Recenzija Drive to Survive: 1. epizoda

Recenzija

Ante Vetma

Prije 4 godina 4 min 11 komentara

Nakon što je prva sezona Drive to Survive dobila uglavnom solidne i pozitivne kritike, Netflix je na temelju 2019. godine nastavio i s drugom sezonom koja je prije nekoliko dana i nama postala dostupna. Kao i uvijek, sve epizode su objavljene odjednom, što će nekima od vas sigurno odgovarati jer u ovoj sezoni (kao i u prošloj) postoje epizode koje definitivno vrijedi preskočiti.

Ove godine tu su epizode koje će pratiti Mercedes (epizoda 4 – “Dark Days”) i Ferrari (epizoda 7 – “Seeing Red”), a nadprosječnu minutažu u cijeloj sezoni opet je dobio osebujni šef Haasa – Gunther Steiner. Zanimljivo, iako je 10 ekipa i 10 epizoda format nije takav da su sve ekipe i teme jednako kvalitetno obrađene. Primjerice, Alfa Romeo i Racing Point Netflixu nisu bile pretjerano zanimljive ni blizu kao Daniel Ricciardo ili Carlos Sainz.

U prvoj epizodi pod naslovom “Lights Out” imat ćete dojam da je ove godine piscima bilo puno teže otvoriti serijal. Prošle godine je bilo jasno da se morate prilagoditi i uvući prosječnog gledatelja koji i ne zna puno (ili ništa) o Formuli 1, dok je ove godine tu pretpostavka da ste već odgledali prošlih deset epizoda. Nakon malo bauljanja između uvoda u Formulu 1 i uvoda u 2019. sezonu – kreće prevrtanje nekoliko nedovoljno jakih priča da bi vas zainteresirale.

Paralelno se iznose priče o Ricciardovom prelasku iz Red Bulla u Renault, Haasov početak sezone u usporedbi s prošlogodišnjim fijaskom u Australiji, pa se nakratko predstavi i Verstappen kao jedan od kandidata za vrh, a onda i Vettel, Hamilton, Bottas i Toto Wolff. Kadrovi s prve utrke u Australiji su iznakaženi u svrhu stvaranja priče koja je zanimljivija od realnih događaja. Tako će vas pokušati uvjeriti da je u posljednjem krugu Verstappen krenuo napadati Vettela, a u realnosti se to dogodilo malo nakon prve polovice utrke.

Sve što vidite na ekranu ponovo je popraćeno karikaturalnim audio efektima i naknadno snimljenim komentarima. Istina, ponekad čujete Croftyjev originalni zapis iz službenog F1 TV prijenosa, ali je to uglavnom nanovo snimljen predramatiziran zapis koji vam pokušava progurati priču za koju znate da se u utrci nije dogodila. Umjesto drame, svima koji su gledali utrku u Australiji prošle godine izazvat će samo grč u licu.

Doduše, u moru nategnutih priča – uvijek je lijepo dobiti kadrove iz F1 koje prije nismo vidjeli. Dolazak Daniela Ricciarda u sjedište Renaulta ovjekovječen je tako Netflixovim kamerama, što je svakako zanimljiva scena. Steinerove pošalice u Haasovom sjedištu su prvoloptaške fore koje će sad nekome zazvučati više nategnuto nego “legendarno”, a simpatično je i vidjeti kako Lewis Hamilton nije siguran vozi li za “Mercedes Benz” ili “Mercedes AMG”. Svejedno, takve sitnice zaista dolaze samo u tragovima i svi ljubitelji Formule 1 tih 38 minuta koliko traje epizoda mogu bolje potrošiti na amaterske Youtube klipove kao flashback prošlih sezona.

Kao F1 fanovi imamo zgodnu naviku popratiti sve što se tiče ovog sporta i Drive to Survive je i dalje s ovom epizodom nadprosječno dobar uradak u usporedbi s onim što se inače može pronaći na Netflixu, ali se ne može poreći dojam da drugu sezonu otvaraju igrom na sigurno i da je ovo velika propuštena prilika. Po F1 standardima je siromašno, površno, na momente uvredljivo, bez jasne niti koja će vas držati prikovanog za stolac. Nešto poput prošlogodišnje utrke u Francuskoj – skoro ništa posebno za vidjeti, ali svejedno iz nekog razloga pogledate. Ovu epizodu i ne morate.

OCJENA: 3/10


Odgovor

11 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Hrvati, naviknuti na turbo kvalitetni TV sadržaj, bi to bolje snimili, srami se Netflixe, evo ti 3/10

    ?‍♂️



    8
    3

    5
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Realno, dok gledas seriju od HBO-a i nesta od Netflix produkcije uocis ogromnu razliku po kvaliteti… HBO ima dobro promisljene projekte i gotovo savrseno odradene dok netflix štanca sve i svasta i takva im je i produkcija vecinom… svaki ljubitelj serija/filmova to zna, e sad posto sam jedan od njih moram reci da mi se svida drive to survive ali mi se nikako ne svida ta dramatizacija….kao fanu F1 ne bi mi bilo dosadno gledati klipove bez nekih komentara i efekata, ali ajde to je ipak za one casual gledatelje



      3
      1

      2
  2. RenaultSport Prikaži

    Ni Hamilton ni Toto Wolf neznaju kako im se tim zove..
    I onaj “izmisljeni” komentator ?.
    Nadam se da ce sljedece epizode bit bolje.



