Sage i epovi o Vettelu

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 4 godina 5 min 46 komentara

Sebastian Vettel i Ferrari su mnoge iznenadili kad su prije nekoliko dana objavili da je njihovoj vezi došao kraj. Ferrari se okreće mlađim snagama, drukčijoj politici i promiče Charlesa Leclerca u vođu ekipe, a Vettel iz F1 odlazi kako je i došao – skromno i iznenada. Može se ovaj tekst napisati kao što se uglavnom tekstovi pišu kad odlazi neki velikan. Krenete s pričom kako je došao iz malog grada, prošao težak životni put, pobjeđivao puno iskusnije i bogatije od sebe, ostvario skoro sve snove i rušio ove ili one rekorde, ali u ovom slučaju postoje dva velika razloga zašto to nema nikakvog smisla. Najprije, vjerojatno smo ga svi, ili barem većina, popratili u cijelosti njegovu karijeru. A osim toga, još bitnije – da je čovjek htio sage i epove o sebi – u puno situacija je imao priliku drastično se drukčije ponašati.

Recimo, sage i epovi bi bili puno češći da je manje podmetao leđa, a više prodavao priče o lošem bolidu, lošoj strategiji i nesposobnoj ekipi. Nije nikakav problem novinaru od povjerenja uvaljati priču o kaosu unutar ekipe, lošem razvoju ili možda o problemu sa zračnim tunelom. Svaki P2 ili P3 u tom svjetlu ne bi izgledao kao loš performans vozača nego kao izvlačenje maksimuma. Sigurno bi se sage i epovi češće pisali da je pametno razmislio pri dolasku Charlesa Leclerca. Umjesto da ide “va bank” na Mercedese, bilo je mudrije najprije pod svaku cijenu pobijediti timskog kolegu. Manje riskirati vjerujući u nekakvu borbu za naslov, a više bacati oko na ono što radi kolega i pobrinuti se da je jedini cilj biti ispred njega, a s Mercedesima što bude. Gledajući u retrospektivi, teško bi otišao u mirovinu da je na kraju sezone imao koji bod više od Charlesa.

Možda bi bilo saga i epova da je barem otvorio taj vražji Instagram pa ponekad stavio koji meme i približio se tako mlađoj generaciji. Ne treba puno, kakav šaljivi natpis, dosjetka, možda igranka sa psom u dvorištu? Možda da je skupio kojeg followera ili par milijuna lajkova – imao bi platformu za samoveličanje, opravdavanje ili samo klasičan shit-stirring kad mu tako paše. Jasno, vozačima se puno lakše oprosti grijeh na stazi kad ih vidimo ponekad i u tom drugom svjetlu. Sve to ima smisla ako propuštamo nešto što sad izgleda kao činjenica – tip jednostavno nije bio zainteresiran za igru popularnosti niti za beskrajna prepucavanja tko je izvukao više iz bolida. Reklo bi se – stara škola. Ta “stara škola” shvaća da su ove sage i epovi zapravo najobičniji mitovi koji će zapaliti niske strasti glasnog malog postotka navijača.

Kad bi sudjelovao u promotivnom videu Ferrarija činilo se kao da mu je neugodno stajati pred kamerom, a oni koji ga znaju priznaju da je, kako kaže Martin Brundle, “kvalitetan tip, kvalitetan vozač, prvak i odrasla osoba”. U moru onih kojima, ajd priznajmo, ni prazan novčanik ne bismo dali da nam ga pričuva – imate jednog najobičnijeg lika koji je dio mladosti proveo radeći ono što voli, usput postao treći-četvrti najuspješniji u povijesti tog sporta i ima još par utrka ispred sebe da postane drugi najveći Ferrarijev vozač svih vremena. Nije loše, za “uno di noi”, kako ga je Ferrari često tagirao. Jednog od običnih. Ove rasprave o najvećima, “izvlačenju maksimuma iz kante” ili o “Bogom inspiriranim krugovima” ostavite za neke druge koji svim silama žele ili su htjeli biti protagonisti u svojim epovima i sagama. Za ovog smo se uvjerili da ne pripada u taj krug pa je promašeno gledati ga kroz taj narativ.

