Novi odgovor 7 ekipa: Ovaj put na tajnost FIA-e reagiraju tajnim pismom

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 1 min 40 komentara

Nakon što je FIA jučer odgovorila na pismo sedam ekipa, vezano za slučaj Ferrarijeve pogonske jedinice od prošle godine – ekipe su sad ponovo uputile pismo FIA-i, ali ovaj put su odbili otkriti sadržaj tog pisma.

Mercedes, Racing Point, Williams, McLaren, Renault, Red Bull i AlphaTauri su najprije tražili da FIA jasno i javno obrazloži slučaj “u ime navijača, sudionika i dioničara” Formule 1, a kad im je FIA odgovorila da nije mogla dokazati ilegalnost Ferrarijevog motora – spomenute ekipe su odlučile nastaviti dopisivanje iza zatvorenih vrata.

Pozicije su sad jasne – FIA inzistira na zaključivanju slučaja, obzirom da ne mogu dokazati da je Ferrari radio bilo što protivno pravilniku, dok za sedam ekipa preostaje mogućnost pokretanja sudskog postupka. S obzirom na to da je Ferrarijev bolid tijekom sezone više puta bio detaljno ispitivan i u svakom slučaju je prolazio sve testove – njemački AMuS pretpostavlja da ne postoji velika šansa da sud FIA-u obveže na javno iskazivanje rezultata istrage.


Odgovor

40 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži
    x1

    Sad se moze i tajno ?
    U ime navijaca naravno



    26
    25

    1
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Sad ce to merc rijesit ne brinite se, ipak su kupili prvenstva do 2021 :D



      21
      4

      17
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži
        x1

        Oćeš reći da je i ferrari kupio prvenstva do 2005.? Tako se mogu sve dominantne ekipe prozivati.



        26
        13

        13
        • Marlboro
          Hey You Donator Prikaži

          Naravno da je. Ili si je u najmanju ruku poboljšao šanse. Isto ko RB u svojoj eri. Ko misli da to nije tako je naivac.



          8
          -11

          19
        • Sebastian Vettel 5
          dzalac Prikaži

          Dragi dani ovo nisam ozbiljno napisao, vise ironicno :rofl:



          5
          1

          4
        • Marlboro
          AMG Donator Prikaži

          Hey You

          Zasto onda uopce gledamo F1?



          5
          -4

          9
        • Ferrari
          blejky Donator Prikaži

          @AMG
          Gledamo ga jer smo svi hard core ljubitelji F1.
          A vjerovatno kad bi saznali šta i na koji način se radi iza zatvorenih vrata vjerovatno bi svaki od nas lupili sami sebi šamar i rekli pa koja sam ja budala što ja ovo pratim.
          Zato ne kaže se đabe “Neznanje je BLAGOSLOV”



          15
          7

          8
        • Marlboro
          Hey You Donator Prikaži

          Jer smo mazohisti? Volim nogomet i F1 i gledam ga iako ni jedno ni drugo nije kao nekad iz gušta. Danas se sve vrti oko love. Ali iako je tako nemožeš protiv sebe i odjednom reći e jebi ga neću više gledat Hajduka. Kako neću kad je to emocija. Pa neka nismo uzeli naslov 15 godina. I neka nikad više nećemo igrat neku važnu rolu u Europi kao nekad.

          Tako i sa F1.



          13
          11

          2
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    očekivano da ovi neće stat nakon jučerašnje idiotske objave.
    i njima zamjeram tajnost ovaj put.



    20
    14

    6
  3. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    Jaooo kao djeca… znam al neću ti reći – nja-nja-nja-nja… a daaaaj reci mi pliiiiiiz.
    Kad to ne prođe onda ide faza 2 – ono privatno… aj reci samo meni/nama – nećemo dalje širiti.
    Kad to ne prođe onda ide faza 3 – ako mi ne kažeš neću se više igrati s tobom.
    Dakle, čekamo tko će prvi u fazu 3.



