Lewis je shvatio da ima problem: Naišao je na bržeg od sebe

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 3 godina 8 min 147 komentara

x5
x1
x2

Velika nagrada Velike Britanije trebala je biti utrka na kojoj ćemo raspravljati o novom formatu GP vikenda, a onda i o tome što se dogodilo s planom Mercedesa da ne donose nadogradnje. Zatim, na dnevnom redu trebala je biti i činjenica da Esteban Ocon ima novu šasiju pa bi trebao vratiti svoju formu s početka sezone, a svakako je trebalo obratiti i pažnju može li Daniel Ricciardo napokon opravdati očekivanja svojih šefova koji ga masno plaćaju. No, sve je to pauzirano i morat će pričekati možda do idućeg vikenda kad se svi skupa malo ohladimo od glavne teme ne ovog vikenda, nego dosadašnjeg dijela sezone. Naravno, riječ je o duelu Verstappena i Hamiltona.

Kako sam već ranije pisao, hvale za Maxa Verstappena ove sezone zaista nikad dovoljno. Sad je jasno da je Austrija očigledno bila iznimka i Red Bull je imao puno sreće da se opet dogodilo da se na toj stazi održe dvije utrke. Stazu koja im jako odgovara po svojoj konfiguraciji su mudro iskoristili i pobrali solidne bodove, ali smo svi nekako pomislili da je ta dominacija zapravo realan prikaz Red Bullove forme. Dobar si koliko i tvoja zadnja utrka, zar ne? Ne. Silverstone je pokazao ono što je bilo teško izgovoriti naglas ili napisati, a da pritom vjerujete sami sebi – nije ključ toliko u Red Bullu, koliko u Maxu.

Ako je bijelo, vuneno, bleji i izgleda kao ovca – onda vjerojatno jest ovca. Ako je kraj Maxa smiješno izgledao Pierre Gasly koji sad u AlphaTauriju cijele sezone izgleda senzacionalno – možda je bio problem u postavkama bolida, eventualno se može reći da je ekipa bila fokusirana na Maxa, u redu, ajd. Ako je u istom bolidu kao poluamater izgledao i Alex Albon, možda je razlog taj što Albon nije neki vanserijski talent. Dobro, recimo da je to razlog. Svi smo očekivali nešto više od Gaslyja i od Albona, ali smo mogli pronaći takva objašnjenja koja su se uklapala u logičnu sliku koju smo si stvorili. No, Red Bull je onda odlučio da je dosta zajebancije i da im u drugom bolidu hitno treba vozač koji će biti blizu Maxu i ponekad krasti bodove Mercedesu. Promijenili su čitavu svoju filozofiju i posegnuli van svoje škole – angažirali su Sergija Pereza koji je personifikacija provjerenog “best buy” vozača koji neće iznevjeriti i izvući će sve što može iz svake situacije. Što su dobili? Skoro pa ništa. Checo i dalje pored Maxa uglavnom izgleda vrlo prosječno, a da ne možemo objasniti zašto. Ponestaje nam objašnjenja. Nema nikakve logike u tome da Red Bull bolid “štima prema Maxu” što se često može čuti od manje informiranih pratitelja jer Horner i ekipa najbolje znaju koliko im škodi takav drugi vozač koji je potpuno izvan igre.

Ovca iz one metafore je upravo to – Max vozi taj Red Bull onako kako nitko drugi ne uspijeva. Eto jedinog preostalog objašnjenja. U mladosti je uz svu svoju glupost pokazao da mu kalibar vozača kao što je Daniel Ricciardo ne predstavlja nikakav problem, a iako ga nije izdominirao kao narednu trojicu – pokazao je jasan napredak do momenta kad je Australac jednostavno shvatio da za njega više nema mjesta ni perspektive u toj momčadi. Sad kad se Verstappen riješio svojih nadobudno-mladenački glupavih poteza – ostao je nevjerojatno brz i pouzdan vozač za kojeg imate dojam da ga u iole kompetitivnoj situaciji protivnik može samo preskočiti.

To je vjerojatno ovog vikenda shvatio i Lewis Hamilton. Kad je Mercedes u kvalifikacijama (onim pravim, u petak) pokazao da opet ima najbrži bolid, i to uvjerljivije nego u Francuskoj (utrka prije dvostruke Austrije) – činilo se da je put prema osmom naslovu opet pročišćen, ništa osim domaće pobjede nije dolazilo u obzir. Zabavili smo se svi malo, super, a sad sve po starom. Lakmus papir za to nije Lewis, lakmus papir je Valtteri Bottas. Nemojmo se zavaravati, nitko sa zdravim parom očiju neće reći da je Valtteri Bottas neka viša klasa od Sergija Pereza, a kad ga Finac u kvalifikacijama u petak ostavi pola sekunde – tu bi trebala stati bilo koja ozbiljnija diskusija o tome koji bolid je brži. I gdje je zapelo? Upravo na tome da je Max protivnik na kojeg Lewis nije naviknuo. Mercedes više nije toliko brži da se Lewis može poigrati s Maxom kao prošlih sezona, a pogreške se najčešće događaju u novonastalim situacijama. I stigla je. Pogreška koja je ovaj put Red Bull lansirala u barijere, ali priča tu tek počinje. Uslijedilo je još par sitnica na koje vrijedi obratiti pažnju.

Za pogrešku je kažnjen drugom najblažom kaznom, što je očekivano, s obzirom na strašan britanski lobi i sad već poslovičnu praksu sudačke popustljivosti prema Lewisu. Ovaj put je odličnom vožnjom do kraja pobijedio, ali će svatko tko želi primijetiti da je pritom:

  1. poslao konkurenta u barijere
  2. dobio crvenu zastavu kao naručenu da poprave njegov bolid
  3. dobio poziciju timskom odredbom
  4. proslavio pobjedu bez ikakvog osjećaja za to u kakvom mu je stanju konkurent
  5. optužio rivala da mu nije ostavio dovoljno mjesta
  6. poručio da nema potrebu ispričati se Maxu.

Vjerujem da će danas/sutra doći #loveConquersAll isprika uz puno pozitive, motivacije i paletu osjećajnih vibracija, ali zapravo nijedna od gore nabrojanih stvari nije pretjerano problematična, barem ne što se mene tiče, jer ne gledamo balet nego sport koji tjera ljude na rub fizike i psihe. No, na stranu s time da ovakvo ponašanje ne rezonira s viteškom časti, u borbi za naslov puno je važnije primijetiti da je Lewis dobio bitku i pritom nehotično objavio Maxu rat. Bez obzira za kog navijate – recimo svi iskreno, s kojim vozačem na gridu ama baš nikad ne biste htjeli ići potpuno na nož do kraja? Točno, svi mislimo na istog. I neka je rukavica bačena. Kome trebaju romantične izjave i floskule o međusobnom respektu na stazi kad točno znamo da to ima vrlo ograničen rok trajanja? Taj rok je upravo istekao, a ako u nastavku sezone Red Bull i dalje bude imao približno jednako brz ili malo sporiji bolid od Mercedesa – Lewis će imati protivnika na kojeg nije naviknuo.

Zašto je pretjecanje nad Leclercom mogao odraditi onako čisto, a radilo se o istom zavoju i o borbi za prvo mjesto? Zato jer je to područje na koje je naviknuo. Spektakularno je izgledalo, budimo iskreni, ali samo dok se ne sjetite da je Ferrari ipak tužno inferioran Mercedesu. To je Lewisu poznat teren, tu sigurno neće biti incidenta. Isto kao ni u duelu s Landom Norrisom. Međutim, tko se tome može veseliti? Britanci među nama, razumljivo. Fanatični Lewisovi navijači koji će i ovako čist prekršaj prozvati trkaćim incidentom? U redu, i to je donekle razumljivo. Svi mi ostali ćemo se ipak veseliti duelima između Lewisa i Maxa jer su tu pravi ulozi. Tu maske padaju, u drugi plan odlaze “guys back at the factory” i makljaže između šefova ekipa, a team-radio se iz medija za muljažu i glorificiranje vlastitih uspjeha pretvara u prozorčić u stanje uma jednog i drugog. A što smo dosad kroz taj prozor vidjeli? Bez obzira što je na kraju današnjeg dana jedan od njih slavio, a drugi to slavlje gledao iz bolnice – na koga biste se vi kladili u toj krvoločnoj borbi? Osobno – na onog koji je i jučer i danas imao dovoljno sposobnosti da svoje pretjecanje i svoju obranu odradi žestoko, a čisto. Dosad je možda bilo sumnje, ali svakim duelom postaje sve jasnije – Lewis je naišao na bržeg od sebe i ne zna što s tim. Danas je to riješio, ali sezona nije gotova danas. Kako da to riješi u Mađarskoj ako Mercedes ne uspije napraviti još jedan iskorak? Kako iduću utrku, pa onu iza? Duga je sezona, puno bitki, a da sucker punch poput ovog u Copsu uspije – glavni je preduvjet da ga protivnik ne očekuje. Stoga, na to Lewis više ne može računati. Max ga sad očekuje, pa je za pretpostaviti da će ga propisno i dočekati.