Još je ostala ova krnja sezona u kojoj može odraditi počasnih desetak-petnaest utrka (ako i toliko), a nakon toga ćemo ga vjerojatno viđati tu i tamo na gridu ili u ulozi stručnog sukomentatora. Takav je karakter pa se možda pojavi i kao kandidat za neku političku ulogu unutar FIA-e ili Formule 1. S obzirom na to da zna ljetovati na Jadranu, ako ga tko sretne – nemojte gnjaviti s autogramima… Pokažite mu prst (štovatelji znaju da mislim na kažiprst, a ovi drugi neka pokažu po vlastitom nahođenju) ako baš morate, ali znate i sami da bi najveći znak poštovanja bio praviti se da ga ne prepoznajete. Jest, vozio je brze automobile i osvojio par naslova, ali kad ga se pita tko je – on odgovara da je “husband to Hanna and father to my kids“. To je to, bez epova i bez saga.


Odgovor

46 komentara

  1. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Grande Seb, hvala Ante na odličnom članku.



    24
    23

    1
  2. Rolex
    petar8 Prikaži

    Bravo! Kratko, jasno, svima razumljivo. Svaka čast!



    18
    17

    1
  3. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Sve rečeno, svaka čast na tekstu. Očito je danas u showbizu najteže biti čovjek. Njemu je uspjelo. Prvak. Faca. Čovjek.



    26
    24

    2
  4. Excisys Donator Prikaži

    Kolike su sanse da ode u Mercedes? Nekako mi se cini da je previse proslo od zadnjih titula i da bi mu najdraze bilo osvojit petu za kraj. A nekako sumnjam da to moze ove godine u ferrariu.



    4
    2

    2
  5. Sebastian Vettel
    sf16-h Prikaži

    Jako lijep tekst, ali nije čovjek još u mirovini, malo optimizma da će ostat treba makar ne izgleda vjerojatno… ?



    17
    17

    0
  6. F1puls Portal
    Testarossa Prikaži

    Jako mi je žao što odlazi. Ja sam prvo navijač Ferrarija ali i Seb mi je toliko prirastao srcu i toliko mi se svidja kao običan, normalan čovjek u ovo doba nedojenčadi na gridu. Volio bih kada bi ove sezone osvojio naslov da se oprosti u stilu. Jednu stvar zaboravljamo a to je da zapravo nemamo pojma kako Ferrari stoji u odnosu na Merc ove godine, jer praktično ništa nismo vidjeli od sezone. Nadam se da je makar al pari pa da Seb zapuši usta kritičarima.

    What goes around, comes around…



    13
    13

    0
    • Ferrari
      mljac Prikaži

      Bio mi je antipatičan u RB-u, ali u stvari je ispao skroz normalan dečko.

      I ja sam navijač Ferrarija i manje mi je važno ko vozi, to bi stvarno bio oproštaj sa stilom da ode kao peterostruki prvak i to još kao Ferrarijevac.



      16
      16

      0
  7. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    Vettel je super dečko van Formule 1



    5
    2

    3
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Obrnut od Hamiltona koji je mnogo kvalitetniji vozač, ali teško ga je slušati za vrijeme utrke, nakon utrke, a pogotovo kada mediji prenose njegove idiotarije sa društvenih mreža.