    27
    23

    4
  4. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Cirkus



    5
    5

    0
  5. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ili ti ga reci mi tajnu da netrosim vremena i resurse da sam to razvijam



    9
    7

    2
  6. avalon Prikaži

    “S obzirom na to da je Ferrarijev bolid tijekom sezone više puta bio detaljno ispitivan i u svakom slučaju je prolazio sve testove …” i ” kad im je FIA odgovorila da nije mogla dokazati ilegalnost Ferrarijevog motora …” ovo mi izgleda suludo. PU je VIŠE PUTA detaljno ispitivana , nije se mogla dokazat ILEGALNOST ali navedeni timovi UPIRU da se usprkos svemu dokaže ilegalnost javnim iskazivanjem rezultata istrage !?!??! znači li to da bi se navedeni timovi/proizvođaći PU zadovoljili kad bi FIA obznanila u čemu je legalna “caka” ferraria ? gle ku*ca , osmisliš nešto šta drugi ne znaju , šta nastoje svi financijski jaki timovi i kad ne mogu dokučit u čemu je štos želili bi “preko” FIA to doznat . je li npr neki tim ovako uporno tražija dokaz legalnosti DD brawna GP , mercedersovog “party moda” uz čiju su pomoć “uništavali” neposrednu konkurenciju u Q ilii sad DAS – a za koji je FIA zaključila da je legalan ali SAMO OVU SEZONU , a 2021 . će legalna “caka” bit zabranjena !?!?? i niko ništa nije tražija da s e ispita , javno obznani no kad je ferrari u pitanju stavljali su se senzori , pa dodatni senzori koji bi nešto dokazali , sad se traži javna objava rezultata istrage koji ovakvi kavi jesu ne odgovaraju ostalim timovima /proizvođačima PU . ide se “ako neće milom onda će silom” ? može li se sumnjat da FIA pogoduje ferrariu jer eto … sve je legalno , dokaza za nelegalnost ( posli višekratnih detaljnih provjera ) nema ? ako je sudit po “slučaju senzor” onda bi odgovor bija NE ! kad bi neko ko ne prati trke samo čita pomislija bi da je ferrari brži od drugih top konkurenata bar 20ak kmh , a ono sve je najčešće bilo u nekoliko kmh . svi pa i “najlošiji” aerodinamičari znaju da manjak downforca “povećava” brzinu i obrnuto ali ovde se u ovih 7 timova svi prave “grbavi” i na sili žele dokaze kojih nema ! naravno , ne rade to oni radi sebe nago u prvom redu zbog navijača i nešto sitno zbog sebe samih i dioničara :) :) ferrari ima već dovoljno problema , a svaki put kad nešto novo šta drugi nemaju implementiraju ( zadnje 2 sezone) traže se kontrole , dokazi da je to nelegalno . to je i normalno ako se zna da na razvoju PU u ferrariu rade lučki radnici , a u mercedesu , renaultu , hondi vrhunski inžinjeri pa ako oni ne mogu shvatiti “cake” znači da lučki radnici varaju pošto je normalno da ka takvi ne mogu osmislit ništa pametno šta drugi nemaju zar ne ? :) :) :) ovih veličanstvenih 7 se ponašaju ka “normalni ljudi” koji kad ne dobiju željenu presudu ( zbog nedostatka dokaza) kreću u privatnu parnicu . možda bi trebali “ubacit špijuna” u redove ferraria koji bi podmistija “krunski dokaz(e)” da taljani rade nešto ilegalno ? pitam se samo šta bi bilo da ferrari dominira ovih “turbo sezona” ka šta dominira mercedes ? valjda bi im posli svake trke rastavljali bolid do zadnje vide , a kad mercedes “uvede” DAS to je ispravno , legalno ( ali samo ove sezone) niko ni da trepne :) :) :)



    33
    28

    5
    • Ferrari
      blejky Donator Prikaži

      Pa , Avalon nisi mogao odoljeti , pa gdje si dosada bio baš se fino zabavljamo??? zadnjih par dana.



