Je li došlo vrijeme za Russella u Mercedesu?

Osvrt

Rea Banić

Prije 3 godina 3 min 30 komentara

George Russell je već posljednje dvije godine česta tema kada se govori o tržištu vozača, a ove godine bi mogao biti i glavna tema. U dosadašnjim utrkama ove sezone Mercedes je pokazao da nije onaj stari te da će morati napraviti promjene. Promjena na bolidu ili promjena vozača bit će potrebna, a ako mu se da prilika, Russell je spreman voziti bolid sedmerostrukog osvajača prvenstva.

Hamilton i Bottas imaju ugovore samo na jednu godinu te se sve karte i dalje nalaze na stolu. Ako sagledamo načine na koje se momčad odnosila prema vozačima i koji vozač im je prioritet (iako Toto tvrdi da ne postoje prvi i drugi vozač…), Valtteri se ipak nalazi u neizvjesnijoj situaciji. Tome zasigurno ne doprinose ni njegovi rezultati koji su ove godine najlošiji otkad je s njima.

Toto Wolff je ranije ove godine rekao kako bi ima želju riješiti razgovore i ugovore s vozačima što prije i da ne želi ponavljati sklapanje ugovora u siječnju kao što se dogodilo s Hamiltonom ove godine.

“Ne želimo ostaviti odluku sve do siječnja da potvrdimo dva vozača… Također, želimo dati vozaču mir i da se možemo usredotočiti na posao.”

“Za sljedeću godinu jako puno toga visi u zraku i uvijek ćemo pokušati dugoročno učiniti najbolje za momčad, a istovremeno davati i potpunu odanost našim trenutnim vozačima. Ne sumnjamo ni u Valtterija ni u Lewisa, ali će se razgovori očigledno dogoditi – ali ne u siječnju sljedeće godine.”

Toto Wolff

Kao i Wolff, i Russell ima želju što prije saznati u kojem bolidu će voziti u 2022. godini.

“Nisam baš razgovarao o tome [s Totom], to je jednostavno oduvijek bio moj mentalitet. Svima je to u najboljem interesu, ja sam usredotočen na ono što se događa tu i sada, ali sam siguran da će se sve riješiti najkasnije do kraja ljetnih praznika. Mislim da bismo svi željeli lijepi ljetni odmor kada je sezona ovako stresna, a ne se zamarati s ugovorima. Bar bi ja htio da tako bude. A i svima ostalima to daje malo jasniju sliku…Vjerujem da ćemo sve vidjeti u nadolazećim tjednima.“

George Russell

Russell s Williamsom nikada nije završio u prvih deset te mu je u dosadašnjim utrkama 2021. godine najbolji rezultat bilo 14. mjesto. Veliki korak ove sezone za njega i njegov nekonkurentan bolid je činjenica da je svake kvalifikacije ostvario vrijeme za ulazak u Q2. Podsjetimo se i VN Sakhira 2020. godine u kojoj je vozio za Mercedes umjesto Hamiltona te pokazao da i on može biti zvijezda s pravim bolidom (ako zanemarimo grešku koju je napravila Mercedesova momčad).

Je li Russell stvarno talent koji zaslužuje Mercedesovo mjesto ili je precijenjen? Hoće li uzeti Bottasovo ili Hamiltonovo mjesto? Hoće li i dalje ostati u Williamsu ili dobiti ponudu mjesta u nekoj drugoj momčadi, a ne u Mercedesu? Pitanja na ove odgovore saznat ćemo uskoro kada krene ludilo i borba za grid sljedeće sezone. 


Odgovor

30 komentara

  1. Mika Hakkinen
    Djuvedj Pretplatnik Prikaži

    Kratko i jasno -da.



    8
    6

    2
    • Kimi Raikkonen
      Michael Schumacher Prikaži

      Mercedes jako dobro uviđa da je drugi red bullov vozač jako diže i skuplja bodove, dok njihov drugi vozac jako slabo napreduje i da je upitan njegov napredak. Mercedesu je jako važno da osvoji konstruktorski naslov i uz slabog drugog vozača sigurno si to neće priuštiti, a kako bih to eliminirali napraviti će sve da isto osvoje. Tako da se bojim kako si bottas može preseliti sjedalo u williams i da je to pitanje dana kad će se desiti.