      5
      -6

      11
      • Pascal Wehrlein 94
        Wehrlein94 Prikaži

        lako za društvene mreže,ja twitter nemam ni what’s up ,niti instagram,imam samo Facebook tako da ne pratim što objavljuje,ali za vrijeme utrka ,ja ne znam dal on to lažno kuka da bi zbunio protivnike ili je to stvarna kuknjava,ali svakako mi ide na živce.
        I mrzim što je licemjeran



        11
        9

        2
        • Ferrari
          Boris_CRO Prikaži

          Ne pratim niti ja Hamiltonove licemjerne idiotarije na društvenim mrežama, ali kao čitatelj domaćih portala te korisnik reddita ne mogu lagano zaobići njegovu “duboku filozofsku” komponentu, a koja me naučila engleskim riječima kao cringe i eyes rolling. Što se tiče utrka jedan od najvećih plačljivaca svih vremena jer svi već znamo za njegove “loše” gume s kojima može odvoziti još 30 krugova od čega zadnjih 5 radi najbolja vremena na utrci, svi znamo kako voli krizitirati tim nakon svake taktičke odluke pa makar išle u njegovu korist, sve u utrci je tragedija, osim ako nije 50 sekundi ispred svih na stazi. Nakon utrke je blessed, vozi pred najboljom publikom na svijetu, čestita čistačici Mercedesa i svakoj kuharici koja je napravila obrok u zadnjih mjesec dana (on voli malog čovjeka i cijeni njihov doprinos timu, i naravno voli dobar good boy PR). Kada dođe doma već razmišlja o malim životinjama koje opaki ljudi jedu, na smeće i smog u Kini, na loše zapadne vrijednosti dok vozi pijanog Beibera po Las Vegasu u Ferrariju, a do kojeg je došao svojim privatnim mlažnjakom, razmišlja o svojem teškom životu okruženom rasizmom, a kada vidi američki feministički woke pokret odmah mora dati do znanja kako je težak položaj žena u svijetu (da ima muda spomenuo bi položaj žena na bliskom istoku pa ako treba i odbio utrkivanje u pustinjskim državama, ali ne, bitno je raditi PR gdje god može). Recimo da bi ga bilo lakše smisliti da je više kao Vettel ili Ricciardo. Da parafraziram Ricky Gervaisa: “Vi celebritiji nemate pojma o životu, nemojte mi držati političko-socijalne govore, samo uzmite svoje nagrade i odjebite s pozornice”.



          18
          15

          3
  8. antisha17 Prikaži

    Čovjek koji je godinama bio broj 1 u momčadi a uvijek se zgražavao nad timskim odredbama, čovjek koji nikad ali baš nikad nije krivio bolid iako je mogao.
    Odlazi još jedan pravi romantik Formule i one stare škole vozača koje danas izumiru.
    Hvala Seb.



    29
    29

    0
    • Formula1
      f1zd Prikaži

      Odlazi još jedan pravi romantik Formule i one stare škole vozača koje danas izumiru.

      Baš je, koliko god to ljudima čudno zvučalo. Od baš stare stare škole još samo Kimi, a od malo manje stare još samo Lujo i onda ostali samo neki no nameri uz dužno poštovanje svima.
      Moglo bi se dogoditi da grid ostane bez prvaka, ako Lewis ode u penziju odmah nakon svog zadnjeg, računam da Kimi isto neće voziti zauvijek.



      9
      8

      1
  9. Jody Prikaži

    Odlicno. Minimalisticki. U sridu.
    Kao i mnogi od nas, nisam ga volio, tek dolaskom u Ferrari pocinjem otkrivati Vettela zapravo. Iako sam navijac momcadi, uvijek, jako mi je tesko pala ova vijest, za nijansu lakse nego kad je Michael odlazio iz Ferraria.
    Do suza me dirnulo, bez obzira sto,decki ne placu. Ne mogu zamisliti grid bez njega u crvenome.



    14
    12

    2
  10. Ferrari
    Felipe Massa Prikaži

    Pa nije se vec umirovio covjek (kako je prikazano u tekstu).



    8
    7

    1
  11. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Vrlo lijep članak. Čestitam autoru.