      17
      15

      2
      • avalon Prikaži

        smr201 … “Ne upire tih 7 ekipa da se dokaže ilegalnost, nego je FIA sama izjavila sljedeće” upire , upire :) :) nije ovo od jučer . FIA bez “kukanja” nekih ( korisnika proizvoda drugih PU ) ne bi ništa ni pokretala zar ne ? npr 18. 09. 2019. marko je izjavija ( na neka šuškanja da RB vodi kampanju o ferrarievoj PU kos FIA ) “Mi nismo glavni u tome. To su Renault i Mercedes.” a kad u mercedesu nešto “zacrtaju” uz “asistenciju” izjava LH ( i poneku allisona ) o “ekstremnoj” brzini ferraria pa s e tome pridruži i “lajavi” max onad se tom “orkestru” pridruže i ostali korisnici PU merca . u članku iz tog 18. 09 . neimenovani izvor iz konkurentske ekipe je kazao “Oni [Ferrari] rade nešto vrlo pametno. Ako se pokaže legalno onda samo možemo skinuti naše kape.” recimo i da je ilegalno no ako se ne može dokazat iako je bolid tijekom sezone više puta bio detaljno ispitivan od strane FIA i u svakom slučaju je prolazio sve testove onda … o čemu diskutiramo ? citiraš ( ka nekakav “dokaz” ? ) “”FIA nije bila u potpunosti zadovoljna, ali je odlučila da daljnje postupke ne moraju nužno rezultirati konačnim slučajem zbog složenosti stvari i materijalne nemogućnosti pružanja nedvosmislenih dokaza o kršenju.” naravno da FIA pod pritiskom svih koji ne koriste ferrarievu PU nije bila u potpunosti zadovoljna jer nije uspila zadovoljiti svoga miljenika + ostalih 6 timova o d kojih 2 koriste PU mercedesa . najbolje bi bilo da iz ferraria pozovu inžinjere mercedesa , honde i renaulta + LH i maxa koji su bili poprilično glasni u sumnjama , optužbama o varanju ( max ) , dozvole im uvid u motor pa da možda zaključe nešto tipa “aha , nije bilo ilegalnosti , varanja , sad vidimo u čemu je “caka” . ovo je jako pametno i mi ćemo to primjenit ” znači problem je šta FIA ne može NEDVOSMISLENO prižit dokaze o kršenju iako su više puta tokom sezone “pod povečalo” stavljali bolid ferraria ( PU ) no usprkos tome testovi su pokazali da je sve OK . tu je kamen spoticanja ….FIA u objašnjenju nije uspila dokazat sumnjičavima ( čitaj mercedesu koji je prvi započeja “akciju” ) no dobro su objasnili korištenje , legalnost DAS – a ali samo ovu sezonu . 2021. će bit zabranjen , ilegalan ? kad s e zna ko je “osmislija” DAS ni ne čidi me da je sve OK :) :) :) čudi me šta niko ne ulaže protest , ne traži od FIA da detaljno ne ispita , obrazloži zašto je ovu sezonu dozvoljen , a iduću ne ? jer ako je OK čemu zabrana zar ne ? interesantno mi je i šta kad merc nešto uradi , a drugi to nemaju (ka npr “party mod” ) niko ne traži analizu “do kosti” , svi nešto “utiho” žugaju , a mercedes profitira . ali kad ferrari nešto uradi šta poboljšava konkurentnost u odnosu na merc najednom svi postaju glasni ( na početnu inicjativu zna se koga ;) ) , ujedinjeni ( osim alfe i haasa koji koriste ferrarievu PU ) , ujedinjeni šta rezultira npr senzorima koji “dokažu” ništa ali “nezadovoljni” ustraju ( ka i u ovom slučaju) pa se stavljaju dodatni senzori koji opet “dokažu” šta ? ako me pamćenje ne vara proizvođači PU imaju obavezu svojim kupcima isporučivat identične PU koje i tvornički timovi koriste no NIKO se ne žali na alfu i haas da su jako brzi sa IDENTIČNIM PU !?! možda jer su oni nebitni za sezonu ili ferrari ne isporučuje “prave” PU svojim kupcima . ako to rade onda bi ih trebalo kaznit zbog toga ali ako su PU iste kod feraria , alfe i haasa zašto se sumnja samo na ferrari i traži da se samo njegova PU više puta ispituje tokom sezone ? ispada da su sumnje neosnovane jer se ne mogu dokazat pa ispada da su stručnjaci FIA nesposobne neznalice koji su mogli “otkrit” npr igranje sa temperaturama goriva kod mercedesa , igranja sa kutovima paljenja kod RB ( prije turbo ere ) , a ne mogu otkrit kemijanje ferraria . možda imam rješenje .. s obzirom da je mercedes “gazda” u mnogim segmentima današnje F 1 možda bi nesposobne stručnjake FIA trebali zamjenit mercedesovi stučnjaci koji bi dobili na uvid PU ferraria . ako ne bi otkrili ništa ilegalno pristojno bi se izvinili ( uz skrušeni osmjeh … dakako ) inžinjerima ferraria i iskoristili ono šta su talijani osmislili . onda bi tek borba bila ravnopravna zar ne ;) jer “caku” ne bi znali inžinjer honde i renaulta no ako bi iz mercedesa doša “blagoslov caki” oni ( RB , TR , renault , McL ) bi vjerovatno tek “mrmljali sebi u bradu” kako su opet namagarčeni , iskorišteni za interese mercedesa i to bi bilo to . opet se pitam u čemu je tajna/snaga mercedesa da im gotovo sve prolazi “bezbolno” od onog testa guma ( sa čim je mislim sve počelo ) preko “igranja” sa pritiscima guma , temp , goriva , felgi , party moda pa preko (ne)kažnjavanja tj “bonusa” bottasu , nekažnjenog gaženja linije kod lewisovog premišljanja ide li ili ne ide u box šta prošlo nekažnjeno jer su iz merca iskreno izjavili da je došlo do konfuzije u boxu pa … jbga . zato su npr bez premišljanja kaznili seba u americi jer na MOKROJ stazi nije instant smanjija brzinu kad su istaknute zastave , isto ka šta iskrenost kimija kod sudara sa LH nije anulirala kaznu fincu . jbga …. imamo mercedesovu ( LH ) i ferrarievu ( kimi ) iskrenost , a zna se da za razliku od talijana nijemci nikad ne laži :) :) :)



