Rosberg: Hamilton ima malo više talenta od Schumachera

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 63 komentara

Nico Rosberg, vozač koji je bio timski kolega i Lewisu Hamiltonu i Michaelu Schumacheru, smatra da Lewis ima više “prirodnog talenta” od Michaela. Gledajući čistu statistiku, Britanac je trenutno drugi po broju titula (5), i još ga dva naslova dijele do izjednačavanja rekorda. Po pobjedama je na 73, dok ih Schumacher ima 91.

Rosberg je u tri godine koliko je vozio sa Schumacherom pobijedio sva tri puta, a Hamiltona je pobijedio samo jednom – i to za osvajanje naslova svjetskog prvaka 2016. godine.

“Lewis vjerojatno ima malo više prirodnog talenta od Michaela. Lewis je jedan od najvećih prirodnih talenata ikad viđenih u ovom sportu, i on time čini razliku.”

“Što se tiče radne etike – Schumacher je bio nešto sasvim drugo.”

“Lewisu stvari dolaze prirodno. Instinkt, prirodni talent. Michael je bio kompletan paket.”

– Nico Rosberg

Unatoč takvim tvrdnjama, Rosberg priznaje da je bio puno nervozniji kad su mu rekli da će voziti uz Schumachera nego kad su mu javili da će mu se pridružiti Hamilton.

“Prva pomisao na vožnju uz Michaela Schumachera? Bio sam malo uplašen. Mogu li se uopće natjecati?”

“Michael je bio borac. Svaki dan bi se ustao s mišlju: kako mogu učiniti svog timskog kolegu malim?”

“Kad sam napokon pobijedio Michaela, tada je došao Lewis. Njega sam barem znao iz vremena go-karta. On mi nije bio svemirac poput Michaela.”

– Nico Rosberg

Odgovor

63 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    kaos u komentarima za 3,2,1….



    17
    15

    2
  2. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    Pobjedio si da ali kojeg Schumachera? Onom Michaelu prije stanke ne bis mogao vode donest…uz duzno postovanje



    19
    18

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Ne bi se složio u potpunosti, MS u Ferrariu je bio skroz druga zvjerka tu se slažemo, ali isto tako mislim da su bili u to vrijeme timski kolege Rosberg radio puno više problema od Irvinea i Rubensa.
      Ne kažem da bi ga dobio naravno, ali bio si veća konkurencija od ove dvojce.



      3
      -1

      4
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Vjerujem da bi da… Rosberg je jedan od rijetkih koji je uzeo naslov i pobjedio u ekipi koja favorizira drugog vozaca (ne drugog po redu vec drugog vozaca) u vecini slucajeva dok Eddieu (ne racunam sezonu kad je Michael slomio nogu) ili Rubbensu to nije poslo za rukom. Sad je samo pitanje da li je Michael bio toliko bolji da ih je zasjenio u potpunosti ili je toliko Rosberg bolji od njih. Bilo kako bilo mislim ni da uz sve otvorene opcije jedan Rosberg ne bi pobjedio pravog Michaela niti u jednoj sezoni ali zasigurno bi mogao uzeti koju pobjedu. Njihove sezone skupa mu sluze na cast ali nakon stanke Michael nije bio onaj kojeg znamo i mislim da to zna i on…



        6
        4

        2
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Haha drogo daj molim te.



        1
        -3

        4
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Pa ono, cak bi se i slozio s recenim.. A ne vjerujem da je jedini s vise prirodnog talenta od Kaisera, ima ih jos..



    2
    0

    2
  4. Sergio Perez 11
    LedeniSplicanin Prikaži

    Ponekad kad patim od konstipacije pomegnem si tako da procitam poneku izjavu od Rosberga o Hamiltonu ili dr. Markovu o vise manje bilo cemu. Rezulatati su trenutni I preporucio bih to svima koji pate od navedenog stanja.



    9
    8

    1
  5. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Majko moja..


    0
    -2

    2
  6. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Sad će internet ratnici ispraviti svjetskog prvaka i reći kako stvari zapravo stoje…



    8
    3

    5
  7. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Rosberg vjerojatno ništa nije pogrešno rekao. Osobno iako ih nisam više od pola gledao nekako svrstavam vozače u sljedeće dvije kategorije:
    One kojima je oslonac više prirodan talent: Clark, Gilles, Senna, Kimi, Hamilton
    One kojima je oslonac više krvavi trud i rad: Lauda, Prost, Schumacher, Alonso, Vettel

    Fangio je valjda u svoje vrijeme imao dovoljno i jednog i drugog, što je jako teško za procjenu.Tu su još Verstappen i Leclerc, vrlo vjerojatno nadolazeće prvaci, Verstappen sigurno spada u prvu skupinu, dok je za Leclerca teško još uvijek procjeniti, po meni je on po čistoj brzini u jednom krugu i brži od Maxa, ali mi za razliku od Maxa ima odlika i za drugu kategoriju.



