Nakon stražnjeg krila i pit-stop “sigurnosti”, Wolff pronašao novu metu za usporavanje Red Bulla?

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 31 komentara

x1

Agresivna kampanja agitiranja protiv preporođenog Red Bulla i nagađanje u čemu se krije njihova snaga se nastavlja. Nakon lobiranja za strože testove fleksibilnosti stražnjeg krila koji Mercedesu nisu donijeli ništa, Toto Wolff je otkrio kako su prije “tri ili četiri tjedna” priupitali FIA-u par detalja oko tehničkih rješenja za zaustavljanje u boksu. FIA je promptno izbacila novu tehničku direktivu kako bi “poboljšali sigurnost”, a za slučaj da ni to ne donese ništa – sad se čini da Wolff na radaru ima novu metu.

Lewis Hamilton je u Francuskoj komentirao kako Red Bull ima impresivnu brzinu na pravcu, a Wolff je nakon utrke rekao da je ekipa napravila “ogroman korak naprijed sa svojom pogonskom jedinicom”. Naravno, pojasnio je da ne misli pritom da je Honda donijela veliku nadogradnju koja po trenutnom pravilniku nije niti dozvoljena. Proizvođači motora smiju donositi samo nadogradnje zbog pouzdanosti elemenata.

Wolff kaže da je Red Bull prilično oštro reagirao na te sugestije da su brzi na pravcu, što ga iznenađuje:

“Pitam se zašto je ovo aktualna tema jer svi znamo da pogonske jedinice trebaju biti homologirane.”

“Zaista sam iznenađen što dečki iz Red Bulla tako glasno protestiraju [na pitanja] o pogonskoj jedinici. To je pomalo čudno.”

“Pravila su vrlo jasna. Homologacija je prisutna, možete donijeti samo nadogradnje po pitanju pouzdanosti, to je to.”

“Očigledno, možete počistiti neke stvari, ali imate svoje tokene i morate ih koristiti, to je to. Ne bi trebalo biti nekakve prednosti u snazi.”

Iz Red Bulla se nisu previše osvrtali na ove izjave, a Max Verstappen je pojasnio da ekipa svakog vikenda radi na stražnjem krilu koje prilagođava potrebama staze. Christian Horner je poručio Wolffu da bi trebao pojasniti svom vozaču [Lewisu Hamiltonu] da smanjivanje downforcea daje dodatnu brzinu na pravcu i obrnuto.

U međuvremenu, još nema službenih informacija o tome sprema li se nova tehnička direktiva ili stroži testovi za fleksibilnost prednjih krila o čemu se priča već više od tri-četiri tjedna.


Odgovor

31 komentara

  1. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Max je postao sila, možda je u tome problem?



    24
    22

    2
  2. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Ovo vec pocinje da lici na Ferari 2019 i tadasnje plakanje Hamiltona kako im ne moze nista na pravcu.



    32
    29

    3
  3. Red Bull
    Deathbone5 Prikaži

    Već Fia sprema senzore.

    Vidi se po Hamiltonovoj vožnji u Q2 jučer, odnosno činjenici koliko je grešaka radio, da je pritisak porastao i da im to Mercu ne paše. Što se tiče ovih optužbi za motor, rekao bi da su to čiste bedastoce, velika kompanija poput Honde, koja je još iz Japana, a Japanci su fakat uporni ljudi, ne bih si dozvolila da varaju i tak se osramote u zadnjoj sezoni sudjelovanja.



    34
    32

    2
    • Ayrton Senna
      MCLfan Prikaži

      Slažem se da Honda ne vara,al po meni merc je brži svejedno samo uprskao sa strategijom zadnjih nekoliko utrka ili uvijek neka glupost,vrijeme je za promjene,samo nek se mclaren i ferrari još dignu i to bu to



      6
      4

      2
  4. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    RB nije Ferrari da skine gaćice i naguzi se… Lajkam… Idemo dalje.. Der Untergang ili po starom…



    36
    34

    2
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Istina, da RB ima snagu kao ferrari gdje bi im bio kraj… a ovi jadnici se pokore sta god im se kaze



