Ludilo u Sakhiru: Perezu prva pobjeda, Oconu prvi podij, Mercedes prosuo dvostruku pobjedu

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 5 min 124 komentara

[glasovanje utrka=”152″]

U 194. nastupu u Formuli 1 Sergio Perez stigao je do prve pobjede. Iako je na kraju prvog kruga držao posljednje mjesto zbog sudara sa Charlesom Leclercom, u kaosu od utrke na vanjskoj konfiguraciji staze u Sakhiru uspio je prvi stići do cilja.

Drugo mjesto i svoj prvi podij osvojio je Renaultov Esteban Ocon, a drugi podij sezone osvojio je Lance Stroll koji je tako uz Perezovu pobjedu uvelike pomogao Racing Pointu, kojem je ovo također prva pobjeda, u borbi za treće mjesto u konstruktorskom prvenstvu.

George Russell napokon je osvojio prve bodove devetim mjestom, no s obzirom na bolid u kojem je sjedio i činjenicu da je do 63. od 87 krugova vodio utrku, nikako neće biti zadovoljan nakon VN Sakhira – zapravo, mogao bi ostati i bez tih bodova jer je pod istragom zbog Mercedesovog miješanja guma. Dvostruka promjena guma koštala je Mercedes dvostruke pobjede jer je u istom krugu u boksu teško oštećen i Valtteri Bottas koji je završio na osmom mjestu.

Sažetak utrke

Već u prvom zavoju dolazi do promjene vodstva – George Russell uspio je preskočiti Valtterija Bottasa, a iza njih vodio se veliki troboj između Sergija Pereza, Maxa Verstappena i Charlesa Leclerca. Nažalost, nakon četvrtog zavoja samo je jedan od te trojice ostao u utrci. Leclerc je pogrešno procijenio kočenje, zabio se u Pereza i izvrtio ga. Verstappen je pokušao izbjeći kaos, no pritom je završio u ogradi. Iza njih, na izlazu iz trećeg zavoja, izvrtio se Kimi Raikkonen, no to je prošlo bez odustajanja.

Perez je pao na samo začelje i otišao u boks, a na stazu je izašao sigurnosni automobil. Carlos Sainz zaradio je pet pozicija i probio se na treće mjesto, a Lando Norris je također imao sjajan start i s 19. mjesta stigao na 10. mjesto.
Utrka je nastavljena u sedmom krugu. Sainz je nakratko uspio proći Bottasa, no napravio je grešku koja je Fincu omogućila povratak na drugo mjesto. Russell se počeo odvajati i povećavati prednost na vrhu.

Sainz se držao na trećem mjestu ispred Daniela Ricciarda i Daniila Kvjata, a Perez se vrlo brzo oporavljao od sudara s početka utrke i već u 22. krugu prošao je ispred Alexa Albona za osmo mjesto. Do 30. kruga Sainz, Ricciardo i Kvjat obavljaju promjenu guma, a Kvjat zahvaljujući undercutu prolazi ispred Ricciarda.

Na stazi je dugo ostao Esteban Ocon koji je krenuo na mediumu, on je u boks prvi i jedini put po hard otišao u 42. krugu, a Lance Stroll izdržao je na softu još krug više. U 46. krugu u boks ulazi vodeći Russell i s mediuma prelazi na hard, Perez drugi boks obavlja u 48. krugu, a Bottas posljednji obavlja obveznu promjenu guma u 50. krugu. Na izlasku iz boksa kasnio je osam sekundi za Russellom.

AlphaTaurijevi vozači odlaze na drugu promjenu guma par krugova kasnije, na njihovu žalost, taman prije virtualnog safety cara u 55. krugu. Nicholas Latifi stao je pokraj staze, što su za drugu promjenu guma iskoristili Norris, Vettel, Giovinazzi, Magnussen, Aitken, Raikkonen i Fittipaldi. Sainz i Ricciardo su ušli u boks u 56. krugu, no period VSC-a je već završio.

Perez je upravo nakon VSC-a započeo svoj proboj ka vrhu tzv. sredine poretka koja je uskoro postala sami vrh. U dva kruga je prošao Strolla i Ocona.

Novi prekid utrke dogodio se u 61. krugu, a u glavnoj ulozi ponovo Williams – debitant Jack Aitken izgubio je kontrolu nad bolidom u posljednjem zavoju, udario u ogradu i ostao bez prednjeg krila koje je ostalo posred staze. Još jednom uključen je VSC koji će se pokazati kao okidač Mercedesove propasti.

Mercedes je odlučio pozvati Russella i Bottasa po svježi set guma, no tu su izveli goru predstavu od one na VN Njemačke 2019. – Russellu su montirali Bottasove gume, a Bottasovo zaustavljanje trajalo je vječno dok su mehaničari pokušavali učvrstiti gume i istovremeno razmišljali stavljaju li prave. Bottas se vratio na stazu kao četvrti, a Russell je odmah pozvan na novu promjenu guma zbog pogreške sa setovima, stoga je on pao iza Bottasa. Na stazu je izašao pravi safety car, a na čelu poretka bio je Perez ispred Ocona i Strolla.

Restart se dogodio u 69. krugu, a Bottas je odmah pao iza Russella. Britanac se nastavio probijati prema vrhu, a onda nova nevolja. Nakon što se probio do drugog mjesta, dobio je informaciju kako ima probušenu stražnju lijevu gumu i morao je četvrti put u boks. Bottas se uopće nije probijao u poretku, do kraja je pao iza Sainza, Ricciarda, Albona i Kvjata.

Russell se sa začelja uspio probiti do devetog mjesta, no mogao bi dobiti kaznu zbog Mercedesovog miješanja setova guma. Perez je mirno stigao do prve pobjede u karijeri ispred Ocona i Strolla, a Sainz je završio četvrti ispred Ricciarda, Albona, Kvjata, Bottasa, Russella s najbržim krugom i Norrisa.

Posljednja utrka sezone vozi se za tjedan dana u Abu Dhabiju.

Rezultati utrke

#VozačMomčadZaostatak
111Sergio PerezRACING POINT BWT MERCEDES1:31:15.114
231Esteban OconRENAULT+10.518s
318Lance StrollRACING POINT BWT MERCEDES+11.869s
455Carlos SainzMCLAREN RENAULT+12.580s
53Daniel RicciardoRENAULT+13.330s
623Alexander AlbonRED BULL RACING HONDA+13.842s
726Daniil KvjatALPHATAURI HONDA+14.534s
877Valtteri BottasMERCEDES+15.389s
963George Russell (NK)MERCEDES+18.556s
104Lando NorrisMCLAREN RENAULT+19.541s
1110Pierre GaslyALPHATAURI HONDA+20.527s
125Sebastian VettelFERRARI+22.611s
1399Antonio GiovinazziALFA ROMEO RACING FERRARI+24.111s
147Kimi RäikkönenALFA ROMEO RACING FERRARI+26.153s
1520Kevin MagnussenHAAS FERRARI+32.370s
1689Jack AitkenWILLIAMS MERCEDES+33.674s
1751Pietro FittipaldiHAAS FERRARI+36.858s
6Nicholas LatifiWILLIAMS MERCEDESodustao
33Max VerstappenRED BULL RACING HONDAsudar
16Charles LeclercFERRARIsudar

Odgovor

124 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Vrhunsku utrku dobijemo tek kad Mercedes uprska stvari i kad Lewisa nema na stazi, ipak te dvije stvari kroje dominaciju!

