Ponovo se žele uvesti kvalifikacijske utrke, Mercedes zasad blokira uvođenje

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 2 min 11 komentara

Čelnici Formule 1 i FIA-je nikako da odustanu od ideje uvođenja kvalifikacijskih utrka i obrnutih gridova – po tko zna koji put raspravljalo se o tome, a jedina momčad koja trenutno ne podržava tu ideju je Mercedes.

Ovog puta ideja je da se kvalifikacijske utrke uvedu na drugoj utrci na stazi koja će ugostiti dvije utrke. Trenutno se dvostruki vikend planira na samo dvije lokacije, na otvaranju sezone u Austriji i u Velikoj Britaniji koja bi prema najnovijem planu održala četvrtu i petu utrku sezone jer bi između trebala biti održana Velika nagrada Mađarske.

Dvostruki vikend mogao bi se održati krajem sezone u Bahreinu, ali nije isključena mogućnost dodatnih utrka na nekim europskim stazama koje to trenutno ne planiraju, ako određene utrke neće biti izvedive.

Prvi vikend bio bi održan u normalnom formatu, dok bi u drugom vikendu umjesto uobičajenih kvalifikacija bila održana kvalifikacijska utrka u trajanju od 30 minuta. Startni poredak za tu utrku bio bi obrnut od onoga u vozačkom prvenstvu.

Iako je FIA u jeku pandemije odlučila omogućiti lakše promjene pravila, gdje je samo 60% podrške dovoljno, to se odnosi samo na prioritetne odluke, što znači da uvođenje ovakve promjene i dalje zahtjeva jednoglasnu podršku momčadi.

Portal Motorsport prenosi kako su svi osim Mercedesa dali podršku ideji, a za eventualnu promjenu mišljenja nemaju puno vremena jer se u srijedu održava novi sastanak na kojem će čelnici momčadi odlučivati o detaljima budućih pravila.

Konačni kalendar europskog dijela sezone trebao bi biti službeno objavljen sutra.


Odgovor

11 komentara

  1. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Iako bi ova glupost definitivno odgovarala mojoj omiljenoj momčadi, Mercedes ima moju potpunu podršku.
    Te bi htjeli obrnuti grid, te bi htjeli umjetno natapanje staze, te dvostruki bodovi u zadnjoj trci,… dajte ljudi, ne pravite od Formule 1 cirkus!



    25
    23

    2
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Celnici sporta moraju shvatiti da Formula 1 nije video igrica. Stavimo na stranu malo ovu naglu popularizaciju sporta i glamur kojem se sport okrenuo. U pitanju su ulozeni trud i rad kojim svaki vozac ili bilo koji natjecatelj u F1, od sebe i svog tima, zeli napraviti najboljeg na svijetu. Kada bi jedan materijalista u uredu odlucio uvesti ovakve zalosne reforme, Formula 1 vise ne bi bio sport vec putujuci cirkus. Uvodenjem obrnutog grida i ostalih gluposti, uveli ste nesto sto nije u DNA sporta i, po mojem misljenju, pos*ali trud ljudi koji se bore za ostvarenje svojih snova i uspjeha.



    13
    12

    1
  3. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Imamo 3 momčadi koje se bore za pobjede.
    Imamo 7 momčadi koje se bore za ostale pozicije. Gdje je svaki vikend neka druga momčad naprijed.
    Razlika izmedu PP i najsporije momčadi 3 sekunde.

    Pretjecanja ima na svim stazama.
    Australija bude dosadna, Monaco procesija ali to je sve do konf staze. Sve ostale utrke su zanimljive pravim navijacima F1.

    Malđim generacijama motosport nije interesantan, niti ce ga ucinit zanimljivijim ako bude obrmuti poredak ili ovo ili ono.

    Stvari neka ostanu kako su sada i mimcadi ce se zgusnut.
    Mozemo bit sretni sto imalo 3 momacdi sto se bore za pobjede zato jer su prije bile 1 ili 2.

    Jedina promjena koju ja zagovaram je dolijevanje goriva.
    Danasnji stadardi sigurnosti su na novoj razini i mislim da tu nr bi bilo nilakvih problema.



    13
    12

    1
  4. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži
    x1

    Ponekad nakon FIA-inog prijedloga čovjek dobi potrebu izaći van i pomilovat prvi kamen,sa dubokim poštovanjem obraćat se drvetu i do poda salutirat magarcu..



    21
    19

    2
  5. Lazar Prikaži

    Ja bih recimo jos dodao da se trkaju u rikverc.



    13
    12

    1
  6. Bmw
    dex_wpm Prikaži

    Kakva idiotarija, Fia je balkanizovana, logika im je na nivou balkanskih političara. Kvalifikacije se voze “ko će sporije”, a trka ” ko će brže”. Na takav način se ne može pomoći slabijim ekipama, a da se ne oštete “jače”, ograničenje budžeta je solidan način, iako vjerujem da su vodeće ekipe daleko ispred, tako da se neće postići neka drastična ravnoteža.



    1
    1

    0
  7. Petronas
    robif Prikaži

    O Gospode sa nebesa,zvizni dva-trk zemljotresa… U F1 totalno losa ideja…a mozda dobra za izbore,ko ima manje glasova pobijedjuje


    0
    0

    0
  8. Foxy Prikaži

    Ako to prođe onda stvarno ovaj sport nema smisla. Na kraju Lewis koji bi zapoceo prvi mora početi zadnji ( samo kažem bezveze da bi počro prvi) i odma dobije rekord za najnižu startnu poziciju i najveću završnu poziciju. Čista glupost obrnuti poredak. Ovoga puta sam s Mercedesom.



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.