“Game on!”

– Lewis Hamilton

Odgovor

147 komentara

  1. Ayrton Senna
    Scuderia Prikaži

    Bojim se da nebi dogodine sa russelom još neke stvari shvatio lewis.



    44
    41

    3
  2. Formula 1
    1883 Donator Prikaži

    Vetma, toliko si frustriran danasnjom utrkom da je to milina za gledati :)

    Ponovit cu se s komentarom iz drugog clanka:

    Ja se nadam da nije zadovoljan sam sobom i da je ovo pocetak torpediranja retardinja iz utrka.
    Od 2015. do dana danasnjeg retardinjo je vozio bez ikakvog obzira i respekta prema drugim vozacima. Ulazio u dvoboje kao drugi vozac ne postoji na stazi. Mijenjao smjer kretanja na kocenju, ulazio u putanje drugima, zatvarao prolaz na sve moguce nacine, uletavao na laktove drugima… i nikad nista, sve do sada.
    Nadam se da ce Lewis u svim narednim dvobojima biti ovoliko zestok kao danas.
    FIA, Horner, Marco, Jos i cijela ta svita odgajali su i odgojili permanentnog degenerika za volanom.
    Nigel, Ayrton i Michael bi ovo odavno rijesili. Hamilton je bio mlakonja do sada.
    Sila samo silu razumije.
    ___________________________________

    Mene sjecanje jako dobro sluzi, i sve ovo sto sam napisao u komentaru i tvoje su rijeci pocevsi sa sezonom 2015.

    Promijenio si se od tada, ili je samo razlog sto patoloski mrzis Hmiltona pa je i degenerik Max bolja opcija za navijanje, samo da se bude protiv Hmiltona?

    A Vetma, sta kazes?



    19
    -30

    49
    • Formula 1
      1883 Donator Prikaži

      Lewis je za Maxa Papa Ivan Pavao II po tom pitanju.

      Zadovoljan odgovorom?

      Nikad nitko u povijesti F1 nije napravio ovoliko opasnih poteza bez posljedica kao Max od 2015. do danas. A danas mu je doslo na naplatu samo mali dio akumuliranih poteza naspram drugih vozaca.



      11
      -26

      37
      • Sebastian Vettel 5
        battery992 Prikaži

        Vodeći se tvojom logikom čovjek može izjaviti: ” Sennina smrt je zaslužena, došla je na naplatu sva beskompromisna vožnja tokom godina.”



        13
        8

        5
      • Formula 1
        1883 Donator Prikaži

        Za razliku od tebe, ja sam pratio i Sennu koji je vracao milo za drago. Potpuno neusporedivo s degenerikom Maxom kojeg ne voli niti inteligentni dio NL publike.
        Danas odgledao utrku na terasi jednog restorana u Groningenu, nitko niti da mrdne na Hamiltona. toliko o tome.



        7
        -20

        27
    • Honda
      plavi Prikaži

      Nije Max degenerik ali je degenerik (u smislu nepoznavanja pravila utrkivanja) onaj koji ne vidi jednostavnu stvar-jedan vozac prednjim kotacima udari u zadnje kotace drugog vozaca koji mu prethodno oslobodi da ima dovoljno mjesta kako ne bi zavrsili u koliziji. Degenerik na kvadrat.



      14
      8

      6
    • Lewis Hamilton 44
      LH1985 Prikaži

      Kimi Raikkonen; smatram da će Max Verstappen prije ili kasnije imati veliki sudar ukoliko ne promijeni svoje ponašanje u duelima s ostalim vozačima.
      Belgija 2016.



      16
      13

      3
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      I ako u tim žestokim dvobojima Lewis završi s polomljenim nogama, onda ćeš isto tvrditi da je to bilo žestoko utrkivanje ili će onda “degenerik” biti kriv.

      2007-2103 LH nije znao proći kroz zavoj da se s nekim ne dodirne pa je on zadnji na ovog gridu koji bi se trebao žali na Maxa. Max samo slijedi primjer koji je Lewisa doveo do uspjeha, jedino je zaboravio da se on ne može furati na to da su ga kaznili jer je crnac….



      20
      11

      9
      • Mclaren
        LH44 Donator Prikaži

        Kada neko u argumentaciji spominje Lewisovu izjavu “It’s because I’m black” znaci da mu je argument zanemariv



        10
        -3

        13
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Znači u sedam sezona i oko 140 utrka on je imao barem 30 prolazaka kroz zavoj sa nekime. Dakle 30 sudara? Komentar ti je blesav i netočan.
        ““I think we can count on one hand, not too many occasions where Lewis Hamilton has been involved in something relatively controversial,” he said.”


        0
        -3

        3
    • Bmw
      SKImperator Prikaži

      U pravi si sa 90% teksta, lstavit cu link da ti dam neki argument.

      https://youtu.be/lkAoSghdD6Y


      0
      -1

      1
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Bravo 1883 covjece. Mislio sam napisati neki svoj komentar da dosta napisanog u suštini nije istina,ali si ti toliko spržio autora ovim komentarom da je sve dalje suvišno.



      5
      -6

      11
      • Formula 1
        1883 Donator Prikaži

        Vetma je u zivo dobar lik, nemam nista protiv njega kao covjeka.

        Ne razumije se dobro u F1, pogotovo ne u tehnologiju i povijest, ali moze se snjim razgovarati. Nije npr. kao Dino Milic Jakovlic koji napise senzacionalne tekstove a u zivo ne zna nista o sezonama i dvobojima koje/koji su vozene/vozeni nedavno.



        9
        4

        5
    • Red Bull
      grga Prikaži

      Momak, za koji dio teksta misliš da nije točan? Imam osjećaj da kritiziraš Vetmu (na što imaš potpuno pravo, ako to želiš) samo zato jer otkriva slabosti nekome tko je tebi, najblaže rečeno drag. A mislim i puno više od toga.
      I dalje, u čemu je problem danas kritizirati (ako je argumentirano i ima osnove), a sutra pozitivno govoriti o nekome ako isto tako ima osnove i argumentirano je? Jel neka nepismena budala i dalje budala i nepismen ako je u medjuvremenu naučio pisati i malo smirio svoje strasti? S druge strane, u mentalitetu čopora (ili civiliziranije – društvenoj hijerarhiji) obično ima više onih koji će se zaklinjati na nekakvu “vjernost” svome idolu nego onih koji će kritički prosudjivati vodjine postupke. Ti mi nekako izgledaš kao da ti je povladjivanje trenutnom prvaku ispred racionalne analize trenutne situacije u sportu kojega pratiš/pratimo.



      11
      8

      3
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      1883 svaka ti čast, po broju minusa se vidi da si reka onako kako je, ovaj portal je nekad bio odličan, dok nije postao portal mrzitelja određenih timova/vozača, a ne obožavatelja Formule 1…

      Schumacher odnese Hilla, nikom ništa, Schumacher odnese Villeneuvea, dobije season black flag, i dalje je legenda, Schumacher pobijedi varanjem ulaskom u boks da odradi kaznu, i dalje je legenda, Senna iznese Prosta u Suzuki-legenda… Po čemu se ovaj incident razlikuje od ova tri gore navedena (ne računajući boks MSC)? Jedino po tome šta su ona tri se dogodila u zadnjoj utrci kako bi suparnik ostao bez ikakve mogućnosti za titulu… Ajmo minusiiiii



      5
      -3

      8
  3. Darkracer Prikaži

    Hahahaha, poglavica opet jaše.

    Već sam se pitao gdje je autor.

    Zadnja rečenica: KRIVO, Max nema šta očekivati ili ne. Max sada zna da mu one bahate igrice i preagresivna vožnja neprolaze. Jedino što Max sada može očekivati je da će biti počišćen sa staze ukoliko nastavi ovako preagresivno vozit. Točka. To je jedini zaključak za Maxa



    14
    -27

    41
  4. klikerbgd Prikaži

    Ne slazem se u sustini sa Vetmom. Napravila se velika prica danas od tog incidenta i Lewis je najgori za vecinu cini mi se. Daleko mi je on od dragog vozaca ,njegov stil ,ponasanje i ove godine dominacije i te dve god kada je dobio omiljenog mi vozaca i lika su razlog da mi ga je dosta i ne zelim da osvoji i pobedjuje vise ali za ovo danas se ne slazem da je uradio nesto pogresno. Kaznjen je odradio kaznu pobedio i to je to. Ekipa je uradila svoje pritiskom izvukla podnosljivu kaznu za njih a to je ono sto rade 8 godina ,nije samo lewis bolid toto pare politika uticaj ,sve je to zajedno i zato su najbolji.
    Zao mi je sto je max zavrsio van i u bolnici ali svi zaboravljamo godinama njegova sranja lupanja greske i sta sve sto se pravdalo. Nece biti da je Lujo najgori sada zbog ovoga ,za mene bar.