      6
      5

      1
    • renato2107 Donator Prikaži

      Ali realno i ne brane se previše….postaju gori od Ferrarija, ugurali su im već 2 direktive a oni šute. Očekivao sam jaču borbu za stolom i više kontranapada na Mercov bolid.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Pa rekao bih da se brane koliko mogu. Prozivaju FiA-u u javnosti za glupe direktive. Traže i sami da se pogleda nešto kod konkurencije (savijanje prednjeg krila). Samo je problem što njima neće proći. Jer bilo je u ovoj hibridnoj eri traženja provjere legalnosti i kod Mercedesa. Sam Red Bull je govorio prošle godine da je DAS po njihovoj interpretaciji pravila ilegalan. Žalilo se i na one njihove felge, pa je i to ispalo malo (i)legalno… Ali kako ćeš se boriti kada je sve što oni naprave genijalno i prolazi kao legalno, dok kod konkurencije nešto što je uvijek bilo legalno postaje ilegalno na jedan poziv iz Merca…



        3
        3

        0
  5. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Dosadne su te političke igrice,a za njih je kriva upravo FIA jel uopće dopušta uplitanje,a zapravo sami ne mogu kontrolirat ekipe pa zato i imamo gunđala poput Wolfa,’inovativnog RB’,preopskrbljenog Ferr sa ‘žentlmenskim dealovima’…Pravila su ekvivalent našem pravosuđu-sve je uređeno a rupa po kojima štakori i zmije gmižu kolko hoćeš..Pustite nas navijače da uživamo u izjednačenoj sezoni a ove zakulisne igre škarama odrezat.Jel se neš ne smije-rez,out,kazna jača i bok a ne posred sezone nove izmišljotine…Fujjj



    8
    7

    1
  6. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Toto i sir je ocajani gubitnici, ali još gori od svega su ovi iz fie, koji isti tren reagiraju, samo RBR je malo pametniji od Ferraria i nece dat tako lako prevarit…
    Uopce se nebi cudio da FIA djeli sve sto sazna mercu i tako oni rade superioran bolid jer zna sve cake, a sad je neke cake red bull sakria i eto plakanja.
    Ferrariev bolid je navodno sagorjeva ulje iz intercoolera i ima neki pametni sistem za gorivo, zansta je vrlo mlguce da mercedes to trenutno koristi samo oni sta bi trebali muče i kupe bodice umjesto pobjede i postolja



    16
    13

    3
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Mercedesov bolid i sad u nekim trenucima ispušta dim kao da sagorijeva ulje, ne bi me cudilo da to rade…
      Ali eto, čuj da netko napravi bolji motor od njihovog, to je nemoguće…



      7
      6

      1
      • Michael Schumacher
        VRSV546 Prikaži

        2019 je toto rekao da su motori dosegli vrhunac
        Pocetak 2020 njihov motor jači prakticki na golo oko i dimi, sam svoje rici je pojeo al iz FIE muče kao i uvik kad je GOAT u pitanju



        3
        3

        0
  7. Ferrari
    Malvazija01 Prikaži

    Nevjerojatno je koliko su loši gubitnici u Mercu, čim se netko približi najvećem odmah kreću žalbe, senzori da se uspori konkurencija…i tako svake godine ista priča dok se ne stvori GOAT 🤮



    17
    16

    1
  8. Renault
    zd1400rt Prikaži

    OK su mi prepucavanja i bitke van staze, ali ovo što rade Toto i Hamilton je već postalo jadno. Sada mi lagano već bacaju sjenu na svoje uspjehe i respect prema uspjesima.

    Nitko ne spominje da više nemaju DAS i da su očito tu izgubili dio performansi s gumama.



    29
    28

    1
  9. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    S jedne strane ide mi na jetra Mercedes jer prakticki lobiraju kod FIAe da uspore Red Bull na bilo kakav nacin , jer na stazi im neide pa ajmo probat ovako.
    S druge strane ih i shvacam. I upravo takav je trebao biti Red Bull , i ne samo oni , svih ovih godina dominacije Mercedesa.
    Ne sutit i gledati kako netko pere pod s tobom , nego resetati FIA-u sa svim i svacim da stalno “imaju oci” na Mercovom bolidu.
    Nebitno dali se upiti dogadaju s razlogom ili bez razgoga. I upiti bez osonove opet imaju neki rezultat.
    Bilo je upite , nije da nije , ali je trebalo svaki tjedan resetati s necim upravo kako Merc sada radi.



    9
    8

    1
  10. Red Bull
    Kico Donator Prikaži

    Wolff od najnormalnijeg sefa momčadi postaje sve gori,los gubitnik,cudno da Mecka ne protestira radi Red Bull Ringa, 😁😁



    14
    13

    1
    • Michael Schumacher
      ZJ11 Prikaži

      Nije on izgleda bio nikad normalan, samo je imao komfort zonu prednosti i jednog vozaca na uzici pa je djelovao kao normalan. Bio je sef momcadi pola godine gdje mercedes nije bio najbolji i onda je krenula PU era i sve ostalo je povijest.

