McLaren: Da smo ranije otkrili problem – napravili bismo B-specifikaciju bolida

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 20 komentara

McLaren je ove godine još jednom razočarao, iako su s Hondinih motora prešli na Renault. U momčadi vjeruju da bi sve izgledalo bolje da su ranije shvatili u čemu je problem s ovim bolidom. Šeik Mohammed bin Essa Al Khalifa kaže da je bilo potrebno promijeniti šasiju, ali nisu na vrijeme shvatili gdje je zapelo:

“Da smo to otkrili u travnju – sad bismo već imali B-specifikaciju. Ali, bilo je prekasno.”

“Tek nakon ljetne stanke smo shvatili koliko je velik problem. Kad je to bilo potvrđeno – bilo je prekasno.”

Iako je još jedna godina izgubljena, Mohammed bin Essa Al Khalifa vjeruje da su lekcije za 2019. naučene:

“Ne znam želimo li otkriti što smo naučili i zašto, ali smo poduzeli određene korake, a razvoj novog bolida nam je pomogao da shvatimo što je s ovim pošlo u krivu.”

“Znamo da nismo mogli razviti ovogodišnji bolid, to je bio fundamentalni problem i mislim da smo ga riješili.”

McLarenov CEO Zak Brown kaže da bolid nije ostvario vidljiv napredak, ali da su jako brzo počeli shvaćati što ne valja.

“Specifično i tehnički gledano – znamo je bilo pogrešno.”

“Puno razvojnih informacija je bilo potpuno pogrešno. Imali smo jako puno novih elemenata za bolid sve do listopada i VN SAD-a. Neki od njih su bili za trenutni bolid, a neki su napravljeni kako bismo shvatili probleme s bolidom i osigurali da se ne ponove u budućnosti,” zaključuje Brown.


Odgovor

20 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    McLaren je ove godine imao 62 boda, a STR sa Hondinim motorom 33 boda.
    Možemo pretpostaviti, da bi McLaren sa Hondinim motorom bio plasiran u konstruktorskom prvenstvu za 2018.-u kao STR ili čak slabije.

    U svakom slučaju, za ekipu McLaren je bolje ( za sada – jer Japanci će ostvariti ono što su naumili, kad-tad,…. ), da su prešli na Renault-ove motore….
    Ali sve ukazuje na to, da je ekipa McLaren i dalje u banani sa ostalim stvarima; od šasije, pa do organizacijske strukture – prije svega govorim o tehničko – inženjerskom odjelu.



    10
    8

    2
    • Brazil
      Anonimus4138 Prikaži

      Da je Honda bila pouzdana u Mclarenu kao u STR-u ove godine imo bi Mclaren puno vise bodova,al ajde ti to znaj,znaci samo pusta nagadanja!!!



      6
      3

      3
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        Kako misliš pouzdana gledajući koliko su pogonskih elemenata promijenili kroz cijelu sezonu?



        3
        2

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Mijenjali su jer su razvijali. Bilo je nebitno koliko će kazne pokupiti Hartley. Cilj je bilo razviti motor za RB 2019.

        RB ima luksuz koji nema nitko drugi, – razvojnu ekipu.



        5
        3

        2
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        ponavljam nedavnu izjavu:
        Tost said: “If we can help Red Bull win the title by being the guinea pig in terms of developments, then that’ll happen.” Tost stated that his team will benefit from a successful partnership as they will receive assistance developing their cars from Red Bull.

        “We’re happier with this role because we’ll see the fruits of our labour as well. Not only in terms of the engine, but we’ll have advantages in other aspects as well because of the partnership between Honda and Red Bull. The full backside of the RB15 will come our way as well.” ;)



        1
        1

        0
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        @Wapi, jesam li ja rekao da neznam zasto su mijenjali? Ja Kica samo pitam kako moze govoriti o nekakvoj poudanosti kad su toliko toga promijenili kroz sezonu.


        0
        -1

        1
      • Brazil
        Anonimus4138 Prikaži

        Renault _F1, Honda je puno pouzdanija nego prosle godine,a to sto su mijenjali motore vecinom je radi testiranja nove pu! Promijenili su najvise motora a pola od toga je radi testiranja,i nesto sto je Hartley razbio,uglavnom vidio se pomak i u snazi i u pouzdanosti,pa prosle godine bi u vikendu znali promijenit 2 motora!A i moras gledat da Renault ima 6 motora i bolida a Honda samo dva!!!