    George, dokazao si da si talent generacije – budućnost je tvoja, loša sreća ne može i neće trajati zauvijek.

    A na kraju – svaka čast legendarnom Perezu, jedna od najboljih vožnji koje sam ikad vidio!! ??



    44
    42

    2
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Zapravo Mercedes kroji dominaciju, pitstop kojeg su zajebali nema veze s Ham. A da to nisu napravili George bi mrtvo hladno odnio pobjedu



      20
      17

      3
      • Mclaren
        Fittipaldi Prikaži

        Kao što je Lewis napravio u Turskoj kada je odbio bespotrebni boks jer je preriskantno bilo, tako bi vjerojatno napravio i danas.

        Da Russell nije opet ušao u bespotrebni boks i odbio ih kad su ga zvali, sada bi slavio. Jedna sitnica, ali kroji veliki rezultat.

        Ne krivim Georgea, mlad je, napravio je sve što su mu rekli, ali na vrhu presude nijanse.



        8
        -1

        9
        • Toro Rosso
          25_321 Prikaži

          Nije nespotreban boks za Russela (ni za Hama) jer je bio SC, a Bottas bi mu se inace nasao na restartu s boljim gumama. Takoder su to zaboravili u 1. utrci pa bi Albon dobio utrku na softu da ga Hamilton nije zabio.



          11
          8

          3
        • Mclaren
          Fittipaldi Prikaži

          Bio je bespotreban s obzirom na stanje guma i bez obzira na SC koji mu nudi priliku free stopa.

          Svaki, ama baš svaki, ulazak u boks je rizik jer sto stvari može poći po zlu, a George je danas to najbolje osjetio.

          Da je ostao na stazi, bio bi pobjednik.



          4
          -3

          7
        • Tuna88 Prikaži

          Vidjelo se po Botasovim gumama kako je bio “nepotreban” ulazak, zadnji krigovi i gume mrtve, a Rus imao nekoliko krugova starije gume od Botasa…



          9
          7

          2
        • LewisFan44 Prikaži

          Još moraju nekog pustiti na felgama.



          1
          0

          1
      • Kimi Raikkonen 7
        Pitstop Prikaži

        Sumnjam da bi Russell glatko odnio pobjedu. Nakon zamjena guma, imao je prednost od 8-9 sekundi ispred Bottasa. U slijedećih 15-20 krugova do prije SC, Bottas je prepolovio tu prednost i to je po meni razlog zašto su išli mijenjati gume obojici pod SC iako su odvozili samo 20-tak krugova na hardu, s na mediumu više od 40 prije toga. To što se događalo u boxu uopće nema potrebe spominjati, svjesni su što su napravili. Na kraju dana, ne znaš to je veći baksuz, Russell ili Bottas



        5
        2

        3
        • Kimi Raikkonen 7
          Azavi Donator Prikaži

          Čelk ti mislis da Bottas moze nekog prestic? Kad je on zadnji put prestigao nekog od vozaca iz vrha poretka? Onak nikad



          7
          6

          1
        • LewisFan44 Prikaži

          @Azavi

          Bottas je očajan u utrkama. Dobar je na jedan krug i ako vodi s polea iako je i tu sjebao puno puta.



          2
          1

          1
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Ne znam jeste li primjetili, ali Russell je nekako uspio izgubiti 3 sekunde za vrijeme VSC-a. Nije mu se Bottas tako brzo približavao. A imao je i nešto svježije gume, pa je bilo za očekivati da malo spusti razliku. Ali da je prišao bliže, vjerovatno bi i Russell podigao tempo. Mislim da ga je imao pod kontrolom, kao i u prvom stintu.
          Ulazak u boks pod SC-om je opravdan, iako su mogli do kraja na onim gumama. Ostali bi vjerovatno mijenjali, a nakon SC-a bi bili odmah iza. A vidjeli smo kako je Bottas potonuo…



          3
          3

          0
    • Toro Rosso
      25_321 Prikaži

      Russel si je ovom voznjom rezervirao mjesto u Mercu za 2022. Sto se dogodilo s teamom i gumama nije njegova krivica. Ako se Lujo odluci za penziju, onda moze odmah uskociti, ali bojim se da ce tratiti jos godinu dana u kanti za pay drivere.

      Da, Perez je fantastican u zadnje vrijeme, jos ovo sa zacelja, ne moze bolje. Nadam se da mu je kupilo kartu za mjesto koje zasluzuje.



      13
      11

      2
  2. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Mercedes pobjedi i kad napravi najgoru mogucu pogresku, e to se zove demonstracija sile :)

    Bonus komentar da pokupim pluseve:
    Cudno je vidjeti da vodeci vozac u crnom bolidu govori “Tires are fine” ?



    41
    33

    8
  3. Nando
    Matek14 Prikaži

    Dajte Georgeu Bottasov bolid u Abu Dhabiju i ispravite ovu nepravdu!



    29
    27

    2
  4. Mclaren
    raca Prikaži

    ovi u Mercedesu nisu normalni



    20
    20

    0
  5. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    Koliko mi drago za PER toliko mi žao za RUS… koja nepravda, ali to je sport… jbg



    20
    17

    3
  6. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Jedan ovako odlican vozac nema mjesta za iducu sezonu. SRAMOTA



    29
    28

    1
  7. Honda
    f1-kralj Prikaži

    Bravo Blažičko



    13
    12

    1
  8. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Bravo Checo, jeben vozač koji zaslužuje ostati u F1, nadam se da ide u RB.

    Žao mi Russella.



    26
    25

    1
  9. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Nisan znao da je Mercedesov strateg pozitivan na koronu pa zvalo Ferkanovog da ga minja



    30
    29

    1
  10. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    Koja utrka, ljudi moji! Perezu čestitke od srca, zaslužio je pobjedu, Ocon i Stroll svaka čast. Mercedes danas prosuo ono što se ne može prosuti, a o sudaru u prvom krugu nemam komentara.

    P.S Mjerna jedinica za manjak sreće: 1 Russell



    18
    15

    3
  11. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Mercedes.exe encountered fattal error! Do you want to send a report? WTF??????

    Bottas i Stroll na jednakoj razini plus Bottas najveći baksuz.

    Ferrari najveći budžet na gridu već nekoliko trka za redom ne znaju promijeniti gumu. Kao navijača srce me boli.

    Perez mašina, ako ne ode u RedBull onda ne znam zašto uopće pratim sport. Osim Russella jedini koji je danas zaslužio pobjedu.

    Russell mora dobiti mjesto u Mercu. Danas je pokazao da je ljudina. Sve ostalo f**k off!

    Sainz prkosi sreći, Mclaren toliko nema sreće! Ne mogu vjerovati.



