Čuvari vremena

Oktanski koktel

Ante Maras

Prije 3 godina 9 min 25 komentara

Sekunda. Stotinka. Tisućinka. Za veliku većinu ljudi jako sitne mjere vremena, toliko sitne da nam gotovo ništa ne znače. U sportu, pogotovo u F1 i ostalim granama motorsporta, oni su granica između gubitnika i pobjednika, slave i zaborava, veselja i suza. U tome već desetljećima glavnu ulogu imaju vrhunski i precizni satovi najvećih svjetskih manufaktura satova, koje su svojom preciznošću i inovacijama značajno kreirale povijest ovoga sporta. Za mnoge urarske manufakture biti dijelom Formule 1 je iznimna čast te dokaz kvalitete i preciznosti satova koje proizvode. Dapače, poneke manufakture svoj ugled temelje upravo na utrkama i nerijetko nude posebne modele satova posvećene nekim trkaćim automobilima, momčadima ili utrkama čak. Jednostavno motorsport i vrhunska urarska industrija idu zajedno kao prst i nokat.

Rolex (F1)

Najpoznatija švicarska manufaktura koja je poznata po mnogim serijama satova kao što su Oyster Perpetual, Sea Dweller, Daytona i Milgauss, još od 2013. je službeni mjerač vremena za Formulu 1 i to partnerstvo označava vrhunac povijesne povezanosti Rolexa i utrkivanja koja je započela desetljećima prije. Trajni duh i bogato naslijeđe Formule 1®, zajedno s njenom predanošću odvažnim performansama i inovacijama, u skladu su s Rolexovom težnjom za vječnom izvrsnošću. Uz sami sport, Rolex također sponzorira i neke od velikana ovoga sporta, među njima Jackiea Stewarta, Nicu Rosberga i Marka Webbera.

Mohammad Fahmi Mohd Shad

IWC Schaffhausen (Mercedes-AMG Petronas)

Poznata švicarska manufaktura već više od desetljeća surađuje s Mercedesom te je logičan nastavak te suradnje potpisivanje sponzorskog ugovora između Mercedesove F1 momčadi i švicarskog proizvođača satova 2013. godine. To se partnerstvo jako isplatilo IWCu budući da je Mercedes osvojio svaki momčadski i vozački naslov u F1 od 2014. godine. U svijetu F1 su postali poznati po jednostavnom, ali učinkovitom reklamiranju svojih satova. Naime, na lijevoj rukavici vozača se nalazi grafika sata koja izgleda kao da je stvarno sat na ruci iako nije, što uz česte onboard snimke na utrkama i vikendima F1 čini nemogućom misijom ne vidjeti IWC brend. Također, nekoliko puta je IWC izbacio na tržište limitirane verzije satova koji su inspirirani Mercedesovom F1 momčadi, među njima Pilot’s Watch Chronograph Edition “Mercedes-AMG Petronas Motorsport”

mruef

TAG-Heuer (Red Bull Racing)

Meni osobno najdraža urarska manufaktura, brend kojem se reputacija temelji gotovo isključivo na auto utrkama, toliko da su dvije serije satova inspirirane utrkama(Carrera i Monaco), a velik broj bivših i sadašnjih vozača utrka je rado nosio na zapešću remek djela ovog švicarskog urarskog giganta, među njima Ayrton Senna, Kimi Raikkonen, Juan Pablo Montoya, Fernando Alonso i Max Verstappen. Također je zaslužan i za mnoge inovacije u svijetu automobila te motorsporta, kao što su satovi, štoperice i kronografi prilagođeni ugradnji u kontrolne ploče i instrumente automobila i zrakoplova te najbitnije, današnji sustav mjerenja vremena vozača se temelji na sustavu koji je uveo upravo TAG-Heuer (Svaki bolid ima odašiljač koji šalje svoj signal glavnom računalu koji onda obradi vrijeme i prikaže ga). Trenutno je TAG-Heuer sponzor Red Bulla te su Renaultovi motori u Red Bullu od 2016. do 2018. nosili oznaku TAG-Heuer. U prošlosti su tijekom 70ih godina sponzorirali Ferrari te od 1980. do 2015. McLaren, a od 1992. do 2004. je TAG-Heuer bio službeni mjerač vremena za Formulu 1.