    7
    7

    0
  8. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Pa nahvalio je obojicu, s jednim je vozio par godina,s drugim cijelu karijeru, dobio je jednog, drugog teško, ali ga je ipak dobio, sigurno ih poznaje bolje nego mi.
    Šteta što se povukao,bilo bi zanimljivo sada kada je Ferrari dobar.



    8
    8

    0
  9. Robert Kubica 1
    Stipe Prikaži

    Imam dva pitanja pa ako neko zna molim da mi odg
    Na koji način se mjeri prirodni talent i u kojim mjernim jedinicama? Talentometar ….?
    Po cemu se razlikuju prirodni i umjetni talent?
    Hvala ;)



    6
    3

    3
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Ta tvrdnja je glupa ne iz tog razloga kako se to mjeri, nego iz razloga tog sto je Schumaher itekako bio ogroman talent koji se izgubio krajem karijere.



      1
      0

      1
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Nije on izgubio talent vec je izgubio korak sa tehnologijom i napretkom u formuli… nekoliko godina je jako puno i iako vecina misli da ako znas vozit jedan auto znas sve ja vjerujem da nije to ni blizu istine. Osim bolida i tehnologije tu su mentalna i fizicka sprema i jos x y stvari. Michael je sigurno mentalno na vrhu ali par godina odsustva sigurno ostavlja traga na tijelu a u tim godina sve je teze vratiti se na nekadasnji nivo. Eto primjer Lorenza u moto gp (da znam da nije skroz isto ali primjere mozemo nac u svim sportovima), propustio je zimske treninge zbog loma ruke i sad nije spreman za ful race tempo sta se vidi na rezultatu.



        3
        3

        0
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        talent je ostao, samo ga sreća nije htjela a najviše 2012..prvih sedam utrka, pet dnf-a MS-a….bodovi: MS-2; NR-67..Od deset utrka koje su zajedno završili 7:3 za MS-a …..na svim kišnim kvalijima i utrkama MS bolji….



        5
        5

        0
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Mjerna jedinica je Hulkenberg ?



      13
      13

      0
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Svi vozači Formule 1, a pogotovo prvaci imaju itekakvog talenta za vožnju najbržih bolida na svijetu, jer ne bi dobili priliku da voze i osvajaju naslove da nemaju. Vozači koje sam gore u komentaru naveo imaju tj. imali su izniman telenat, ali prva skupina na osnovu minimalnog viška talenta u odnosu na drugu su se oslanjali na njega, dok je druga na osnovu nekih drugih sposobnosti koje se ne tiču sirove brzine nadomještala taj manjak, u većoj ili manjoj mjeri.
      Što ne znači da prirodno talentiraniji vozač nije morao mukotrpno raditi da bi došao do nivoa na kojem jest, a pogotovo da se na tom nivou duže vremena zadrži.
      Msm moja podjela je gruba i moj osobni dojam, a nisam pratio opet kažem dosta tih vozača uživo, ali dojam imam takav.



      1
      0

      1
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Najbolji primjer većeg oslonca na prirodnom talentu i oslonca na mukotrpnom radu i odricanju u novije vrijeme su Hamilton i Rosberg. Hamilton je nesumnjivo bolji i brži vozač, ali je Rosberg mukotrpnim radom i trudom u jednoj sezoni iskoristio sve Hamitlonove mane i na kraju krajeva uspio osvojiti za njega “krvavo” zarađen naslov. A to je uspio jer je na vrijeme bio 100% spremniji za utrkivanje i što je na par utrka kaznio Hamiltona zbog bolje tehničke pripremljenosti i razumijevanja procedura novog sistema startanja i time par Hamiltonovih PP-a učinio beskorisnim odmah do prvog zavoja utrke.



      5
      4

      1
  10. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Opet diže sebe, ako je navodno Hamdo talentovaniji od Šumija ispade on talentovan ko Šumi jer ga je dobio u jednoj sezoni. Komedija ???



    4
    -2

    6
  11. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Predpostavljam da Rosberg prica o Schumaheru kojeg je upoznao i borio se s njim na stazi nakon povratka u F1. Na bazi toga se slazem s njime jer Schumi nakon prve mirovine nije imao neku bajnu formu . Ali ako misli na Schumahera opcenito i na njegovu karijeru s time se neslazem nikako, a zasto? Naveo sam razloge na onoj temi od Wolfa gdje se spominjalo da je Hamilton uz Schumahera najveci ikad. Da se razumijemo, Schumi je imao peha nakon povratka u F1 ali nike ni odvezao nesto specijaono kao sto je to radio nekad.