    Ja imam dojam da je on isto kao i Hakinnen pao u performansama kod su se rodila djeca, kad je počeo razmišljati i o nečem drugom, kad je F1 prestala biti najvažnija.



    7
    3

    4
    • Pascal Wehrlein 94
      Wehrlein94 Prikaži

      de la Rosa u podcastu priča o Arrows danima , i tako na jednoj večeri,Jos Verstappen dovede sina.
      Pedro odmah pomislio,wow ,Jos je otac ? Mora da je odmah izgubio 3 desetinke po krugu :D
      To je možda i slučaj sa Sebom,da



      3
      0

      3
  12. F1puls Portal
    Antonio Lončarević Prikaži

    Vrhunski tekst, u sridu, kratko-jasno. Nažalost, izgleda da ovakvi staromodni tipovi u današnjoj formuli ne prolaze. Posebno ovaj dio sa Instagramom – najmanji je problem otvoriti profil i biti meme king kao Lando ili Ricciardo i steci na taj nacin veliku bazu obozavatelja, ali Seb nije to i nikad nije bio. Očito više ni markentinški nije isplativ pored svih tih silnih insta influensera, tatinih sinova i dr. Jos se uvijek nadam da ce se neko rijesenje pronaci za Seba, nadam se čudu i Mercedesu, no bojim se kako šanse za to nisu velike. Beskrajno cu bit tuzan ako napusti F1 prije vremena, posebno kada vidim za kakve sve klocine na gridu ima mjesta, a za 4x prvaka nema??? Zalosno i tuzno.



    9
    3

    6
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      U sridu cega? Pa Vettel je prvenstveno izgubio na stazi, a onda tek u ovim showbizz stvarima…

      Kada 4x VDC izgubi od “rookia” moze se to opravdati na puno nacina, moze se i pokusati ubaciti teorija kako je “zastario” iako nije niti star a niti toliko ne popularan, a moze se i jednostavno reci “zbogom” kao sto je to rekao Ferrari.



      15
      -6

      21
  13. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Nad ovim tekstom naprosto poput oblaka stoji averzija prema Alonsu :) mada nije niti spomenut.

    Vettel je covjek nekog drugog vremena, nije on za ovaj korporativni show…koliko god me nervirao u Red Bullu, toliko mi je sad postao simpatican. Valjda su ga ti silni porazi humanizirali… Zelim mu sve najbolje



    17
    12

    5
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Uvijek je bio simpatičan. Osim pomalo djetinjastog vrištanja nakon pobjede što mu je ostalo od ranih 20ih do današnjih dana.



      4
      3

      1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Promašio si “ceo fudbal” Kralj instagrama, trivijalnosti i površnosti u modernoj F1 nije Alonso. Nego netko drugi.



      8
      6

      2
      • Daniel Ricciardo
        _bataziv_0809 Prikaži

        Instagram imaju svi, ali samo Alonso ima ovo:

        Recimo, sage i epovi bi bili puno češći da je manje podmetao leđa, a više prodavao priče o lošem bolidu, lošoj strategiji i nesposobnoj ekipi. Nije nikakav problem novinaru od povjerenja uvaljati priču o kaosu unutar ekipe, lošem razvoju ili možda o problemu sa zračnim tunelom. Svaki P2 ili P3 u tom svjetlu ne bi izgledao kao loš performans vozača nego kao izvlačenje maksimuma

        :D



        10
        5

        5
        • Blue Flag
          dFixxx3r Prikaži

          možda se tebi čini da je autor članka opsjednut alonsom ali meni a vjerujem i većini ostalih opsjednut alonsom možeš biti samo ti kada u ovakvom odlomku vidiš alonsa i samo njega. u tom odlomku je masa drugih vozača.

          ovaj tekst ne govori o tome što je bolje, podmetnuti leđa ili pokazati prst. pa da sad raspravljamo što je bolje i u tom kontekstu jel bolje za ferari bio alonso ili seb. ovaj tekst govori o tome tko je seb. a ja kao navijač ferarija imam jednak žal za obojcom što se nisu okrunili do sada.