      2
      1

      1
  2. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Je. Trebao je od početka sezone već.



    3
    -1

    4
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nema šanse dok je Sir tamo. Ako Lewis odjaše u sumrak. Ja mislim da bi se mogao ne vratiti s ljetne stanke ako Merc nastavi s ovom formom



    6
    -6

    12
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Ti bas imas jako nisko misljenje od Lewisu 😎



      17
      16

      1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      S kojom formom? Ako misliš na greške ekpie to ima smisla, ako pričaš o brzini u bolidu nema. Imali su sigurno 2.mjesto u MC do greške u boxu, a u Bakuu su imali opet postolje prije Maxovog udesa i Hamove greške.
      Dakle na 2 staze koje im najmanje pašu na cijelom kalendaru su bili na postolju.
      Još na to sve je Singapur otpao dakle i to im ide na ruku. Ne bojim se za MB.
      Isto tako sumnjam da će Lewis otići, zašto bi otišao?



      9
      0

      9
    • ZX10R Prikaži

      Zar je moguće da tako razmišljaš
      Jel ti uistinu misliš da se hamilton uplašio ?
      Vjeruj mi da nije niti malo i da jedva čeka svaku utrku,ako nekome treba dokazivati još uvijek da je hamilton vrhunski vozač onda je to tragikomedija
      Max je naravno isto vrh ,tako da je to dobro za nas koji volim f1 da imamo borbu barem 2 vozača za vrh kada ih već nema više


      0
      -1

      1
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    da. što kasnije zamijeni bottasa to bolje. moijima.
    fali anketa kad se već postavi ovakvo da/ne pitanje.



    11
    9

    2
  5. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Nekako mislim da ce Bottas napokon otpast.. Russell ce vozit Merc od sljedece sezone, zasluzio on to ili ne…
    Lewisa, ako kojim cudom ne osvoji naslov ove godine, gledamo i sljedece sezone..
    Vjerujem da bi nakon eventualnog osmog naslova iša ća…



    5
    5

    0
  6. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Bottas će Mercedes koštati WCC sigurno, sve više ispodprosječan, a i kronično nema sreće.
    Možda Mercedes nije očekivao jak Red Bull tada. Da su ranije znali da Perez prelazi vjerojatno bi Russell bio sada na Bottasovom mjestu.



    7
    5

    2
  7. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Skysport Italia piše da je prelazak gotova stvar, Bottas neće dobiti novi ugovor, Russell u Mercedesu možda već na silverstonu.

    https://www.instagram.com/p/CP-q8PPB05j/



    5
    5

    0
  8. James Hunt
    Vryky Prikaži

    A ne nije



    2
    2

    0
  9. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Navijam za Russella 100%, no sve dok je Hamilton tamo, nece biti nekih pretjeranih senzacija. A, to da ce Russell raditi bolji posao od Bottasa to sigurno da.

    U Mercedesu sigurno ne zele neku vecu facu u timu, jer s tim bi bila narusena sva moguca atmosfera! Njima treba neko ko ce redovno skupljati bodove – podijume i to je to. Russell je niko i nista, njihov podanik, a isti samo sto ce sjesti u Mercedes i imati malo vecu platu je san snova posao.

    I jos nesto Wolff nije Dennis, tako da…

    Da bogdom ja pojeo sve svoje rijeci, pa me Russell posteno demantovao, to bih jedva cekao…



    7
    7

    0
  10. lukarak Donator Prikaži

    Pa ne pase frajer u bolid koji je napravljen po dimenzijama Bottasa i Sir Hamiltona.