    13
    12

    1
  12. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Botas je najveće smeće od vozaca. A onu zamjenu guma gledam kao sabotažu russela. Uglavnom ruseel ljudino vozac i pol. Botas dobrovoljno napusti Mercedes molim te. Cestitke perezu



    17
    -3

    20
  13. OnlyAlonso Prikaži

    Kakva utrka,bomba…. Danas je Russel vozio briljantno,svaka cast i nevjerojatana pobjeda Pereza,zasluzeno bravo majstore vamosss



    8
    7

    1
  14. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    A lude li utrke, majko mila. Bravo za RP, Ocona, Sainza, Russella.
    Leclerc glupa greška kakvima je nešto sklon u zadnje vrijeme. Bottas jako loše, Albon također ako ostane dogodine naspram Pereza tragično.



    17
    13

    4
    • Kimi Raikkonen 7
      Pitstop Prikaži

      Dogodilo mu se ono što je Vettel govorio prošlu utrku; zabada se kao tele u šarena vrata tamo gdje to ne bi trebao i skoro izbacio trojicu iz utrke. Danas mu nije tamo bilo Vettela da ga pusti odnosno da se ovaj ne zabije u njega u nekakvim hazarderskim pokušajima



      37
      36

      1
      • Kimi Raikkonen 7
        Kos Prikaži

        Neznam kaj se dešava s Leclerkom, zadnje vrijeme ima baš te hazaderske poteze, inače mi se on i još nekolicina mladih vozača sviđaju zato što (za razliku od Maxa npr.) u duelima voze do max. ali uvijek ostave prostora za drugi bolid. Moja pretpostavka je da misli da mora što više mjesta na startu osvojit pošto je u utrci pomična crvena šikana s ovim Ferkanom.



        16
        15

        1
        • Nando
          andrej12 Prikaži

          Vjerojatno mu je vrag odnio šalu pa ide na nož, sve ili ništa, treba ipak pozicionirat ovu kantu od ovogodisnjeg bolida što bolje na startu da se može borit za neke bodove. Nažalost, nekad treba i znat zakočit…na vrijeme



          5
          5

          0
        • Michael Schumacher
          DDR Donator Prikaži

          Dogodio mu Max, Austrija 2019. Nakon toga je postao preagresivan. Također, vozi tu kantu na kotačima na 120%, i onda se događaju greške i gluposti, ali ubode i pristojan rezultat. Seb ne vozi na 120%, pa vidimo kako prolazi.



          11
          10

          1
        • Nando
          andrej12 Prikaži

          Da, pogreske se dogadaju kad izvlacis 120% iz auta, najzivlji primjer toga je po meni Seb 2018., jednostavno ne mozes davati vise od maksimuma konstantno bez pogreske, ljudi smo! :)



          7
          7

          0
      • Crnipetarpogani Prikaži

        Frustriran ga bolid pa radi gluposti… Jednostavno


        0
        0

        0
  15. Benko Prikaži

    Bottas baci rukavice na stazu i odi doma, dosta je. Russell svaka cast…leclerc crni leclerc…



    13
    9

    4
  16. Williams
    Webmaster Donator Prikaži

    Bravo Mercedes,dali ste sve od sebe da sje…Russela,a Bottas je prića za sebe.



    11
    5

    6
  17. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Bravo Checo!!!
    Koliko mi je žao Russella, toliko mi je drago zbog Pereza!



    9
    8

    1
  18. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Bravo Checo :klanjam: Horner/Helmut šta čekate? Kako mi je žao Russella, odličan je bio i na kraju mu gume uskrate priliku za pobjedu. Ocon danas isto tako odličan danas, smiren i iskoristio je svoju priliku. McLaren se nažalost kockao sa VSC-om i izgubio.



    11
    10

    1
  19. Niki Lauda
    Vordas Pretplatnik Prikaži

    Čestitke Checo, Red Bull ako ga ne potpiše ne znam ….
    Russell potvrdio sve priče o njemu, strašan vozač ali potvrdio i priče o Mercedesu kao bolidu od Maxa
    Ocon dobar danas, Sainz kao i uvijek izvuče maksimum, jedva čekam drugu godinu naravno ako Ferrari napravi dobar auto.
    Super utrka kad nema dominacije Mercedesa, oni usrali sve što su mogli za dve godine unaprijed.
    Ferrari jad i bijeda od motora.



    7
    4

    3
  20. Ferrari
    Matoje Prikaži

    Užasno mi je žao Russella, baš je zaslužio danas pobjedu. Da sam Hamilton odlučio bih još malo odležat u krevetu i pustit Russella da odvozi još jednu utrku. Bottas iako nije imo sreće nije ništa ni pokazao, izgubio odmah na startu i dalje nije mogao pratiti, ne zaslužuje mjesto u Mercedesu.
    Ajde da je i Perez pobijedio, ove sezone je stvarno zaslužio iako mi je inače bio omražen. Valjda će dobit mjesto u Red Bullu sljedeće seone da malo Maxa prodrma.
    Max se žali kak je Leclerc mogao tako dive bombat, a ne sjeća se da je on tako isto radio i upropastio drugima utrke (Spa, Kina – oba puta Ferrarijima).



    11
    9

    2
  21. Jim Clark
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …bravo checo, ne znam što čovjek više mora napraviti da ga se shvati ozbiljno…iako i dalje mislim da je lewis sjajan vozač, ovo ‘zatočenje’ i držanje taoca george-a više nema smisla…valteri mi nikad nije bio (o tome sam više puta pisao) ‘champion material’ ali ovo danas nije za gledati…i nema isprika…iako se možda neće desiti ali vrijeme je za malo potresa po ekipama…max prvi put u karijeri nije kriv za svoje izlijetanje…sainz na odlasku pojeo norrisa ovu sezonu za doručak, ručak i večeru, a checo stroll-a i za zajutrak i užinu usput…i za kraj momčad ..ma da ona znate…koja na motornim stazama nema što raditi ove godine pa taman imala i drs na prednjem krilu… :D…charles ima još jednu utrku da ispuca mladenačke kikseve…



    8
    7

    1
  22. Stirling Moss
    Skaut Prikaži

    Lako ste se Leclerc zakucao i sa sobom pokupio prakticki dvojicu, ali kud bas sad? Ionako je borba za naslov bila uobicajena (dosadna) demonstracija sile Merc-HAM, bar smo se borbi za drugo mjesto mogli veseliti… Max sigurno vrije, a to ne mora uvijek dobro zavrsiti.



    11
    11

    0
  23. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži
    x1

    Summary:
    a) Lewis ima svu sreću svijeta i kada ga nema onda Mercedes dobije karmu natrag u facu.
    b) Lewis je precjenjen vozač i ne vrijedi za njega davati 50-60 milijuna kada klinci mogu prebiti Bottasa i biti prvaci tamo.



    48
    31

    17
    • Ferrari
      VettelFerrari Prikaži

      Potpisujem. Lewis je najprecjenjeniji vozač u povijesti Formule 1.



      37
      22

      15
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Hah , trka puna uzbudjenja kakva do sada odavno nije bila,pobjednik trke lik koji je imao incident u prvom krugu i zavrsio na zadnjem mjestu. Odlicna voznja mladog Russella. Neocekivana zbrka Mercedesa. Prvi podium u karijeri za Ocona,prva pobjeda u karijeri za Pereza.