    20
    -4

    24
  5. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Najveci minus je to sto je Hamilton pobjedio na nacin koji je pobjedio a to je prošao Leclerca u identicnoj situaciji i ostavio puno više mista gazenjem pasice znaci pokazao je svima da je greska njegova, ali nebi to bio tolki problem da to nije bilo u zavoju od 290 kmh, u kojem je max dobio udar od 51g a hamilton je to znao i nakon toga da mu je malo obraza i ljudskosti ostalo nebi pokusavao ic na pobjedu zadovoljia bi se podijem zasto pa zato ako trazis jednakostini ljudska prava to mi mora pokazati prvo na sebi, a ne svojom greskom smanjivat prednist jedinog konkurenta, a drugo kad si vec govno od covjeka i tako kupis bodove nakon trke moga si slavit u tiho i rec ( pa kolko to izlizano bilo) nadan se da je max dobro nebitno i da je maxova krivica 100% mora si ostavit poruku za njega
    Al nema veze bitno je postao vitez
    A englezi naši pokazali kako gustaju kad je max u barijerama



    31
    19

    12
    • Michael Schumacher
      VRSV546 Prikaži

      Samo jos da nadodam smatram da je max isto pokvaren vozac ć, koji bi vjerovatno napravia istu stvar da je bila obrnuta situacija, ali on je bar otvoren u vezi toga i ne glumi neku postenjacinu sto je velika razlika



      28
      23

      5
      • ZX10R Prikaži

        Max jako jako dugo nije napravio neku glupost
        Ono prije može mu se pripisati mladenačkoj krvi i žaru za pobjedom
        No shvatio je da tako ne ide
        Ovo je bilo nešto sasvim drugo
        Nadam se da je Max dobro



        7
        5

        2
    • Mclaren
      LH44 Donator Prikaži

      Pa gazio je pasicu jer mu je Leclerc ostavio prostora na unutrasnjoj strani, a ne gurnuo uza zid na unutrasnju stranu 50 metara prije najbrze krivine na stazi koja se u bolidima punim goriva punim gasom prolazi samo idealnom putanjom, a i to jedva.



      10
      -12

      22
      • Kimi Raikkonen 7
        Pitstop Prikaži

        Pozicija Maxa i Leclerca su gotovo identične u trenutku ulaska u zavoj. Lewis je taj koji je se pomaknuo više prem unutra



        6
        6

        0
        • Mclaren
          LH44 Donator Prikaži

          Leclerc nije krivudao stazom lijevo desno lijevo, Max jeste, zato je Lewisova linija bila takva kakva jeste.



          1
          -2

          3
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Lewisova linija je bila takva jer se je precijenio. Prvi krug, hladne gume, pun rezervoar… Rezultat – preupravljanje taman toliko da se zabije u Maxa.

          Namjerno? Ne vjerujem.
          Njegova greška? Apsolutno.



          11
          10

          1
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        @LH 44..Lewis , sedmerostruki wdc je 50 -100 m prije ulaska u zavoj vozio 10 cm uz zid sa 290 km/h. ..i sad pitanje : kojom linijom je mislio proći kroz zavoj ?



        2
        2

        0
  6. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Koliko patetike i duplih standarda.



    21
    7

    14
  7. antisha17 Prikaži

    Ako su ovo do sad bile bitke, sad je objavljen rat i to službeno, više nema respekta nikakvog. Ne bih bio rado na gridu u koži Lewisa u sljedećim utrkama… Mislim da nije mogao većeg luđaka izabrati za prljavu igru od Max-a.



    28
    25

    3
  8. Ferrari
    GRID.N01 Prikaži

    Dakle, ovaj lik je loš gubitnik i ne tako brz vozač kao što mu je tepano svih ovih godina. Pokazao je to još i Nico koji ga je prije svega mentalno uništio i uzeo mu naslov, te se na kraju povukao shvativši da je ovo sport sa previše “politike”. Ok, vjerojatno je imao vaznijih drugih razloga.
    Žao mi je što je Lewis ulovio sve te rekorde jer ih je dobio debelim futranjem od strane ekipe i u periodu u kojem nije imao konkurenciju, osim do odlaska Rosberga i sezoni u kojoj se Vettel pogubio u Hockenheimu.
    Po meni, prvak bez protivnika i šaka jada od gubitnika.
    Od okorjelog navijača crvenih, želim mu dug život, dobro zdravlje i bolan poraz na kraju sezone.



    36
    26

    10
  9. Renault
    Crankshaft Prikaži
    x1

    Nisam bio doma i nisam mogao gledati utrku danas. Evo sada sam pogledao highlightse. Iako u ovogodišnjoj borbi želim da Max osvoji naslov, ova kazna za Lewisa i činjenica da je kriv za nešto što je čisti trkaći incident je malo za reći smiješna. Totalna lakrdija. Ne znam je li tu politika odigrala svoje, nisam bio u mogućnosti detaljno pratiti ovaj GP vikend, ali ovo je stvarno tužno i žalosno. F1 stvarno postaje sve manje interesantna zbog ovakvih pizdarija. Što je sljedeće, krivo pogledaš suparnika i kazna 5 sekundi? Dajte ljudi. I jedan i drugi su išli na nož svjesni rizika. To je utrkivanje. Konkurent u barijerama i na pregledu u bolnici, što sad? Naravno da bih volio da nije, zdravlje ipak na prvom mjestu, ali ovo je Formula 1, nije balet. To zna svatko tko sjeda u bolid, pogotovo u ovakvih duelima. Hoćemo pratiti Roborace ili što već? Pa onda ne smije slaviti pobjedu? Pa se Red Bull žali što je njima logično, pa se ovi drugi opravdavaju što je njima logično. Naravno da će slaviti pobjedu. I ja bih. Zašto bi se ikome morao ispričati za nešto što je najobičniji trkaći incident, koji da se dogodio Giovinazziju i Strollu u borbi za 14. mjesto ne bi uopće bio predmet ikakvih rasprava? Dogodilo se što se dogodilo. Ovo je komedija na kvadrat. I to sve pišem dok u njihovoj međusobnoj borbi navijam za Verstappena.



    36
    11

    25
    • Formula 1
      1883 Donator Prikaži

      Ti si bio najbolji novinar u povijesti ovog portala, pogotovo u poznavanju tehnologije, ali i u objektivnosti. To sam ti vec rekao nekad prije.

      Steta sto vise ne pises…



      19
      2

      17
    • Mclaren
      LH44 Donator Prikaži

      Kakav komentar :klanjam:



      14
      -8

      22
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Od mene Schumi. A prepisujem komentar @1883. I ja sam nekada uživao u čitanju tvojih članaka :thumbs:

      Šteta što navijaš za Maxa, ali niko nije savršen :zubo:



      6
      -11

      17
    • Ferrari
      nelinjo Prikaži

      Kako rekoše ovi… Odlično pišeš… a ja ću dodati “ali krivo”!

      Čovjek je zveknuo sa 51G u barijere. Bilo bi mi normalno, kao čovjeku da se zabrinem za rivala. Meni je u prenosi ono izlijetanje izgledalo strasnije od Senninog u Imoli! Sreća pa je ovo 2021. a ne ’94ta. I pustite ono “muško trkanje” itd itd… ići onako agresivno sa unutrašnje strane u toj kriviti je kao da ideš glavom kroz zid! Skoro 300 na sat odvališ svog protivnika i nastaviš normalno trkanje. Pa zar to ne govori o karakteru čovjeka!? Na stranu što je Max, hvala Bogu dobro! i da… pišeš o politici u F1, to ti smeta u 2021oj godini. 😀 danas je sve politika… i na kraju se ne mogu oteti utisku da si ti ipak jedan od skrivenih fanova Lewisa Hamiltona! Zalud “lijepo pisanje” 😀



      11
      3

      8
      • Mclaren
        LH44 Donator Prikaži

        Hajde mani nas emotivnih manipulacija i ko je kakav covjek doslovno je Hamilton pitao odmah jel Max ok i ovi mu rekli da jest i kraj price, za odlazak u bolnicu nije ni znao dok je slavio pobjedu, tek mu rekli oni novinari iz Ziggo Sport – Holandjani!



        7
        -15

        22
        • Ferrari
          nelinjo Prikaži

          Max je daleko od cvijećke, da se razumijemo! Čekao se trenutak kada će ovako letjeti i bojim se da ni ovdje nije kraj! Ali me zato iznenadio 7struki šampon svojim amaterskim potezom. Ne mogu reći da je namjerno, jer je pri toj brzini teško pogoditi protivnika, a da pri tom i sebe ne izbaciš iz trke. Ali da je izgledalo nezrelo i amaterski, izgledalo je.

          I ako je Vetma navijač Ferrarija i teško mu ovo sve pada danas, pogodio je u centar mnoge stvari. :)



          9
          6

          3
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Max je vrludao ispred kimija na 300+ km/h u spa, ne zna zašto se čudiš da je došlo do sudara. Alonso je najbolje objasnio.