    1
    -2

    3
  11. Mclaren
    raca Prikaži

    U svakom slučaju da. Bottas ne može više čuvati leđa Lewisu, dok Russellu nije prioritet oduzimati pobjede Hamiltonu koji se bori za naslov jer on nema nikakve šanse da se uključi u borbu za broj 1. Jedino ako je Lewis daleko od njega. Mercedesu je bitan konstruktorski naslov, a sa ovakvim Bottasom teško će do njega. Na drugoj strani, Perez vidljivo podiže formu, Honda je pouzdana i ako Bottas drastično ne poboljša svoje nastupe u naredne dvije utrke, realna i razumna odluka bi bila ubaciti Russella. Tko zna. Možda nas, koji tako mislimo, Valteri sve demantira. Iskreno, čisto sumnjam. Cirkus ide dalje a mi pratimo.



    3
    2

    1
  12. Williams
    Montoya Prikaži

    Pretpostavljam da je 2022. sigurna, možda ga i prije povuku zbog konstruktorskih bodova.
    Sljedeće godine nova pravila – vozit će s Hamiltonom ali auto više neće bit za koplje ispred ostalih, 2023. HAM se povlači i RUS postaje No1 ali džabe mu sve kad će dominirat netko drugi



    2
    2

    0
  13. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Mislim da je tu mozda malo kompliciranije nego sto se moze vidjeti. Kada LDM htio Kimija u Ferkanu, to Schumiju nije pasalo, on je cini mi se ciljao na Rossija kao suvozaca. LDM je rszbio osovinu Todt, Ross, Schumi i tu je dosao kraj Ferkanu kao takvom. Ako je i priblizno takva situacija u Mercu vjerujem da su interesne skupine jako aktivne
    .pretpostavljam da je Hamsta svakako protiv jednog brzog mladica koji bi ga mogao ugroziti i pretpostavljam da bi bio sretiniji sa nekim poput Grosjeana i sl. S druge strane postoji sigurno neka druga grupa ljudi koja zeli prvendtvo bez obzira na vozace. To je moje subjektivno vidjenje koje ne mora uopce biti tocno.