    2
    -1

    3
  3. Ferrari
    Black Queen Prikaži

    Za osobu koja je osvojila 5 naslova s tom ekipom nevjerojatno je da ne zna kako se ispravno zove. Zato je tu Bottas,kao dobar pas sve popravi.

    Sreća pa je Steiner i dalje na razini od prošle sezone. Čovjek je legendaran. ?



    5
    -2

    7
  4. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Prvu sezonu nisam pogledao jer sam na Redditu vidio uglavnom negativne recenzije. Također, pričalo se da su se posebno okomili na Maxa i da su ga pošteno ocrnili tako da sam s gnušanjem gledao na taj uradak :mrgreen:

    Međutim, ove godine sam odlučio dati priliku serijalu da vidim o čemu se točno radi i da izvidim je li riječ o nečemu što bi mogao pokazati curi da ju uvedem u F1 svijet :) Antinu recenziju sam odlučio pročitati tek nakon gledanja 1. epizode kako ne bih ulazio s predrasudama u gledanje i moram reći da se uopće ne slažem s napisanim tekstom, tj. s Antinom ocjenom. Drive to survive ne treba shvaćati preozbiljno jer cilj serijala nije faktografski prikazati sezonu. Za takve stvari služe dokumentarci ili službeni pregledi sezona. Cilj serijala je približiti Formulu 1 novim gledateljima i serijal to po meni odlično radi. Malo je sve ”over the top” i vjerujem da će se kroz kasnije epizode početi gurati neki narativi koji su više ili manje točni, ali me to ne smeta jer kao što rekoh, ovo se ne treba shvatiti preozbiljno. Također, sviđaju mi se scene iz ”backstage-a” jer nam otkrivaju neke nove karakterne crte pojedinih likova. Ne znam jesu li ti dijalozi namješteni, ali volim vjerovati da nisu.

    Sve u svemu, ako vas zanima dokumentarac koji što realnije prikazuje prethodnu sezonu, onda vam savjetujem da zaobiđete DTS u širokom luku. No, ako vam je točnost činjenica manje bitna i gledate na ovo kao na svojevrstan reality show, onda je ovo prava stvar za vas. Eto, toliko od mene, a sad idem pogledati drugu epizodu :D



    16
    16

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Cilj serijala je približiti Formulu 1 novim gledateljima

      Ne znam baš oko toga… Što, i u drugoj sezoni “približavaju” F1 novih gledateljima? Hoće isto u trećoj, petoj? Nadao sam se da će se malo odmaknuti od ovih jeftinih fora nakon što su prvu sezonu kvalitetno privukli velik broj novih fanova. Ima F1 dovoljno zanimljivih tema da nam se ne mora prodavati izmišljena drama… Možda si u pravu, možda ne ciljaju na to nego na nove fanove, ali za te nove fanove je prva sezona onda bolje štivo od druge.



      1
      0

      1
  5. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Pogledao dvije epizode dosad i prva mi je bolja od druge.

    S recenzijom se također ne bih složio, jer sam se na kraju iznenadio tako lošoj ocjeni (daleko od prolazne), a tekst mi nije nagovještao to.

    Prvoj epizodi najviše zamjerim to bespotrebno stvaranje drame između Vettela i Vestappena u Australiji, a to je davno prije kraja riješeno. Ovako sam na prvu ostao zbunjen, jer znam da je zabrana napadanja Vettela za Leclercu nastupila nakon i ta napetost između njih je trajala par krugova.
    No, to uvođenje Ricciarda u Renault je vrijedno gledanja prve epizode, kojoj bih ja dao prolaznu ocjenu.
    Druga mi je dosadna i meh, jer je čitava epizoda fokusirana na jednu ekipu, meni ne baš zanimljivu da zaokupi cijelu epizodu.



    4
    4

    0
  6. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Prvu sezonu sam pogleda ali onako, usputno… Nisam nikad bas sjeo i ono ‘idem to gledat’, uvijek sam nesto radio na kompu pa onako, vrtilo se.. Nije me bas nesto privuklo da sjednem, uzmem kokice i pivicu i gledam.. Ne ocekujem nista drugo ni od druge sezone ali da cu pogledat, svakako hocu, mozda vec sad za vikend :)



    1
    0

    1
  7. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Pogledao do pola noćas, i moram se složiti sa navedenim.
    Kao fan F1, naravno da ću pogledati sve…kaotična VN Njemačke, možda i najbolja utrka u posljednjih tko zna koliko godina, nije prikazana ni u pola kaotično kakva je ustvari bila, dok su neke stvari nabrijane i prikazane u nekom drugom svjetlu.
    To možda ljuti nas, okorjele F1 fanove kojo svoj omiljeni sport pratimo na dnevnoj bazi, međutim, lijepo je netko u komentarima rekao- ovo je serijal koji želi provući i neke nove fanove i ne mora nužno biti “dokumentarni”.
    I ja sam dobio osjećaj da su malo izgubili inspiraciju u odnosu na prošlu godinu, ali kma i mnogih trenutaka koji su totalno zabavni, npr. podbadanja Tota Wolfa i Steinera…?



    2
    1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.