        1
        0

        1
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Zalosno je sto Tost uopce moze doc u situaciju da takvo nesto izjavi… #honestly



        1
        0

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        @Renault_F1_team
        Nekad nisu niti jednu utrku uspijevali izdržat… ;)


        0
        0

        0
  2. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Pogodak za cijelu F1 je sto se mclaren makao od honde jer, honda sad ima slobodnije puno ruke cilu sezonu s toro rosom za ucenje, jer 2017 je sigurno falilo snage jer alonso nije uz otvoren drs u zavjetrini pratiti massu to nempze bit samo los bolid, tako da honda se preporodila, a mcleran bi trebao bit na nivou renaulta sljedecu sezonu jer definitivno imaju resursa za to dostici, i rjesili su se alonsa odlicnog vozaca ali za tim koji je u razvoju je bolje imat vozace s vecim filtijem



    5
    3

    2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Mclaren je svu krivicu svaljivao na Hondu a Honda se bez njih dignula a McLaren pokazao i na trecem motoru u hibridnoj eri da pojma nemaju kad je pitanju sasija b9lida. Te price da je sasija lani il8 ne znam ja kad bioa d9bra su za malu djecu. Pogledaj Japan ili Spa lani kroz sektore gdje su zavoji i vremena njih i nekih drugih ekipa. RB ima odlicnu sasiju sto pokazuje sa istim motorom da uspjevaju p9bijediti dok McLaren s tim istim motorom izgleda ko trecerazredna ekipa. McLaren je sa size zero konceptom pokopao sam sebe a od Honde trazio nemoguce. Sami su iskopali rupu u koju su uvukli i Hondu i sebe. A kazem Hondu jer Honda nikako nije mogla svoj motor uklopiti u taj plan i zato je bilo tol8ko problema. Meni na kraju ove balade izgleda McLaren kao macak u vreci a ne Honda.



      1
      1

      0
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Uglavnom, isprika više nemate.



    3
    3

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Odavno oni nemaju pravo na isprike jer ovo je ispod svakog nivoa za McLaren. Razumio bi , fulali su bolid, fulali sasiju. Razvoj nije tekao glatko. Razumije p9novilo im se. Ali dokle jbt. Moje misljenje je da oni koji vode ekipu ne rade dobar posao. S takvim iskustvom bi nakon tih svih kikseva opet u najmanju riku trebali polako kroz sezonu bar biti na nivou FI ili Renaulta a oni su svakom utrkom izgledali sve gori i gori.


      0
      0

      0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Omjer snaga ekipa je u banani….Pravila su napisana od A do Z, a svaka inovacija je pod 15 senzora i istragama koje ce u velikom broju slucajeva potvrditi ne legalnost tako da je tu vrlo tesko naci rupu u pravilniku ili svjetski izum poput dvostrukog difuzora. Mclaren je od 2013. u konstantnom padu i financijsko stanje, iako jos uvijek dobro, daleko od onoga sto je nekada bilo. Sljedece sezone u kokpitu rookie i Sainz moraju izvuci i vise od maksimuma. Nadao sam se nekom cudu ove sezone i formi slicnoj Red Bullovoj, ali kao i mnogo puta razocaranje. Price o boljoj sezoni s B specifikacijom su u redu, no daleko, cak i predaleko od najava o borbi s Red Bullom koji je u samoj zavrsnici parirao Ferrariju i Mercedesu. Ne znam sta bih rekao, sve je otislo u kontra smjeru…Treba neka cvrsta ruka u timu. Ovo okretanje fokusa prema Indycaru i ostalim serijama nek prepuste nekim drugim ljudima koji rade pod imenom Mclaren.



    4
    2

    2
  5. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Tko je taj šeik koji se razumije u šasije?? U McLarenu svako toliko nešto shvate , u glavnom kasno…a onda shvate da je to što su shvatili krivo. Vratite Rona, mislim da bi on to brzo posložio kako treba. Ovo ne izgleda kao da će ići na bolje, nažalost.



    1
    0

    1
  6. Nando
    Lux14 Prikaži

    Trebao bi im razvoj krenuti u “zdravom” smjeru. Nek prestanu tražiti silver bullete (ko šta je bio f-duct, L sidepodovi/usisnici…) pogotovo sad kad nemaju više pritisak da instantno budu pobjednička ekipa (koji su imali zbog vrhunskog vozača u momčadi).
    Ako im je vjerovati da su greške bile toliko ogromne i fundamentalne, onda su ove sezone imali sasvim solidne rezultate (pogotovo u prvom dijelu sezone), bar u rukama Alonsa. Ako je greška velika, otklananje iste može im donjeti cca 0.3-0.6 s, a još uz sve pozitivne inovacije za ovu i iduću sezonu, mogu biti sasvim solidni.
    Nadam se da će biti u borbi za 4. mjesto u WCC (ako vozači budu na razini).



    4
    4

    0
  7. Fia
    Trapgio Prikaži

    Nadam se da je tako i da ćemo ih dogodine gledati pri vrhu, stvarno fali jak McLaren.
    Ali nekako zadnji godina uvik preksno shvate.


    0
    0

    0
  8. Charles Leclerc 16
    Hazard Donator Prikaži

    Kako je ono isla prica lani, imali su najbolju sasiju ali nije bilo snage? Odjednom dosla snaga, al nestala sasija? Zelim sve najbolje ekipi, al ajmo glavu dole i rad, a ne izvlacenja i opravdanja svake sezone.



    2
    1

    1
  9. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Da smo razmišljali, Alonso bi još uvijek bio s nama.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.