    3
    2

    1
  14. avalon Prikaži

    “Tome zasigurno ne doprinose ni njegovi rezultati koji su ove godine najlošiji otkad je s njima.” najlošiji rezultati VB su ako gledamo tablicu plasmana i broj bodova neznatno lošiji nego prethodnih sezona u MB . odskaču sezone 2017./19. kad je prvih 6 trka završava na postolju . 2018. je u prvih 6 trka ima 3 ( uz odustajanje u bakuu sa P 1 zbog probušene gume ) , a 2020. 5 postolja . ove sezone posli 6 trka VB ima 3 podija + MC kad mu je tim zaje*a P2 postavivši “rekord” u izmjeni guma od 43 sata ! u imoli je ima sudar sa GR ( nasljednikom ? ) tada je vozija na P 9 i ko zna di bi završija da se to nije desilo jer do kraj trke je preostalo 33 kruga . ako bi gledali kroz bodove 2017. je VB posli 6 trka ima 75 , 2018. je ima 68 , 2019. posli 6 trka 120 , 2020. je ima 89 i ove sezone tek 47 ali objektivno da ga tim nije sje*a u MC ima bi 65 , a možda bi i u imoli “zgrabija” poneki bod da nije bilo krša = bija bi negdje na nivou 2017./18. ;) zaista mi nije jasno omalovažavanje , podcjenjivanje vozača koji je u 4 sezone MB stalno među prva 3 vozača ,koji je 2019./20. završava prvenstvo na 2. mistu . napisa sam 4 sezone iako je 2018. završija 5. ALI samo zbog gubitka pobjede u bakuu zbog probušene gume 3 kruga prije kraja trke . i sad bi bija 4. tek 4 boda iza pereza da mu tim nije “uništija” trku u MC . zašti niko ne gleda kad podcjenjuje VB širu sliku npr taj baju 2018. ili činjenicu da je ove sezone RB jako konkurentan ? jer npr 2019. posli 6 trka LH je ima 59 , 2020. 34 boda više od maxa , a ove sezone posli 6 trka max ima 4 boda više od nedodirljivog LH . ako je RB/max konkurentan LH koji je sad 2. u plasmanu onda nije čudno šta je VB 4. iza pereza/RB. zapravo VB je odvozija tek jednu baš lošu trku ali i to može bit posljedica različitih strategija ,podešavanja MB posli MC di su naslutili da ne ide sve po planu , da RB može bit itekako konkurentan . VB je u prethodnim sezonama dosta pomoga LH/MB ka odličan wingman šta je evidentno u ovih 6 trka . kad ga “nije bilo ” ( imola , MC , baku ) LH se sam mora borit protiv maxa , u bakuu i pereza . u imoli je LH tek 1,7 s završija iza 3. norrisa . možda bi prednost bila veća da je bilo VB koji je do izmjene guma drža P 6 i bija iza norrisa . da nije bilo sudara sa GR pitanje je bi li u preosta 33 kruga tu i osta . uostalom plasmani VB su dali nemjerljiv doprinos osvajanju konstruktorskih titula = novčića jer komparirajmo to sa periodom 2010. – 2013. kad se FA 2 X borija za titulu , a ferrari pada u prvenstvu konstruktora = gubija novčiće jer massa nije da doprinos svojim bodovima . npr 2010. FA završava 2. tek 4 boda iza seba , a ferrari je 3. u konstruktorskom iza McL iako je LH završija tek 4. ali zato je button završija 5. , a massa tek 6. ! ili 2013. , FA 2 . massa tek 8. i zbog toga je 2. u konstruktorskom završija MB iako je FA ima više bodova od LH ( 53 ) ali je NR ima 59 više od masse .
    VB je skoro idelano obavlja svoju “dužnost” no vjerovatno su mu i frustracije rasle zbog dodjeljene mu “titule” najboljeg pomoćnika” jer ipak taj bottas je sa 25 u vrlo solidnom willaimsu 2 prvenstva završava jako dobro plasiran jer ispred njega su bili tek vozači MB i RB 2014 . i MB i ferraria 2015. , a moramo priznat da williams nije bija na nivou MB ; RB , ferraria . zbog prikazanih vožnji su ga valjda i prije isteka ugovora uzeli iz MB i “napravili” od njega najboljeg pomoćnika . nije doveden da se bori za titule ( šta mnogi zaboravljaju … izgleda ) nego za konstruktorske bodove , a to radi vrlo uredno svo vrime . možda i ove sezone jer do kraja ima još 17 trka .
    i ko kaže da će GR ako zamjeni VB bit tako “krotak” ka valtteri , da neće “pokazat zube” LH ? jer mislim da su i greške GR ( ka npr imola ) nisu plod želje da se dokaže MB i “pobjegne” iz williamsa te to želi pokazat na posredan način ? uostalom da se to i desi , da GR “pokaže zube” , dobije nogu zbog toga vjerovatno bi mu to otvorilo put prema nekoj drugoj momčadi jer onaj koji svojim vožnjama “muči” LH ( ako i kad bi se to događalo ) dobija bi masu kredita kod suparnika i potvrdija svoj talent koji se kroz williams ( i onu trku u MB ) naslućuje ali nije baš sigurno potvrđen …. za GR je došlo vrime za konkurentniji bolid ali je li to baš sad , u ovom trenutku MB…. ma odlučit će toto menađer obojice :) :) :)



    4
    1

    3
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      sve je već odlučeno, jedino tebi nije jasno…ni prvi ni zadnji put.



      3
      -1

      4
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        To što je nešto odlučeno ne znači da je to pametno. Recimo 2005 pred ljetnu stanku su odlučili škartirati Schumachera od 2007. Jel’ to bilo odlučeno tada – je. Jel’ bilo pametno – možda. 2009. su odlučili škartirati svojeg još uvijek zadnjeg prvaka – pa se prodavala priča o nemotiviranom Kimiju koji je traktor dovezao do pobjeda na Spa, a razne zamjene za Massu nisu došle ni blizu njegovim performansama. 4 godine kasnije klečali su pred njim kad je Massa pobjegao od Alonsa.