          3
          1

          2
    • Jenson Button
      Lotus Prikaži

      Mislim da su nama ljudima uvijek draži oni koji gube. Mrzio sam Seba dok je vozio za RBR i osvajao naslova i tada sam bezpogovorni navijao za Lewisa i Buttona, a sada kada je Lewis budući, statistički, GOAT, ne mogu ga smisliti.



      3
      3

      0
  14. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Drago mi je da nije na instagramu i twitteru. Želudac mi se okreće kada u novinama vidim što Hamilton i drugi celebritiji pišu. Koje je to licemjerje i PR. Ne znam tko može to pušiti kao stvarnost.



    11
    3

    8
  15. Nando
    Matek14 Prikaži

    I tako bez saga i epova biva ispričana saga i ep o anđelu. :D



    10
    9

    1
  16. klikerbgd Prikaži

    Odlican tekst ,potpisujem svaku rec .
    Zbog njega sam poceo da gledam f1 i to je taj razlog ,vrhunski vozac i neverovatno normalna i posebna osoba u ovim cudnim vremenima u kojima su neke cudne vrednosti vrline….



    5
    4

    1
  17. Red Bull
    grga Prikaži

    Bravo Ante!



    1
    1

    0
  18. Jody Prikaži

    Ne dijelim misljenje da je Hamilton bolji vozac, pa Nico je gotovo 2 puta uzeo titulu. ,Niti zelim kazati suprotno, u grubo oni su tu negdje., u hibridnoj erMerc je svijet za sebe i po meni je fakat da bi gotovo svaki vozac sa grida barem u 5/6 sezona bio prvi. Vettel je stoicki sve podnosio, uvijek korektan prema momcadi, bez obzira sto je malo koja utrka prosla bez gresaka u strategiji ili,pripremi bolida za SF.
    Ima nesto paradigmatski i sudbinski u voznjama Hamiltona i Vettela su GP Njemacke 2018 i 2019., te se kroz njih lakse razumije razlika. Jedan pogrijesi ii nema povratka, premda ni tu ni bilo koju drugu titulu za Ferrari ne bi osvojio, sve da nije niti jednu gresku napravio jer je Merc uvijek bio gotovo za klasu bolji. A ovaj drugi izleti 3 puta i svaki put gotovo nekaznjeno.
    Razlicitosti su tako lijepe na ovome svijetu, da lii se samo meni cini da su navijaci Lewisa nekako najiskljuciviji, krajnje nekriticni, najneobjektivniji i netolerantni, uz cast iznimkama, uvijek spremni za vrijedanje, bez obzira na kojem nasem forumu ih pratimo, mogao bi i jednu drugu nama blizu drustvenu analogiju povuci. Zasto ljudi? Dijelom im oprastam radi vjerojatne mladosti i nedovoljno iskustva. Volite svoje momcadi ali postujte tudje



    9
    4

    5
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Jednako tako je i Nico zamalo ostao na nula naslova. Ne možeš gledati samo iz jednog kuta. Uostalom, zbog čega se povukao odmah? Pa mercedes je računao na njega.



      5
      4

      1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Isključivost i nekritičnost navijača raste s dominacijom. Tako je bilo s Vettelovim navijačima u njegovo doba ili Schuovim…

      Ljudi se osjećaju moćno kad su u velikom moćnom krdu pa prorade niske strasti i bahatluk.



      1
      1

      0
  19. Jenson Button
    Lotus Prikaži

    Off topic: jučer je na vijestima objavljeno da je Lewis najplaćeniji UK sportaš



    2
    2

    0
  20. Jim Clark
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …super tekst, mislim da je dovoljno pratiti njegov osmjeh i spremnost na zezanje od 2015-2019…gledao sam unatrag neke njegove utrke iz 2015-2017 …a koliko je teško biti u ferrari-u, eto već sam jučer našao jedan video u kojem ‘objašnjavaju’ kako je charles (nemam niš protiv dečka) ‘dramatično’ brži od seba…mediji vas otkopaju i pokopaju u 3 minute…



    2
    1

    1
  21. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    odličan članak, zato ga volimo i zato će nam falit. tvrdi racer sa svim svojim manama i vrlinama.