      I na to sve,on komentarise Lewisa Hamiltona koji lezi kod kuce. A ovaj to potpisuje.

      Ja potpisujem da su kompleksi nabijeni jako visoko i da Lewis besplatno zivi u glavama mnogih. Ja bih vam realno obrisao komentare,i poslao u neku teretanu ili na njivu da se tamo lijece frustracije,da se ne zagadjuje sajt junkom.



      19
      1

      18
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      a) Sreću trebaš zaslužiti.
      b) Upravo zbog nekog svog hira ga Mercedses uporno drži i plaća enormne iznose, baš zato jer može dovesti bilo kog drugog. Pogotovo neke koji im se nude kao prostitutke.



      4
      -10

      14
    • Mclaren
      BeBrave Prikaži

      Summary a) ti je odgovor na summary b)



      1
      0

      1
  24. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Bolje se roditi bez one stvari nego bez sreće.



    8
    5

    3
  25. Kimi Raikkonen 7
    Hydroid prime Prikaži

    Božić je uskoro i želje se ostvaruju.
    1. Želim Russela umjesto Bottasa
    2. Red Bull srami se ako ne zaposliš Pereza.
    Hvala



    18
    15

    3
  26. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Tko je gledao prijenos na Areni nije primjetio da je Bottas izašao iz boksa s istim gumama kojima je i došao, a vidim da nije niti u članku spomenuto: https://www.youtube.com/watch?v=Im8bokJ1JSw



    11
    10

    1
    • Fernando Alonso 14
      Orao Prikaži

      Bravo i ja sam se čudio kako ni Ante, a ni Neven ne komentiraju da su mu vratili iste gume. Totalan kaos im je bio u boksu.



      8
      8

      0
    • Pastor Maldonado
      Ivan Barin-Turica Prikaži

      Na stranu sve što se događalo do ove utrke, ali nevjerojatno mi je da ljudi toliko žale za Russellom, dok istovremeno vrijeđaju Bottasa, iako niti jedan od njih nije krivac za sranje koje im se dogodilo.
      Čak bi rekao i da je danas Bottas bio veći maler. Izašao je iz boksa u gorem stanju bolida i guma nego što je ušao, dok je Russell na kraju ipak dobio sviježi set, a vratio se odmah uz Bottasa. A za ovo kasnije, Russellova guma nije pukla jer joj se pucalo, u tom spletu okolnosti određenu ulogu ima i sam vozač..



      7
      3

      4
  27. LewisFan44 Prikaži

    Kakva utrka. Odlično.

    Bravo Perez. Vozi bolje nego ikad u karijeri od kad je dobio pedalu. Agresivan i precizan.

    Russell možda da ipak okači volan o klin. Lik je pehist veći od Bottasa.



    8
    6

    2
  28. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    Ne smije u Mercu niko osim Hamiltona pobijedit jos od onog trenutka kad je počeo da diže ljestvicu rekorda… Fuj znači…

    Sa druge strane bravo Perez, Ocon, Stroll.
    LeClerc postaje nesto sto je Max bio prije 3/4 godine kada je skupljao bolide kako je stigao.

    8/10



    6
    -17

    23
    • Mclaren
      Fittipaldi Prikaži

      “Ne smije u Mercu niko osim Hamiltona pobijedit.”

      Da, da, kompanija vrijedna milijarde eura i sa stotinama tisuća radnika je sebi namjerno izbila pobjedu iz džepa, zabila si autogol, izgubila oba postolja i novac samo da Lewisu bude ugodno.

      Ove sulude teorije više uopće nisu smiješne. Sad su pomalo tragične i na njih padaju valjda samo oni mlađi od 10.



      26
      17

      9
      • Ayrton Senna
        OffLiberyMedia Prikaži

        Nisam rekao da je kompanija uradila. Rekao sam relanu sliku. I Russel i Bottas kada su bili blizu pobjede desilo se nesto sa gumama, dok hamilton vozi 53 kruga na INTERMEDIUMU (gume koje najkraće traju).

        Kompanija, karma, show, ili nesto četvrto, ne znam i nisam pomenuo. Pomenuo sam samo činjenicu.

        Edit: sjeti se kako Ferrari nije htio stati uz svog vozača 1999. g. samo da bi Schumi bio taj koji nakon 25+ gldina vraca titulu u Marnello?



        3
        -18

        21
        • Mclaren
          Fittipaldi Prikaži

          Nisi spomenuo činjenicu nego suludu teoriju zavjere bez ikakvih temelja i dokaza i protivno svakoj logici.

          Da je Russell pobijedio, govorili bi da je Lewis prevara i da svatko može pobijediti. Sad kad je izgubio, netko mu je namjestio.

          Uglavnom, načina i spinova za popljuvati Lewisa (koji danas uopće nije tu i leži bolestan u krevetu) će uvijek biti.



          7
          -4

          11
        • Ayrton Senna
          OffLiberyMedia Prikaži

          Znaš li razliku uopšte između teorije zavjere i mišljenja?

          Ja Hamiltona nikada nisam omalovažavao, i uvijek sam govorio da je jedan od najboljih u ovoj eri. Ali isto tako dam govorio da bi većina vozača sa grida bila dominantna u mercu, sto je mladi Russell (iako veliki talent ali prvi put sjeda u taj bolid) i prezentovao. Ja sam odmah čim dam pročitao da je Ham pizitivan pozelio mu brz oporavak. Nemam ništa protiv njega, samo me nerviraju neke stvari koje se nazor trpaju.



          8
          5

          3
        • Antonio Giovinazzi
          Mazzacane Prikaži

          @OffLiberyMedia

          Desilo se da su imali kvar na radio vezi nekih mehaničara, koji su zbog greške u komunikaciji zabunom zamijenili Bottasove i Russellove medium gume, odnosno neke Bottasove medium gume su stavili Russellu, i onda kad je Bottas doša na red, vidili su koje su sranje napravili. Puknuće Russellove gume nakon toga je vjerojatno bilo od ostataka Aitkenovog bolida. I kako to Ferrari 1999. nije stao uz svog vozača? Tako da su Salu u Njemačkoj, odnosno Schumacheru u Maleziji naredili da prepuste pobjede Irvineu koji se borio za naslov?



          13
          12

          1
        • F1puls
          ivanh Prikaži

          Media…..Pričaš totalne gluposti za 1999 godinu.



          3
          2

          1
        • Ayrton Senna
          OffLiberyMedia Prikaži

          Gluposti?

          Šumaher u japanu zajedno sa vrhom Ferrarija SLAVI??? Imaš te slike na internetu… Ako malo bolje proguglaš naći ćeš.