        5
        5

        0
        • Ferrari
          blejky Donator Prikaži

          Plus još jedna stvar mi pada na pamet kako to da nitko ne pre ispituje Hondinu mašinu? Mislim oni su od GP2 motora se gotovo poravnali sa Mercomi Ferrarijem i prešišali Renault otkad su prešli na Toro Rosso i Red Bull kao dobavljači.
          Također oni su nevjerovatno napredovali pogotovo zadnje 4 utrke gdje su bili rame uz rame sa Mercedesom i malo ispred Ferrarija.
          Naglo su uznapredovali možda bi trebalo malo senzora na njihov motor.
          I onda izjave da im je napredak i razvoj ispred Ferrarijevog i sve to u jako kratkom roku možda bi se i taj nevjerojatni pomak mogao pobliže pogledati.



          4
          4

          0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Ne upire tih 7 ekipa da se dokaže ilegalnost, nego je FIA sama izjavila sljedeće:
      “The FIA was not fully satisfied but decided that further action would not necessarily result in a conclusive case due to the complexity of the matter and the material impossibility to provide the unequivocal evidence of a breach.”
      Znači FIA je ta koja je izrazila “sumnje” koje nisu mogli dokazati, a nakon toga ušla u privatnu tajnu nagodbu sa Ferrarijem.
      I ti onda očekuješ da se nitko ne žali na tako nešto?
      Da su oni objavili sljedeće: rezultati istrage su pokazali da PU Scuderie Ferrari nije prekršio ni jedno pravilo u 2019. i u potpunosti je legalan nitko ne bi ništa rekao.
      Ja ne kužim kako to ljudima nije jasno. Nije pitanje odluke kakva ona god bila (legalan/ilegalan), nego je samo pitanje transparentnosti.
      Već sam jučer napisao da nemam nikakvih problema ako je Ferrari našao rupu u pravilniku, no onda to treba jasno reći kao u slučaju DASa ili bilo koje druge instance kada se nešto slično dogodilo. Pod tim naravno da ne mislim objaviti koja je rupa u pitanju nego samo reći sve legalno i eventualno kao u slučaju DASa da neće biti legalno od tad i tad i doviđenja.



      15
      12

      3
      • Ferrari
        blejky Donator Prikaži

        U slučaju DAS gdje je to FIA rekla da je to rupa u pravilniku.
        To ti nikada neće službeno izjaviti jer oni onda ispadaju službeno nesposobni regulirati vlastiti pravilnik koji također onda ispada šupljiji od švicarskog sira.
        Ako ima igdje ta izjava(službena) vezano da je DAS rupa u pravilima molim te daj mi link.

        Pa tko je regulatorno tijelo voli priznati službeno da im u pravilima postoje rupe i to onda obzdaniti javnosti kao takvo.

        U slučaju DAS samo su rekli da ga smatraju legalnim za ovu sezonu i nisu dali isto nikakvo objašnjenje zašto je to tako danas legalan sutra nije.



        7
        7

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Mene ne bi cudilo dasu to tako objavili namjerno bas daa bi izazvali ovakvu reakciju.



        2
        2

        0
    • Ayrton Senna
      FerrariF1 Prikaži

      Odlično sročeno..



      1
      1

      0
  7. Ferrari
    tsunami07 Prikaži

    Ajmo sad sljedeci tjedan odvrnit motor do kraja pa da Toto lupa po stolu (nema mi nista draže za vidjet) ili da nam u krupnom kadru prikazu crvenog dr. mr. ing. soc. Helmuta Marka u predinfarktnom stanju ? Forza Ferrari ❤️



    22
    17

    5
  8. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Ostatak svijeta vs Ferrari (sinonim F1 sporta) ko zna koja epizoda po redu! ?

    Ali sve ovo pocinje da me uzasno nervira! Zasto se svi zajednicki bore protiv “trecih” na gridu!?



