Andretti Autosport u pregovorima za preuzimanje Saubera

Izdvojeno / Nemojte propustiti / Vijesti

Ante Maras

Prije 3 godina 2 min 5 komentara

Andretti bi mogao konačno ući u Formulu 1 ako dogovor o kupnji većinskog udjela u Sauberovoj kontroliranoj tvrtki prođe kako se očekivalo. Američku momčad vodi prvak IndyCara iz 1991. i bivši vozač F1 Michael Andretti, sin prvaka F1 1978. Marija Andrettija.

Andretti Autosport vodeća je momčad u IndyCaru te raznim programima u Indy Lightsu, dvije IMSA kategorije, Formuli E, Extreme E i australskim serijama Supercars. Neko je vrijeme već gledalo priliku za ulazak u F1, a sama F1 vjerojatno će biti voljna da se dogovor ostvari s obzirom na dugoročni cilj širenja na Sjedinjene Američke Države.

Druga američka utrka bit će dodana sljedeće godine, u Miamiju, a F1 je također ranije naglasila želju da opet ima američkog vozača u prvenstvu. Jedan od Andrettijevih IndyCar vozača je 21-godišnji Colton Herta, šestostruki pobjednik u IndyCaru.

Šef ekipe Alfa F1 i izvršni direktor Saubera Fred Vasseur rekao je u petak na Velikoj nagradi Turske:

„Ne mogu ništa reći jer iskreno, to nije u mojoj domeni.”

“Ja sam izvršni direktor i direktor tima i ovakve rasprave nisu održane sa mnom, to bi se odradilo s dioničarima.”

“Glasine postoje, ali morate postaviti pitanje dioničarima tvrtke.”


Odgovor

5 komentara

  1. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Moglo bi to ispasti jako dobro. Čini mi se da ovoj momčadi treba nekakva promjena. Dolaskom Alfe na mjesto naslovnog sponzora stigla je financijska stabilnost, ali rezultati stagniraju – oni se s osmog mjesta ne miču, odnosno maknut će se vjerojatno ove godine kad će završiti deveti jer će Williams teško sustići.

    Činjenica da im je Zhou favorit za mjesto dogodine također je dosta indikativna, a izgleda i da se Ferrari sve više okreće Haasu kao partneru, odnosno Sauberova suradnja s njima pomalo slabi. Potpisali su višegodišnji ugovor s Alfom, ali taj ugovor će se svake godine ponovno evaluirati.

    Andretti je ozbiljna i uspješna trkaća momčad, tako da mislim da bi ovo bila pozitivna stvar za sve. Sauber ima dugogodišnje iskustvo u F1, pokazali su da mogu biti iznimno dobra momčad, tako da je Andrettiju sigurno bolja opcija kupiti njih, nego Haas. Nova pravila i budget cap trebali bi pomoći konkurentnosti svih ekipa, a tko zna, možda za 2026. Andretti ulovi neki od VW brendova koji možda napokon zaista uđu u F1, iako povučen prijašnjim iskustvima zadržavam skepsu dok god se ne potvrdi nešto.



    12
    12

    0
    • Rover
      zjurina Prikaži

      Andretti je ozbiljna i uspješna trkaća momčad u SAD. Koliko bi uspjeha imao u F1 to ćemo tek vidjeti.

      Imho, odlazak recimo prosječno uspješnih vozača ili ćak i šampiona u američke trkače serije je uglavnom uspijevalo i davalo tamo vrhunske rezultate.
      Ali obratno nevjerujem da će američki vozači požnjeti neki preveliki uspjeh.
      Mislim da bi Andretti imao više uspjeha i rezultata ako privuče u svoj tim neke od uspješnih mladaca ili kojeg šampiona iz F2.



      4
      4

      0
  2. Alpine
    Alpine Prikaži

    Da, sigurno je bolje da momčad vodi firma kojoj je to core biznis, a ne kao do sada gdje mislim da su jedni od glavnih dioničara Saubera šveđani koji se bave npr. kartonskom ambalažom, a i ostali dioničari su sličnog profila.
    Što se same Alfe tiče kao sponzora, Alfi je utrkivanje u d.n.a., jedna je od povijesnih momčadi u f1, i uz DS i Maserati perjanica je ponude Stellantisa, tako da Imparato sigurno neće još dugo trpjeti slavno 8 ili 9 mjesto u prvenstvu, pogotovo kad joj gledamo brata u premium segmentu koncerna, DS koji je do ove godine npr. rasturao u formuli E, no onda se pojavio Mercedes, pa naravno uzeo sve već u drugoj godini nastupanja. Ali i dalje su u vrhu. Ako se ne poprave, a Alfa odluči ostati u f1, mogao bi biti i Haas Alfa Romeo.
    Colton Herta je vrlo cijenjen mladi vozač u IndyCaru, ima 21 godinu, i ako sad neće, onda kad će u f1, koliko vidim Vasseur bi radije Piastria, no on samo vodi momčad, a gazda određuje.



    9
    9

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.