    0
    -2

    2
  12. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    korektna nicova izjava, kao i uvijek.
    nema nekog materijala za žučnu raspravu.



    4
    3

    1
  13. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Schumacher je sa inferiornim bolidima postajao prvak dok Hamsta to nikad nije uradio tako da po mom sudu ova izjava ne drzi vodu…

    Schumacher je jedan i jedini…
    NAJVECI SVIH VREMENA…



    16
    14

    2
  14. ZX10R Prikaži

    Lupeta,nije vozio kad je michael bio top
    Tako da su ovo gluposti



    3
    2

    1
  15. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    To je samo njegovo mišljenje i čovjek ima pravo na to…



    5
    5

    0
  16. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Ja mislim da je u pravu,iako po meni Schumi nije imao talent koliko je bio programiran i posvećen poslu koga je dobro odradio…opet jedan od najvećih vozača.


    0
    -3

    3
  17. Fia
    Trapgio Prikaži

    Pa i ja se slažem sa Nicom, pa i još koji vozač je imo više alenta od Schumia, ali on je jednostavno najbolji, iako Hamilton osvoji više nalsova i pobjeda, Schumi će meni ostati najveći u povijesti.



    3
    3

    0
  18. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Ne znam sto reci. Kao mozda ima istine u ovome…
    Ali ja pamtim jako puno Schumijevih genijalnih poteza, pretjecanja, “nemogucih” i “sokantnih” krugova… Koje covijek ne moze ne pripisat extra talentu i genijalnosti.
    Dojam mi je da je on ciljano stavljao naglasak na disciplinu i druge stvari, koje onda ispadju dominantnije naspram talenta…
    Ali ne bi bas sa 100% sigurnosti rekao da ima manje talenta… Naprosto drugacija osobnost



    6
    6

    0
  19. splico3107 Prikaži

    pa pajdo diže sebi na važnosti titulu koju je osvojia.
    On talentiraniji od Schumija, a ja ga dobija.



    6
    5

    1
    • Alpine
      Alpine Prikaži

      Upravo to sam i ja htio reći, ali si me preduhitrio :-)
      Zapravo Rosberg sam sebe hvali….nije htio baš direktno reći, ali eto, sam za sebe misli da je najbrži….
      Ali dobro, ne treba mu to previše zamjeriti, karakteristika svjetskih prvaka i jest da između ostalog i moraju misliti da su najbrži, jer gdje si ako misliš da su ostali brži od tebe…



      2
      1

      1
  20. Histri Prikaži

    Ma kakav talent, nema današnja F1 vise nikakve veze sa talentom. SvI današnji vozači F1 su talenti inače niti ne bi bili u F1. Hamilton ima 5 naslova prvaka od toga 4 u super dominantnom bilidu , da je Mercedes odlucio umjesto njega angažirati Hulka on bi bio prvak, pa na kraju krajeva gdje je bio Hamiltonov talent dok je Vettel s Red Bullom osvajao naslove. Gdje je Vettelov talent sada dok Hamilton osvaja. Sve je to samo stvar momcadi i bolida kojeg su sastavili, nikada Michael nebi dosao do 7 naslova da nije tada bio u crvenom bolidu. Bitan je bolid talent tek na drugom mjestu



    1
    -2

    3
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Kako ide skupa ‘nema danasnja F1 veze sa talentom’ i ‘svi danasnji vozaci su talenti’?



      5
      5

      0
    • Ferrari
      07drogo Donator Prikaži

      Ovo sta si rekao za Michaela ne drzi vodu nikako… pa Ferrari je bio teska kanta kad ga je Michael poceo voziti i opet je on cinio razliku. Dovoljno je da usporedis rezultate momcadskih kolega u gotovo pa svim pobjednickim bolidima pa ces vidjeti sta je dominantan bolid. Mercedes u hibridnoj eri rusi sve rekorde pa cak i Schumievog Ferkana, Senna/Prost Mcl ili Vettelovog Red Bulla. Oko toga i je rasprava zasto Hamiltonovi naslovi ne drze istu tezinu kod vecine…Dvije godine su bili daleko od svih a sve ostale naslove i borbe je osvojio i vodio u pribliznom, drugom ili mnogi bi se usudlili skoro trecem bolidu po jacini. U sve njegove godine utrkivanja (ne govorim eru poslije stanke) uvijek se borio za vrh i bio je relevantan faktor… tko to jos moze pripisati svojem imenu od njegove ere na dalje? I cisto da budemo na cisto ne ja nisam sljepi fan Schumia cak i mogu reci da mi nikad nije bio najdrazi… ali jbg moraju se priznat neke stvari



      6
      5

      1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Naravno da su svi oni talentirani, inače nebi bili jedinih 20 ljudi od 7 milijardi koji se bave F1, no to ne znači da među njima nema razlike u talentu.
      Hulk bi možda bio prvak 14′,15′,16′ dok bi morao samo Rosberga dobiti ( a nisam siguran da bi u tome uspio), ali sigurno nebi zadnje dvije godine donio naslov Mercedesu.
      Normalno da bez dobrog bolida ne možeš ništa, ali mislim da je to jasno svakome tko prati F1 duže od godinu dana.