          0
          -5

          5
      • Sebastian Vettel
        The Best F1 Driver Prikaži

        Fittipaldi ne vjerujem ni najmanje u tu teoriju da je to Mercedes izveo namjerno…
        Tak dobri ipak nisu, jer za izvest tak nekaj bi trebali imat stratega na razini nekakvog savršenog AI koji je još k tome brži od brzine svjetlosti…
        Kao prvo Mercedes nikako nije mogao znat da će bit VSC/SC samim tim nema šanse da su eto odlučili izvest kaos sa gumama u roku od par sekundi koliko su imali za odluku ući u boks ili ne…
        A kamo li onda još mehaničarima javit da montiraju krive gume i izvedu klasični “Ferrari to smo mi” boks…

        No isto tako je žestoko laprdanje da je ovo Mercedes nešto koštalo.
        Dapače oni su s ovim uštedili lovu, jer ekipe moraju FIA-i plaćat lovu prema broju osvojenih bodova…
        Mercedes ima osvojena oba naslova odavno i što se tiče love njima je jeftinije da ne osvoje ništa do kraja sezone, sve ovo nakon osvajanja naslova je isključivo za prestiž i dokaz da su najbolji, a ne za lovu…



        3
        3

        0
  29. F1puls
    ivanh Prikaži

    Sve se dobro završilo za Lewisa?…..čestitke Perezu, sa posljednjeg do prvog mjesta , naravno, zahvaljujući Mercu…
    Toto, mjenjaj Botasa sa Russellom…pleaseeee



    4
    -3

    7
  30. kresimir Prikaži

    hmmm…toto..dali je ovo ucinjeno da russell ne pobjedi i dokaze ono sto svi znaju da je mercedes prvak ko god da sjedne u njega ili je RP dobio pored kopije bolida i poklon za bozic tj.trece mjesto u konstruktorima…
    …bravo perez,zasluzio si konacno..



    6
    -11

    17
    • Kimi Raikkonen
      zoka Prikaži

      Nema on “srece” kao Hamilton



      2
      -3

      5
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Eto cijeli tim je jedna glumačka družina pa uspiju odglumiti sve ovako… Sigurno su i Atkienu platili da se razbije da bude safety car i onda povrh svega namjerno probušili Russellovu gumu…
      Ako kojim slučajem jesu sve to učinili zaslužuju još minimalno 10 prvenstava unaprijed jer su apsolutni genijalci.



      11
      9

      2
      • kresimir Prikaži

        ides malo u krajnost…citaj danas strani portal GPtoday…cak je i alonso izjavio da je mercedes ucinio sve da russell ne pobjedi…a jedan novinar je reko da Toto i kad gubi dobiva,znaci pink mercedes treci sto donosi velike pare momcadi koja ce iduce sezone bit Aston martin u kojima toto ima dionice…


        0
        -1

        1
  31. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Iako se ne slažem s nekim kolegama Vettelovim fanovima iznad ne mogu se ni s umanjivanje Seba složiti. Seb je jedini koji je ovom Mercedesu uzvratio borbu, kako god to na kraju završilo.

    Mislim da smo danas vidjeli koliko je zapravo Bottas iza Lewisa… Iako je bolid strava, ipak ako ga ne vozi pravi ništa…
    Lewis je dokazao da je pravi za taj bolid, da li bi drugi osvajali i pobjeđivali s Mercedesom, vjerojatno bi… Ali to je F1, gledaj Russella, koja korist što je vozacina ako vozi Williams?

    Pravi alat i pravi majstor trebaju, kao RB-u od 2010.-2013. tako i Mercedesu zadnjih 7 godina… Da su umjesto Hamiltona i Rosberga vozili Bottas i Latifi ili slični danas bi Seb imao 8-9 titula.

    Hamilton nije kupio pobjede na tržnici niti ih dobio na poklon, odvozio, zaslužio i njegove su.



    21
    19

    2
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Problem je što se Lewis proglašava Mesijom i najboljim vozačem svih vremena. A s druge strane svi znamo da bi svi malo bolji vozači kupili naslove i štampali statistiku u tom bolidu. Da je 2014. za Mercedes potpisao Vettel, Alonso, ali i Perez i slični kapaciteti. Svi bi osvajali naslove. To me boli, što se srećkovića smatra najboljim ikada, a nema teorije da je među top 5, a možda i top 10 svih vremena.



      24
      15

      9
      • Sebastian Vettel 5
        battery992 Prikaži

        Proglašavaju ga njegovi navijači što je i normalno, jer čovjek pobjeđuje rezultatski rastura. Zatim imamo F1 novinare koji su redom britanci koji ga također dodatno cijene iz navijačkih razloga, isti oni koji su Seba mrzili i njegove pobjede pripisivali Neweyu… To je tako, ali ne samo u F1 nego u svakom sportu.

        A Lewis je u pravom trenu prešao u Mercedes, I to u vrijeme kada Merc nije bio ni blizu vrha. Znači moglo je i drukčije ispasti. Mogao je piti i drogirati se i izgubiti mnogo titula, ali nije. Svaka mu čast na trudu, ako ništa.
        Problem koji F1 ima nije Lewisova krivca…

        Čovjek je prirodni talent, možda nije imao grčevitu borbu za svaku titulu, ali što sad, za njegove mu uspjehe trebamo skinuti kapu, nije na njemu da čini F1 kompetitivnim.

        Meni jedino smeta kada njegovi navijači tvrde da bolid nije druga klasa za ostale na gridu. Ali isto mi smeta kada se kaže da bi svatko mogao pobijediti. Mnogi bi mogli kadkad… Držati Lewisovu konstantu mogu samo rijetki…



        21
        21

        0
      • Mclaren
        BeBrave Prikaži

        O majko isusova, sta bi bilo kad bi bilo, da je alonso potpisao 2008 za red bull, danas bi imao vjv 6 naslova, a vettela nebi bilo ni na mapi, al nije,a je lewis koji je iz dobrog mclarena presao u losiji mercedes i sve ostalo je povijest i onda se nadjemo mi “veliki”znalci F1 i osporavamo covjeka koji je svaki naslov zasluzio



        10
        7

        3
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Ali samo mi nije jasno odakle izvlačite te gluposti da je Alonso mogao potpisati za Red Bull…



          4
          1

          3
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Strašno šta čovjek neće sve pročitati.
        Komentara o Hamiltonu kao da je danas bio glavni alter, a ne doma na kauču.
        Ovi pokušaju omalovažavanja Hamiltonovih rezultata je smiješno u najmanju ruku.
        Naravno da ima najbolji bolid kao i svaki prvak, ali u tom najboljem bolidu je imao 2014-2016 borbu sa timskim kolegom u odnosu na kojeg nije imao povlašten položaj, 2017 i 2018 je imao Vettela za konkurenciju kroz većinu sezone, a samo zadnje 2 sezone nema konkurencije jer je MB klasa iznad, a Bottas dvije klase ispod.
        Dakle od 7 sezona u MB za 2 možemo reći da se prošetao do naslova, u 5 je imao dobru konkurenciju što od Rosberga što od Ferrarija. Nije on kriv što su RB i Ferrari podbacili zadnje dvije godine, kao ni to da se Rosberg odlučio umiroviti.
        2022. će mu doći Russell, pa ćemo vidjeti kako će ta borba izgledati.
        Ali današnji dan bi trebao ići Perezu i ostalima umjesto da se priča o Lewisu.



