Szafnauer: Bolidi s visokim stražnjim krajem su dobili sekundu u odnosu na nas i Mercedes

Analiza

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 12 komentara

Aston Martin se nije proslavio na prvim ovosezonskim kvalifikacijama nakon što je Lance Stroll završio na 10. mjestu, a Sebastian Vettel ispao u Q1 i završio tek 18.

Na stazi na kojoj su se prošle godine borili za pobjedničko postolje – vidljivo je da je promjena tehničkog pravilnika po pitanju podnice bolida negativno utjecala na bolide s nižim stražnjim krajem bolida, kao što su Aston Martin i Mercedes.

Šef ekipe Otmar Szafnauer je rekao:

“Kad smo prošle godine bili tu u Bahreinu, prije samo 4 mjeseca, bili smo na putu prema pobjedničkom postolju po čistoj brzini, prije nego je pogonska jedinica izbacila Checa iz utrke.”

“Sad nismo ni blizu takvoj brzini, a direktan uzrok je novi tehnički pravilnik.”

“Ako usporedite kvalifikacije ta dva GP vikenda ovdje u Bahreinu, sad i prije 4 mjeseca, vidite da su bolidi s višim stražnjim krajem dobili oko sekunde u odnosu na bolide koji su dizajnirani po filozofiji nižeg stražnjeg kraja.”

“Prema tome, najgore smo pogođeni mi i Mercedes.”

Szafnauer kaže da je takvu situaciju teško prihvatiti posebno zato jer su tijekom zime naporno radili na povratku brenda Aston Martin.

“Nisam sretan. I kad kažem da nisam sretan onda pritom mislim da mi je žao naših vozača, žao mi je 500 sjajnih muškaraca i žena koji su dizajnirali i koji pokreću ovaj bolid. Nisam sretan ni zbog naših sponzora i navijača, također.”

“No, rekavši to, moram reći i da ćemo marljivo raditi kako bismo nadoknadili performanse koliko god to bude moguće u nadolazećim utrkama.”

“Toto je na konferenciji za novinare jučer pričao o tome. Ne možemo promijeniti filozofiju čak i kad bismo htjeli, a to ne može učiniti ni Mercedes. Obavljena je homologacija na ovjesu i to je to.”

Na upit je li ovaj pravilnik donesen da se izjednači snaga ekipa i uspori neke od njih, Szafnauer odgovara:

“Ono što govorim je to da je novi pravilnik negativno utjecao na bolide s takvom filozofijom. Mercedes i mi smo pogođeni, a bolidi s visokim stražnjim krajem poput Red Bulla, AlphaTaurija, McLarena i Ferrarija – nisu.”

Kvalifikacije Bahrein 2021. vs 2020.


Odgovor

12 komentara

  1. F1puls
    enzo1950 Prikaži

    Szafnauer: Bolidi s visokim stražnjim krajem su dobili sekundu u odnosu na Mercedes i Mercedes



    13
    6

    7
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    a prošle godine se predviđalo da će ovogodišnje izmjene još vište štetiti high rake bolidu.



    1
    1

    0
  3. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    Još slađe mi je kad se sjetim da se dotični gospodin sa ekipom sa Sky-a trpali kao vrlo izgledno 3 ili 4 ekipa na gridu. Bili su uvjereni da su ispred Ferrari-a rame uz rame sa McL-om i to bez ikakvih dokaza i usprkos katastrofalnom testu gdje nisu ništa napravili i dalje su bili arogantni do bola ,a Sky-ce da ne spominjem.
    Kakav hladan tuš za britanski ponos.
    Da mi bilo vidjeti im lica kad su shvatili koliko su iza Mcl-a i Ferrari-a, ako je Stroll sud onda cijela sekunda im fali.
    Neopisivo mi je drago ne zato što im želim zlo kao ekipi već zbog te nevjerovatne arogancije prema svemu što nije bar i malo Britansko.



    23
    15

    8
  4. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži
    x1

    Ne znam zasto onda nisu fotografirali Red Bullov bolid? To im barem dobro ide



    24
    20

    4
  5. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    FIA gura Ferari 😂😂



    5
    4

    1
  6. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Pa ono … Što ga niste podignuli prije homologacije ?



    7
    5

    2
    • Michael Schumacher
      ZJ11 Prikaži

      Jer bi za to vjerovatno trebali vise od 2 tokena koja su imali na raspolaganju(mislim da bi morali puno vise toga izmijeniti) a nisu ni mogli znat da ce se to zasad ovako odviti.



      1
      1

      0
  7. Fia
    Realista Prikaži

    Ima pravde zbog prosle godine. Pa ti nemoj imat svoj mozak i sve kopiraj.
    Sve su lijepo pripremali(na granici legalnosti) za ulazak Aston Martina ali sipak, bas mi drago.



    10
    5

    5
  8. Daniel Ricciardo 3
    Kicker Prikaži

    Daleko od toga da su pogođeni, no mislim da im je veći problem da su sekundu iza Mercedesa tako da se čini da njihove modifikacije baš ne funkcioniraju najbolje.



    1
    1

    0
  9. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Ako se ne varam, svi RP/FI bolidi su bili po principu RB, high rake. Tada su se žalili da Mercedesove komponente ne mogu upakirati kako bi želili i da moraju raditi razno razne ustupke. Tek 2020 su imali komplet novi bolid sa low rakeom kad su došli do novca.
    Ne znam koliko s razvojem i Mercedes i AM mogu ići ove sezone u hvatanje priključka ako high rake donosi toliku prednost a i svi već odavno gledaju na 2022.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.