      Sad je malo jasnija ona izjava prije sezone kad je rekao kako trazi nasljednika da pobjegne iz ovog ludila, jer je ocito odmah shvatio da nemaju puno vreca za pijesak kao sto su imali u sezonama prije, a ogranicenje budzeta pomalo veze ruke iza ledja da se cuda naprave.



      13
      12

      1
  11. Honda
    plavi Prikaži

    Prema AMuS Honda od Francuske ima dodatnih 14hp vise ali na ustrb “pojacane pouzdanosti i jaceg mapiranja” (cime ustvari ne krse pravilnik). Time je to najjaca PU trenutno u f1?

    Odvaratno je ovo sto radi Mercedes svim silama osim onima na stazi zele usporiti RB.



    15
    14

    1
  12. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Mislim da ćemo svi odahnuti kada jednom zauvijek ovi foliranti padnu gdje im je i mjesto – na kraj poredka… i kada napuste Formulu 1 u suzama. Sir Najboljem želim da snimi mnogo LGBT reklama do kraja života i da uživa sa svojim dečkom Beiberom u Los Angelesu. Totu želim barem da ga netko dobro nalema ako već ne može popušiti sve te pare koje je stekao.



    18
    9

    9
  13. Toro Rosso
    25_321 Prikaži

    Kad vidim da Toto insinuira varanje, sjetim se dima iz mercedesovih motora…
    Al ove godine ni to ne pomaze. Puknut ce njima, Hamu, jedna masina ove sezone (ako imaju srece, izvan utrke), opasno ih forsiraju ove godine da bi izdrzali tempo RB-Honde.



    10
    9

    1
  14. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Odvratni su!



    4
    3

    1
  15. Mclaren
    GoranS Prikaži

    MB i Wolfika se malo zaigrali, težak je njihov decrescendo



    4
    4

    0
  16. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Dođe mi da ne pratim ovo vise jer ovo sa sportom veze nema. Ako je poanta da je netko non stop prvi i obara rekorde bio bolji ili ne onda f1 gubi svaki smisao. Znači oni ne mogu odvozit prvenstvo u egal uvijetima sa konkurentom. Pa i Ferrari kad je imao onaj motor da tako drze f1 za muda taj bi motor ostao jer je do svih regulativa i senzora bio potpuno sukladan pravilniku. Ferrari nema ljude koji se znaju izboriti u f1 za sebe i za momcad. Ovima prolaze izmjena pravila, guma i provjera svake ekipe kako njima prdne. Zasto nitko ne kontrolira Mercedesov motor, i krila koja itekako su flexibilna? Pitam se šta je iduće.



    11
    11

    0
  17. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    ljigavo i patetično. mercov modus operandi spada u kategoriju biznisa i politike. u tome su odlični.
    Problem je što sport gledamo upravo iz razloga da se maknemo od licemjernog biznisa i politike. a sada nam je i to uprljano.



    6
    6

    0
  18. Fernando Alonso 14
    GP2Engine novinar Prikaži

    Treba senzore na Mercedes stavit. Treba im provjeriti sve unutra-van od početka do kraja bolida.
    Lako je Lewisu bilo 15′,19′,20′. 17′ i 18′ se desila šlampavost Ferrarija, a mogli su obje godine uzeti titule sa Sebom.
    U normalnim okolnostima ne bi imao Lewis više od 2 titule. Nije on superhuman.



    4
    4

    0
  19. Mclaren
    raca Prikaži

    A jesi derpe. Šta je slijedeće? Obavezno nadolijevanje goriva samo za RB?



    4
    4

    0
  20. Niki Lauda
    Vordas Pretplatnik Prikaži

    Joj što bi volio da stave senzore na Hondine motore i da se pokaže da je sve legalno. Onda Toto i ekipa ima da si počupaju kosu od muke i svi zajedno kod majstora koji je posadio Lojzeku njegovu grivu. Mrzim to politikanstvo i ovo sve više potvrđuje moju tezu da je ovo bilo dogovoreno kod povratka Mercedesa u F1. Možda ne oko rušenja rekorda ali pravila oko motora i guma. Da se ne osramote i opravdaju ulaganje. Ostalo je povjest.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.