        1
        0

        1
    • Mclaren
      HoneyBadger Prikaži

      Svaka čast za komentar! Mislim da se za Hemu stvarno može reći – “You Either Die A Hero, Or You Live Long Enough To See Yourself Become The Villain”



      2
      1

      1
    • Darkracer Prikaži

      Crankshaft, sjedi 5. Bravo za objektivnost. Ali na ovom forumu toga nema jer se zna sta je ovdje i tko je ovdje



      6
      -2

      8
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Ne mogu se nikako složiti sa relativizacijom posljedica incidenta, u kojem je jedan učesnik pretrpio ozbiljnu štetu, dok drugi slavi pobjedu ubjeđen u svoju nevinost za taj incident, za koji službeno kažnjen. U redu mi je da se ne slaže s kaznom i da je pokuša adekvatno argumentima pobiti, ali ta euforija pobjedom jučer, bez obzirom na okolnosti me je s ljudske strane veoma razočarala. Jebeš sve priče o rasnoj i seksualnoj ravnopravnosti, kad u stvarima gdje si direktni učesnik pokažeš takvo nepoštovanje prema ozlijeđenom kolegi. Postoji mogućnost da nije bio upoznat sa stvarnim posljedicama incidenta po Maxa, što je odgovornost ekipe i ljudi kojim je okružen, ali sumnjam iskreno da je iko mogao ostati imun na snimke Maxa nakon što je izašao iz bolida, jer je bilo očito da to nije još jedan od “rutinski
      ” incidenata, nakon kojeg se divimo kako je vozač neokrznut izašao iz bolida.

      Žao mi je što je Hamilton postao sad meta rasističkih izljeva i što će se ova priča na kraju vjerojatno svesti na crno-bijelu verziju. Ali ovo definitivno nije nešto što bih volio gledati u Formuli 1. Iskreno se nadam da će se stati na loptu kad se glave malo ohlade i da će respekt suparnika na stazi biti mnogo iskreniji.



      8
      6

      2
    • ZX10R Prikaži

      Ajde ponovo razmisli !
      Ante Vetma je napisao istinu
      Bio je trkaći incident,ali čemu onda crvena zastava i prekid utrke,sve se moglo obaviti pod SC ili ?



      6
      0

      6
    • Ferrari
      darkmark Prikaži

      A sta onda, hocemo smatrati da je ubuduce normalno napucat nekog van i brijati spike o Race incidentu? Hocemo u npr. Spa Mouljn rogue uletiti jedan do drugog i gurat se pa tko prezivi? Ovo nije korektno, nije fer i tu zavrsava prica. Daleko da je Max neki race-friendly lik, no ovo je jako opasno i Hamilton je znao



      10
      7

      3
      • Lewis Hamilton
        Sodoff Baldrick 44 Prikaži

        Pa ja ne znam koje ti utrke gledaš, ali da, vozač se guraju u Eau rougeu, pa nedavno je tamo poginuo Hubert iz F2, zar ne? 2020 godine.
        I hoćemo sad u zatvor sve sudionike sudara slati? I onog ko je tamo ogradu postavio? Shvaćaš što želim reći?
        Ti ljudi, vozači, su sami odabrali ovu profesiju.



        2
        -2

        4
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      @Crankshaft: U vakuumu bih se možda i složio, odnosno, trebao bih malo razmislit o detaljima tvoje poruke, ali nema smisla jer nismo u vakuumu. U kontekstu utrkivanja u zadnjih 15 godina – mislim da je pretjerano za ovo odmahnuti rukom i reći da je trkaći incident. Baš u ovom momentu ćemo odlučiti da treba tolerirati ovakve incidente gdje je sasvim jasno tko je bio tamo gdje mu nije mjesto? :) Ili ajd, kotači se malo zakačili i nije bilo namjere?

      Što ćemo s Grosjeanom u Belgiji 2012. recimo? I tamo su se njemu kotači malo zakačili (i to u većoj gužvi, sam start utrke, veće olakotne okolnosti!) za Lewisa i onda je ovog lansirao preko par drugih bolida gdje su vozači lako mogli ostati bez glave. To je isto trkaći incident? Nećemo se lagati da ishod incidenta ne utječe na sudačke odluke, za to ti je dovoljno usporediti sudare i kazne iz Francuske i Austrije. Možeš još 30 primjera naći, i ja sam za to da se pusti žestoko utrkivanje, ali je za očekivati da će oba vozača znati što rade. U ovoj situaciji je jedan pretjerao, odnosno, preračunao se. Ne želimo Roborace, ali bih ja volio da je duel potrajao još par zavoja ili par krugova, pa da vidimo čisto pretjecanje, ako je to moguće. Ili, da natjera Maxa na pogrešku, opet, ako je moguće. Ići ovako na glavu kako je išao Lewis je baš odlika Maxa, ali onog iz 2017. ili ranije. On je naučio, valjda zato jer je imao puno situacija u kojima je imao prilike učiti. Lewis se uljuljao u ove manevre ala protiv Leclerca ili Norrisa (wow, velikog razloga za slavlje!) i to mi i jest poanta cijelog teksta – daj jedan čisti duel protiv pravog konkurenta, bilo obrambeni ili napadački.



      15
      10

      5
    • Ayrton Senna
      OffLiberyMedia Prikaži

      Ali ako je ovo dozvoljeno, hocemo li imati i jedno preticanje ili samo guranje? Ajmo fino onda kvale odrafit i podijelit bodove…



      1
      1

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ozbiljno? Mislim, stvarno, je li ovo stvarno zajebancija, ili si mislio ozbiljno? Nakon što su u Austriji za blaga i bezopasna izgurivanja dodijeljene 3 kazne od 5 sekundi, i svi su ih uglavnom odobravali. Ti za ovo nebi dao kaznu? Pa mislim, ako nisi gledao utrku, nemoj se javljati i gotovo, a ne ovakve gluposti pisati…



      6
      5

      1
      • Renault
        Crankshaft Prikaži

        Za te određene stvari iz Austrije također ne bih dijelio kazne. Kad ti to kaže šef ekipe koja je u jednom od tih duela izvukla deblji kraj, mislim da je sve jasno. A i u prijenosu su komentatori rekli isto. Nisam gledao utrku, highlightse jesam. Ako zato nisam kompetentan dati sud, ok, to je tvoje pravo za reći. Meni je glupost ta kazna i cijela ta organizacija sudačkog tima u F1.



        2
        1

        1
  10. Rover
    zjurina Prikaži

    Uuupss… nisam znao da je Max Verstappen degenerik …

    Što kažu tražilice i definicije ?
    degenerik
    Značenje riječi
    degenerik im. m. r. (lat.), n. mn. dege­nerici – osoba koja je fizički i psihički nazadovala u odnosu na svoje roditelje, pa je isod prosječnih mogućnosti u odnosu na druge.

    Interesantno …ok, dooooobrooo… u svakom slučaju i osoba kojoj se propusti i nesposobnosti pa mogu i oprostiti, jer su eto neki puta i nesvjesni što rade… jer rade to nesvjesno.

    A Lewis Hamilton je loš igrač ili “bad player” i prvenstveno podmukla osoba. I bezskrupulozan.

    Nijednome od ovoga nije potrebno objašnjenje… No…
    Ali loš igrač/ “bad player” je osoba koja pribjegava prljavim potezima i (već dobro poznato za njega) “mind games” ako stvari ne idu kako njima paše.
    Podmukla osoba je neko ko realizira svoje poteze podmuklo, potajice i iza leđa.
    Bezskrupulozna osoba postupa bez skrupula i provodi svoj interes bez obzira na štetu ili teškoće koje stvara drugima, …
    Skrupula – izražen osjećaj obzira prema drugima, poštivanje ukusa, dobrih običaja i morala [čovjek pun skrupulā]; savjesnost, obzirnost .

    Neki se ipak ovdje izjašnjavaju u njegovu korist, njegovi fanovi i njima je on “pravi”, povlače se paralele sa Sennom i MSCH…

    Dragi moji pa njima, a pogotovo Senni, Lewis nije dostojan niti kacigu da ponese.

    Zato se nemojte čuditi što se sve više ljudi i osoba okreče od njega, a vi ih proglašavate “hejterima”.

    Ja se osobno rađe opredjeljujem za degenerika.



    24
    16

    8
  11. Red Bull
    grga Prikaži

    Odličan tekst. Bravo Ante.



    24
    5

    19
  12. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Ja mislio ovo neki Maxov fanboy uzeo da pise hvalospjev o Maxu, zanemarujuci Maxov beskompromisni pristup utrkivanju i sve incidente koje je prouzrokovao istim i bilo mi pravo cudno da ovakav tekst zavrsi na ozbiljnom portalu, kad ono ni manje ni vise – Ante Vetma!