Johnson Watch

Richard Mille (McLaren, Ferrari, Alfa Romeo)

Iako relativno mlad brend(osnovani ne tako davne 2001. godine), postao je predmetom želja mnogih ljubitelja satova koji cijene malo drugačiji stil uz zadržavanje visoke razine ekskluzivnosti i preciznosti, budući da satovi ovog brenda postižu cijenu i po 2 milijuna dolara. Jako brzo je postao poznat i u motorsport kuloarima, budući da je satove ovog brenda prvi imao Felipe Massa prije 10 godina, a sad Richard Mille sponzorira čak 3 momčadi te nekoliko bivših i sadašnjih vozača utrka Formule 1, a neka od imena uz već spomenutog Felipea Massu su Fernando Alonso, Charles Leclerc, Martin Brundle, Romain Grosjean, Alain Prost i Mick Schumacher. Mora se priznati, zavidan napredak mladog urarskog brenda.

toybot studios

Girard-Perregaux (Aston Martin)

Jedna od najstarijih živućih švicarskih manufaktura koja se proslavila proizvodnjom satova s najkompliciranijim mehanizmom Tourbillonom, ove godine slavi 230 godina postojanja koje su okrunili partnerstvom s Aston Martinom, slavnim britanskim proizvođačem sportskih i luksuznih automobila. Iako su već prije radili satove inspirirane utrkama i automobilskim brendovima, ovo je prvi veliki korak manufakture u F1, a navedeno partnerstvo su obilježili posebnim modelom, Girard-Perregaux Tourbillon with Three Flying Bridges – Aston Martin Edition.

Laure Girard-Perregaux

Bell & Ross (Alpine)

Francuski proizvođač satova osnovan 1992. godine svoj rast započinje 2002. godine ulaskom Chanela u vlasničku strukturu tvrtke te se proizvodnja seli u Švicarsku i ubrzo postaju prepoznatljivi zbog kvadratnog dizajna inspiriranog izgledom instrumenata borbenih zrakoplova. U F1 krugovima postaju poznati 2016. godine kada postaju sponzor Renaulta, danas Alpinea te izbacuju Bell & Ross x Renault F1 RS19 kolekciju satova čiji je brojčanik inspiriran instrumentima na upravljaču F1 bolida.

Noodlefish

Edifice Casio (AlphaTauri)

Zajedničko svim dosad navedenim urarskim brendovima i manufakturama je jako visoka cijena njihovih satova koje dostižu i šesteroznamenkaste iznose švicarske valute. No s druge strane, Edifice Casio ima potpuno drugačiju cjenovnu politiku te svoje satove nudi uz početnu cijenu koja je nerijetko manja od 100 eura, dok najskuplji koštaju tek nešto manje od 1000 eura i koji su vezani za Torro Rosso/AlphaTauri. Inače, kao što se može iščitati iz imena, Edifice Casio je podbrend Casia koji nudi kvalitetne i stilski lijepe satove za jako nisku cijenu u odnosu na većinu brendova. Njihova suradnja traje još od 2006. kada je Red Bull kupio Minardi i preimenovao ga u Torro Rosso. Također je i sam Red Bull surađivao s Edificeom od 2005. pa sve do kraja 2015. godine kad se Red Bull prebacio na TAG Heuer. Inače trenutno najjeftiniji Edifice Casio sat iz AlphaTauri kolekcije košta malo više od 2000 kuna, pa ako netko želi imati komadić F1 na ruci, a ne želi platiti jako velike iznose, ima u Edificeu ponešto za naći.