        8
        0

        8
  32. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    usudio bih se reci da je perezov racepace bio je na razini near-prime schumachera, zastrasujuce! Dugo vremena nisam vidio ovakav run

    kapa dolje russellu takodjer



    18
    16

    2
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Gledajući Perezovu utrku, uf, možda najbolja zadnjih godina što sam vidio… Obilazi Stroll i Ocona kao da voze Williams ili Ferrari ?
      Stvarno je čovjek sazrio kao vozač, nadam se da će dobiti taj RB



      10
      10

      0
      • F1puls Portal
        gosuasus Prikaži

        slazem se, i ja se nadam. imao je koronu na pocetku sezone i preskocio je dvije utrke u silverstoneu, no cijelu sezonu vozio je prvoklasno i zavrsio u bodovima svaku utrku. nije trebao postati bolji vozac da zasluzi svoje mjesto u f1, vec u startu je bio dovoljno dobar. danas, tip je sazrio u pravog izazivaca na titulu i uz dobar bolid i ekipu iza sebe bio bi strasna propozicija za borit se protiv. po meni top 5 ili top 3 vozac na gridu bez ikakve sumnje, temeljeno na formi (sync s bolidom, setupom, strategijom), isporucivanju rezultata (konzistencija i glad) te vjestini (sampionski tempo i pretjecanja, uz nelos q). takodjer, pokazao je i iskustvo osvajanjem podija na kisnom istanbulparku. bez obzira sto statisticki nije medju poznatim nam legendama formule, za mene je ovom povijesnom voznjom usao u f1 royalty rame uz rame bivsim svjetskim prvacima



        3
        2

        1
      • LewisFan44 Prikaži

        @battery992

        Odlična utrka Pereza. Bio je zadnji. Stroll je u istom tom RPu bio 12 mjesta ispred i nije pobijedio.

        Naslovi su puni Russella. Da je sa začelja pobijedio Max, Ham, Vet to bi danima bilo po naslovnicama, zasluženo naravno.



        1
        0

        1
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Meni nije drago što se za Russella glasalo za vozača dana, pored Pereza. Čak i da je pobijedio, ipak je u najboljem bolidu. A Perez bi po meni i sa trećim mjestom, iza Mercedesa, bio vozač dana, jer je tu došao sa zadnjeg mjesta nakon prvog kruga.



          3
          3

          0
  33. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    -utrka dosta zanimlijva, 8,5/10, zaokružio sam na 9.
    -čestitke checu na fenomelanoj vožnji i prvoj pobjedi. nadam mu se u rb-u dogodine.
    -i russell je odlično odvozio i na kraju (ipak samo) došao do prvih bodova. drago mi je da ga nisu kaznili nego samo momčad.
    -šteta što hamsta nema jačeg timskog kolegu. ovo danas je bilo sramotno.
    -i dalje mi nije jasno kako su u mercu onako uspjeli zajebat. čitam objašjenja, izjave, ali ne ide. valjda ću sutra dobit sve informacije.
    -drago mi je i za ocona.
    -stroll opet do podija, a opet nije savršeno odvozio.
    -lec opet radi pizdarije. sad me to briga jerbo je max bio kolateralna žrtva. zaslužena kazna.
    -ostatak mojih za zaborav. yuki je u at-u dogodine zicer. vidit ćemo što će bit s albonom.
    -staza dobra, mada je meni i obični bahrein dobar.



    8
    3

    5
  34. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Jedino što mogu reći je OVO JE JEDNA LUDA SEZONA sa još luđim utrkama, a ovu danas kao da je režirao sam Alfred Hitchcock.
    Neka i slijedeća sezona bude takva.
    Ova nam je donijel dva nova pobjednika, neka i slijedeća donese.



    8
    8

    0
  35. Nando
    Lux Prikaži

    Perez, Russell :klanjam:
    Ako Albona i Bottasa i dogodine budemo gledali u istim timovima, samo će se još jednom dokazati u kakvom odvratno/očajnom stanju je F1.



    13
    10

    3
  36. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži
    x1
    x1

    Danasnja utrka je pokazala nekoliko stvari, po meni:
    1.Russell je vrhunski vozač (to sam rekao ovdje vec prije par tjedana i dobio hrpu minusa (!))
    2.Bottas pod hitno natrag u Williams
    3.Hamiltona se ni u ludilu ne moze smatrati najboljim svih vremena..jer je sve ostvario u ovom čudu od auta..koji i jedan klinac nakon samo 2 dana probe skoro odveze do pobjede
    4.Perez svaka čast…



    33
    22

    11
    • LewisFan44 Prikaži

      @BraneFA14

      Možemo jedino zaključiti da bi Russel dobio Bottasa. Ipak je bila samo jedna utrka iako sve govori da je Russell brži od Bottasa.

      Jel Russell brži od Hamiltona ipak treba s njim odmjeriti snage, zar ne?

      I za one koji su pisali kako će sabotirati Russella kako bi “mit o Lewisu živio i dalje” nadam se da sad imaju hrabrosti priznati da su krivo mislili.



      3
      -2

      5
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Kako ne. Vidiš da je netko ugasio interkom :D



        3
        1

        2
        • LewisFan44 Prikaži

          Ne razumijem.

          Plan Merca je bio da dopusti Russellu jednaki tretman i slobodne ruke, da prestigne Bottasa na startu, ponizi ga cijelu utrku, da mu daju krive gume jer je netko ugasio interkom i pozovu ga 2x u boks, da onda opet izbije na vodeću poziciju. Cijelo to vrijeme od Russella rade heroja.

          I onda tu stupa na snagu genijalnost Merca i Tota kad mu daju lagano probušenu gumu i završava iza Bottasa.

          Sve to naravno da zaštite Hamiltona!?



          3
          -2

          5
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Dakle interkom se pokvario prvi put u 226 utrka Mercedesa u F1 i to baš na utrci kad je Rusell mijenjao Hamiltona i to prije kritične promjene guma. (Za probušenu si je sam kriv, a za dupli box zbog pokvarenog interkoma nije.)

          Dakle ili je netko prebacio sklopku ili onima istim mehaničarima koji bulje u tv prijenos cijelo vrijeme fali pola mozga pa ne shvaćaju da kad režija prikaže 63 na ulazu u boks da to znači da im stiže Rusell, a ne Bottas, ili Hamilton ima božansku zaštitu, pa ti biraj što ti se čini vjerojatnije.
          Ja bi rekao da je ovo treće.



          3
          2

          1
      • Pirelli Hypersoft
        Einspritz7 Prikaži

        @wapi
        Ne znam kako netko uopće može vjerovati u teoriju sabotaže , kada nitko nije mogao znati da će biti SC i VSC , a osim toga oštećeni su obojica i Russell i Bottas.
        A konkretno , zbog interkoma više je oštećen Bottas , jer je njegovo zadržavanje u boxu trajalo nenormalno dugo i uz to se još vratio na istim gumama.



        2
        0

        2
  37. Mclaren
    BeBrave Prikaži

    Koliko vidim po komentarima, ovdje ima vise “hejtera” Lewisa, nego istinskih fanova najdrazeg nam sporta,
    kapa dole “fanovi”, pardon “hejteri” ??