    12
    12

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Nisu prebolili sva prijasnja silovanja iz godine u godinu plus britanski mentalitet, mi s mo najbolji u svemu na svjetu i najpametniji. Kako bi netko mogao biti bolji i uspjesniji. Ferrari je pain in the ass za mnoge ekipe ovdje. Kad si vidio red Bulove daa su tako agresivni protiv ostalih ekipa kao protiv ferrarija. Kad si vidio da netko propusta na stazi Ferrari kao sto neke druge ekipe su propustake rb i merc. Pojedinci se ponasaju kao da se s Ferrarijem bore a mercedesa kao da nema.



      17
      13

      4
      • Ferrari
        Boris_CRO Prikaži

        Upravo tako. Max je posebno ilegalan u vožnjama protiv Ferrarija od kada se pojavio u f1.



        9
        9

        0
      • Ferrari
        nelinjo Prikaži

        …onda bi trebalo malo i navijaci da se uhvate sa peticijama i bojkotom trka, a Ferrarijevih navijaca je 60-70% u F1. :) koliko me nervira sva ova situacija oko Ferrarija, toliko me nervira sam Ferrari.

        svjestan sam bio da ce odlazak Marchionea biti nenadoknadiv! ali ovoliko nenadoknadiv… to stvarno nisam ocekivao!



        7
        7

        0
  9. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Hoce znat u cemu je kvaka pa makar i sudski. To njih jebe i nista drugo. A ekipe koje imaju iza sebe su ekipe s kojima se lizu, stari / novi / buduci partneri kao i oni koji sanjaju Ferrari. Dobili su odgovor da Fia nije nasla nista ilegalno nakon vise istrazivanja i nije dovoljno. Jabi cak na mjestu Ferrarija mozda pustio da saznaju sve o motoru a onda lijepo tuzio fiu, sve te momcadi da isplate 2 godine troskova u F1 plus kamate. Najvise boli kad nekog opalis po depu jer danas svaki sport je prvo biznis a onda sve ostalo. Jedno milijardu kad bi pljunuli zajedno bi se ceskali iza uha i ne bi im palo napamet vise guzit nekoga ovako do iznemoglosti bez ijednog dokaza.



    12
    9

    3
  10. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    FIA inzistira na zaključivanju slučaja, obzirom da ne mogu dokazati da je Ferrari radio bilo što propisno pravilniku,

    je li ovo tipfeler? FIA ne može dokazati da je Ferrari radio “nepropisno” pravilniku, ili?



    4
    4

    0
    • Ferrari
      miki the pirate Donator Prikaži

      Nije tipfeller… bili su zaduženi da nešto otkriju i nisu uspjeli, pa je stoga takva izjava. Nećemo reći da je legalan nego samo da nismo uspjeli otkriti nelegalnost.
      EDIT: sad vidjeh na šta si mislio… čitam malo napamet izgleda



      4
      4

      0
  11. Fernando Alonso 14
    Marci Prikaži

    Tih 7 ekipa čak i da tuži Ferrari i da završe na sudu, ne bi imali šanse da dobiju slučaj. Nemaju dokaze protiv Ferrarija, a FIA se ne mora izjasniti…



    4
    4

    0
  12. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Meni su malo dosadni s tim.
    Prošla baba s kolačima.
    Nova sezona kreće.
    Očito je Ferrari plesao po rubu nekog pravila ili našao rupu u pravilima.
    To rade svi.
    Kako bi inače unaprijeđivali bolid?
    Očito da FIA nije mogla pokazati neosporno kršenje pravila,
    možda zbog nedorečenosti samih pravila, možda zbog neke rupe koju
    je Ferrari mogao zakonski protumačiti drugačije….
    Nakon toliko vremena, po meni odustali su od bilo kakvog pokušaja kažnjavanja,
    jer nemaju nedvosmislene dokaze kontra pravilnika, a u slučaju kazne to povlači za sobom
    trakavicu od žalbe, suda, suđenja koje bi moglo zasjeniti cijelu sezonu.
    Zašto taje?
    Možda zato što svaka ekipa ima svoje tajne u načinu razvoja,
    tajne koje samo FIA zna zbog kontrole i ne smije ih odavati, ako su u skladu
    s pravilnikom, jer bi time oštetila ekipe.
    Mislim da je to na vagi kod Ferrarija.
    Ako nema kazne, ne mogu niti odavati momčadske tajne.
    Očito je Ferrarijev problem bio na samome rubu legalnosti
    i FIA je zbog očuvanja F1 sporta, žarišta zanimanja na utrkama, a ne
    suđenjima, odlučila staviti točku i krenuti u novu sezonu bez upitnika,
    mogućih kazni…..
    Bodovi dobiveni ili izgubljeni za zelenim stolom
    nikada navijače i ljubitelje sporta nisu oduševljavali.



    10
    10

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.