      1
      0

      1
  21. avalon Prikaži

    usprkos urođenoj pristojnosti , finoći rozberg se upustija u nezahvalnu ( pr)ocjenu talenta LH i MS jer teško je sa sigurnošću i objektivno procijeniti koji vozač ima više talenta od nekog drugog . uostalom , šta je talent ( u bilo čemu ) ? je li presudan i garantira uspjeh ? pogledajmo “kroz” kimija … ogroman talent , usudija bi se napisat … vrlo malo iskorišten jer je bilo “rupa” u kompletnom paketu . da se gro uspjeha bazira samo na telentu kimi bi ima više od jedne titule … ajde , osvajanje titula je kompleksno i ovisi o podosta faktora ali tek 21 pobjeda u 15 sezona s obzirom na talent je premalo . to bi i objektivni fanovi finca mogli priznat . alonso , sve 5 ali “kompletnom paketu je “rupa” bila njegov karakter na i oko staze … massa je jednom izjavija da je fernando za njega bija bolji od MS , a taj isti fernando je 2011. CNN sportskom novinaru don riddellu u kameru i mikrofin kazao “If you look down the list of drivers on the grid for 2011, then one name stands out above the rest, Michael Schumacher.

    “Michael is a seven-times world champion and is a legend in Formula One. We have to respect him because he has the ability and TALENT to do well this season. If Formula One was 24 cars exactly the same, then Michael would be the driver I would fear most,” i šta sad ? je li u pravu rozberg ili fernando kad pričaju o talentu MS ? nemjerljivi talent je samo JEDNA komponenta kompletnog paketa . opet ću se vratit na kimija … posjetija je školu vožnje roba wilsona kod kojeg su vještinu brusili vozači F 1 i to npr u vauxhall astri jer rob ih nije “učija” brzini ( svi vozači su u ovisnosti o bolidu brzi ) , učija ih je tehnici , stilu , točnosti . 5 dana su rob i kimi ponavljali prolaženje ISTE šikane jer je rob nastoja “izvuč” iz finca perfekciju za koju kimiju nije bija dovoljan ogromni talent . možda bi se nekakva (pr)ocjena talenta moga dat na osnovu promjene “terena” ? npr rossi je extra talent moto sporta . kad je u španjolskoj 2006 . prije početka sezone u STAROJ spec (F 2004. V10 ) odvozija najbrži krug za 1:12.362 s , a MS u novoj (F248F1 , V8 ) najbrži krug za 1:11.640 s … tek 0,7 s brže od valentina ! bivši inžinjer ferraria mazzola je izjavija “Sjećam se da je Michael Schumacher, koji je proučavao telemetrijske podatke, izgledao jako iznenađeno. Gotovo da nije mogao vjerovati što vidi.” je li to bija dokaz valentinovog talenta ? isto tako je MS u valenciji 2007. na stonerovom ducatiu odvozija vrime koje je bilo 5 s slabije od pedrosinog rekorda staze . može li i ovo bit neki pokazatelj talenta MS na “stranom” terenu ? btw , poprilično više je rossi ima iskustva na 4 nego michael na 2 kotača . možda bi jedan od pokazatelja talenta mogle bit i vožnje po kiši jer tada uglavnom sve ovisi o talentu vozača , “gubi” se superiornost koju bolid prezentira na suhoj stazi . e pa ako može onda možda treba uzeti u obzir da je MS do kraja 2003 . od 30 kišnih trka pobjedija u 17 ! SVIMA ostalim vozačima michael je “prepustija 13 pobjeda ;) nije mi jasna zadnja rečenica rozberga o LH ( koji je po nici nešto talentiraniji ) “On (LH) mi nije bio svemirac poput Michaela.” pričat o MS kao više o “radniku” nego talentu za mene je smišno jer sve o njemu se može kazat u tek 2 riči … kompletan paket .



    5
    5

    0
  22. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Da ti nije bilo moje malenkosti danas bi imao nula naslova sine dragi, a i tvoj best frendić Hamilton se baš i ne bih nauživao ovih naslova.



    3
    -1

    4

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.