    Najjaca stvar je kako se zaboravljaju rijeci Kimija Raikkonena iz Belgije 2016 na Maxov nacin utrkivanja:

    “Unfortunately there will be a big accident if this doesn’t stop”

    Kimi Raikkonen, Belgija 2016 nakon utrke

    https://www.youtube.com/watch?v=G-Li5w5BqIU



    12
    -11

    23
    • Toto Wolff
      KaTomoF1 Prikaži

      To što navodite je kamilica, perez ocon su imali jače prepirke na stazi, tipa SPA . Vidim da ne pratite formulu od prije nego što je LH44 u Mercedesu, tko je bio taj vozač koji je najviše sranja radio na stazi dok je vozio u Mclarenu ? Jeli ? Neću uopće spominjat sudaranja koje je imao. Alu hoću smećarski potez 2008. u Kanadi. ima još samo 5 sezona između za nabrajat. I MAx je radio sranja koja sa i nabrojao, i želiš to staviti u kontekst ovoga u nedjelju, ali ovjde je Ham pretjerao ne Max.



      7
      6

      1
    • ZX10R Prikaži

      A sada je 2021 godina !



      2
      2

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      @LH44: Devetnaestogodišnji Max iz 2016. nema veze s ovim danas, to svi vide. Sjeti se što si i ti sam radio i kako si razmišljao sa 19, a kako s 24 godine. To je razlika od petine cijelog života u tom trenutku. Ja sam za Maxa 2016. imao sasvim drukčije riječi od ovih danas, tako da ne vidim koliko ima smisla izvlačiti mu greške do prije 3-4 ili više godina. Lewisu laska to što nije imao ravnopravnih duela, a ono malo (zbog neobičnih okolnosti) što je imao možeš priupitati Albona recimo kako su prošli. Ne treba ići puno godina unatrag. Doduše, vrijeme će pokazati vrlo brzo, duga je sezona, samo se nadam da ni jedan ni drugi bolid neće previše odmaknuti u razvoju, sad su rukavice skinute.



      8
      6

      2
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa Kimi je tada bio u pravu. Ali Max nije nastavio tako. U zadnjih par godina vozi dosta zrelije. I ovdje nije napravio nikakav nedozvoljen potez. Dok Hamilton jest…



      6
      4

      2
  13. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Vidili smo na startu da je Hamilton bio malo brži. Napadao je Maxa vec u 2 zavoju, čak ga je umalo imao, ali je prikočio, jer Max se čvrsto branio.

    Nakon toga Hamilton je išao dosta agresivnije, nije dao Maxu više prostora i bum.

    Sad je pitanje, jel Hamilton bio isfrustriran činjenicom da mu se Max neće tek tako skloniti i da je želio istom taktikom da mu vrati? U takvim slučajevima pamet najmanje radi, oba vozaca su tvrdoglava i incident je zagarantovan.

    Mislim da otuda ide hladnoća Hamiltona, jer zna on da je Max čvrsta kost za slomiti, jedini je način da igraš snjim, jeste prljavo. Trkači incident bi bio da Hamilton nije pravio karnevalske krugove na stazi i davao svakakve izjave, jer je to samo dokaz koliko je on bio isfrustriran činjenicom da nije pobjedio u zadnjih 5 utrka i da je danas bio gladan iste, pa i pod svaku cijenu, pogotovo kod kuće. Čak i njegov tim, koji bi u ovakvim momentima trebao biti ponizan, pa makar i iz kurtoazije reći da nisu željeli na ovakav način slave ali sta je tu je, ne nego se ono svi kolektivno vesele što su glavnog konkurenta naglavacke izbacili iz utrke i da su kao na pravom putu, što reče Vuk?

    U tome je kvaka dragi fanovi Hamiltona i Mercedesa. Jel vi želite na ovakav način šampionat? Nije ok da se raduješ pobjedi, jer znaš da si bio dio incidenata! Baku nije oprostio Hamiltonu, ali Silverstone jeste, danas je Hamilton mogao i sebe da izbaci iz utrke! Nije on sigurno želio da Max izleti onako ludo sa staze, ali je sigurno išao na sve ili ništa. Na kraju on dobi sve, a Max ništa.

    Nama trebaju 50+ krugova uzbuđenja, a ne pisljiva 2 kruga, koja odluče pravac utrke.



    14
    6

    8
  14. Marlboro
    Interceptor Prikaži

    Vetma.Objektivan kao i uvijek.



    8
    1

    7
  15. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Haha Ante ponovo nije razočarao. Bravo Ante i ponovo briši komentar.



    8
    -5

    13
    • ZX10R Prikaži

      Reci šta je krivo napisao



      7
      3

      4
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      @Dani: Super mi je kako se uvjeriš da ti se komentari brišu zato jer mi smetaju, a zapravo se brišu zato jer u 95% slučajeva u njima nema nikakvog sadržaja – kao uostalom u ovom na kojeg odgovaram. Tako ja mislim da me Eva Longoria neće zato jer sam joj previše privlačan pa to ne može podnijeti. Samozavaravanje zna biti korisno. :thumbs:



      7
      4

      3
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Zanimljivo. . Uostalom to što ti misliš da nema sadržaja, ne znači da ga nema. “Haha Ante ponovo nije razočarao”. Odnosi se na tvoje neobjektivne članke u stilu informbiroa.
        Po tome 60% komentara nema nikakvog sadržaja. Primjer: “@Laguna Ti si promašio godinu “. Dvostruki standardi po običaju. Zašto se uopće čudim?


        0
        -3

        3
  16. dr honda 1992 Prikaži

    Svaka čast Ante,nemam šta dodati osim da mu vrati istom mjerom kako on to zna, jer ovo forsiranje Lewisa i Mercedesa je gadljivo i sramno,ovo je silovanje da Lujo bude naj ali može biti samo po brojkama,NIKAD NEĆE BITI NI SENNA NI SCHUMACHER, PA NI MAX.



    7
    3

    4
  17. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Max ga sad očekuje, pa je za pretpostaviti da će ga propisno i dočekati

    Nemam neke sumnje da ce bit jos sudara, nadam se sa duplim DNFom kada do njih dodje…
    U tom dvoboju onaj koji pusti papucu gasa ispada junac i mlitavac (kao Bottas svaki put kad se na startu nadje u sansi da prodje Lewisa pa odustane ili Lujo u oar navrata kada je popustio pod agresivom Maxa) a drugi heroj jer je cvrstim gardom odbio protivnika..

    Ocekujem Maxa u stilu kada je komentira sudar sa 2 Ferrarija “oni su meni upropastili utrku pa cu ja njima”

    Meni nikad nije bilo niti ce biti utrkivanje uz parolu “ako ti ne popustis, idemo obojica van”



    6
    6

    0
  18. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Moj Lujo na krivog si se namjerio prvi put od Alonsa. A ovaj bi te mogao izjebat gore nego je Alonso ikada. I to čim vidi pristojan zid da te zakuca u njega.



    11
    8

    3
  19. ZX10R Prikaži

    Bravo Ante ,sve navedeno je istina
    Mercedes je za nijansu brži i bolji bolid od Red Bulla to svatko normalan vidi,no za volanom Red Bull Max čini čudo,vozi strašno dobro,ne griješi i jako je brz ,brži id Hamiltona i dogodila se frka ,panika
    Možemo ovo nazvati i “trkačim incidentom” i ako to nije,ispalo je kako je ispalo
    Najvažnije je da je Max dobro
    Max će pobijediti u ovom dvoboju i biti prvak !



    11
    9

    2
  20. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Pa normalno bi bilo da kad tad dođe brži vozač od Lewisa, to je tako prirodno i to se sve u jednoj rečenici može napisati.

    Daješ malo na Windsora, tako je on cijelo predavanje napisao kako je MS 2004. kada je u Belgiji potvrdio naslov, a izgubio trku od Kimija, da je shvatio da je tada naletio na bržeg i bla bla, ovo, ono.

    A onda mu se u Brazilu 2006. poslije trke uvlačio u onu stvar, pitam se zašto?

    Dramatizirate oko jednog trkačeg incidenta, ne navijam za Lewisa, biti će toga još ako će Lewis ići ovako žestoko, a Max nastaviti po starom.



    3
    1

    2
  21. Alpine
    Laguna Prikaži

    u Formuli 1 pobjeđuje brži vozač u timu koji ima najbrži bolid. Ove godine Red Bull ima najbrži bolid, a imao ga je i nekoliko zadnjih utrka prošle sezone kad su dostigli pa prestigli Mercedes. Alonso bi, da vozi umjesto Verstappena, ove godine osvojio više bodova jer mu ne bi pukla guma i ne bi bespotrebno skretao udesno u Hamiltona kad bi s bržim bolidom lako pobijedio.



    6
    -14

    20
  22. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Prava šteta što nisi pročitao do kraja jer poanta je na kraju.
    Manje je bitno je li ovca ili nije ovca, kako autor to prispodobljuje.

    Ako ovčica u pomračenju tijekom udarca u barijere nije doživjela prosvjetljenje i ne postane najkorektniji vozač u povijesti sporta, The game is on.