Bremont (Williams)

Nakon što je došao kraj partnerstvu s Orisom koje je trajalo još od 2003. godine, Williams je početkom ove godine sklopio partnerstvo s mladim britanskim urarskim brendom Bremont koji je osnovan 2002. godine. Inače priča oko samog tog brenda je zanimljiva i puna emocija. Braća Nick i Gilles English su odlučili osnovati urarski brend čiji će satovi biti inspirirani avijacijom u čast njihovog oca, bivšeg pilota RAFa, diplomiranog inženjera aeronautike i zaljubljenika u satove koji je poginuo u avionskoj nesreći 1995. za komandom svog aviona iz Drugog svjetskog rata Harvard, a Nick je u toj nesreći slomio preko 30 kostiju te se jedva izvukao. A za francusko ime britanskog brenda je zaslužan francuski farmer Antoine Bremont koji ih je ugostio u svojoj kući kad su se morali prisilno spustiti u njegovo polje zbog nevremena krajem 90ih godina. Inspirirajuća priča, zar ne?

Noodlefish

Cyrus Watches (Haas)

Nakon što je završio sponzorski ugovor s Richard Milleom, Haas je na Velikoj Nagradi Monaka predstavio svog novog urarskog partnera, Cyrus Watches. Iako je brend relativno mlad, osnivači brenda su članovi obitelji koji već više desetljeća imaju iskustva u stvaranju luksuznih brendova, a o tome koliko su ozbiljni u tome da stvore jak urarski brend, govori činjenica da su kao glavnog urara brenda izabrali Jean-Francoisa Mojona, jednog od najvećih i najpoznatijih modernih urara. Satovi su podosta neobičnog dizajna te cijenom pokrivaju veliki dio tržišta, od najjeftinijih koji koštaju 5-6 tisuća funti pa sve do najskupljih satova koji imaju Tourbillon mehanizam koji koštaju i preko sto tisuća funti.

Urarski brendovi koji bili dijelom Formule 1:

Omega

Iako nisu sponzorirali momčad Formule 1, sponzorirali su jednog od najvećih vozača Formule 1, za mnoge i najvećeg svih vremena, Michaela Schumachera. Njihovo partnerstvo je trajalo od 1996. kad je Omega izdala Speedmaster seriju satova u njegovu čast koja se sastojala od satova crvene i žute boje, što je asocijacija na Ferrari. Poslije je Omega još nekoliko puta izdala posebnu seriju satova posvećena Michaelu Schumacheru, među kojima se izdvaja serija iz 2000. kada je Schumacher osvojio svoj prvi naslov s Ferrarijem te 2004. kada Omega izdaje Legends seriju u čast 7 Schumacherovih naslova.

Pittigrilli

Oris

Jedan od najpoznatijih i jedan od pristupačnijih švicarskih brendova svoju uključenost u Formulu 1 veže isključivo uz Williams čije je partnerstvo s Orisom počelo davne 2003. godine te je trajalo sve do kraja 2020. godine. Tijekom tog vremena je Oris izbacio jako velik broj modela satova inspiriranih Williamsom, a Orisov logo se najčešće nalazio s bočne strane prednjeg krila.

Hublot

Hublot je također uvidio marketinški potencijal Formule 1 te je u razdoblju od 2010. pa do kraja 2012. godine bio službeni mjerač vremena za Formulu 1, a od 2011. pa do kraja 2020. godine je bio službeni sponzor Ferrarija te je tijekom tog vremena nastalo nekolicina serija satova, među njima i Hublot Masterpiece MP-05 LaFerrari čiji izgled mehanizam podsjeća na motor. Postoji jedna smiješna anegdota vezana uz Bernieja Ecclestonea i Hublot iz 2010. godine. U studenom 2010. godine nepoznati napadač je napao njega i njegovu tadašnju djevojku Fabianu Flosi nanijevši mu masnice po licu te mu je ukrao dijamantni prsten i Hublot sat, sveukupne vrijednosti 200 000 funti. Ubrzo nakon su tu situaciju Hublot i Ecclestone okrenuli u svoju korist tako što snimili promotivnu kampanju s Bernijem Ecclestoneom još uvijek punog modrica uz slogan “Što su ljudi spremni učiniti da posjeduju Hublot.” a uz slogan se nalazi slika Bernijeve glave pune modrica.