    -jedino nisam siguran za ovo “glasnog malog postotka navijača”, rekao bih da ima dosta takvih navijača.



    2
    2

    0
  22. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Ovo nije kolumna, već zid plača.
    Sori, ali što je previše je previše. Po nekima se pljuca više nego što treba, a neke se uzdižu – ono – do patosa.



    5
    -5

    10
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Meni se čini kao da Ante krivi sve druge osim Vettela samog. Pa on je čini se odlučio otići u penziju. Zasitio se čovjek obećanja i propuštenih prlika. Neka uživa u očinstvu. Možda da je bio prvršan i trivijalan kao drugi bi imao više naslova. Nekako me čudi da površnost i naslovi idu u istu rečenicu .No dobro, očito ovdje idu.



      7
      5

      2
      • Pascal Wehrlein 94
        Wehrlein94 Prikaži

        Vettel je bio previše “zločest ” kad je uzeo Britaniju pa mu se odmah u Hockhenheimu osvetilo to što je previše slavio pobjedu na Lewisovom terenu.
        Kako bi rekao jedan velikan iz povijesti F1 ; “KARMA” .
        Mislim da je tu Vettel pao za nekih 35%



        2
        -2

        4
  23. Niki Lauda
    Vordas Pretplatnik Prikaži

    Šteta, uvijek sam volio stare lavove koji dok su bili mladi mi nisu sjeli. Sena, Prost, Schumi, Mansel, Keke jedino sam Laudu odmah kao klinac i Kimija od prve simpatizirao. Što su bili stariji i dolazili neki novi klinci rasla mi je simpatija prema njima. Dok je bio u bikovima bio mi je ok ali sad sam navijao za njega da pokaže da nije sve u mladima da i mi stariji, makar je i on mladac za mene, imamo još uvijek što za pokazati. Volio bi da ostane ali šanse su minimalne.



    1
    0

    1
  24. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    Ante! Ovo je jedan od najljepših članaka ikad. Nisam bio Sebov fan jer sam navijač Alonsa ALI – velika je ljudina i vozač. Silno ga cjenim i poštujem i bit će mi jako žao ako ode! F1 bez Vettela neće biti ista! Bez obzira na uspjehe i broj titula, jedan je od najvećih!
    HVALA Seb ZA SVE!



    5
    4

    1
  25. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Imao sam privilegiju gledat prvu Sebastijanovu pobjedu u Monzi na Vedano tribini, taj vikend izveo je malo čudo. Pošto sam fan Alonsa (vidi se po bedžu) nisam ga nikad simpatizirao, naravno bilo je teško gledati kako uzima titule, posebno 2010 i 2012.

    Kad je potpisao za Ferrari bio sam primoran dati mu podršku, i kroz sve ove godine jako mi je narastao u očima. Bilo je tu izvrsnih vožnji, dobrih, čudnih i frustrirajućih trenutaka. Onu 2018 ću uvijek teško prežalit, pogotovo VN Njemačke jer nakon pobjede u Silverstoneu počeo sam se nadat da je to godina Ferraria. Definitivno jedan od najskromnijih i najjednostavnijih vozača na gridu, o njegovom privatnom životu se zna malo, nije aktivan na društvenim mrežama, ali njegova ljubav prema Formuli 1 nikad nije bila upitna. Po mojem mišljenju on ima još žara u sebi, i nadam se da će imat izvrsnu zadnju sezonu u Ferrariu.
    Pohvale za izvrstan članak ?



    7
    7

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.