    3
    2

    1
  23. antisha17 Prikaži

    Ne, koliko god mislio da je Vetma fan Max-a varaš se. Isto kao Vetma, fan sam lika i djela Vettel-a, ali za Max-a se mora priznati jedno: Gad je brz i to nenormalno.
    Dugo pratim F1 ali nisam isto tako dugo vidio nekoga ko tako šamara timske kolege. Ako malo pogledaš u ovoj sezoni Max je savršen, nema niti jednu jedinu grešku na stazi u cijeloj sezoni, sazrio je nakon toliko gluposti u početku F1 karijere.
    I da, Max bi pregazio Lewisa u istom bolidu, to sada već zna i svaki F1 laik, bio on navijač Lewisa ili ne..



    5
    3

    2
    • Lewis Hamilton
      Sodoff Baldrick 44 Prikaži

      Šamara tiske kolege jer ima puno bolje složen auto. Ne vjerujem da je brži sekundu od Pereza, to je nemoguće.
      Ricciardo ga je recimo pobijedio, pa su ga napucali iz momčadi. A Ricciarda sad tuče Lando. Znači, Lando je bolji od Maxa.



      3
      -4

      7
      • Mika Hakkinen
        Djuvedj Pretplatnik Prikaži

        Glupost, svaki put u zadnjih par godina kad ljudi pisu o tome da jedan vozac unutar tima ima bolji bolid od drugog mogu se samo nasmijat. Ricciardo je otišao sam, nitko ga nije otjerao. Razlog je najvjerojatnije što je Red Bull bio naklonjeniji Maxu od kojeg su htjeli napraviti najmlađeg svjetskog prvaka pa je Ricciardo odlučio promijeniti sredinu koja nije kontra njega.
        Moguce je biti brzi sekundu od timskog kolege, to su dokazali Vettel, Leclerc, Hamilton, Russel, Alonso itd.



        5
        5

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Zašto bi Red Bull ovako loše slagao auto svojim drugim vozačima iz godine u godinu? Zar nije logično da budu što bliže vrhu pa da kradu bodove Mercedesu? To je prilično bedasta teorija.

        Za Ricciarda je jasno tko je bio brži, uz svu mladenačku glupost Verstappena, i Ricciardu je bilo jasno da on tamo više nema što tražiti, pa makar po cijenu da ide u Renault.



        4
        4

        0
  24. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Prije dok Mercedes nije bio toliko dominantan i Ferrari … su se pokušavali boriti,
    Hamiltona sam osobno počeo zvati “bušač guma”
    U nekoliko situacija (5-6) kada bi ga netko pretjecao ili on pokušao preći nekoga
    učinio bi potpuno isti potez kao ovaj kojim je izbacio Maxa, ali u sporim zavojima.
    Do sada sam to zvao osobnom teorijom zavjere jer su zadnjih sezona takvi Hamovi incidenti nestali.
    Međutim!
    Čim se Hamilton ponovo našao u situaciji da ga netko ugrožava,
    tajanstvena urota oko bušača guma se ponovo aktualizirala.
    Crv sumnje mi ponovo šeće po mozgu.
    Ovaj potez je preslika Hamitonovih poteza i bušenja guma suparnika u prošlosti.
    Na žalost nemam mogućnost prekopati sve utrke s Hamovim incidentima, a znam da
    SKY- nema šanse da nam nekakvo takvo istraživanje pripremi.



    11
    9

    2
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      p.s.
      Istina je i da je ovaj članak malko navijački napisan.
      Osjeća se autorova ogorčenost i želja za dokazivanjem Hamiltonove pogreške.
      Ali, slažem se da je u nedjelju teklo puno mutne vode.
      Još kad dodam cvoj crv sumnje – urotu “fantomskog bušača guma”…….



      3
      3

      0
  25. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Kolumna je mišljenje autora i ne mora biti objektiva, iako se u ovoj kolumni sve rečeno temelji na činjenicama.

    Niti sam Maxov fan, niti Hamiltonov. Nisu niti jedan niti drugi neke dobrice na stazi što niti ne očekujem od top gun lige vozača. Ali isto tako nisam nikad vidio ovako opasano/očajnički potez.
    Što reći za čovjeka koji je pokušavao propustiti Rosberga u Abu Dhabiju ne bi li ga pokušao izbaciti iz utrke.
    Što reći za čovjeka koji je vlastitu ekipu optuživao za sabotažu kada je Rosberg imao više bodova…?

    Do sada mi je Shumacherovo guranje Barichella u zid u Mađarskoj bio najsmećarskiji potez koji sam ikad vidio. Od jučer mi je to Hamiltonov potez definitivno najjadniji kao što je i on sam.

    Veliki borac za ljudska prava uzeo titulu sir koji su se prošlosti bavili svime samo ne ravnopravnošću… Fejkerčina pozerska



    13
    9

    4
  26. Susie Wolff
    DrWho Donator Prikaži

    Čitam komentare i ne mogu vjerovati..prvi puta su me trnci prošli dok sam gledao izletavanje nakon pogiblje Bianchia a LH fanovi to nazivaju trkaćim incidentom i pravdaju proslavu koja je izgledala kao da je neki rookie uzeo pobjedu.
    Nije pogodio apex, prednjim lijevim kotačem udara Maxov zadnji desni.
    Amen
    #positivevibes#humble# i ostale gluposti



    19
    15

    4
    • Lewis Hamilton
      Sodoff Baldrick 44 Prikaži

      Nije njega Lujo udario, već se udario sam Max, jer ga nije smio zatvarati kad je znao da je ovaj paralelno s njim, pa ne bi ni došlo do dodira.
      Max je taj koji nije mogao podnijeti/dopustiti da ga Lujo prođe.



      2
      -12

      14
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Max ga nije uopće zatvarao, ostavio mu je sasvim dovoljno mjesta.

        U trenutku dodira, Hamilton je imamo poprilično prostora sa druge strane, do vrha zavoja, ali je bio preoptimističan u prvom krugu, sa hladnijim kočnicama i preteškim autom, i otišao preširoko ravno u Maxa.

        Čista greška. Onako Vettelovska.



        5
        1

        4
      • Susie Wolff
        DrWho Donator Prikaži

        E ovo mi je super, kao ono kad klinci mami tužakaju pa veli, nisam ga ja, sam se udario :-) :-)
        Ne razumijem, što točno i tko koga nije smio zatvarati? Ulaziš u zavoj, ne gađaš apex, izbacuješ se van i pogađaš drugog vozača u njegov zadnji kraj..o kakvim zatvaranjima lupetamo ovdje.
        LH je imao i više nego dosta mjesta za fair play..ali Mr.PositivevibeHumbelEqual je odlučio drugog vozača poslati u ogradu pri skoro 300km/h radi svog ega pred Britancima. I onda tamo trčkara sa zastavicom kao neki mali razdragani muppet. Da je kojim slučajem Leclerc uzeo pobjedu, LH bi humbel prodavao priču o empatiji i zabrinutosti za Maxa..



        3
        3

        0
  27. Mclaren
    GoranS Prikaži

    Nigde veze, al ajde – s obzirom da se u par navrata spominje: ovo je F1 a ne balet, da ustanem u odbranu baleta – kao muzičar koji sarađuje sa spomenutom strukom (uglavnom u mjuziklima) moram reći da se radi o izuzetnim atletama, dokaz je da većina sa navršenih 40-ak godina ide u penziju (zbog povreda i istrošenosti organizma). Ne bih rekao da su F1 vozači fizički spremniji od jedne balerine. Toliko od mene kao fanu balerina 😄 Sad ja, kao F1 fan – pratim cirkus toliko dugo da nisam bilo čili izrazit, da ne kažem ostrašćeni navijač. Ovo što je LH uradio me podseća na praksu za koju sam mislio da više ne postoji, a koja je nekad bila manje-više legalna u borbi za naslov: skrljaj protivnika. Svi koji duže pratimo F1 se možemo setiti sličnih situacija, ja ne mogu sa 100% biti siguran da je ovo bio trkaći incident. Ja takvu F1 ne želim, meni je trkanje, da ne idem daleko u prošlost duel Russella i Alonsa u Austriji. Čvrsto, agresivno i uz poštovanje.. I još nešto, da li mi se učinilo ili iz MB motora opet onaj dim, malo troškari ulje, vreme za generalku?



    10
    10

    0
  28. Max Verstappen
    MV33rbr Prikaži

    Ovakav incident se jednostavno morao dogoditi kad-tad. Obojica su isla na noz, Hamilton je bio vidno brzi, Max ga jednostavno nije htio pustiti i to je to. Ne zelim vjerovati da je udarac namjeran i jedina sreca u svemu je ta da je Max dobro. Pravi odgovor na ovo je pobjeda u Madarskoj. Vjerujem da Max to moze.