        3
        3

        0
      • avalon Prikaži

        zekohonda.. doktore “moj” , opet si mi spustija … ni prvi ni zadnji put :) :):) jbga , kako mi i može bit jasno kad ne pratim tvoje komentare ? da to uradim prije nego šta napišem nešto sve bi mi bilo puno jasnije , ne bi toliko griješija :( znači , već je odlučeno ( šta jedino meni nije jasno ) Le Castellet će za MB vozit GR ? jer čini mi se da sam napisa “za GR je došlo vrime za konkurentniji bolid ali je li to baš SAD , U OVOM TRENUTKU MB…ma odlučit će toto menađer obojice ” moj komentar je samo mišljenje o doprinosu VB konstruktorskim bodovima MB ( zato sam i komparira sa massinim “doprinosom” u ferrariu ) , a i nekim rezultatima LH . o svemu će odlučit toto ka šta sam napisa … ili možda neće . šta ti misliš doktore ? možda će se za mišljenje nešto pitat i lewisa kojem možda neće odgovarat da za kolegu umisto “poslušnog” VB dobije “nabrijanog” mladca pa se ono šta je već odlučeno i šta jedino meni nije jasno i ne desi ;) uostalom uz mene možda ovo šta jedino meni nije jasno nije jasno ni rei jer naslov njenog članka glasi “Je li došlo vrijeme za Russella u Mercedesu?” ako je već odlučeno , jasno onda bi naslov treba bit u obliku tvrdnje , a ne pitanja zar ne ? uostalom moga sam i ja pročitat nešto tipa “Talijanski Sky: Wolff je već obavijestio Russella da vozi za Mercedes iduće sezone” pa pametovat ali nije kraj dok kako kažu ” nije gotovo dok debela dama ne zapjeva” , a ta debela dama može figurativno bit LH ;) iskoristit ću priliku da ti odgovorim i na pitanje koje si u svrhu spuštanja postavija u članku “Karijera Nikite Mazepina u F1 pod upitnikom zbog obveznog vojnog roka” di sam napisa da su zadnje bodove za williams osvojili LS i SS …. “kad pišeš o zadnjim osvajačima bodova za williams, jesi kubicu preskočio namjerno (jer je osvojio samo bod) ili slučajno (previd)?” naravno , namjerno sam preskočija kubicu ( pa znaš mene :) :) :) ) bodovi jesu bodovi ALI jeli taj bod zasluga vožnje kubice ili kazne kimija i giovinazzia od 30 s ? čak ni claire nije bila sigurna da će RK dobit ( jer su se u alfi žalili ) taj bod i kazala da gubitak tog boda neće napravit neku razliku . čak nisam treba spomenut ni SS ka osvajača boda za williams jer je i on taj bod “osvojia” zbog kazne haasu ali eto da ne ispadne da “upirem” za LS koji je svih 6 bodova 2018. osvojia “reguralno” . jedva čekam da opet nešto zabrljam ili da mi ne bude jasno ( ka po običaju ) nešto šta je svima jasno pa da mi spustiš … jbga , priznajem , ti si moj kriptonit :) :):) zadovoljan ?



        2
        -1

        3
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          -da si pročitao tekst kolegice banić s razumijevanjem shvatio bi da se pitanje odnosi na sljedeću sezonu.
          na to se referiram – gr dogodine mijenja vb, već odlučeno.

          – tebi i dalje nije jasan negativan stav većine na portalu svezi bottasa u zadnje vrijeme. nažalost, ne mogu ti pomoći.

          -što se tiče kubice – odgovor od jedne riječi koji glasi ‘namjerno’ ili ‘previd’ je sve što tražim.
          ne interesira me claire, kazne, drugi vozači i timovi.



          2
          -1

          3
  15. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Kako li će Russellov menadžer Toto ispregovarati ugovor sa šefom Mercedesa gospodinom Wolffom? Da li će Toto tražiti bolje uslove za svog klijenta ili će ipak gospodin Wolff biti tvrd pregovarač u korist ekipe? 🤔



    7
    7

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.