    12
    -3

    15
  38. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Bottas me rozačarao, bio sam uvjeren da ovo uzima sa pola truda, na kraju ga pola grida izdominiralo.
    Russell je puno više od mr. Saturday, kako je samo Bottasa u dva navrata pretekao, to Bottas nije napravio zadnje 4 godine.
    Ova utrka mi nije trebala za dokaz da je Mercedes čudo od bolida, to sam znao i prije. Bottas nema što raditi u Mercedesu u 2022. osim ako želi potpuni mir u svojoj garaži.
    Mercedesov pit stop i dalje ne razumijem.
    Leclerc drugi put u 2 tjedna ko sivonja, ne znam što mislio s onim potezom.
    Max sad zna kakav osjecaj imaju vozaci kad ih on katapultira.
    Čestitke Oconu, ovo mu je trebalo nakon ovakve nesretne sezone.
    Čestitke Lanceu, mada je trebao nekako prestići Ocona, ali svakako dobra partija.
    Sergio Perez što reći…
    Izgledalo je kao još jedna u nizu katastrofa i pehova, ali onda u sljedecih 10 krugova nanizao je već 6 vozača, prestigao Albona iii u tom tempu nastavio do pobjede. Pobijedu mu je predao Mercedes, ali svakako ovo je zaslužena pobjeda zato jer je prestigao sve živo na stazi, dominantno ispred svih. Sa starim motorom, starom podnicom i sa 18. mjesta.
    Ne znam hoće li RP stornirati ugovor Vettela ili je RB već napravio ugovor za Pereza, ali nešto se treba dogoditi kako bi ovo mogli gledati i dogodine.



    11
    10

    1
  39. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    da neko ovako izrezira i ukrade covijeku pobijedu….to jos nisam vidio…sramota



    2
    -11

    13
  40. Mercedes
    Serviser Donator Prikaži

    Bravo Perez,odvozio je svoju utrku,i neka se isplako od sreće.Vidim neke teorije zavjera kao zbog navodne krive promjene guma,jebiga događa se,šteta da se baš Rusellu to desilo,ali opet svaka čast na preticanjima momčadskog kolege.Cijelu utrku je bio bolji od njega,ali sreća ga nije mazila



    5
    5

    0
  41. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Mercedes je simulirao Ferrari u svojim najboljim hibridnim godinama.



    5
    5

    0
  42. Safety Car
    bulletdodger Donator Prikaži

    Prva trka ikad kojoj sam dao 10. Dovoljno rečeno.


    0
    0

    0
  43. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Fantastična utrka, dao sam 8, možda sam trebao 9.

    – Russella mi je toliko žao jer je odvozio fenomenalan vikend, Bottasu je danas u utrci očitao lekciju… F1 je predivan sport, ali često zna bit okrutan i brutalan. Bravo za Russella i vjerujem da je ovom vožnjom čak potvrdio i mjesto u Mercedesu 2022.

    – Perez, genijalno odvožena utrka i povratak “iz mrtvih”. Stvarno je žalosno da još nema mjesto sljedeće sezone, takav vozač…

    – Uglavnom, neka Lewis odmori, prepusti bolid Russellu za iskupljenje u Abu Dhabiu haha. Tako i onako je prvak, znam da bi sigurno htio lovit rekorde i svaku pobjedu, ali neka on uživa malo doma, zaslužio je ?.



    5
    4

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Rusell se je ovo trkom zacementirao u Williamsu sve dok ne popizdi ili Ham ode u mirovinu. Apsolutno nema šanse da bi Hamilton pristao da mu ovaj talent bude timski kolega.



      12
      9

      3
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Daj molim te. Kad je to Hamilton blokirao dolazak vozača?



        4
        -2

        6
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          A ti znaš da nije?
          Ni Bottasova mama ne zna tako lijepo o njemu govoriti kao Hamilton ili Toto.
          Apsolutno Lewisu ne treba da se s nekim nateže. Ima status zvijezde i izvan F1, dovoljno veliku plaću, dovoljno godina, da može Mercu postavljati uvjete i na koncu konca odjahati u sumrak, ako ga ne poslušaju….Zašto bi se sad on brinuo hoće li neki nadobudni klinac poslušati kad začuje u slušalicama “George, it’s James….”. Kad se zna da ima jedan koji sluša savršeno i koji je dovoljno dobar da Merc osvoji timski naslov. Sve dok je tako, idila se neće narušavati. Da je RB blizu momčadskog naslova, onda bi Toto možda i mislio da mu treba netko bolji. Ovako, nek se strpi, mlad je još.



          5
          4

          1
      • Fernando Alonso 14
        alonso05espana Prikaži

        Slažem se, Lewis bi se osjećao nervozno i ugroženo odmah jer momčadski kolega poput Russella mu ne bi bio vodonoša.



        6
        4

        2
  44. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Odlična utrka – 9/10

    Opet su nam Mercedesovi mehaničari priredili odličnu utrku. Izgleda da je Hamilton Mercedesov lucky charm, bez njega je bio kaos u boxu. :)
    Ali, bolje da se takve stvari dogode na jednoj utrci od 20, nego da bude kao kod Ferrarija gdje svaku utrku box traje 5 sekundi…

    Mali Đuro je dokazao da je vrlo dobar, samo mu treba bolid za pokazati to. Ugodno me iznenadio nakon onih par pacerskih grešaka u zadnje vrijeme. Šteta za puknuće pri kraju, baš je dobar show priredio. Nadam se da ga gledamo u istoj ulozi zadnju trku.
    Bottas je i dalje Bottas, nit smrdi nit miriši. U biti više smrdi, jer dok se usporedi što je malac radio s Mercedesom, on je izgledao kao da je on zamjenski vozač. Zaista ne zavrjeđuje voziti Mercedes.

    Čestitke Perezu, baš mi je drago da je pobijedio. I još je bio zadnji nakon prvog kruga – respect!
    Bio je kiseli smiješak kod zagrljaja s gazdom, ali nek im je pokazao da su se možda zaje… vidjet ćemo sljedeće sezone kakvi će biti. A nadam se da će Perez završiti u RedBullu.

    Čestitke i Oconu i Lanceu na podiju. I ostalima da dobroj borbi.

    Mladi bikovi (Max i Čarli) su ovaj put osjetili svoju glupost na svojoj koži. Maxa je stigla karma a Čarli je opet platio svoju nadobudnost.

    Ako se ne vrati Hamilton, zadnju utrku nas opet čeka zanimljiva utrka. Jedva čekam. :)



    5
    4

    1
  45. Daniel Ricciardo 3
    Kicker Prikaži

    Sve u svemu super utrka, svega po malo.
    Steta sto nije bilo Max-a ali to pokazuje realnost Ferarria. Zelja odnosno pressing koju vozaci dobe u njemu je da tjeraju taj bolid preko granice i onda se desavaju takve gluposti gdje se Leclerc zabija ko muha bez glave. Tako je i Vettel radio greske dok je radio da taj Ferrari se cini ko da je u rangu Mercedesa. Sad vidimo kako izgleda kad se ne trudi.