    5
    3

    2
  29. Kimi Raikkonen 7
    Kimi19 Prikaži

    ima malo vise bržih od njega…. u istom bolidu max, leclerc, russel… pa možda i lando bili bi brži



    2
    -4

    6
  30. Marlboro
    gliburina Prikaži

    Zanima me samo sta bi se pisalo da je umjesto Hama bio neko drugi.



    3
    0

    3
  31. Mika Hakkinen
    Djuvedj Pretplatnik Prikaži

    Ne moras citati kolumnu u kojoj novinar pise svoje misljenje. Floskule mrznje prodavaj negdje drugdje, zar si tolika osjetljiva pahuljica da te tekst ovako okida? Idi slobodno, al pazi da te vrata ne udare pri izlasku.



    5
    3

    2
  32. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Ovo je moje mišljenje u svezi gore spomenutog Antinog komentara. Literalna obrada, po običaju odlično učinjena….Ante, ponovo skidam kapu. Idemo dalje. Motiv cijelog komentara je događaj u prvom zavoju i tijekom devetog zavoja, a završio pravorijekom sudačkog tima. Dapače može se sve svesti na ovo zadnje, na sudački pravorijek koji je ponovo postao razlog za ponovne prijepore unutar F! pa i ovog foruma a i mnogih ostalih. Sukus pravorijeka: Hamilton je kriv što je spriječio Verstapena u njegovom nastojanju da ga prestigne!
    Mislim da se do ovdje slažemo sa ovim napisanim.Za sve ostalo što je napisano u spomenutom komentaru nebih rado stavio ruku u vatru poradi toga što je manje više osobno mišljenje dakle nemora imati potvrdu u stvarnosti. Vratimo se pravorijeku. Lewis je smanjio brzinu pri dolasku desnom zavoju, volan mu je malo u desno pomaknut te nastaje slijedeča situacija, vidljiva iz helikoptera, Max je sa prednjim spojlerom i gumama ispred Lewisa, daje gas i okreče volan na Lewisa. Tim potezom njegov zadnji desni kotač udara (jer je u tom trenutku brži od Lewisa) u Lewisov prednji lijevi kotač. Naravno, desilo se što se desilo……DNF, 52G,totalka na bolidu. Tim potezom Max je sam sebe katapultirao u zid. Dali je Max uopče bio svjestan posljedica okretanja volana u desno na toj poziciji? Što je mogao Lewis napraviti kad je vidio što radi Max. Da se možda makne još više desno, na travu i usput “skine šešir” uz naklon i ‘isvolite g.Max, imate slobodno’! Ali pustimo pravorijek. Suci su uvijek u pravi pa i uz VAR. Ja ponovo pitam dali je Max bio svjestan posljedica okretanja volana na desno i ulaska u Lewisov bolid. A mogao je sigurno proći po svojoj lijevoj strani staze koja je bila prazna. Manje više ostatak teksta što se tiće vozača, granići sa glorifikacijom Maxa i omalovažavanjem Lewisa, standardno na ovom forumu, ali ne prigovaram.
    E da Ante, jeli znaš što je značio prvi zavoj? Max je dodirom Lewisa dao mu do znanja da će biti jako tvrda kohabitacija. Pitanje je za koga. A što se tiće Lewisa i pouke, ne beri brigu.



    5
    0

    5
    • Lewis Hamilton
      Sodoff Baldrick 44 Prikaži

      Upravo to i ja tvrdim, Max je znao da će doći do sudara ako nastavi držat full desno, jer je vidio da mu je Lujo ušao duboko u paralelu s njim, i mogao je komotno otići malo lijevo, no tada bi izgubio poziciju od direktnog konkurenta i to nije mogao podnijeti.

      I sad s obzirom da je izletio u zid, stižu optužbe da ga je Lujo pokušao ubiti sa milijun G silama , mislim stvarno….



      6
      0

      6
      • lukarak Donator Prikaži

        Bas to, tocno se na njegovom on boardu vidi kako jos dodatno skrece udesno kad je vidio koliko mu je Hamilton blizu. Jer bili su skoro paralelno, ne bi se inace Hamov bolid vidio s kamere na sredini Maxovog bolida koja gleda unaprijed.



        5
        -1

        6
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Par sitnica koje su vam promakle…
          Max skreće udesno jer je desni zavoj.
          Nisu paralelno kad je Hamilton sa prednjim krajem udario Maxovu stražnju gumu.
          U trenutku dodira, Hamilton je imamo poprilično prostora sa druge strane, do vrha zavoja, ali je bio preoptimističan u prvom krugu, sa hladnijim kočnicama i preteškim autom, i otišao preširoko ravno u Maxa.

          Čista Hamiltonova greška.

          Mi možemo raspravljati samo je li kazna premala ili prevelika, je li se trebao toliko veseliti, je li Vetma presubjektivan u svojim tekstovima i slično…



          9
          5

          4
        • lukarak Donator Prikaži

          Ja ne znam jel tako tesko vidjeti gdje je Hamiton na Maxovoj onboard snimci. Prednje Lewisovo krilo je negdje oko Maxovog prednjeg kotaca.

          https://i.postimg.cc/Gm7x5B0k/image.png

          iduci trenutak Max okrece volan snazno u desno

          https://i.postimg.cc/k41CVFL2/image.png

          Lewisovo krilo je pored Maxovog kokpita u tom trenutku. Kako je on mislio da se nece zabit….

          Mislio je da ce Lewis odustati. Nije. Konacno nakon par takvih situacija vec ove godine.



          4
          3

          1
        • Formula 1
          RazzHR Prikaži

          @drv
          Zamisli da si parkiran pored auta koji ti je sa desne strane. I sad zamisli da izlaziš sa parkinga i u poziciji si kao Maxov bolid naspram Lewisovog. Sad zamisli da skreneš malo ”udesno”. Jaaaaaaoooo udesa! On je tebe sa prednjim kotačem lupio u tvoj zadnji. Ode blatobran. Nema veze što si ti njemu ušao u putanju. I da, putanja je putanja, bila ona stacionarna ili kretajuća. Imaš potpuno pravo reći osiguranju da nisi ti kriv nego on. Potpuno.
          Kako si god napisao da je Lewis imao prostora sa druge strane, imao je i Max sa svoje strane… Majstor (Max) je ”zaronio” u zavoj samo da bi bio ispred Lewisa pa što bude bude… i bilo mu je.
          I neka mu Lewis nije popustio, ne bi nitko od nas. Onaj tko nije bio na kartingu, odite malo, utrkujte se koji krug sa frendovima pa nek mi se javi onaj koji je popustio…
          Aj živili i ne sekirajte se previše…



          2
          0

          2
        • Susie Wolff
          DrWho Donator Prikaži

          Pa naravno da skreće u desno u desnom zavoju. Najbolje da je skrenuo u tribine.
          Hamilton mu dolazi paralelno, Max vidi da je još puuno mjesta desno prema rubu staze, vjerojatno ne računa da će LH pustiti bolid još van..da je LH gađao apex što je u ovoj situaciji i pri ovoj brzini morao, ništa se nebi dogodilo. Valjda da ga je volanom gađao, tek bi onda rekli da je krivnja možda podijeljena..



          3
          1

          2
    • Formula 1
      RazzHR Prikaži

      @Berislav: Komentar bolji od glavnog teksta…



      1
      -2

      3
    • Susie Wolff
      DrWho Donator Prikaži

      Dal je Max bio svjestan posljedica okretanja volana? Kakav je blesan taj Max..on u desnom zavoju okreće volan. E pa tako mu i treba. Da je ljepo produžio ravno, zabio bi se u tribine bez LH kao pravi momčić a ne ovako kao baraba..SirLewisa je dotakao, ma kakva li bezobrazluka..ih



      4
      0

      4
      • Marlboro
        gliburina Prikaži

        Bgmi melju mi se orasi od takvih likova



        2
        2

        0
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        Dal je Max bio svjestan posljedica okretanja volana u Lewisa? Kakav je blesan taj Max..on u desnom zavoju okreće volan u Lewisa dabi ga zatvorijo. E pa tako mu i treba. Da je ljepo produžio niz zavoj, nebi se zabio u nikoga jer bi ostao na svojoj praznoj strani staze bez LH, kao pravi momčić a ne ovako kao baraba..SirLewisa je dotakao, ma kakva li bezobrazluka..ih.
        Moja isprika što sam koristio tvoj tekst. Dodao sam samo par mojih riječi da bolje shvatiš što je bila moja namjera.
        I imao bi samo jednu, jedinu posljedicu…..ostao bi bez pozicije. I RB bi imao još uvijek ispravan bolid. Dobro si rekao, “Baraba ostaje Baraba”.



        1
        -2

        3
  33. Blackhawk Prikaži

    Alkar Ante Vetma – u sridu!
    Veliki thumbs up za tekst!



