Vikend plejlista: Meksiko

Plan D

Luka Softić

Prije 3 godina 5 min 7 komentara

Iz obilate kolekcije meksičkih narodnih pjesama selektirali smo La Raspu i Jarabe Tapatio. Možda vam ovi nazivi na papiru ne znače puno, ali ako ste upoznati s američkom animacijom iz prve polovice 20. stoljeća (Looney Tunes, Tom & Jerry) ove melodije bi vam mogle biti poznate.

Ima li na ovom portalu ikoga tko u ranijoj životnoj dobi nije pjevao La Kukarača, ostat ćeš bez gaća? Stara meksička narodna!

Tijekom zimske turneje 1959. godine članovi Buddy Hollyjeve grupe su na raspolaganju imali charter avion dok su prateći izvođači putovali autobusom. Vožnja u oronulom autobusu u kojem ne radi grijanje tijekom ciče zime nije poštedjela zdravlje mladih zvijezda J. P. Richardsona i Ritchie Valensa koji su mjesto na zrakoplovu morali zaraditi bacajući kocku s W. Jenningsom i T. Allsupom. „Sretni“ dobitnici Richardson i Valens ukrcali su se na avion, a preostalo treće mjesto je bilo rezervirano za glavnu zvijezdu turneje Buddyja Hollyja koji se naslađivao što će mu se članovi benda voziti u autobusu, dobacujući da se „nada da će im autobus krepati“, na što je nezadovoljni Jennings odbrusio da se „nada da će im se avion srušiti“. To zlobno pretkazanje se i obistinilo kad se avion 3. veljače 1959. srušio pored Clear Lakea u Iowi, a pilot i putnici Holly, Richardson i Valens su na mjestu poginuli. Navedeni datum je u povijesti obilježen kao „dan kad je glazba umrla“. Mladi Ritchie Valens je tek započeo svoj glazbeni uspon, a najupamćeniji će ostati po konverziji meksičke narodne pjesme „La Bamba“ u rock’n’roll hit.

Za glazbu u filmu Desperado, klasiku Roberta Rodrigueza, zaslužan je istočno-losanđeleski sastav Los Lobos čiji članovi svoje korijene vuku dakako iz Meksika. Uvodnu numeru „Cancion del Mariachi“ vokalno je oplemenio glavni glumac Antonio Banderas, a kadrovi kako Banderas svira gitarski solo na šanku i pritom spašava damu iz klinča glavnog aktera barske nesuglasice zadajući mu gitarsku glavobolju svakome će izmamiti osmijeh na lice.

Raskoš i ljepotu mondenog meksičkog ljetovališta Cabo San Lucas krajem 80ih prepoznali su članovi benda Van Halen, predvođeni novim pjevačem Sammyem Hagarom. Nakon pjesme Cabo Wabo koja se našla na bendovom Billboard broj 1 albumu OU812, Hagar je u Cabu izgradio noćni klub istog imena, a kasnije je pod tim brendom počeo proizvoditi i višestruko nagrađivanu, prvoklasnu tekilu. Sredinom 90ih bend je bio pred raspadom, a ljubomorna braća Van Halen su branili Hagaru da nosi majice na kojima reklamira brend, stoga je na lijevo rame tetovirao Cabo Wabo i nastupao u potkošulji, publici najčešće okrenut bočno. Hagar je kasnije posvjedočio da je od tekile zaradio daleko više nego od nastupanja s ionako megauspješnim Van Halenom, a i ponosan je vlasnik rijetkog Ferrari La Ferrarija.

Među najpoznatijim mainstream predstavnicima suvremene meksičke glazbe je čuveni meksičko-američki gitarist Carlos Santana. Dok je u mladosti, kao predvodnik eponimnog benda Santana (čiji članovi su bili i Gregg Rollie i Neal Schon, kasnije osnivači Journeya), bio sklon raspojasanim aktivnostima, poput uzimanja velike količine LSD-a prije povijesnog nastupa na Woodstocku (Carlos je priznao da je umjesto gitarskog vrata imao dojam da drži zmiju), s godinama je sazrio i izgradio imidž gospodskog gitarista čiji su hitovi prerasli u standarde ne samo meksičke, već i svjetske kulturne baštine. Njegov daleko najuspješniji album Supernatural osvojio je čak 8 Grammy nagrada, a krase ga hitovi poput Maria Maria i Corazon Espinado. Mi ćemo priložiti rezultat suradnje s Rob Thomasom – Smooth.

Povratak domaćih snaga u regularnoj verziji vikend plejliste donosi nam Duo Pegla. Projekt Tomislava Ivčića i Mladena Grdovića teško da bi zaživio u današnje doba političke korektnosti i cancel-trenda, budući da bi ga savjesni internetski ratnici moralno osudili na propast zbog nabrajanja meksičkih stereotipa, a breme zaštitnog lica pokreta Mexican lives matter palo bi na bogeca Sergija Pereza. Srećom po nas, ova pjesma je nastala krajem 80-ih godina prošlog stoljeća kad se ovakve stvari nisu shvaćale ozbiljno, već u duhu u kojem su i nastale – kao šala.

E da, ne može se zaobići ni špica popularne Esmeralde, meksičkog dragulja u formi telenovele:

Spotify playlista


Odgovor

7 komentara

  1. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    https://youtu.be/ol6AeTsce_Q
    ovo je bolji homaž Meksiku od Duo Pegle :D


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    A ovo je sa koncerta održanog u komplexu od zavoja 12 do zavoja 16 same staze 😉
    https://youtu.be/UAuyO_s7wio



    2
    2

    0
  3. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Jedna meksička iz pop kulture:
    https://youtu.be/yZ7cBunq8xo

    Ista i još jedna u hrvatskoj verziji:
    https://youtu.be/z3uJeX-6MYw

    https://youtu.be/9WpoZHriAMw


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.