    I dalje sam pod dojmom i nije mi jasno kako je Russel bio tako dobar, odnosno, bolji od Bottasa. Ne ide mi u glavi, volio bih vidjeti jos jednu utrku jer ovo je bila stvarno kratka staza sa par zavoja. Cini mi se ocito da Bottas moze biti dobar samo u kvalifikacijama, race pace mu je uvijek bio katastrofa, a pogotovo kada je iza drugih bolida, njegove sposobnosti pretjecanja se cine nepostojece. Kakve god da su gume bile Hamilton si nikad ne bi dopustio da ga preteknu sainz, kvyat i slicni.
    Ako se pokaze isto u Abu Dhabiu mislim da je Hamilton taj koji se treba bojati za poziciju, a ne Bottas. Definitivno se ne moze iz jedne utrke reci da je Russel dobar kao Hamilton, ali ako je sad stvarno na ovoj razini, pa gdje bi bio da vozi taj bolid malo dulje. U svakom slucaju Mercedes ce skoro uvijek uzeti 1-2, a to im je jedino bitno za konstruktorsku pobjedu, a Bottas nece raditi frku.

    Perez nevjerojatan. Taj covjek vozi cudo ako uzmemo u obzir da se nasao u najgoroj poziciji.
    Mozda mu definitivno najvise pase ovaj tip bolida, uzmimo u obzir da je FP prije bio RB stil i Perez nije bio toliko impresivan, sada kada su promjenili na Mercedesov princip, odlican je. Tako da je malo upitno kako ce onda biti u RB-u. No sve u svemu covjek ocito odlicno hendla pritisak. Ako on nije spreman za RB, ne znam tko je.



    5
    4

    1
    • Kimi Raikkonen 7
      Pitstop Prikaži

      Ne mogu se složiti u vezi Bottasa. Nije da imam neko jako dobro mišljenje o njemu, ali smatram da ga Russell nije pomeo. Zašto? Imao je bolji start, ok. To ne znači da ga je pomeo. Prvi stint je Bottas bio cijelo vrijeme oko 3 sekunde iza, dakle taman da se ne vozi u prljavom zraku. Nakon promjene guma, što su kod Bottasa zeznuli jer su ga kasno zvali, ima zaostatak 8-9 sekundi što do SC (oko 20 krugova) smanjuje na oko 4 sekunde tj. ima bolji pace od Russella. Da nije bilo SC, vjerojatno bi ga do kraja utrke dostigao, možda i prestigao, ali to nećemo znati niti se moramo složiti. Poanta je da utrka traje 87 krugova, da je Russell bio bolji u prvom stintu ili ga je Bottas kontrolirao, a da je Bottas bio bolji na početku drugog stinta s projekcijom da bi ga do kraja dostigao da nije bilo SC. Ovdje svi govore kao da je Russell pobijedio, a nije, čak je završio iza Bottasa. Šteta što su u boxu zeznuli sa gumama pa da nakon SC vidimo direktni okršaj na stazi



      1
      -1

      2
      • Daniel Ricciardo 3
        Kicker Prikaži

        Hm, ja sam isto u toj dilemi, ali kako moze totalni rookie u tom timu, uskociti u “njegov” bolid, biti 26 tisucinki iza njega u kvalifikacijama, startati bolje, drzati razmak u utrci i preteci ga na stazi ko da ga nema.
        U najmanju ruku trebalo je biti obrnuto.

        Kako Bottas na cistoj strani grida opet starta losije to mi nikako nije jasno. Pa vozi taj isti bolid evo bar godinu dana.
        Postoji puno faktora ali generalno kada je Hamilton na drugoj strani, on pobjegne Bottasu tako da ga ovaj nikad ne vidi vise ili ga pritisce toliko da ovaj napravi gresku.
        Ja sam isto bio misljenja da se Bottas drzao van prljavog zraka ali po tome koliko problema ima preticati druge vozace uopce ne kuzim kako bi pretekao Russela i da ga je dostignuo.
        Jos jedna utrka dala bi nam vise informacija.



        2
        2

        0
  46. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    Leclerc preagresivan u prvom krugu, uništio je Maxu utrku, ali nekako mislim da se to ne bi dogodilo da Bottas nije loše startao i napravio grešku u drugom zavoju što je rezultiralo da su se LEC, VER i PER full približili jedan drugome. Kad već Russell nije uspio pobijediti u ovogodišnjem bolidu, drago mi je da je Perez uspio u prošlogodišnjem. Bottas je dokazao da je vodonoša, ništa više. Iskreno Russell ga je pomeo.



    4
    3

    1
  47. Bmw
    EnoEno Prikaži

    Drago mi je zbog Peresa.
    Organizatori VN Sakire zbog Leclerca su trebali jos malo ispraviti stazu!!
    Nije mu ovo prvi put!



    1
    1

    0
  48. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Ako neki nisu nakon ove utrke progledali vjerojatno će ostati slijepci do kraja života.

    Momak koji je prije 2 dana došao u garažu Merca i koji je sigurno vanserijski talent, je skoro oderao ovog panja Bottasa koji 3 godine vozi to auto i laje on će ovo on će ono u kvalama. Zatim ga u utrci ladno 3 puta prešao u direktnim duelima na stazi i izgubio pobjedu samo i isključivo zato jer je Merc ko zna zašto odlučio provjeriti što to Ferarrijev pit wall radi skoro svaku utrku zadnjih nekoliko godina.

    Da se vratim na prvu rečenicu. Lewis Hamilton je najuspješniji vozač u povijesti Formule 1. Ali valjda je sada svima jasno da je ostvario sve što je ostvario u apsolutno nedodirljivom autu bez ikakve konkurencije sve od Rosberga. Bilo od timskog panja do ostatka grida. I ne Vettel one 2 godine je bio konkurencija u rangu Bottasa jer to i je vozač u rangu Bottasa sa 4 slučajna naslova. Da je bio Alonso u pitanju ili Max ili čak Leclerc koji itekako ima šta naučiti još o nerealnim potezima nakon ove utrke rekao bi da bi možda Ham te 2 sezone imao konkurenciju ali Vettel je sve pokazao ove godine.

    Dakle kome nije jasno i ko i dalje ne vidi trebao bi otići na detaljne preglede kod okuliste i psihijatra.

    Najuspješniji vozač da. Bez ikakve dvojbe. Sreća ili osjećaj za biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Apsolutno. NAJBOLJI vozač? Decidirano ne.



    2
    -1

    3
  49. Jody Prikaži

    Zanimljiva i nadasve indikativna utrka, neki se zaključci namecu.
    Leclerc valjda po 5-6 put radi istu gresku, u pravu je bio Vettel u komentaru da ga je trebao proslu udariti, jedino ce tako nauciti. Sainz ce biti moj vozac dogodine. Ovako se ne vozi, ni prema kolegi niti,prema suparniku. Uvijek cu govoriti, nije mi sjeo.
    Sto je jos vaznije, utrka je pokazala da Hamilton ne bi imao 6 titula da je vozio neki drugi automobil umjesto mercedesa,, negoo samo jednu, odnosno da bi 3/4 vozaca bili svjestski prvaci u ovome zaista sjajnom bolidu. Tomje jasno.
    Ili da preformuliram, da je Hamilton imao kvalitetnog momcadskog kolegu, barem kao Nico Rosberg ili boljieg, vjerojatno bi bio na pola sadasnjih titula. Nije on ni blizu dobar kada je sa nekim rame uz rame, u egalu, vrlo lakomtada grijesi i puca.
    Njegov problem tada niije bila Nicole, vec Nico i Sebastian.



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.