    11
    2

    9
  34. Lewis Hamilton
    Sodoff Baldrick 44 Prikaži

    Autore teksta, pobrkao si protagoniste, Max je ustvari shvatio da ima problem, i da je naišao na bržeg od sebe, za razliku od njegovih momčadskih kolega koji redovito imaju sfušane bolide i to ga razdire, kao što se svojedobno zabijao u Ricciarda jer je ovaj bio brži od njega, pa su se Riccija riješili.



    7
    -4

    11
  35. Mclaren
    draz Prikaži

    Jučer je bio brzi ali samo do zavoja gdje je odlepršao u gume… tako da ne znam koju si ti utrku gledao 😂😂😂



    3
    -2

    5
  36. Daniel Ricciardo 3
    Kicker Prikaži

    Hm, mozda da pocnemo od toga da ovu sezonu sam na strani Max-a cisto jer je neki underdog cijeli vrijeme, a nisam fan nijednog.

    Razocaran sam prvenstveno ovako bazicnom usporedbom definicije i brzine vozaca iako mi je razumljivo da je ideja clanka da se stvara rasprava i dize citanost, to je skroz u redu :)
    Ne moze se raditi usporedba da je Max toliko brzi zato jer je brzi od Pereza i prije toga dva neiskusna vozaca, pa covjek vozi prvi puta bolida na svakoj toj stazi, zar je stvarno tako tesko pogledati vremena Bottasa naspram Hamiltona kad je prvi put sjeo u bolid?
    https://www.formula1.com/en/results.html/2017/races/965/canada/qualifying.html

    Evo, samo mijenjat gore. Ljudi zaboravljaju da je Hamilton redovito ostavljao Bottasa 0.5s u kvalifikacijama, a u utrci ga ostavlja i danas. Ne moze se mjeriti bolid na temelju dva vozaca niti se tako moze mjeriti vozac. Tako svi slavili Ricciarda u Renaultu pa evo sad Ocona prije nego ga je Alonso poceo rasturat pa evo i Gasyla jerbo takoder nema brzeg vozaca.
    Mi znamo samo kolika je razlika izmedu neka dva vozaca i to je to. Barem je ove sezone ocito koliki je problem mijenjati auto (nekom se potrefi da odgovara njegovom stilu voznje, nekom ne).

    Definitivno mislim da nije fer ponasati se ko da je Hamilton osvojio sve iz vedra neba. Dosao je di je dosao jer je odlican vozac inace bi ga rasturio Alonso, Button, Vettel, Rosberg i Bottas, a mislim da je jasno da se to nije desilo, pa ne mozemo sad reci toboze da su oni losi vozaci jer je Hamilton bio bolji od njih, a on je ubiti isto los jer eto, oni su bili losiji…tako nejde logika vec mozda je, vidi cuda, stvarno dobar vozac?

    Sve u svemu zato mi je i Max odlican. Brz je u tom bolidu kojeg ima, preagresivan ubiti ali zato bas i gledam F1, a ne trecu ligu dugo selo da se valjaju po podu. Decko mi je osvjezenje i mislim da trebamo biti sretni da opet imamo uzbudljivo utrkivanje bez glupih “we leave each other space and we respect each other” (pa se vec u kvalama vidi koliko znace te njihove “dzentlemenske” gluposti).

    Jednostavno svi trebaju uzeti svog omiljenog vozaca i staviti ga u poziciju tog zavoja na jednu i drugu stranu i onda ce im se otvoriti oci pa ce napokon moci uzivati u sljedecim utrkama.



    3
    1

    2
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      https://www.formula1.com/en/results.html/2017/races/965/canada/qualifying.html

      Evo, samo mijenjat gore. Ljudi zaboravljaju da je Hamilton redovito ostavljao Bottasa 0.5s u kvalifikacijama

      Zašto si odabrao Kanadu? To nije prva zajednička utrka Hamiltona i Bottasa. Kakvi su bili omjeri snaga u prvih par kvalifikacija Bottasa u Mercedesu, prije Kanade? Ako ti se da – napiši točno zaostatke, to je samo šest utrka, čini mi se. Budem ja, ako ti nije zgodno…



      4
      4

      0
      • Daniel Ricciardo 3
        Kicker Prikaži

        Odabrao sam upravo kanadu da bude malo kasnije, a ne odmah prva utrka jer je to ocito da ce Hamilton dobiti (to sam bio napisao u tekstu pa sam izbacio na kraju da ne baljezgam previse :))

        Ako uzmem bas https://www.formula1.com/en/results.html/2017/races/968/great-britain/qualifying.html onda
        se radi o 1:26.600 vs 1:27.376

        Ubiti sto kasnije idemo u sezoni veci su razmaci, dok Lewis ne osvoji prvenstveno, tada je Valterri “blizu” pa cak tu i tam brzi.
        Cak u 2018. opet ista prica, generalno Lewis 0.3 / 0.4s brzi kad mu je bitno no ako gledamo race pace onda to bude i po 40s razlike, pogotovo poslije ljetne pauze kad se Lewis pripali :)



        2
        1

        1
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          I opet nema prvih utrka, prije Kanade, a rekao si “prvi put kad je sjeo u bolid”. Nema razloga onda uzeti sedmu utrku sezone, daj prvih šest. Da ne kompliciram, u prvih par zajedničkih kvalifikacija Bottas je bio blizu, ponekad i brži. U svakom slučaju – “redovito ostavljanje 0.5s u kvalifikacijama” je pogrešno. Lewis ih je te godine osvojio 13, a Bottas 8. Razmak je u prosjeku bio 0.285s.

          I kao kuriozitet, čak i je i te godine Max uvjerljivije ostavljao Ricciarda u kvalifikacijama, nego što je Lewis Bottasa.



          4
          3

          1
  37. Mercedes
    LH simply the best Prikaži

    Davno sam čuo duhovitu izjavu vatrenog navijača Crvene Zvezde – ” više mrzim Partizan nego što volim Zvezdu, a Zvezdu volim vìše od svega na svetu ”

    Tako je i Anti – više mrzi Hamiltona nego što voli Maxa.

    Papir sve trpi pa i ovakvu seriju bezveznih članaka i promašenih komentara.

    Meni je bilo skoro pa svejedno hoće li Lewis osvojiti još jednu titulu, ali sad navijam za njega kao prije 10 godina, samo da opet osvoji i da Anti bude teško. Baš me veseli njegovo razočarenje.
    Let’s go Lewis !



    8
    -3

    11
  38. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Genijalan je isto kao identični potezi prema Albonu. Toliko su pametni da bi u pravom životu netko izašao iz bolida i razbio mu umišljenu njušku.



    8
    8

    0
  39. Rover
    Raneberg Prikaži

    Kako god, htjeli smo dugo vremena uzbudljivu sezonu, dobili smo i vise od toga, a ima se još voziti pa hajmo malo i uživati i hajde da se svi malo opustimo i odmaknemo od vruće teme uz ovaj fenomenalni Kimijev team radio 😄

    Prebaciti odmah na 3:25

    https://youtu.be/WSypQcWixhA



    3
    3

    0
    • Bmw
      SKImperator Prikaži

      Dobro je reka, kimi za penziju kimi ovo kimi ono. Al i da dode neki novi klinac, veca je vjerojatnost da ce se vozikat sa schumacheron i mazepinon nego bit blizu bodova kao sta se ponekad kimiju zna desit.



      2
      2

      0
  40. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Kad sam vidio rečenicu di piše da je Hamilton imao najbrži bolid prestao sam dalje čitati.
    Da neštko od navijača napiše takav osvrt ajde de, ali za glavnog urednikq to je smiješno.
    Bolid koji je imao 5 pobjeda zaredom i kojem se Ham nije mogao približiti u sprintu nimalo osim u prvom krugu je sporiji od Mercedesa zbog jednih kvala? Stvarno? 😂
    Ali ajde bar je broj komentara na zavidnih razini to je valjda najbitnije



    5
    -6

    11
  41. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    “Dosad je možda bilo sumnje, ali svakim duelom postaje sve jasnije – Lewis je naišao na bržeg od sebe i ne zna što s tim.”

    Ante, ja bi tomu ipak nešto dodao a to je
    : ““Bio je to krah s najavom. Bili smo bliski tri puta, a Lewis Hamilton se uvijek povlačio. Ne ovaj put. Ironično, u jednom od najbržih zavoja u F1 kalendaru. Max Verstappen bolno je naučio da ne može uvijek voziti kao da je sam na stazi. U osnovi se oslanja na popuštanje protivnika. Bez obzira nalazi li se ispred ili iza njega. Većinu vremena i ova vrsta zastrašivanja djeluje.” (AMuS)

    Još nešto, slažem se sa tobom da je Lewis, ne naućio, nego switch iz ‘Off’ prebacio u ‘On’ ili po naški vrača “milo za drago Lewis nije od jučer i itekako se zna brinuti o sebi.



    2
    1

    1
  42. Ferrari
    TORPEDO Prikaži

    Ima on četverostruki problem…a zovu se…Charles,Lando,Max i George…
    Nema starac više reflekse…samo bolid brži 2 sekunde od ostalih….



    2
    0

    2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.