Bivši šef FIAe Max Mosley preminuo u 81. godini

Izdvojeno

Ante Maras

Prije 3 godina 3 min 8 komentara

Bivši predsjednik FIA-e Max Mosley umro je nakon što je bolovao od raka, u 81. godini. Bivši izvršni direktor F1 Bernie Ecclestone potvrdio je vijest rekavši da je umro u nedjelju.

“Bio mi je poput obitelji”, rekao je gospodin Ecclestone.

“Bili smo poput braće. Na neki sam način zadovoljan jer je predugo patio.”

“Učinio je puno dobrih stvari ne samo za motosport, već i za [automobilsku] industriju. Bio je vrlo dobar u poticanju da ljudi stvaraju automobile koji su sigurni.”

Mosley je postao predsjednik FIA-e 1993. godine nakon što je odrađivao razne administrativne uloge u motosportu, uključujući i Formulu 1. Jedna je od vodećih figura u modernoj povijesti automobilističkog sporta, odslužio je četiri mandata kao predsjednik prije nego što je odstupio 2009. godine.

Trenutni predsjednik FIA-e Jean Todt objavio je na Twitteru:

“Duboko sam rastužen zbog smrti Maxa Mosleyja. Bio je glavna figura u F1 i motosportu. Kao predsjednik FIA-e već 16 godina, snažno je pridonio jačanju sigurnosti na stazama i cestama. Cijela FIA zajednica odaje mu počast. Naše misli i molitve su s njegovom obitelji. “

Mosley, koji je rođen u Londonu 13. travnja 1940., bio je sin britanskog fašističkog vođe iz 1930-ih Sir Oswalda Mosleyja.

Sredinom sedamdesetih postao je službeni pravni savjetnik Udruge konstruktora Formule 1 (FOCA), tijela koje je zastupalo konstruktore Formule 1. U toj je ulozi izradio prvi Concordeov sporazum, rješavajući dugogodišnji spor između FOCA-e i Federation Internationale du Sport Automobile (FISA), tadašnjeg upravljačkog tijela Formule 1. 1986. Mosley je izabran za predsjednika Komisije proizvođača FISA-e i predstavljao je svjetsku automobilsku industriju u Svjetskom vijeću za moto sport. Kasnije je 1991. izabran za predsjednika FISA-e. Za predsjednika FIA-e izabran je bez protukandidata 1993. godine. Nakon smrti brazilskog vozača Ayrtona Senne, Mosley je pokrenuo široku reformu sigurnosti u sportu. Dvije godine kasnije, 1996., Mosley je vodio uspješnu FIA-inu kampanju za modernizaciju i jačanje standarda EU-a o ispitivanju sudara prvi put od 1974. godine, postignut predlaganjem izmjena i dopuna Europskom parlamentu koji zahtijevaju offset frontalni test i test bočnog udara udaljenosti od 300 mm.

Osim što je godinama bio jedna od vodećih figura na vrhu svijeta automobilističkog sporta, gospodin Mosley bio je poznat i po svojim naporima za jačanje regulacije tiska. Poznata je njegova tužba protiv News Of The World naklade 2008. godine jer su pisale o njegovoj sado mazo aferi s pet prostitutki s nacističkim elementima, koju je na kraju dobio, ali zbog prevelike štete odstupa 2009. s mjesta predsjednika FIA-e.

Počivao u miru


Odgovor

8 komentara

  1. Mick Schumacher
    Kaiser Prikaži

    Počivao u miru



    6
    6

    0
  2. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    R.I.P. Gazda



    4
    4

    0
  3. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Legendo, počivaj u miru!

    Nikad zaboravljen: https://bit.ly/3yzWQsl



    4
    3

    1
    • Ayrton Senna
      LR7 Prikaži

      A baš to.O mrtvima sve najbolje al ovaj bio oličenje nemorala skup sa svojim ocem itd..Kako ga je McLaren špijunkom raskrinko radi one kazne od 100 milja pa to nisu istine radi koje je i odstupio..On i Bernie=pohlepi nikad kraja



      3
      0

      3
      • Mick Schumacher
        Ante Maras novinar Prikaži

        Ironično, taj skandal je otkrio prljavštine i gadosti tabloida News of the World kada su nezakonito prisluškivali govorne pošte više od 4000 ljudi, među njima i Milly Dowler, ubijenu žrtvu otmice iz 2002. te su zlouporabili te podatke o žrtvi i navodili policiju na krivi trag zbog čega je izbio još veći skandal, no to je tema za neke druge internet stranice.



        5
        4

        1
  4. Red Bull Honda Prikaži

    Crko nacista. Kažu, o mrtvima sve najbolje. Ali ni uz najveći trud nisam uspio pronaći ništa pozitivno vezano uz tog lika. Uopće mi ga nije žao.



    2
    -5

    7
  5. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    R. I. P.
    Mada je bio ljubiitelj nečega čega bi se normalan čovjek stidio ali u svakom slučaju nadam se ako postoji ta institucija “čistilišta” da ćeš proći u q3.
    😉



    7
    6

    1
  6. OnlyAlonso Prikaži

    Pocivaj u miru,pamtit ce te se


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.