Ivitech


Odgovor

25 komentara

  1. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Tag Heuer ima cijelu seriju satova, nazvanu po F1 – Formula 1. Vjerojatno su i prva asocijacija na F1, više od bilo kojeg branda. Davnih dana bili su samo “Heuer”, što se moze vidjeti na starim Ferrarijevim bolidima kao i kombinezonima npr. Nikija Laude, a sredinom 80-ih su postali “Tag Heuer”, a stariji se svakako sjecaju Mclarena i Tag Porsche motora.

    Također imaju i seriju Indy 500, sto je svakako zanimljivo svim ljubiteljima “naseg” sporta.

    Kod Rolexa ce svaki ljubitelj auto-moto sporta svakako spomenuti “Daytonu”.

    Odličan članak, čestitke autoru na ideji. 😊



    20
    20

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Super članak, sve pohvale. 🍻
    Slab sam na satove.
    Da li su Longines ili Tissot sponzorisali nekoga ili možda bili službeni “mjerači”?
    A prije par godina bio je nekakav spor “Hamilton vs. Hamilton watches”. 😁
    BTW, navedenim proizvođačima možemo dodati Breitling, Panerai, Citizen, Seiko, Zenith, Chopard, Tudor…, sve se to vrzmalo u/oko nekog sporta.
    I naravno, nenadjebivi Patek Philippe. Oni ne moraju nikome biti sponzor.
    Mislim da su oni vrh, nema iznad ⌚.



    12
    12

    0
    • Ayrton Senna
      maurich Donator Prikaži

      Longines u F1 sluzbeni mjerac pocetkom 90-ih ako se ne varam, a Tissot je dan-danas sluzbeni mjerac u Moto GP…
      Chopard glavni na Mille Miglia (postoji i njihov istoimeni model).
      Breitling je nekako uvijek vise vezan uz aero – sportove, dok Panerai i Tudor nisam vidjao u motosportu, barem ne onako da me odmah “na prvu” nesto asocira na njih. 😊



      3
      3

      0
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Tissot je bio sponzor Sauber Mercedesa 94


      0
      0

      0
  3. Robert Kubica 1
    Stipe Prikaži

    prvo pohvale za članak .
    U rečenici ” Trenutno je TAG-Heuer sponzor Red Bulla te su Renaultovi motori u Red Bullu od 2016. do 2018. nosili oznaku Red Bull” jeli ovo točno? koliko me sjećanje služi nosili su naziv TAG-Heuer



    4
    4

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Inače volim satove, pogotovo G-Shock od Casioa.
    Uspio sam pronaći vrlo poznatu “kockicu” DW-5000C-1A Honda F-1 Racing model posvećen Honda Racing F1 iz 1983.. Nevjerojatno rijedak primjerak. I koliko vidim jedina poveznica sa F1, šteta.
    Čudi me da nikada nisu sponzorirali niti jednu momčad (koliko ja znam), G-shock i g sile idu ruku pod ruku, odlična izdržljivost satova, preciznost….bilo bi puno logičnije od linije Edifice iako su i to jako dobri satovi.

    Odličan članak.



    3
    3

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Sa F1 su puno više “povezani” analogni satovi od digitalnih (iako bi neka “logika”, kao, trebala nalagati obrnuto).
      Povrh toga, nije samo kvaka da su to analogni satovi, nego su većinom mehanički (odnosno automatici, koje ne treba “navijati”, jel, dovoljno je da ga ne skidaš sa ruke i tjt).
      Od pomenutih satova iz članka jedino su Edifice Casio quartzni (na bateriju, što bi rekli).
      Vidi se i po cijeni.



