – „How Deep is Your Love“.

Vezu s “Briljantinom” nastavljamo uz pomoć glavne glumice filma, koja je kasnije ostvarila zapaženu glazbenu karijeru. Riječ je o australskoj pjevačici britanskog porijekla – Oliviji Newton John. U prilogu jedna od njenih uspješnica s početka 80ih, čiji je spot stilski najavio estetiku desetljeća.

Kultni australski bend svojih pet minuta slave na svjetskoj sceni zaslužio je hitom Beds are Burning kojom propituju tretiranje domorodačkog australskog stanovništva od strane doseljenika. Svoje političke nagone frontmen Peter Garret kasnije je produbio aktivizmom za zaštitu okoliša, a od 2007. je u australskoj vladi služio kao ministar za okoliš, nasljeđe i umjetnost, a od 2010. kao ministar za obrazovanje, djecu i mladež.

Gostovanje u pulskoj areni ovo ljeto odradit će australski psihodelični indie rock bend Tame Impala.

Film i TV poveznica ovog izdanja je glavna pjesma iz filma Pobješnjeli Max 3 u izvedbi Tine Turner.


Odgovor

9 komentara

  1. Mattia Binotto
    Limpskinz Prikaži

    Vikend warmup australije bez down under, razapeli bi te ovi iz melbourne knightsa



    1
    1

    0
  2. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Odlična kolumna! 😊


    0
    0

    0
  3. Nigel Mansell
    drv Prikaži

    Preskočio si najvažniju stvar za sve ljubitelje osamdesetih:
    Man at Work – Down Under


    0
    0

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Odličan izbor.
    Ja bi dodao još par stvari (naravno, ne može sve u text, zato smo tu mi, komentatori).

    Prva nije moj fah, ali je ne mogu zaobići.
    Iako je Kyllie već pomenuta u komentarima, moram dodati najerotičniji/najsexy/kako god…., mainstream spot ikad, barem meni.
    https://www.youtube.com/watch?v=Omrp4QR_Rpo

    Second one is, of course, ordered by PEAKY fuckin` BLINDERS :mrgreen:
    https://www.youtube.com/watch?v=KGD2N5hJ2e0

    Treću sam pominjao na forumu i nisam htio pisati i ovdje, ali vidim ima Tame Impala, pa zašto ne pomenuti i Karnivool i 10-minutno remek djelo
    https://www.youtube.com/watch?v=FE7MLpHZvkw



    1
    1

    0
  5. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Pohvale za Tame Impalu.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.