      4
      4

      0
      • Mick Schumacher
        Ante Maras novinar Prikaži

        Također i TAG Heuer ima poneki jeftiniji sat iz F1 serije s quartz mehanizmom(iako košta oko 10 000 kn, i dalje jeftiniji od ostalih TAG Heuer satova).



        3
        3

        0
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          U pravu si.
          Ima serija Tag Heuer Formula 1, većinom su quartzni (ima pokoji automatik).
          Najjeftiniji je 1350 Eur. :mrgreen:
          Serije Monaco i Autavia su automatici, dok u seriji Carrera ima nekoliko quartznih modela.


          0
          0

          0
      • Michael Schumacher
        senna66 Donator Prikaži

        Što je najbolje G-shock ima i puno analognih pa i kombinacije analognog i digitalnog.
        Dosta su tehnološki dobri satovi sa modernim i retro izgledima. Imam “kockicu” koja ima solarno punjenje, bluetooth za povezivanje sa mobitelom, te sinkronizacija sa atomskim vremenom. I to sve ispod soma kuna za sat koji je praktički neuništiv.
        Čak imaju i modele koji su pojačani sa karbonskim vlaknima, dakle dosta bi tu bilo poveznica sa F1 pa me čudi da nikada nisu bili sponzor. Reklamu za takav sat i F1 ne moras dugo smišljati.


        0
        0

        0
        • David Croft
          Frantic Donator Prikaži

          Ma znaš kako ide.
          Automatici su skuplji, gotiva, luxuz, ovo, ono, dsz,…, pa se to veže za za ove “skuplje” sportove i “skuplji” stil života, čitaj – golf, jedrenje, ronjenje, piloti, avijacija,….., Formula 1, tj. motosport generalno….



          2
          2

          0
  5. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odličan članak!
    uz spomenute tah heur-e dodao bi i autaviu od meni vrlo dragog sifferta. citiram:
    The Swiss pilot was tied to the first watch sponsorship in Formula 1 and to one of the coolest chronographs ever – the 1969 Autavia.
    a od sifferta i autavie kratak je put do mcqueena i monaca. ;)



    3
    3

    0
  6. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Kako interesantan članak. Dobra ideja za članak. Super. Baš čitko uz kavicu.



    1
    1

    0
  7. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ante, zaboravio si…… Olivetti.
    Nekadašnji sponzor Brabhama.



    1
    1

    0
  8. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Pohvala za clanak!

    Za one koji za zainteresovani preporucujem kanal Nice Leonarda. Svojim konceptom uvodi generalnu publiku u ovaj svijet. I ne podnosi Hublot. :D



    4
    4

    0
    • Mick Schumacher
      Ante Maras novinar Prikaži

      Nije los i onaj Bark and Jack kanal, iako imam dojam da malo previse favoriziraju Omegu, Tudor i pogotovo Rolex koji nije moj cup of tea.


      0
      0

      0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Nisam upoznat sa kanalom. “Vidim da je ozbiljniji” od preporucenog. Inace pratim i watchfinder & Co. Jako kvalitetan kanal.
        A sat koji zelim godinama je upravo Omega. Moonwatch sa bijelim licem. Najvise zbog toga jer je bio na mjesecu. To mi je san.

        Zanimljivo je da sam sinoc prije tvog clanka rezervisao Reise Resolute Artic Grey :D sa titanium narukvicom. Cini mi se kao savrsen EDC sat. Solidan komad posebno ako se moze naci koriscen.


        0
        0

        0
        • Mick Schumacher
          Ante Maras novinar Prikaži

          Dobar ukus, slažem se za Omegu Speedmaster Moonwatch, sjajan sat iako mi je draži sa crnim brojčanikom. Uz taj, definitivni san snova su mi TAG Heuer Carrera Calibre 16 i TAG Heuer Monaco Gulf edition ili klasični s plavim brojčanikom. Zasad se moram zadovoljiti Festinom F16488


          0
          0

          0
  9. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Ja sam više na razini Seika i Orient Bambina :-D



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.